Отиди на
Форум "Наука"

"Астрология" и медии


apostol

Recommended Posts

  • Потребител

ВУЛГАРНАТА АСТРОЛОГИЯ

Случи се така, че в един и същ ден два различни вестника ми предсказаха коренно противоположни неща в своите “астрологични” рубрики.

На това място ще отворя скоба. Има много наивници, които искрено вярват, че тези вестникарски рубрики са всъщност хороскопи, но за това малко по- късно.

Да се върнем към “предсказанията”, с които се сблъсках … Докато едното издание ме уверяваше в това, че ме чакат огромни разочарования в леглото, другото предвещаваше големи радости и завоевания на сексуални фронт…

Нещата допълнително се усложниха, след като надникнах в трети вестник. Неговият “хороскоп” ми обещаваше скромни, но съвсем реални креватни подвизи през същия този ден… Ха сега, де!?

Достоевски с право е смятал, че всяко човешко същество е една малка Вселена. Как е възможно тогава повече от 6 000 000 000 такива Вселени (населението на земята надхвърля вече 6 милиарда жители) да бъдат натъпкани в дванадесетте чекмеджета на зодиите?!

Като професионален астролог с осемнадесетгодишна практика се чувствам просто задължен да отворя най- сетне очите на гореспоменатите наивници.

Всеки, абсолютно всеки е длъжен да знае и да помни, че НЯМА ГРУПОВА, МАСОВА АСТРОЛОГИЯ!! Драсканиците по вестниците и брътвежите по телевизията са си чиста проба шарлатания.

Този вид “астрология” НЯМА НИКАКВА СТОЙНОСТ и точно затова сериозните професионалисти и експертите по астрология я наричат “вулгарна астрология”.

От 16 години насам обаче вестниците, радиостанциите и телевизиите заливат всекидневно многострадалния българин с тази помия. На тяхната въдица се хващат и доста интелигентни люде.

Спомням си, че в едно предаване на БНР един прочут писател се опита да ме постави на тясно, като ми зададе въпроса “ребром”:

“Как да вярвам на астрологията, като отделните издания публикуват различни по съдържание хороскопи за един и същ ден?”

Така се разсмях, че щях да се задуша. Успоредно с това обаче се ужасих от факта, че писател на достолепна възраст с 10 книги зад гърба си може да разсъждава по такъв примитивен начин.

По- късно размислих и осъзнах, че средностатистическият българин, държан от своите управници дълги години в невежество, не би могъл да мисли другояче. Пък и да се проумее цялата тази алабалистика около вулгарната астрология не е никак лесно. Необходими са доста задълбочени, специализирани познания.

Истината е всъщност много проста и затова е невидима дори за нашата интелигенция, която е май полуинтелигенция от московско- ориенталски тип. Знайно е, че полуинтелигентът се стреми да мисли сложно, защото неговият девиз е един: “Защо да бъде просто, като може да бъде сложно”.

Астрологичните “прогнози” в медиите, почиващи най- често на програмни продукти, са нещо напълно лъжовно. Тези рубрики нямат нищо общо с древната научна дисциплина астрология.

Веднага няколко допълнителни пояснения по въпроса. Човешката участ зависи от три главни фактора- влияние на околната среда, наследственост и космическо влияние. Астрологията се занимава с последния фактор. Тя, с други думи, изучава и анализира влиянието, което оказват планетите от Слънчевата система върху човека. НЕ ЗВЕЗДИТЕ, а планетите от Слънчевата система.

Защото още Йоханес Кеплер, който освен велик астроном е бил и забележителен астролог, го е казал много добре: “Вселената е изградена по един общ грандиозен план, а между микрокосмоса на човека и макрокосмоса на същата тази Вселена съществува пряка причинна връзка”.

