Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 22 минути, Gravity said:

@makebulgar В крайна сметка ще отговориш ли на въпроса, който зададох няколко пъти. Признаваш ли, от научна гледна точка, резултатите от изследванията показващи положителните ефекти от пиенето на кафе?

Дано. Аз също чакам отговора му на твоя въпрос. А аз от 4-5 дни очаквам да отговори какво е мнението му за люти, горчиви и кисели храни, които изброих и дали одобрява тяхното използване. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Мнения 169
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 43 минути, Gravity said:

@makebulgar В крайна сметка ще отговориш ли на въпроса, който зададох няколко пъти. Признаваш ли, от научна гледна точка, резултатите от изследванията показващи положителните ефекти от пиенето на кафе?

Не мога да отговоря на въпроса еднозначно, тъй като не познавам доколко научни и независими са тези резултати и проучвания. Кафето е индустрия с много пари, и винаги ще съществува елемента на влияние на тази индустрия върху изследванията и институтите. Както е било винаги досега с подобни индустрии, които са влияели на науката. 

Проучвания явно има в тази насока, но няма независими анализи върху всички проучвания. Обикновено те се представят винаги в положителна светлина, като кафето се изкарва, че е безценен цяр, който спасява от хиляди болести. Това представяне изглежда по-скоро като рекламна кампания, а не като обективно представяне на проучванията.

Ако съдя по начина по-който по-рано по подобен начин се рекламираше някаква статия със заглавие "Сутрешното кафе задейства древен превключвател за дълголетие", то явно всеки четящ трябва да се замисли дали да се доверява на подобни статии и проучвания. Видяхме, че въпросния превключвател се превключва от още хиляда други неща, така че изтъкването на това, че кафето задействало превключвателя, е мека заблуда. Четейки нещата представени така човек може да се заблуди, че само кафето е единствения начин за задействане на превключвателя, а това съответно ще го накара да си купи и да пие кафе.

Подобни меки заблуди с прикриване на по-голямата картина има и при други индустрии. Например, винарите се спукват да изтъкват колко полифеноли и други полезни магии (спасяващи от хиляда болести) имало във виното, но пропускат да изтъкват, че същите вещества човек може да си ги набави и от храните, без да приема вредния етанол. 

Кафеената индустрия и свързаните с нея учени никога няма да изтъкват вредните страни на кафето, като съдържанието на меланоидините, акриламида, бензопирена и други вещества. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 34 минути, Димитър Йорданов said:

А аз от 4-5 дни очаквам да отговори какво е мнението му за люти, горчиви и кисели храни, които изброих и дали одобрява тяхното използване. 

Явно си доста неориентиран и ти трябва консултация какво да ядеш и какво да не ядеш, та ще ти направя такава. Безплатна. 

Лютото и горчивото вече разбра, че не трябва да ги ядеш, тъй като съдържат алкалоиди. Можеш да си позволиш някой патладжан или друг лют, горчив или отровен зеленчук ако го обработиш термично или по друг начин така, че да унищожиш лютото и горчивото. 

Киселото можеш да ядеш само ако ти е приятно, тоест в минимални количества, които съответно няма да ти наврeдят. Затова и рецепторите ти за кисело са подобни на рецепторите за сол - при ниски концентрации киселото и соленото ти е вкусно, а при високи ти е неприятно и отблъскващо. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Явно си доста неориентиран и ти трябва консултация какво да ядеш и какво да не ядеш, та ще ти направя такава. Безплатна. 

Лютото и горчивото вече разбра, че не трябва да ги ядеш, тъй като съдържат алкалоиди. Можеш да си позволиш някой патладжан или друг лют, горчив или отровен зеленчук ако го обработиш термично или по друг начин така, че да унищожиш лютото и горчивото. 

Киселото можеш да ядеш само ако ти е приятно, тоест в минимални количества, които съответно няма да ти наврeдят. Затова и рецепторите ти за кисело са подобни на рецепторите за сол - при ниски концентрации киселото и соленото ти е вкусно, а при високи ти е неприятно и отблъскващо. 

