Отиди на
Форум "Наука"

Концентрационните лагери


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Концентрационните лагери

1. Новият ред, наложен в Европа

В завладените територии нацистка Германия налага своя "нов ред" – система на господство над множество поробени нации, лишени от политически и човешки права. С оглед на идеята за създаване на "чиста нация", тази система предвижда физичвското унищожение на евреите, славяните, циганите, хомосексуалистите, инвалидите, комунистите, социалистите, социалдемократите, сектантите, военнопленниците и отказващите да носят военната служба.

Системата е планирана, жестока и антихуманна организация на насилие, целяща изцеждането на икономичвския и човешкия потенциал на окупираните държави.

"Моята борба" – книгата на Адолф Хитлер, превърнала се в "Библия" за националсоциалистите, е книга, от която лъха омраза – към евреи, негри, цигани, славяни, французи, хомосексуалисти, инвалиди, комунисти, към Републиката, към Антантата... Тази книга е зов за реванш, за нова война – не само за европейско, но и за световно господство.

2. Новият ред, наложен от японците в Азия.

Eдинственият азиатски съюзник на Япония през Втората световна война е Тайланд. Японците извършват много жестокости над военнопленниците, партизаните и цивилното население на завладените държави (убийства, изтезания, масови изнасилвания на жени, бактериологични опити...)

3. Концентрационните лагери.

Концлагерът не е затвор, по смисъла, който се влага в тази дума от наказателното право (съд – присъда – затвор). В него се вкарват хора без издадена присъда, а списъкът на задържаните не се обявява публично и не подлежи на контрол (за разлика от образованието, което подлежи на контрол от страна на държавните органи).

Първите концлагери били създадени от южняците по време на Гражданската война в САЩ (1861 – 1865). През 1895 били създадени концентрационни лагери и в Куба, тогава – колония на Испания.

През англо-бурската война (1899 – 1902) в Южна Африка англичаните също строили такива лагери. Германците създават лагери в Намибия, в ЮЗ Африка (1905). През 1915 г. В Турция са създадени лагери, в които затваряли арменците. През Първата световна война лагери били създадени в Австроунгария, Полша, Финландия, Русия (след 1920). През Втората световна война лагери имало в Хърватия, Германия, Полша, дания, Литва. Латвия, Естония, Австрия и Франция.

В България също са създадени лагери в периода 1944 – 1962 г.

Институцията на концлагерите била тясно свързана с декността на SS командите, осигуряващи реда в тила (чрез масови убийства, преселване на големи маси население, разрушаване на селища, системен терор). Отряди от есесовци от SS Totenkopf (*) дивизия се грижат за стопанисването и охраната на концентрационните лагери и лагерите на смъртта. Членовете й са сред извършителите на най-тежките престъпления през Вторатат световна война. SS е един от многото идеални примери на Третия райх, разкриващи как кошмарите на болното човешко съзнание могат да се превърнат в смразяваща реалност. На Нюрнбергския процес организацията е обявена за виновна в преследването и унищожаването на евреи, в бруталност и убийства в концентрационните лагери, в зверства при управлението на окупираните територии, в развиването на програмата за робски труд и в малтретирането и избиването на военнопленници. Всички членове на организацията са обявени за военнопрестъпници, участвали в планирането на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с войната.

Лагерите се превръщат в международни градове с хиляди принудително заселени в тях мъже, жени и деца.

Най-известните концлагери са: Дахау, Бухенвалд, Матхаузен, Ораниенбург, Биркенау, Аушвиц (Освиенцим), Щутхоф, Треблинка, Майданек, Арбайтсдорф, Заксенхаузен...

Затворените в тях трябвало да работят до пълното им изтощение във военната промишленост като роби (произвеждали по един танк или по един самолет на ден!). Те били подлагани на ужасяващи психологически и медицински експерименти.

