Отиди на
Форум "Наука"

Гласуването става задължително?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Гласуването ще стане задължително, ако депутатите подкрепят законопроекта на ВМРО, внесен вчера. Така още на местните избори всеки, който не отиде до избирателните урни ще бъде глобяван от 50 до 500 лева.

Целта е да се повиши активността и да се прекрати порочната практика на купуване на гласове. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него ниската избирателна активност оставя голяма част от гражданите без политическо представителство и косвено поражда другото отрицателно явление - пазаруването на гласове.

"За" и "Против"

Анкета на "Монитор" сред парламентарно представените партии установи, че в НДСВ, БНС, ОДС, "Атака" и отделни представители на БСП има нагласа за подкрепа на подобно предложение.

Категорично против идеята са ДПС и ДСБ.

Евродепутатката от партията на Доган Фатме Илияз подчерта, че приемането на тази идея ще бъде вменяване на задължения на гражданите.

По думите на Нено Димов от ДСБ, негласуването е част от гласуването. Неговият съпартиец Николай Михайлов пък бе категоричен, че обществото няма да одобри отнемането на правото му да не харесва политиците.

Огнян Герджиков от НДСВ каза, че идеята е добра и може да бъде защитена.

Бойко Ватев от БНС мотивира предложението на неговата парламентарна група така: Немалко демократични държави са решили проблемите си или със задължително гласуване, или чрез данъчни облекчения. Според него проблемът у нас е в това, че участието на ДПС във властта не е пропорционално на процента на привържениците на тази партия в страната. Павел Шопов от "Атака" поясни, че в Гърция задължителното гласуване е въведено заради мюсюлманското малцинство, наброяващо само 140 хил. души. Освен това в южната ни съседка имало изискване, ако една партия не постигне определен резултат във всеки един регион да не може да бъде парламентарно представена.

Юристите

Юристите в парламента веднага заявиха, че ако се гласува подобна промяна в закона за местните избори, трябва да се ремонтира и конституцията. Където в чл.42 ал.1 е записано: Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

Необходима е промяна на Конституцията за въвеждането на такова задължение, каза за "Монитор" бившият конституционен съдия Георги Марков. Той поясни, че това се налага, тъй като в момента основният закон дава право на гласуване, но не указва задължение за него. По думите му обаче такава промяна може да направи и обикновено народно събрание, каквото имаме в момента. Събирането на Велик парламент не се налага.

На практика депутатите може да въведат задължително гласуване и със закон, но при това положение те ще оставят възможността за атакуване на такъв текст пред Конституционния съд, коментира още Марков.

Чужденци от ЕС стават общински съветници

Според поправките в гласувания законопроект за местните избори чужденци, които са граждани на ЕС ще могат да се кандидатират за общински съветници, а също така да упражняват правото си на вот. Освен, че внесоха предложение за задължително гласуване ВМРО поиска и въвеждане на образователен ценз за избирателите. Воеводите настояват онези, които не са завършили основно образование да не бъдат допускани до урните. Хората на Каракачанов настояват и за въвеждане на принцип на уседналост при местния вот.

Трябва да спре разпада на пол итическата система

Проф. Михаил Константинов, зам.-председател на ЦИК

Последните избори показаха, че има разпад на политическата система. На 20 май тази година тази система просто престана да съществува. И придоби ново качество.

Получи се свръхпредставеност, каквато никога досега не бе наблюдавана. Под свръхпредставеност разбирам такъв резултат в депутати и мандати, който въобще не отговаря на процента на избирателите, който дадена партия има. ДПС има 400 000 избиратели в страната, т.е. около 7% от българските избиратели. В момента ДПС взе около 20% от мандатите. Т.е. те са над 3 пъти свръхпредставени. Свръхпредставителство има дори, ако с 30 на сто се надвиши броят на депутатите в сравнение с броя на избирателите. Това може да доведе до много неприятни резултати.

Самите турци в България, които аз считам за лоялни български граждани, не са тръгнали да събарят държавата. Но ще се стигне до ексцесии и то от страна на българско и на турско население по места, ако това безобразие продължи. Принципът за справедливо разпределение на властта означава да имаш толкова места в местната и изпълнителната власт, колкото избиратели имаш.