Ахха. Значи пресен лук, чесън, праз, ряпа не може. Защото видиш ли били вредни, понеже лютят. Ама готвени - няма проблем. 

Ти сам беше казал, че щом нещо е вредно не трябва да се ползва. Щом пресните зеленчуци и ряпата лютят и по твоята логика са вредни, то защо изобщо да ги ползваме? Хвърляй на боклука, забранени са. 

Краставиците, ако не се поливат редовно и обилно горчат. Значи и те автоматично по твоята логика щом съдържат горчиви вещества не трябва да се използват изобщо, понеже "горивото прогонва вредителите". Патладжан също - дори след готвене се усеща горчива нотка в него от веществата, които му придават горчив вкус. 

А за киселото защо намесваш приятно или неприятно? Какво общо имат те с ПОЛЕЗНО или ВРЕДНО? 

"Киселото можеш да ядеш само ако ти е приятно, тоест в минимални количества, които съответно няма да ти наврeдят." 

Аха. Най-накрая си дойдохме на думата. За дозировката. Нещо което ти не успя да вденеш няколко години. Значи ако приемаме малко кисело и ни е приятно (олеее), то може. Току виж си решил и открил и че е полезно в определени количества. Но ако се прекали... Става неприятно, а дори и опасно. В същото време миризмата на кисело (вкиснато) ни предупреждава, че дадени храни са вредни или опасни. 

И какво излиза, Маке? Има кисели храни и подправки, които може да са ни вкусни в определени количества и полезни, но ако прекалим с тях стават неприятни и дори опасни. 

Е - съвсем същото е и с лютите и горчиви те храни. Съвсем същото е и с люти и горчиви напитки. Всичко опира до дозата. До безопасната доза и до това да носи удоволствие (да ни е приятно) и в същото време да носи Повече полза, отколкото ВРЕДА. 

 

Виждаш ли? Не всяка люта храна е опасна или вредна. Не всяка горчива храна е опасна или вредна. Същото важи и за киселите. И както ти сам каза - Киселото можеш да ядеш само ако ти е приятно, тоест в минимални количества, които съответно няма да ти наврeдят.

Съвсем същото важи и за така мразените от теб горчиви и люти храни. На огромната част от хората по света те са им вкусни и приятни, а освен това са и полезни в определени дози, както на също толкова хора им е приятна леко подкиселена храна. 

"Киселото можеш да ядеш само ако ти е приятно, тоест в минимални количества, които съответно няма да ти наврeдят." - замени думата "кисело" с люто или горчиво и ще разбереш, че всички хора се водят от съвсем същия принцип, когато става въпрос за храни, сосове, напитки и подправки. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)

Бензопирен (BaP) и акриламид (ACR) са токсични новоформирани съединения (NFC), често се установява, че съществуват едновременно в много храни, обработени при висока температура. Те обикновено се образуват по време на обработката поради сложни реакции между компонентите. BaP се генерира от непълно изгаряне на органични вещества при температури между 300 и 600 °C (Lee, Puligundla, & Mok, 2019). Известно е, че ACR се образува от реакция тип на Майяр между редуциращи захари и специфични аминокиселини (аспарагин и метионин) (Mottram, Wedzicha, & Dodson, 2002). Известно е, че те проявяват разнообразна токсичност, включително генотоксичност, невротоксичност, репродуктивна токсичност и потенциална канцерогенност (Zhao et al., 2017). Доказано е, че термичната обработка на храни, като печене, пържене и печене на скара, предизвиква образуването на BaP и ACR и следователно тези токсини обикновено се намират в печени семена и пушени или печени меса на скара.

Изпичането на кафените зърна е отговорно за характерния им вкус и крайно качество. Този процес обаче води до образуването на нежелани съединения, като ACR, фуран и полиароматни въглеводороди (PAH), включително BaP (Arisseto et al., 2011, De Kruijf et al., 1987, Tfouni et al., 2012, Tfouni et al., 2013). Няколко проучвания показват, че кафето е значителен хранителен източник на ACR, особено в тези страни с висока консумация на кафе (Mojska & Gielecinska, 2013). Доказано е, че сухото кафе съдържа ACR при средно ниво от 522 μg/kg или ppb (Raffan & Halford, 2019).