Доктор Йозеф Менгеле - от 1943 г. е назначен за лекар в концентрационния лагер Освиенцим. Там (заедно с други лекари - Кьониг, Тилон, Клайн) играе ключова роля при избора, кои от евреите да бъдат изпратени на работа или в газовите камери. От 30 май служи като лекар в циганския лагер в Аушвиц. Очевидци го описват като много привлекателен мъж, винаги спретнат и с аристократична осанка. Затворниците си го спомнят като човека с камшик за езда в ръка, с безупречно чиста униформа и лъснати до блясък ботуши. В Аушвиц Менгеле прави медицински и антропологични проучвания, подпомаган финансово от Немското изследователско дружество. Известен е с експериментите си върху близнаци, защото те са най-подходящи за сравнителен анализ. Сред затворниците Менгеле си спечелва прозвището "Ангел на смъртта". През 1944 г. Менгеле става водещият лекар на женския лагер в Аушвиц. В началото на годината започва работа по проекта "Цвят на очите". "Подходящи" за проекта затворници биват убивани и различни проби от органите им се изпращат в Берлин за по-нататъшни изследвания. През месеците юли-август циганският лагер в комплекса е ликвидиран по архитектни съображения. Менгеле поема организирането и селектирането на затворниците. Под негово ръководство са обгазени 3000 души, 1400 работоспособни затворници са прехвърлени в концентрационния лагер Бухенвалд.

Концлагеристите били масово избивани – чрез разстрел, изгаряни в крематориуми или в открити ями, или обгазявани в газови камери (с хлор, въглероден окис или с газ "Циклон – Б").От самолет се виждали планини от горящи трупове. Миризмата от горящата плът била ужасна. Други причини за смъртта на концлагеристите били жестоките изтезания, експериментите, студът, гладът, болестите, изтощението, побоите... Лагерите били обграждани с електрифицирана бодлива тел.

Затворниците губели имената и самоличността си. Полуавали номер, който се татуирал на ръката им. На гърбовете си имали цветен триъгълник – червен (политически затворник), зелен (криминален), черен (саботьор), виолетов (сектант), жълт (евреин)...

Нищо не се изхвърляло в лагерите... Лагеристите влизали голи в пещтта или в газовата камера, като оставяли дрехите и обувките си на купчина пред входа. От техните черепи, коси, зъби, кости и кожа се произвеждали пепелници, украшения, мебели, подвързии за книги... Мазнината, останала от кремацията, се използвала за направата на сапун.

В концентрационните лагери жертвите никога не са разглеждани като индивиди, а са били уеднаквени с плъхове. Както плъховете, те са съществували единствено, за да бъдат избити.

---

(*) Totenkopf – Мъртвешка глава

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Мнения 63
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Концлагеристите били масово избивани – чрез разстрел, изгаряни в крематориуми или в открити ями, или обгазявани в газови камери (с хлор, въглероден окис или с газ "Циклон – Б"). От самолет се виждали планини от горящи трупове. Миризмата от горящата плът била ужасна. Други причини за смъртта на концлагеристите били жестоките изтезания, експериментите, студът, гладът, болестите, изтощението, побоите... Лагерите били обграждани с електрифицирана бодлива тел...

Такаам... да се хванем за този цитат...

Конлагеристите били избивани с "Циклон-Б"... Циклон-Б е силно експлозивен газ, а свидетелски показания твърдят: "до 2000 души били наблъскани в „газовата камера" и умъртвяване чрез хвърлян вътре Циклон-Б; след това труповете били прехвърляни в намиращия се над „газовата камера" крематориум и изгаряни."

Кой архитект би посторил крематориум в същата сграда?

„Газовите камери" в Освиенцим разполагат само с една примитивна вентилационна система, така че газовите маски не биха били достатъчни за хората от специалния взвод, още повече, че отровата по труповете на убитите, върху които специалният взвод започва да работи, действа също така смъртоносно, тъй като тя именно прониква и през кожата. При това, специалната команда не е носила противогазови маски; според Хес, те пушели, докато извършвали своето отвратително занимание.

Те пушели! В средата на експлозивен газ!

После... ямите... - да изаряш труп в яма е изключително трудно, поради недостига на кислород... A за изгарянето на такива количества трупове е необходимо изключително много гориво, а Германия е изпитвала недостиг от такова.

Сега, естествено, следва да бъда заклеймен като 'holocaust denier' и да бъда изтрит/баннат по необясними причини...

Aко едно нещо е истина, защо да се забранява съмението в него, това съмнение не би трябвало да бъде опасност, нали ?

:)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тук никой не е баннат, за това, че подлага на съмнение нещо и иска да дискутира. Всъщност казаното е доста интересно и се надявам да се изкажат и други информирани хора относно това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
според Хес...

