Отиди на
Форум "Наука"

Халюциногенни гъби


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

За тия "специалните гъби" съм чувал, че имало в Странджа, но понеже информацията ми е от едни люлински напушеняци, незнам за кой вид иде реч.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
а нещо снимки да имате случйно на тези гъбки :smokeing::crazy_pilot:

DSC01434.jpg

смъртоносно отровни са зелената мухоморка (A. phalloides) и бялата мухоморка (A. virosa). За щастие те са рядко срещани в България.

Без съмнение най-популярните от рода Amanita са червената мухоморка (A. muscaria) и пантерката (A. pantherina). И двете гъби са силно отровни, предизвикващи неприятни реакции в организма от гадене до халюцинации и загуба на съзнание, както и смърт в по-рядки случаи. И двете гъби са използвани ритуално в древните култури на Северна Европа.

Все още ли смяташ да пробваш :biggrin:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

И така, стигаме до една от любимите ми теми в областта - за халюциногенните гъби. В България не са много известни, но тук си имаме един добър представител - червената мухоморка. Чувал съм, че са я давали на бойците преди битка. Противно на мненията тази гъба не е чак толкова отровна ( в смисъл смъртоносно отровна ) в сравнение със зелената или бялата мухоморка.

А вие хои халюциногенни гъби познавате?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

гъбите Psilocybe например

http://antidrugbg.com/admonition.php?id=06...148&count=7

psilocybe_semilanceata2.jpg

и в Бг се среща един вид поне, поне аз съм против употребата на тези гъбки, така че...абе в Нова Зенландия свободно можеш да си купиш :bye1:

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ехоооу да не тръгнете сега всички за гъби след тоя дъжд... Халюциногенни са следователно са отровни, всички вещества, които водят до халюцинации натрупват токсини в мозъка и винаги има вероятност да се пукне дори и да се дозира уж безвредно. За това за никого никакви гъбки... Обаче ми дойде едно друго нещо наум като споменахте червената мухоморка.. Сещате ли се за червената шапчица по картинките и филмчетата какви гъбки бере? Едни такива красиви, голееми, червени с едни красиивиии червени точки...Тази гъба е издигната в култ от самата приказка..ето как е започнала практиката "хайка за вълци" - Червената шапка се надрусва, отива при баба си, баба й и се вижда като вълк...тя бяга при ловеца, черпи го гъба, той се надрусва уговарят се хващат горкото животно и го изтърбушват и не само това но и зверски му пълнят коремчето с камъни и го хвърлят в реката. Убедена съм че през цялото това време бабето е спало като пън в леглото си. Ето до какви ексцесии водят халюциногенните гъби.. Благодаря на автора на темата, защото благодарение на него стигнах до това прозрение!!! :bash::clap:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Тръгвай по гората и набивай на гъби докато не дойде ред да ядеме овесена каша.От сичко требва да се опита

Сериозно, ако решиш да опита6 от прословутите гъбки навии некой доверен човек да те наглежда,има описани случай на пациенти който изпадат в делириум заради действието на гъбите и необясимо защо си режат я пръста я раката я главата или па се прострелват с краката

Скивай тва http://boginqta.hit.bg/halucinogeni.html

Ако питаш мене по добре се надрусай със сироп за кашлица : лесно се намира,без рецепта ,ефтино и мн яко :)

А и ся не се знае каква мечка ше ти се падне в гората :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Ха,туй с гъбите не е шега работа,от мен да знаеш :crazy: Един приятел реши,че ще е много яко да се надруса с Псилосибинови гъби и ефекта беше,че стоял и си гледал новините по БиТиВи с майка си,и в един момент екрана на телевизора станал бял,после се появила бяла стая с един стол по средата,там дошъл някакъв човек и седнал.Поседял си малко,дошъл още един и почнал да му реже главата,разхвърчала се кръв навсякъде,моя приятел се разкрещял на майка си да смени канала,че не му се гледали касапници( горката женица),само че като се обърнал към майка си,тя не била там,ами той се бил оказал над нарязания човек и държал ножа,целия бил в кръв.Развикал се нашия,изпаднал в истерия и внезапно заспал.Майка му ми разказа че тичал из стаята и викал някакви страхотии,после се блъснал в шкафа и...заспал.Като се събудил,повърнал и се оправил :smokeing: Не го знам какви филми е гледал преди това,или пък е чел някакви книги,има много филми на ужасите с подобни сцени,и не знам от какво точно се афектирал и се е задействало подсъзнанието му.Възможно е да не е от книги или филми,а от собственото му подсъзнание,натрупана агресия и т.н.