***

Фуранът се образува по време на търговска или домашна термична обработка на храната. Първоначалните проучвания на концентрациите на фуран в термично обработените храни, публикувани от европейските и американските власти, разкриват наличието на относително високи нива на фуран в кафето, сосовете и супите. Важно е, че фуранът постоянно се среща в готовите за консумация бебешки храни. Фуран индуцира хепатоцелуларни тумори при плъхове и мишки и тумори на жлъчните пътища при плъхове с висока честота. Епидемиологични проучвания не са налични. Предполага се, че цис-2-бутен-1,4-циферблат, реактивният метаболит на фурана, е причинителят, водещ до токсичност и канцерогенност. Въз основа на тези данни фуранът е класифициран като възможен канцероген за човека. Първоначалните оценки на експозицията разкриват относително малка разлика между експозицията на хора и тези дози фуран, които индуцират чернодробни тумори при експериментални животни. 

***

 

Screenshot_20250712_180527_AdobeAcrobat.thumb.jpg.734b5f2cbd0b8e4ab1d5b36a97469377.jpg

Thermal Contaminants in Coffee Induced by Roasting: A Review

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 23 минути, Димитър Йорданов said:

Ахха. Значи

Не можеш да мислиш логично и дори да четеш не можеш, а интерпретираш нешата както ти харесва.

От рецепторите ни за вкус само тези за соленото и киселото имат приятни усещания при ниски концентрации и отблъскващи при високи. При другите вкусове не е така. При лютото и горчивото винаги реакцията е отблъскваща. А това, че някои хора са се нагодили да ядат люто и горчиво е съвсем друг въпрос. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 21 минути, makebulgar said:

Не можеш да мислиш логично и дори да четеш не можеш, а интерпретираш нешата както ти харесва.

От рецепторите ни за вкус само тези за соленото и киселото имат приятни усещания при ниски концентрации и отблъскващи при високи. При другите вкусове не е така. При лютото и горчивото винаги реакцията е отблъскваща. А това, че някои хора са се нагодили да ядат люто и горчиво е съвсем друг въпрос. 

Някои хора - има няма 7 милиарда човека. Или малко отгоре. И силно грешиш. Леко горчиви или подлютеби храни са вкусни както и леко подкиселени (и много зи зависи и от храната и климата/времето) . Силно горчиви или силно люти за мнозина хора са отблъскващи.

  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, makebulgar said:

Не мога да отговоря на въпроса еднозначно, тъй като не познавам доколко научни и независими са тези резултати и проучвания.

Това важи и за статиите, които ти цитираш.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Кафето е индустрия с много пари, и винаги ще съществува елемента на влияние на тази индустрия върху изследванията и институтите. Както е било винаги досега с подобни индустрии, които са влияели на науката. 

Конспиративни предрасъдаци без никакви доказателства.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Проучвания явно има в тази насока, но няма независими анализи върху всички проучвания.

Как да няма! Тези проучвания не са само от един екип.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Обикновено те се представят винаги в положителна светлина, като кафето се изкарва, че е безценен цяр, който спасява от хиляди болести. Това представяне изглежда по-скоро като рекламна кампания, а не като обективно представяне на проучванията.

Това не знам къде си го видял, може би журналистическите статии, но тук не говорим за тях.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Ако съдя по начина по-който по-рано по подобен начин се рекламираше някаква статия със заглавие "Сутрешното кафе задейства древен превключвател за дълголетие", то явно всеки четящ трябва да се замисли дали да се доверява на подобни статии и проучвания. Видяхме, че въпросния превключвател се превключва от още хиляда други неща, така че изтъкването на това, че кафето задействало превключвателя, е мека заблуда. Четейки нещата представени така човек може да се заблуди, че само кафето е единствения начин за задействане на превключвателя, а това съответно ще го накара да си купи и да пие кафе.