Показанията на комендантa на Аушвиц Рудолф Хьос (не Хес) реално нямат никаква тежест. За процеса и признанията му препоръчвам да прочетете книгата "Legions of Death" от Rupert Butler, за да се разбере как са били „извлечени" те и начинът, по който е бил третиран и обработван, за да каже това, което са искали от него.

Години след войната офицерът от английското разузнаване Бърнард Кларк разказва как той и пет други английски войника са изтръгнали „признанията" от Хьос. Самият комендант на Аушвиц обяснява това така:

"Да, разбира се, аз подписах заявление, че съм убил 2,5 милиона евреи. Аз също така бих могъл да кажа, че те са били 5 милиона. Има способи, с помощта на които може да се получи всяко признание, независимо от това, дали то е вярно или - не."

Източник:

Rupert Butler, Legions of Death (England: 1983), pp. 235; R. Faurisson, The Journal of Historical Review, Winter 1986-87, pp. 389-403.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Показанията на комендантa на Аушвиц Рудолф Хьос (не Хес) реално нямат никаква тежест. За процеса и признанията му препоръчвам да прочетете книгата "Legions of Death" от Rupert Butler, за да се разбере как са били „извлечени" те и начинът, по който е бил третиран и обработван, за да каже това, което са искали от него.

Точно това имам предвид...

Най важното и като цяло единствено доказаталелство използвано при Нюрнбергския процес за свидетелските показания...

Един интересен факт: "Властите на САЩ, нарушавайки почти всички държавно-правни норми (работейки съвместно с КГБ), предадоха американския гражданин от украински произход Иван Демянюк на Израел, където той бе изправен пред съда като „звярът от Треблинка”. Множество дами и господа, положили клетва като свидетели, описваха как „Иван Грозни” е безчинствал.Той собственоръчно убил с отработените газове на бракуван руски танк 800 000 евреи. Той бил рязал ушите на евреите и в газовата камера им ги давал обратно. Със своя щик той рязал парчета месо от тялото им. Той разпарял корема на бременни със сабята си. С меч той отсичал гърдите на еврейки по пътя за газовата камера, разстрелвал, убивал, пробождал, удушавал и биел с камшик евреите до смърт или ги оставял бавно да умрат от глад. Така Демянюк бе осъден на смърт.

Междувременно израелските съдебни власти признаха, че украинецът, вероятно, въобще не е бил в Треблинка. Сега те обмислят как да го обвинят в масови убийства в лагера Собибор (единственото доказателство е един фалшифициран от КГБ служебен документ от Собибор.

Както показа направеният в САЩ анализ, хартията на документа съдържа като съставна част един фотохимикал, използуван едва от 60-те години насам). Проблемът е в това, че Демянюк бе идентифициран като „звяра от Треблинка” от кохорти, заклели се свидетели, и така неговият случай убедително показва колко може да се вярва на свидетелски показания при такива процеси. (От 1986 до септември 1993г. Демянюк прекара в затвора, където беше осъден и на смърт. Пуснат на свобода поради недоказаност на неговата идентичност, той се завърна в САЩ). "

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Някъде бях чел, че през 1943 г. в отговор на западната пропаганда, че германците избиват милиони евреи, Хитлер сърдито заявява, че единственото, което иска от евреите, е по-тежък труд, на който те не са свикнали. Това изявление май добре се връзва с горните постове.

И още нещо - работна група (мисля, че беше към шведския Червен кръст, но може и да греша) към началото на 90-години стига до извода, че броят на загиналите евреи през Втората световна война не е 5 или 6 милиона, а не повече от 1 милион. При това положение поляците и руснаците имат много повече основания да претендират, че спрямо тях е бил извършен холокост. Но пък те нямат контрол върху световните медии, университети и киноиндустрия :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Някъде бях чел, че през 1943 г. в отговор на западната пропаганда, че германците избиват милиони евреи, Хитлер сърдито заявява, че единственото, което иска от евреите, е по-тежък труд, на който те не са свикнали. Това изявление май добре се връзва с горните постове.

И още нещо - работна група (мисля, че беше към шведския Червен кръст, но може и да греша) към началото на 90-години стига до извода, че броят на загиналите евреи през Втората световна война не е 5 или 6 милиона, а не повече от 1 милион. При това положение поляците и руснаците имат много повече основания да претендират, че спрямо тях е бил извършен холокост. Но пък те нямат контрол върху световните медии, университети и киноиндустрия :bigwink:

САМО МИЛИОН????!!! ГАДОВЕ, КАК СА НИ ЛЪГАЛИ! ТОВА ЛИ МУ ВИКАТЕ ХОЛОКОСТ, САМО МИЛИОН???

