Отиди на
Форум "Наука"

Климатична мисия PREFIRE - старт 25 май 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Електрон изведе първия от двата климатични спътника на НАСА PREFIRE!

2024-prefire-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

25 май 2024 г. 22:50 ч.

Светослав Александров. Днес в 10:41 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия бе изстреляна успешно частна американска ракета “Електрон”. На борда ѝ се намираше първият от двата климатични спътника PREFIRE на НАСА. Те ще изучават топлинните емисии от полюсите на Земята и по този начин данните от тях ще служат за подобряването на климатичните модели, като така учените ще могат да правят по-точни предсказания във връзка с глобалното затопляне.

И двата спътника PREFIRE са построени по стандарта CubeSat от шест единици. Напомням на читателите, че както името показва, основната единица представлява куб, като дължината на ръба е 10 сантиметра. В случая става въпрос за 6-U CubeSat, т.е. всеки спътник се състои от шест такива куба.

Спътниците ще работят в 525-километрова кръгова орбита около Земята, като от там те ще наблюдават Арктика и Антарктика. Никога досега не е правено подробно изследване какво количество топлина губи нашата планета откъм полюсите.

Днешното извеждане на първия спътник PREFIRE протече безупречно и по план, като той се отдели от горната степен на ракетата-носител “Електрон” на 53-тата минута след старта. Вторият спътник ще бъде изстрелян до три седмици, отново посредством “Електрон”.

Лекотоварните ракети “Електрон” се произвеждат от частната американска фирма Рокет Лаб. От началото на експлоатацията на носителите през 2017 г. досега са проведени общо 48 изстрелвания. Конкретно за 2024 година са осъществени шест полета на “Електрон”, с което Рокет Лаб се превръща във втората най-активна фирма в САЩ след СпейсЕкс.

Рокет Лаб е и втората компания в САЩ, а и в световен мащаб след СпейсЕкс, която се опитва да направи първите степени на ракетите си възвръщаеми – само където те кацат не посредством ракетни двигатели, каквато е стратегията на фирмата на Илон Мъск, а по конвенционалния начин с парашути. Успешно кацане през 2024 г. обаче бе реализирано само през януари. В хода на днешния полет не бе направен опит за връщането на степента.

Рокет Лаб понастоящем проектира и среднотоварна ракета “Неутрон”, която ще стане готова някъде след 2025 година. Тя ще се цели най-вече в пазара на спътниковите мегагрупировки, които стават все по-популярни, но също така се очаква да извежда в космоса и роботизирани междупланетни мисии, както и пилотирани космически кораби.

За повече информация относно днешната мисия: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2024/05/25/first-prefire-launched/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: И вторият климатичен спътник на НАСА PREFIRE излетя в космоса!

2024-5-june-prefire-launch-1024x683.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

5 юли 2024 г. 07:55 ч.

Светослав Александров. И вторият климатичен спътник на НАСА “PREFIRE” е вече в космоса, след като беше изстрелян тази сутрин с американска ракета “Електрон” от космодрума на Рокет Лаб в Нова Зеландия! Стартът бе осъществен в 06:15 ч. българско време.

Напомням на читателите, че първият “PREFIRE” беше изстрелян на 25-ти май.

И двата спътника са построени по стандарта CubeSat от шест единици. Напомням на читателите, че както името показва, основната единица представлява куб, като дължината на ръба е 10 сантиметра. В случая става въпрос за 6-U CubeSat, т.е. всеки спътник се състои от шест такива куба.

Спътниците са позиционирани в 525-километрова кръгова орбита около Земята, като от там те ще наблюдават Арктика и Антарктика. Никога досега не е правено подробно изследване какво количество топлина губи нашата планета откъм полюсите. Счита се, че данните от тях ще служат за подобряването на климатичните модели, като така учените ще могат да правят по-точни предсказания във връзка с глобалното затопляне.

Днешното изстрелване бе 49-то за лекотоварната ракета “Електрон” от началото на нейната експлоатация през 2017 г. и седмо за календарната 2024 година. С това Рокет Лаб се превръща във втората най-активна космическа компания след СпейсЕкс.

Видеозапис от полета:

https://cosmos.1.bg/space/2024/06/05/second-prefire-satellite-launch/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...