Както по горе, това ни са статиите в научните списания.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Подобни меки заблуди с прикриване на по-голямата картина има и при други индустрии. Например, винарите се спукват да изтъкват колко полифеноли и други полезни магии (спасяващи от хиляда болести) имало във виното, но пропускат да изтъкват, че същите вещества човек може да си ги набави и от храните, без да приема вредния етанол. 

Пак отклоняваш.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Кафеената индустрия и свързаните с нея учени никога няма да изтъкват вредните страни на кафето, като съдържанието на меланоидините, акриламида, бензопирена и други вещества. 

Отново конспирации.

 

Явно се доверяваш на неща които съвпадат с твоите предпочитания, и отхвърляш останалите. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Gravity said:

Явно се доверяваш на неща които съвпадат с твоите предпочитания, и отхвърляш останалите. 

Еми не ме интересуват полезните ефекти, които евентуално кафето има (ако са доказани с независими проучвания), а ме интересуват вредите, които обикновено не се рекламират в популярни статии. 

По важно ми е кое може да ми навреди, а не кое може да ми помогне на някоя болежка.

Сърцето, нервите, прозяването, и останалите неща, които някои хора си ги лекуват с кафе, аз бих ги лекувал с други средства като почивка, правилно хранене, отслабване, спорт. Все неща, които докторите ще ти предпишат на първо време. Кафе се съмнявам да ти предпишат някога. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 41 минути, makebulgar said:

 

По важно ми е кое може да ми навреди, а не кое може да ми помогне на някоя болежка.

Сърцето, нервите, прозяването, и останалите неща, които някои хора си ги лекуват с кафе, аз бих ги лекувал с други средства като почивка, правилно хранене, отслабване, спорт. Все неща, които докторите ще ти предпишат на първо време. Кафе се съмнявам да ти предпишат някога. 

Повечето храни, подправки и "токсини", които ползваме не ги ползваме за да лекуваме някоя болежка. Повечето помагат да не се стига до болежка. 

 

Ще дадеш ли пример какво е за теб правилно хранене. Чисто като съдържание на храни и порциони в един дневен или седмичен режим. Дай един примерен и реалистичен режим изпробван от личен опит. 

А какво ще кажеш за хората, които се хранят правилно, почиват си достатъчно, нямат нужда от отслабване, физически активни са и на ден си изминават пеша или с колело 5-20 километра извън активността свързана с работа? Но пият кафе заради удоволствието, по-добрата физическа форма и умствена концентрация? 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 32 минути, makebulgar said:

Еми не ме интересуват полезните ефекти, които евентуално кафето има (ако са доказани с независими проучвания), а ме интересуват вредите, които обикновено не се рекламират в популярни статии. 

По важно ми е кое може да ми навреди, а не кое може да ми помогне на някоя болежка.

Сърцето, нервите, прозяването, и останалите неща, които някои хора си ги лекуват с кафе, аз бих ги лекувал с други средства като почивка, правилно хранене, отслабване, спорт. Все неща, които докторите ще ти предпишат на първо време. Кафе се съмнявам да ти предпишат някога. 

Не е това проблемът. Ти може да се интересуваш и правиш каквото искаш. Проблемът е, че ти приемаш някой научни статии и отхвъряш други. Без никакво основание, а в зависимост дали съвпада с мирогледа ти.

  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, Gravity said:

Не е това проблемът. Ти може да се интересуваш и правиш каквото искаш. Проблемът е, че ти приемаш някой научни статии и отхвъряш други. Без никакво основание, а в зависимост дали съвпада с мирогледа ти.

Не отхвърлям научни статии, а предполагам, че част от тях са написани зависимо от индустрията, а другата част не я разглеждам като важна, тъй като смятам, че е са по-важни другите проучвания, които показват вредните вещества, които се образуват в кафето при печенето. Тези вещества заедно с кофеина правят кафето горчиво, което е сигнал, че не трябва да го пия. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, makebulgar said:

Не отхвърлям научни статии, а предполагам, че част от тях са написани зависимо от индустрията, а другата част не я разглеждам като важна, тъй като смятам, че е са по-важни другите проучвания, които показват вредните вещества, които се образуват в кафето при печенето. Тези вещества заедно с кофеина правят кафето горчиво, което е сигнал, че не трябва да го пия. 

