Отиди на
Форум "Наука"

Избиване на китове и делфини в Taiji


Recommended Posts

  • Потребител

banner01.jpg

!!!Кадрите на следващото видео са изпълнени с бруталност и насилие, не се препоръчват за хора със слаби нерви и деца!!!

Годишно от Taiji се изнасят 600 делфина за месо. Това е голяма и скъпа месодобивна индустрия, което е и причината за трудното и изпълнено с много борба, прекратяване на този кошмар.

Уеб сайт с подробна информация относно проблема:

http://www.earthisland.org/saveTaijiDolphins

Ето го и самият видео материал:

http://www.glumbert.com/media/dolphin

В тази тема ще се дискутира само и единствено проблема, първопричините, начините за борба и вече предприетите действия.

Ще помоля да се въздържате от изблици на нерви, мнения започващи с "не се сдържах..." и обиди насочени към виновниците. Всеки подобен коментар ще бъде редактиран или изтриван.

Знам, че кадрите са нечовешки и едва ли някой ще остане не потресен, но моля да запазим темата чиста и конкретна. Ако всичко върви културно и по правилата, ще разискваме и други подобни проблеми.

humans1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Щом са толкова ужасни аз пък няма и да ги гледам :crying: Не мога да разбера защо хората убиват китове, когато има толкова прасета и кокошки за колене и ядене...Толкова много култувирани развъдници за риба, толкова много култивирани стриди и прочие деликатеси...Смея да твърдя че съм дори против лова на акулите..някои акули също са застрашени... И изобщо защо убиваме диви животни, когато спокойно можем да се изхраним с онова, което отглеждаме..Не мога да гледам материала..знам какво би съдържал, но не мога да гледам как се убиват беззащитни срещу оръжията животни..изобщо страданието на животните не ме вбесява а направо ме убива..Това не е лов а престъпление, ловът има смисъл, когато си гладен имаш само нож или лък и стрели и животното което убиеш ще бъде гарант че ще живееш още поне седмица, че ще се облечеш в кожата му и прочие.И освен това в такъв лов то има шанс да оцелее и ако оцелее няма да оцелееш ти.. Всичко друго е зверство и само човека прави така, никой друг биологичен вид..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Месото от диво животно се води деликатес. А и знаеш, че в източните народи придават лечителски способности на разни чаркове от животни. Япония винаги се е изхранвала от морето. Този лов е архаична останка, превърнала се в доходоносен бизнес предлагащ скъп деликатес.

Редактирано от Иво Катрафилов
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Разправяха ми, че тук в Черно море има идентични случай, но тъй като е забранено се действа направо в морето. Ловуват акули и "траля" или както се казва, което е незъконно...Акулите след качането на борда се дерат на място и се изхвърля всичко ненужно... Това е вътрешности и кожа... По този начин и другите акули бягат...те се стресират и т.н. Все пак на едно място се изсипва кръв и всичко друго от твоя вид, малко или много има ефект, щом човек в този бранш ми го каза... И така намалява и самата популация, но на повечето практикуващи тази дейност не им пука и си продължават....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За нашенските делфини въпросът не е уточнен. Досега в намираните трупове не са открити(или поне така казват) отрови. Смята се че ги трепят, като конкуренция на рибарите.

За акулите... няма такъв филм. В Черно море се срещат само два вида:

Черноморска акула, черноморска бодлива акула, морско куче, катран - Squalus acanthias

Малка акула, малка бодлива акула - Squalus blainville

които, до колкото знам нямат голяма стопанска стойност. Супер малки са и не мисля, че някой ще си играе да ги почиства на място. А от вътрешностите по-скоро ще се съберат, отколкото стресират :bigwink: Доста често срещани видове, за сега няма проблеми с популацията.

Редактирано от Иво Катрафилов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам но имаше един случай по българското черноморие, където рибари бяха обесили за краката живи корморани при мрежите да "плашели" другите за назидание ли...не знам..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хах, яденето на делфинско месо е канцерогенно. Замърсяването на моретата е предизвикало натрупване на токсини в месото на морските бозайници. Това е скорошно откритие, което може да наплаши малко японците и да намали улова на Делфини!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Но дали пък заради нас делфините пък няма да се разболеят от токсините...Канцерогенните неща са канцерогенни за хората но и за животните...

Изобщо проблемите на китоподобните са големи, светът им е застрашен, макар уж да е "необятен" океана...Хората проникват навсякъде и проникват грубо..убийствено грубо за съжаление..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...