С помощта на изключително точни изчисления сериозният астролог изчислява положението на планетите в мига на раждането. От отделните планетарни конфигурации подкованият астролог може да направи съвсем точни изводи за личността на своя клиент, за неговия здравословен статус и т. н. Защото хилядолетните наблюдения и статистически сравнения на милиони хороскопи са довели до изкристализирането на един доста строен и недвусмислен тълкувателен канон. Друг е въпросът, че в България хората, които са запознати с този канон и могат да тълкуват хороскопи, се броят на пръсти.

С други думи: когато астрологът изчисли звездната карта на един човек, той много точно може да обрисува и разгадае и най- скритите черти на характера му. По този начин астрологът вече наднича в бъдещето, защото характерът на човека се превръща в негова съдба. От астрологични консултации следователно има полза само тогава, когато в основата им лежи изготвянето на ЛИЧЕН РОЖДЕН ХОРОСКОП. Всичко друго е измама, шмекерия, шарлатанство. Може преспокойно да се каже, че всички “астролози”, които ни се блещят от телевизионни екран и драскотят нелепици във вестниците, са си чиста проба измамници!

Трябва да призная обаче, че от астрологията в медиите също така има някаква полза. Тя ни помага, наред с кръстословиците, да убием някой друг час от работното време. В този смисъл на вулгарната астрология трябва да се гледа САМО като на развлечение, като на част от шоу- бизнеса. И толкоз!…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Човече ще ме убиеш - "сериозни астролози", какви астролози, какви 5 лева?!? Астрологията НЕ е наука и не се изучава в нито един университет!!!

От астрологични консултации следователно има полза само тогава, когато в основата им лежи изготвянето на ЛИЧЕН РОЖДЕН ХОРОСКОП.

Това не по-малко шарлатания от колкото и тия по вестниците - и двете почиват на безпочвени фантазии и изкуствено установени норми, нямащи нищо общо с реалността и истината!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Без да съм толкова краен и аз смятам, че заниманията с астрология не си струват загубеното време. Т.е., склонен съм да се съглася, че може би има някакво индивидуално влияние на небесните тела върху нас, в зависимост от положението им в началото на жизнения ни път (по-скоро в момента на зачеването, между другото, отколкото в момента на раждането - така ми се струва по-логично), но това влияние при всички случаи е толкова ужасно страшно много пренебрежимо малко в сравнение с другите влияния, на които сме подложени, че просто не си струва да се коментира.

А този въпрос с тези цели страници по вестниците с астрологичните прогнози за деня винаги ме е вълнувал от малко по-друга гледна точка - струва ли си за издателите да хабят толкова място за щуротии?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Струва си защото се чете - ако погледнеш една друга от последните активни теми, там се говореше, че всичко е суета на суетите!

Един познат, редактор на вестник, ми каза как правят хороскопа - взима се произволен брой от което и да е издание отпреди години разбъркват се текстовете и с определена програма се нагласят да се редуват през определен период и горе-долу различни да се падат.

Иначе освен суеверието ти незнам какъв друг аргумент имаш лично за себе си в полза на хороскопите (били те и персонални, подробни и тн. измишльотини)?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Иначе освен суеверието ти незнам какъв друг аргумент имаш лично за себе си в полза на хороскопите (били те и персонални, подробни и тн. измишльотини)?!
Аз не твърдя, че астрологията е действително наука или нещо от този род – просто имам един довод за това, че все пак трябва да си имаме едно наум по въпроса – познавам земеделци, които прилагат т.нар. “лунен” календар, който, макар и да не е астрология в истинския смисъл на думата, всъщност прави точно това – отчита влиянието на небесните тела върху живите организми. Впрочем, сега календарът ни подхвърля един шанс да проверим доколко ни влияят астрономичните процеси – през тази година има 10 сатурнови и 2 марсови затъмнения (за сравнение – през 2006-та – 1 сатурново, 1 марсово). Ако феновете на астрологията са прави – би трябвало тази година организмите като цяло да са по-зле. (Този пример ми го даде точно един фен на биодинамичното земеделие).
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...