Начинът за решаване на този проблем е приемане на закон за задължителното гласуване. Аз мога да напиша такъв закон за три дни. Който не гласува без оправдателна причина подлежи на административно наказание ­ глоба. Тази глоба се събира автоматично от общините, когато поискаш някакъв документ от тях. Над 75 години гласуването няма да е задължително, тъй като има много възрастни хора, които са болни. И ще изкараме 5 000 000 да гласуват.

В момента българите не ходят до избирателните секции, защото са демотивирани от скандалите във властта. На хората вече е внушено, че депутатите са едни лоши хора, които не вършат нищо, а само получават големи пари. И избирателите си викат: "Избирайте се сами".

Ако се въведе задължително гласуване, партиите ще получат това, което им се полага. Законът ще работи срещу всички партии, които разчитат на твърдите си ядра, които по най-безмозъчен начин гласуват, дори когато партиите им се изложат. Големите губещи от задължителното гласуване са БСП и ДПС.

Експертите коментират

Димитър Димитров, политолог: Привърженик съм на мекия вариант

Привърженик съм на варианта в закона да бъде записано, че гласуването е граждански дълг, но да няма санкции. Прогласяването на задължението го превръща в норма и би било от полза. Има много междинни положения. Италия, например записа за последните си избори в закона си, че това е гражданско задължение, без да записва санкции. В мек вариант санкциите ги има в Гърция, а в твърд в Белгия и Австралия. В Гърция няма глоби, но онези които не гласуват губят определени права - ако искаш да станеш държавен или общински служител, ако искаш да участваш в държавни поръчки и не си гласувал, губиш точки при класирането. Ако в България гласуването стане задължителна норма ще се изкарат поне 1 000 000 повече избиратели. Ще има и една част от обществото, което няма да се съобрази с това, няма и да си плаща глобите.

Живко Георгиев, Агенция "Галъп": Подобна идея е посегателство върху правата ми

Защитник съм на идеята за всеобщо право, а не за всеобщо задължение. Не виждам граждански смисъл да се превръща в задължение едно право. Ясни са ми мотивите за дебата по тази тема. Те са по-скоро политически, отколкото граждански. Бих приел като посегателство върху правото ми, опитът някой да ми го повиши в ранг на задължение.

Румяна Коларова, политолог: Аз съм за задължително гласуване

В момента е целесъобразно да се въведе задължително гласуване, но не може да се очаква някакъв бърз и видим ефект. Задължителното гласуване е принцип или норма, която гарантира доста високо ниво на участие в изборите, като има различни форми чрез които то се въвежда и съответно различна степен на ангажираност на гласоподавателите. В Гърция, например, чрез определени данъчни санкции или облекчения се гарантира между 60 и 70 процента участие на избирателите по време на избори. Въвеждането на задължително гласуване в България, следователно, е свързано с цикъла, по който българите си плащат данъците. Аргумент за въвеждането му в България е и, че прекалено малко са националните избиратели - онези, които честно си плащат данъците. Или както се казва "нормалните граждани", които все по-малко и по-малко си правят труда да отидат да гласуват. От тази гледна точка се оказва, че гласуват онези, които имат някакъв вид преки материални стимули, а не мотив свързан с активната им гражданска позиция. Разбира се, когато говорим за задължително гласуване трябва да се замислим дали искаме по-висок процент участие на парламентарни избори.

Нормата е приета в 4 страни от Европа

В Гърция, Кипър, Белгия и Люксембург гласуването е задължително. В Австрия задължителното гласуване бе отменено през 1992 г., а само в провинция Тирол то просъществува до 2004 г. Санкциите са няколко вида.

В Белгия например се дава обяснение. Глобата се прилага в доста страни. В Белгия се ограничават граждански права, ако не си гласувал в поне 4 избора в 15 последователни години. Гърците могат да срещнат проблеми при издаване или подновяване на шофьорска книжка или паспорт.

В Люксембург възрастните хора над 70 г. са свободни да не ходят на избори. Всички останали обаче са задължени да го правят, в противен случай дават обяснения и плащат глоба. В Лихтенщайн санкциите са същите, но важат и за възрастните.

