Отиди на
Форум "Наука"

Ветеринарно обслужване на биологичното животновъдство


Recommended Posts

  • Потребители

:117: "Биологично животновъдство" всъщност е един неточен и определено неудачен превод на английското organic farming, но за съжаление, вече се наложи, както в нормативната уредба, така и в научната и научно-популярна литература, така че сме принудени да го използваме. Непосредственият повод да пусна тази тема е, че най-сетне Правителството на републиката прие дълго умувания план за развитие на биологичното земеделие. За ветеринарните лекари, естествено, най-важно е как да се борим със заболяванията в биологичните ферми. И така, за профилактика, трябва да:

- избираме подходящи породи животни;

- използваме подходящи за всяка порода методи на селекция с оглед на повишаване устойчивостта на животните към заболявания и профилактика на инфекциите;

- да храним животните с достатъчно количество качествен фураж съобразно вида, възрастта, физиологичното им състояние и продуктивното им направление с цел задоволяване на нуждите им и поддържането им в добро здравословно състояние;

- да им осигуряваме редовни разходки и достъп до пасищата с цел укрепване собствените защитни сили на организма;

- да поддържаме подходяща гъстота на отглежданото стадо, за да се избегне пренаселеност в оборите и свързаните с нея здравни проблеми.

Ако се констатира заразно заболяване, лечението се провежда в изолационни помещения, снабдени със суха и удобна постеля. За лечение на животните в почти всички случаи имаме право да използваме само фитотерапия и хомеопатия. Имаме право и да прилагаме и микроелементи, както и някои фуражни суровини от минерален произход (от определен списък). За почистване и дезинфекция на съоръженията и сградите за отглеждане на животните, както и за контрол на насекомите и другите вредители в тях, също се използват съвсем ограничен брой препарати от определени списъци. Въпреки че не са изрично споменати в нормативната уредба, можем да прилагаме и всякакви други лечебни методи, които са в съгласие с природата: рефлексотерапия (с всичките й разновидности), цветолечение (по метода на Едуард Бах), апитерапия (медолечение) и др.под.

Забранено е използването на:

- синтезирани по химичен път ветеринарномедицински продукти за профилактика на заболяванията;

- ветеринарномедицински продукти за стимулиране на растежа и продуктивността, включително нутритивни антибиотици, кокцидиостатици и други химично синтезирани стимуланти на растежа;

- хормони или препарати с хормоноподобно действие за контролиране на репродукцията или за други цели, включително интродукциране и синхронизиране на еструса (разрешава се прилагането на хормонални препарати само за лечение на отделни животни).

След прилагане на синтезирани по химичен път алопатични ветеринарномедицински продукти (допуска се само по голяма нужда :laugh: ) за лечение на животни, отглеждани по биологичен начин, карентният срок за използване на животински продукти е два пъти по-голям от посочения на опаковката на препарата.

Животни и продукти от тях не се предлагат на пазара като произведени по биологичен начин, когато отделни животни или стадото са подлагани на лечение със синтезирани по химичен път алопатични ветеринарномедицински продукти или антибиотици повече от два курса на лечение в рамките на една година или повече от един курс, ако жизненият цикъл на животните е по-кратък от една година.

Разбира се, всички тези, "чисто" ветеринарни неща, са в тясна връзка и с редица други правила при биологичното животновъдство - напр. в него няма место за генно-модифицирани организми, за насилствено хранене и др.под.

Накратко, това е едно огромно предизвикателство пред ветеринарната медицина - да предлагаме на консуматора един максимално здравословен продукт, получен при един маскимално природосъобразен производствен процес. :clap:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Моето скромно мнение относно тъй нареченото биологично земеделие е, четова си е пълна глупост и общо взето хвърляне на прах в очите. Ще си позволя да цитирам един... хмм... земеделец - " С пръдниъ боиъ съ не прави "

:whistling:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...