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

САМО МИЛИОН????!!! ГАДОВЕ, КАК СА НИ ЛЪГАЛИ! ТОВА ЛИ МУ ВИКАТЕ ХОЛОКОСТ, САМО МИЛИОН???

Стоедине, аз ти предавам какво съм чел. Както виждаш, формата на изказа ми е съвсем неутрална. За разлика от другите теми, тук не върви да се майтапим. Все пак става дума за загинали хора. Каквито и да са.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стоедине, аз ти предавам какво съм чел. Както виждаш, формата на изказа ми е съвсем неутрална. За разлика от другите теми, тук не върви да се майтапим. Все пак става дума за загинали хора. Каквито и да са.

Съгласен съм, но не се стърпях. Моите извинения. Дразня се понякога от коментари за холокоста, но небива да се бъзикам с това.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съгласен съм, но не се стърпях. Моите извинения. Дразня се понякога от коментари за холокоста, но небива да се бъзикам с това.

Ти вземи по-добре да си обърнеш левчетата в еуро :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Самите законодатели на Холокоста ревизират очевидно нелепите цифри, плод спекулациите им.

До 1990 г. на мемориалната плоча в Аушвиц беше изписана цифрата 4 милиона избити евреи там. През юли 1990 г. управата на музея заедно с израелския холокост център Йад Вашем редуцираха цифрата на 1,2 млн

Старата плоча – 4 млн. и новата плоча - 1,2 млн

auschwitz_plaques.jpg

И най-сетне през 1993 г. френският изследовател на холокоста Жан-Клод Пресак намали цифрата на еврейските жертви в Аушвиц на 775,000.

Диаграма на признатите еврейски жертви в Аушвиц през годините. (бройката намалява непрекъснато!)

auschwitz_the_story_keeps_c.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Самите законодатели на Холокоста ревизират очевидно нелепите цифри, плод спекулациите им.

До 1990 г. на мемориалната плоча в Аушвиц беше изписана цифрата 4 милиона избити евреи там. През юли 1990 г. управата на музея заедно с израелския холокост център Йад Вашем редуцираха цифрата на 1,2 млн

Старата плоча – 4 млн. и новата плоча - 1,2 млн

auschwitz_plaques.jpg

И най-сетне през 1993 г. френският изследовател на холокоста Жан-Клод Пресак намали цифрата на еврейските жертви в Аушвиц на 775,000.

Диаграма на признатите еврейски жертви в Аушвиц през годините. (бройката намалява непрекъснато!)

auschwitz_the_story_keeps_c.jpg

А ако накрая, към 2020 г. например тези 775 000 станат 77 000? Тогава какво следва? Един евреин беше заявил, че Холокостът е най-добрият бизнес. Има немалко негови сънародници, които се възмущават от манипулациите на световното обществено мнение и на историческата истина. Както и от злоупотребата с паметта на загиналите им роднини и близки.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
А ако накрая, към 2020 г. например тези 775 000 станат 77 000? Тогава какво следва?

Следва затвор за подобни ревизионисти на историята. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

САМО МИЛИОН????!!! ГАДОВЕ, КАК СА НИ ЛЪГАЛИ! ТОВА ЛИ МУ ВИКАТЕ ХОЛОКОСТ, САМО МИЛИОН???

Всъщност доста са доста по малко от милион - 271 000 души, умряли предимно от тиф и глад..

е ти снимка: http://wiki.majorityrights.com/_media/holo...red_cross_2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Следва затвор за подобни ревизионисти на историята.

Историята трябва да се ревизира на всеки 50- 60 години, иначе има склонността да се превръща в скрита пропаганда. А това би отхвърлил всеки честен историк стремящ се към проверения исторически факт, необременен от идеологията.

Следвоенната пропаганда създаде митове, те са факт. Именно ревизионистите със своите изследвания се стремят да разграничат чистия исторически факт от пропагандата на победителите. Самата промяна на цифрите на мемориала на жертвите в Аушвиц говори, че пропагандните клишета на победителите вече не действат и малко по малко се отхвърлят като несъстоятелни. В този смисъл е и заслугата на това течение в историческата наука - борбата за историческата истина с научни методи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

САМО МИЛИОН????!!! ГАДОВЕ, КАК СА НИ ЛЪГАЛИ! ТОВА ЛИ МУ ВИКАТЕ ХОЛОКОСТ, САМО МИЛИОН???