Тези, които ти харесват ги представяш като абсолютна истина. Другите ги представяш като псевдо научни лъжи поръчани от индустрията.

  • Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, Димитър Йорданов said:

Ще дадеш ли пример какво е за теб правилно хранене. Чисто като съдържание на храни и порциони в един дневен или седмичен режим. Дай един примерен и реалистичен режим изпробван от личен опит. 

Еми от това което ядеш махаш захарта, махаш солта, махаш алкохола, махаш пърженото, махаш горчивите и лютите неща, махаш всякакви салами и кренвирши, махаш прегорелите меса на скара и като цяло рязко намаляваш месото, и останалото го ядеш и си готов. Може да махнеш и някои богати на оксалати треви и салати. 

Преди 30 минути, Димитър Йорданов said:

А какво ще кажеш за хората, които се хранят правилно, почиват си достатъчно, нямат нужда от отслабване, физически активни са и на ден си изминават пеша или с колело 5-20 километра извън активността свързана с работа? Но пият кафе заради удоволствието, по-добрата физическа форма и умствена концентрация? 

Ако спрат кафето може още повече удоволствие и по-добра умствена и физическа концентрация да имат. Все пак няма да пият горчилка с бензопирен, акриламид, фуран и други неща. Като си отучат рецепторите от горчивия вкус ще запчнат да усещат всички вкусове на храната. 

Аз лично не пия и съм си в кондиция цял ден, сутрин не ми трябва кафе да се събуждам. Навъртам 10 км пеша на работа... и поне 20 с колело, като има шосе, баири, черни пътища, даунхил малко, понякога по 35-40 км, а преди два месеца 90 км. Наскоро качих и Царев, Гоцев и Шарбан... 

  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, Gravity said:

Тези, които ти харесват ги представяш като абсолютна истина. Другите ги представяш като псевдо научни лъжи поръчани от индустрията.

При показващите вредните страни едва ли има някаква индустрия, която може да стои зад тях, което предполага, че са по-достоверни. Другите както написах могат да са достоверни, но част от тях може и да са по поръчка на индустрията. Поне така се случва при други индустрии като алкохолната и цигарената. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, makebulgar said:

Тези вещества заедно с кофеина правят кафето горчиво, което е сигнал, че не трябва да го пия. 

Усещаш ли това колко много показва единствено твоите лични предпочитания, а не нещо реално? 

Ако спазваш този принцип трябва да не ядеш краставици, защото те също могат да горчат, дотолкова че да не могат да се ядат. Патладжан винаги горчи леко, дори след готвене. 

Спазвайки твоите принципи че щом нещо е люти, то не трябва да се яде трябва изцяло да изключи ряпа, чесън, лук праз - няма значение, че при варене, пържене или печене лютивината им изчезва - те са люти, съответно лоши. Прилагам само твоите принципи. 

Грейпфрут ядеш ли - той е горчив. Ако ядеш - нарушаваш собствените си принципи. 

Киселото може да бъде опасно - всякакви киселини разяждат. А ако по ръцете ти попадне сок от лайм и после кожата е на слънце се получава много неприятна ситуация - значи лайм не бива да се ползва - кисел е. За другите кисели неща важи същото - кисели, значи лоши. Прилагам отново твоята логика плътно. Товс, ще можело да се ползва малко количество - хайде сега. Прилага двоен стандарт, понеже ти допада леко подкоаешан храна (по твоите думи безопасна и вкусна). 

Виждаш ли, Маке. Избора ти е да признаеш, че избора на хората да ядат горчиви, люти и кисели храни се определя отчасти от личния вкус, от друга страна от безопасното за консумация количество. Или да отхвърлиш напълно всички кисели горчиви и люти храни напълно и без изключения. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 23 минути, makebulgar said:

При показващите вредните страни едва ли има някаква индустрия, която може да стои зад тях, което предполага, че са по-достоверни. Другите както написах могат да са достоверни, но част от тях може и да са по поръчка на индустрията. Поне така се случва при други индустрии като алкохолната и цигарената. 