За любителите на историята ще напомним, че през далечната 1919 г., в изправената пред гражданска война България, е било въведено задължително гласуване. Много псувни отнесли тогава управляващите, но постигнали целта си ­ всички масово гласували и всички приели избора.

Задължителното гласуване няма да се хареса на мнозина, макар че то е точно толкова демократично, колкото е и сегашната българска избирателна система, която позволява с един-единствен глас да бъде избран целият 240-членен парламент (ако някой не вярва, да прочете закона). Това твърди проф. Михаил Константинов.

В Гърция ако не гласуваш, значи си идиот

Вечеслав Тунев

Упражняването на избирателното право в Гърция е задължително. Това произтича от член 51, алинея 5 на гръцката конституция, приета през 1974 г. и ревизирана през 1998 г.

Според конституционното мислене в Гърция избирателното право не е само право, но и задължение на всеки гласоподавател. Вотът се смята за упражняване на обществената функция на избирателите.

Известен гръцки политолог обясни, че този начин на мислене идва още от Древна Елада. Думата "идиот" на старогръцки означава човек, който се грижи само за себе си и не се занимава с обществените дела. Тогава разбирането било, че щом не се интересуваш от обществените дела, това означава, че не ги разбираш ­ следователно си идиот.

В голяма степен този начин на мислене се е запазило и до днес в Гърция.

Това наистина е така, защото през 1999 г. с президентски указ № 55 са премахнати административните наказания за случаите на неупражняване на избирателното право от гражданите на Гърция. Мотивите на държавния глава са, че такива наказания са противоконституционни.

В историята на Гърция обаче няма случай на налагане на административни наказания за неучастие в изборния вот. Просто гърците са политикани и обичат да изразяват своята позиция не само чрез приказки на улицата и по кафенетата, а и пред урните.

Във всички видове вотове в Гърция средната избирателна активност не пада под 70 процента.

За това допринася и по принцип винаги високата мобилизация на политическите партии. Тъй като в Гърция е разрешено и гласуването по месторождение, основните политически формации наемат рейсове, влакове, кораби и самолети за своите гласоподаватели, за да откарат безплатно до урните в родните им места.

Връщането до постоянното местоживеене също е без пари. Като се има предвид, че в Атина живее и работи половината от населението на Гърция, съвсем разбираемо е колко много са гърците, които по време избори си изкарват безплатни пътувания по родните места.

Това е едно от обясненията за високата избирателна активност в Гърция, но основното си остава политическата мобилизация на партиите, твърдят гръцки политолози.

http://www.monitor.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аз съм съгласен.. Повечето хора, с които съм разговарят - не гласуват, защото си казват че от тях нищо не зависи.... Явно това набито в главите иммнение е удобно.. А за тез които им се иска да протестират - могат да си пуснат празен плик или задраскана бюлетина...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чудомир има един много хубав разказ за задължителното гласуване "Бреей". Стамболийски за да откара своята електорална маса до урните, въвел задължителното гласуване. Та героят на разказа, като разбрал, че глобата ще му струва повече от две овце слязал от Балкана и отишал в изборната секция. Там му дали бюлетина и плика и му сазали да влезе в тъмната стаичка и да си пусна гласа. "-Туй ли била работото?" се зачудил човека, влязал в тъмната стаичка и след малко от там се чуло: "Бря, бря, бря, Бреееееееееееееееееееееееееееей" - човекът си писнал гласа. :biggrin: Та ако ВМРО си мислят, че ако се въведе задължително гласуване, ще се гласува за тях - много бъркат. При положение, че задължително ще се гласува и че "всички са маскари" защо пък да не се пусне глас за ДПС? По всичко личи, че добре плащат. Тъй вместо глоба, човек даже ще излезе на печалба. Поне ще извлече някаква полза от принудата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, чак такива идиоти, които да гласуват в такава тепен напук няма много... Българинът е инертен и приема всякакви задължения и забрани, когато няма къде да мърда и когато имат малко обяснение, а тези имат. Когато има възможност, измъква се, а когато няма - отива и гласува по съвест;)))))))))))))))))))))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...