Бла, форума ми бъгва и един път ми изкарва мненията, друг път - не...затва се повтарям..моля да бъде изтрито тва мнение :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историята трябва да се ревизира на всеки 50- 60 години, иначе има склонността да се превръща в скрита пропаганда. А това би отхвърлил всеки честен историк стремящ се към проверения исторически факт, необременен от идеологията.

Следвоенната пропаганда създаде митове, те са факт. Именно ревизионистите със своите изследвания се стремят да разграничат чистия исторически факт от пропагандата на победителите. Самата промяна на цифрите на мемориала на жертвите в Аушвиц говори, че пропагандните клишета на победителите вече не действат и малко по малко се отхвърлят като несъстоятелни. В този смисъл е и заслугата на това течение в историческата наука - борбата за историческата истина с научни методи.

Подкрепям ^

А законите против отричането на Холокоста навлизат във все повече държави.. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Някъде бях чел, че през 1943 г. в отговор на западната пропаганда, че германците избиват милиони евреи, Хитлер сърдито заявява, че единственото, което иска от евреите, е по-тежък труд, на който те не са свикнали. Това изявление май добре се връзва с горните постове.

И още нещо - работна група (мисля, че беше към шведския Червен кръст, но може и да греша) към началото на 90-години стига до извода, че броят на загиналите евреи през Втората световна война не е 5 или 6 милиона, а не повече от 1 милион. При това положение поляците и руснаците имат много повече основания да претендират, че спрямо тях е бил извършен холокост. Но пък те нямат контрол върху световните медии, университети и киноиндустрия :bigwink:

Цифрата е точно около 350 000 души от еврейски произход, като почти всички са умрели от тифни епидемии и недохранване вследствие нарушеното снабдяване на лагерите след бомбардировките от страна на САЩ и Англия! Тези данни са от Международния Червен кръст и Независимата шведска комисия изнесени на Нюрнбергския процис, но в последствие потулени и забравени, за сметка на фалшифицираните данни на ционистската пропаганда (митът за 6-те милиона; първоначално пробутваната цифра е била 25 милиона, но са се сетили, че не съответства на общия брой евреи в цяла Европа и се оливат тотално!)! Никакви газови камери за изтребление не е имало, а в крематориумите са изгаряни телата на умрелите от болести за да не се разпространява заразата! Да не забравяме, че цялата работа с евреите е вследствие на сключените договори между Хитлер (с еврейски произход!) и международните ционистки организации за изселване на евреите от Германия и завладяните територии в Палестина с цел създаване на еврейска държава! :lightbulb:

Що се отнася до концлагерите като цялостна концепция - те първоначално са създадени от англичаните (в Южна Африка) и болшевиките (руските евреи) в Сибир (ГУЛАГ), а после са заимствани и от други тоталитарни режими (Германия, САЩ, Китай, Северна Корея, Камбоджа)! Крематориумите също са измислени от евреи, както и атомното и водородно оръжие!........ :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това не е най-добрият подход. В този случай трябва да се преследва и отричането на ГУЛАГ и престъпленията на комунизма, а пък тръгне ли такъв прецедент, всеки ще иска неговата истина да се защити и ще настане вакханалия. Историята от законова защита не се нуждае.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Това не е най-добрият подход. В този случай трябва да се преследва и отричането на ГУЛАГ и престъпленията на комунизма, а пък тръгне ли такъв прецедент, всеки ще иска неговата истина да се защити и ще настане вакханалия. Историята от законова защита не се нуждае.

Истината е, че са избити около 6 мил немци в концлагерите от еврейските палачи.Холокос има, но е срещу немския народ.Аушвиц е паметнИА

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Това не е най-добрият подход. В този случай трябва да се преследва и отричането на ГУЛАГ и престъпленията на комунизма, а пък тръгне ли такъв прецедент, всеки ще иска неговата истина да се защити и ще настане вакханалия. Историята от законова защита не се нуждае.

Истината е, че са избити около 6 мил немци в концлагерите от еврейските палачи.Холокост има, но е срещу немския народ.Аушвиц е паметник на еврейския садизъм, но след войната масоните фалшифицираха историята на ВСВ.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...