О, сериозно ли? Китай - един от големите производители на чай. Чая - основен конкурент на кафето като освежаваща напитка. Екипа "открил" вредата от разтворимото кафе при хора с ОПРЕДЕЛЕНА ГЕНЕТИЧНА МУТАЦИЯ е китайски. 

Ето - китайците се опитват да наплашат потребителите на кафе за да спрат да пият кафе и да минат на чай. От това кой печели - производителите на чай. 

 

Виждаш ли колко лесно човек може да си измисли конспирация за всичко и вместо да обсъжда и да се задълбочава в конкретната информация (както се опитваме да направим повечето тук в темата) просто да махне с ръка и да каже - платено изследване от производителите, пълни глупости, недоказани спекулации и прочее. 

Сега дано разбереш защо толкова настоявахме да дадеш конкретни числа колко хора да участвали общо, колко са били носители на тази мутация, какъв е риска да се случи това, което са открили и прочее. И след като това вече стане известно да се премерят ползите и вредите чисто количествено и кое е повече. Съответно дали ползите носят по-голям принос за здравето или повече вреда като качество и рискове.

П. С. Ето данните за производство на чай на първите 10 държави за 2021 година. Днес може и да има леко промени, но Китай много твърдо държи първата позиция с над 2 000 000 тона годишно. 

https://www.cash.bg/articles/8424/top-10-strani-proizvoditeli-na-chay

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 часа, makebulgar said:

При показващите вредните страни едва ли има някаква индустрия, която може да стои зад тях, което предполага, че са по-достоверни.

Както Йорданов е написал, може да е чаената индустрия, може да кока кола или цялата индустря зад безалкохолните напитки. Може да е индустрията за бутилирана/минералн/газирана вода. Такива може би-та има много. Но ти нямаш никакви конкретни дани за това. Но го приемаш защото така ти се иска. Това няма нищо общо с науката, това си е товя заблуда.

Преди 19 часа, makebulgar said:

Другите както написах могат да са достоверни, но част от тях може и да са по поръчка на индустрията. Поне така се случва при други индустрии като алкохолната и цигарената. 

Както Йорданов е написал, може да е чаената индустрия, може да кока кола или цялата индустря зад безалкохолните напитки. Може да е индустрията за бутилирана/минералн/газирана вода. Такива може би-та има много. Но ти нямаш никакви конкретни дани за това. Но го приемаш защото така ти се иска. Това няма нищо общо с науката, това си е товя заблуда.

Съмняваш ли се в ползата от яденето на зеленчуци и плодове? И смяташ ли, че научните статии които показват такава полза са може би недостоверни защото зад тях стои тази индустрия?

  • Потребител
Публикувано
Преди 23 часа, Димитър Йорданов said:

О, сериозно ли? Китай - един от големите производители на чай. Чая - основен конкурент на кафето като освежаваща напитка. Екипа "открил" вредата от разтворимото кафе при хора с ОПРЕДЕЛЕНА ГЕНЕТИЧНА МУТАЦИЯ е китайски. 

Ето - китайците се опитват да наплашат потребителите на кафе за да спрат да пият кафе и да минат на чай. От това кой печели - производителите на чай. 

Виждаш ли колко лесно човек може да си измисли конспирация за всичко и вместо да обсъжда и да се задълбочава в конкретната информация (както се опитваме да направим повечето тук в темата) просто да махне с ръка и да каже - платено изследване от производителите, пълни глупости, недоказани спекулации и прочее. 

 

Преди 4 часа, Gravity said:

Както Йорданов е написал, може да е чаената индустрия, може да кока кола или цялата индустря зад безалкохолните напитки. Може да е индустрията за бутилирана/минералн/газирана вода. Такива може би-та има много. Но ти нямаш никакви конкретни дани за това. Но го приемаш защото така ти се иска. Това няма нищо общо с науката, това си е товя заблуда.

