Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - старт март 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Крю Драгън бе сглобен за полет на 1-ви март

2024-crew-dragon-mated-1024x683.jpg

На снимката: “Крю Драгън” бива прикачен към ракетата-носител “Фалкън 9”. Photo credit : SpaceX

25 февруари 2024 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Американският космически кораб “Крю Драгън” бе прикачен към ракетата-носител “Фалкън 9” за предстоящия му полет до МКС. Изстрелването на трима американци и един руснак е насрочено за 1-ви март в 07:04 ч. българско време.

Това е деветата пилотирана мисия, която СпейсЕкс ще изпълни по заявка на НАСА до станцията, и осмата, свързана с ротацията на редовен екипаж. Екипажът на борда на “Крю Драгън” се състои от астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат и Жанет Епс, както и космонавтът на Роскосмос Александър Гребенкин.

Напомням на читателите, че първоначално изстрелването трябваше да бъде осъществено още на 22-ри февруари. Но тъй като приоритет бе полетът на Интуитив Машинс до Луната (който бе факт на 15-ти февруари), СпейсЕкс и НАСА имаха нужда от техническо време, за да подготвят площадката №39 А на космическия център Кенеди за пилотиран полет. Така че мисията на “Крю Драгън” закономерно бе отложена.

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/25/crew-dragon-assembled/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън излетя към МКС!

2024-4-march-crew-dragon-launch-1024x683

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

4 март 2024 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Руски космонавт и трима американски астронавти отпътуваха към Международната космическа станция, след като тази нощ в 05:53 ч. българско време американска ракета “Фалкън 9” успешно изстреля техния пилотиран кораб “Крю Драгън” в орбита!

Това бе вторият орбитален пилотиран космически полет за 2024 г., общо 13-тият от началото на експлоатацията на “Крю Драгън” и осмият, който СпейсЕкс изпълнява по договор на НАСА във връзка с ротацията на постоянния екипаж на МКС. На 2-ри март отбелязахме цели пет години от дебютното изстрелване на кораба до станцията на пробна безпилотна мисия. Пет невероятни успешни години за СпейсЕкс и НАСА в областта на пилотираната космонавтика!

Командирът на днешната експедиция е Метю Доминик, а пилотът – Майкъл Барат. Към тях се присъединиха двама специалисти – Жанет Епс и руският космонавт Александър Гребенкин. От четиричленния екипаж единствено Барат е ветеран. Той полетя за пръв път в космоса на 26 март 2009 г. с руския “Союз ТМА-14” и после на 24 февруари 2011 г. с американската совалка “Дискавъри”. Днешната мисия е трета за него.

За нуждите на полета бе използвана чисто нова ракета “Фалкън 9” с нелетяла досега първа степен, известна под сериен номер “B1083”. След изпълняването на днешната си служба, степента извърши меко кацане върху наземната платформа LZ-1.

Изстрелването на пилотирания кораб “Крю Драгън” бе отлагано продължително време. То бе насрочено първо за 22-ри февруари, но тъй като приоритет за СпейсЕкс бе да изстреля частната мисия на Интуитив Машинс “Одисей” до Луната, пилотираната експедиция бе пренасрочена за началото на март. Надявахме се да станем свидетели на полета в събота, но времето беше лошо. В неделя – също. Чак сега, в понеделник, условията станаха благоприятни.

Дори и днес изстрелването не бе гарантирано – в последните часове преди уречения старт НАСА и СпейсЕкс установиха пукнатина в термозащитното покритие на шлюза на кораба. Но след сериозен анализ бе решено, че пукнатината не представлява заплаха за живота и здравето на астронавтите. Корабът “Крю Драгън” най-сетне полетя!

Четиримата астронавти ще прекарат шест месеца на борда на Международната космическа станция, като за този период ще изпълнят над 200 научни експеримента.

Следващото пилотирано изстрелване по програмата на МКС ще е руско – на 24 март 2024 г. очакваме изстрелването на кораба “Союз МС-24” с космонавта Олег Новицки, американската Трейси Калдуел-Дайсън и беларускинята Марина Василевская. А през април, след многогодишни мъки, корабът на Боинг “Старлайнър” трябва да полети за пръв път с екипаж.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/04/crew-dragon-launches-iss/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб на СпейсЕкс Крю Драгън се скачи с МКС!

2024-crew-dragon-endeavour-docks.jpg

Кадър от днешното скачване. Photo credit : SpaceX

5 март 2024 г. 10:10 ч.

Светослав Александров. Един руски космонавт и трима американски астронавти пристигнаха днес на МКС, след като пилотираният им космически кораб “Крю Драгън” се скачи с МКС в автоматичен режим в 09:28 ч. българско време.

Астронавтите Метю Доминик, Майкъл Барат, Жанет Епс и техният руски колега Александър Гребьонкин ще престоят половин година на борда на станцията, като за това време ще изпълнят над 200 научни опита.

Пристигналият днес кораб “Крю Драгън” лети за пети път в космическото пространство, като тази капсула носи названието “Индевър”. Към МКС е прикачен още един кораб “Крю Драгън” на име “Ендюрънс”. Общо шест кораба са скачени със станцията, три американски и три руски. Освен тези два “Крю Драгън”, към МКС е стикован и товарният “Сигнус”, построен от фирмата Нортроп Груман.

Русия разполага с два товарни кораба “Прогрес” и един пилотиран “Союз МС-24”. Ето текущата конфигурация на МКС:

current-iss-configuration.png

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/05/crew-dragon-docks-iss-5/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...