Фактите са, че китайците са направили тези изследвания и са ги дали на общесвеността и науката. Китайците може и да продават чай, но са и поризводители и големи търговци на кафе, така че едва ли ще си развалят целенасочено част от бизнеса. Безалкохолните също не са фактор, тъй като и в тях слагат кофеин. А минералната вода няма нужда от реклама и е без конкуренция така или иначе. 

 

Преди 4 часа, Gravity said:

Съмняваш ли се в ползата от яденето на зеленчуци и плодове? И смяташ ли, че научните статии които показват такава полза са може би недостоверни защото зад тях стои тази индустрия?

Доста тъпо сравнение между кафето и зеленчуците и плодовете. Кафето е произведен продукт, който докато го изпиеш минава 15 обработки, пътува 15000 километра, докато стигне до теб, и сам е доста трудно да си го отглеждаш. 

Плодовете и зеленчуците си ги береш от природата и ги ядеш направо сурови в повечето случаи, като можеш много лесно сам да си ги произвеждаш. 

Настина много тъпо, нелепо, алогично и дори манипулативно сравнение. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 26 минути, makebulgar said:

 

Фактите са, че китайците са направили тези изследвания и са ги дали на общесвеността и науката. Китайците може и да продават чай, но са и поризводители и големи търговци на кафе, така че едва ли ще си развалят целенасочено част от бизнеса. Безалкохолните също не са фактор, тъй като и в тях слагат кофеин. А минералната вода няма нужда от реклама и е без конкуренция така или иначе. 

 

Доста тъпо сравнение между кафето и зеленчуците и плодовете. Кафето е произведен продукт, който докато го изпиеш минава 15 обработки, пътува 15000 километра, докато стигне до теб, и сам е доста трудно да си го отглеждаш. 

Плодовете и зеленчуците си ги береш от природата и ги ядеш направо сурови в повечето случаи, като можеш много лесно сам да си ги произвеждаш. 

Настина много тъпо, нелепо, алогично и дори манипулативно сравнение. 

Я стига писа ей така от скука. Вникни в написаното, бе, Маке, анализирай написаното от хората, осмисли го. Показахме ти единствено колко е лесно да отхвърлиш всяка една информация, която не пасва на вярванията ти. Нещо, което ти правиш системно от няколко години в редица теми. Не се и опитваш да спориш с аргументи, не приемаш нито един аргумент или информация, ако не пасва на твоята вяра. Всяко нещо, което може да подкопае вярата ти или оборва твоите грешни схващания го обявяваш за платено, манипулирано, недоказано и прочее. Хората ти дават механизми на действие на някое вещество, дават ти данни за дозите носещи ползи, дават ти информация за комбинации, които помагат и носят ползи или може да бъдат опасни - за теб всичко е спекулация, платено от индустрията или манипулирано. 

Как пък един път като мъж не каза - да, прави сте и да признаеш, че ти грешиш. По-зле си и от религиозен фанатик. Язък, че се биеш е гърдите как си атеист и критично мислещ. Аз критична мисъл и осмисляне на информацията комплексно и в цялост в твоите коментари и изказвания не съм видял от няколко години. 

А това че плодовете и зеленчуците си ги береш в природата и много лесно можеш сам да си ги отгледаш - кажи лично ти какви плодове и зеленчуци си береш в природата?

На бас, че поне 4/5 от всичко, което ядеш е внос или не е местно за Балканите и Европа. Почти всички плодове, зеленчуци или изчанчени семена и ядки, които ползваш са родом и произвеждани в Централна и Латинска Америка или САЩ, в Азия или Африка. И със сигурност много повече храна ядеш, която е произведена по краищата на света, а си се вторачил къде било произведено кафето. 

Манипулатора си ти. Както и лицемер. Ти не можеш да водиш истински диалог, истински спор. Ти водиш само махленски спор на ниво фейсбук. Но не на ниво Форум Наука. 

Редактирано от Димитър Йорданов

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.