Някои смятат,че тези гъби са мощен инструмент за промяна на нивата на съзнанието и възприятията,древните шамани са взимали например Салвия Дивонорум -Билката на пророците,както са я наричали някои.Казват ,че тя не води до пристрастяване и не можеш да превъртиш от нея,но не мога да ти гарантирам от личен опит,тъй като аз самата,която също се интересувам от променени състояния на съзнанието не съм я пробвала,поради предубеждението ми към психеделиците по въпроса,колко са безвредни всъщност.

В интернет има множество репорти ,относно ефекта на тази билка,освен това не е незаконно разпространявана,и според мен е по-добре да пробваш с нея,гъбите са прекалено ''силни".Изясни си,за какво всъщност искаш да го направиш:

-от любопитство;

-понеже съседа,който е много як пич и всички му се кефят,казал ,че е опитвал и сега е номер едно в квартала;

-защото се интересуваш от психеделици;

-интересуваш се от променени състояниа на съзнанието;

-кефи те да друсаш като цяло

-или варианти,които в момента не се сещам... :bigwink:

ето и малко линкове:

http://salvia.hit.bg/

- http://www.entheogen-bg.org/Entheogen/SalviaDivinorum

Внимавай с тези неща,усещанията ,до колкото ми е известно са на 100%,когато започне да действа и ,както споделят опита си някои хора-отиваш на пътешествие в друга реалност :crazy_pilot:

Приятно забавление :bigwink:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Билка на пророците, дрън дрън.

Пробвах салвия преди известно време и просто ми стана лошо и ми се зави свят за около 5 минути и после нищо. И човекът с който бях си беше дал доста зор да я изсуши и обработи според всички правила. Сигурно сбъркахме някъде, дозата най-вероятно. А и съм чувала, че дори и да налучкаш правилната доза, трип-ът е съвсем кратък и почти не си струва парите и усилята по приготовлението. Както и да е, опитвам се да кажа, че техническата част- обработка и тн и това да налучкаш правилната доза би било трудно за човек без опит.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност, дозата прави отровата.

По-добре си поръчай билките и гъбките в някоя билкова аптека, при някой билкар или при някой гъбар.

На своя глава не пробвай, защото можеш да сбъркаш само веднъж.

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами,казах,че се каня да пробвам,пък за името "Билката на Пророците",не съм я кръстила аз :tooth::smokeing: До колкото ми е известно,била доста капризна за употреба и за да действа се изисква направо ритуална подготовка,което са едни растягания на локуми до немай къде,но докато лично не се убедя,няма как да гарантирам.Дадох я като пример,пък и колкото повече хора споделят опита си от употребата й,толкова по-интересно ми става,а информацията при опити с психеделици,никога не е излишна :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе хора, толкова ли ви е безинтересен живота, че сте тръгнали да се друсате с някакви гъби???

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хех Saturday, права си, по-малко истерия и повече информация относно халюциногените и всички ще живеем в един по-добър свят.

Най-вече заради ритуалната подготовка аз имам респект към хора, които имат нерви и смелост да се занимават с неща като гъби и салвия. Особено имайки предвид че дисоциативните халюциногени, като кетамин и DXM са толкова по-лесни и предвидими и предлагат по-голям спектър от ефекти в зависимост от дозата...

Иначе Warlord, ако това не е реторичен въпрос, бих казала, че е точно обратното. Повечето хора които експериментират с халюциногени водят доста пълноценен и дори напрегнат начин на живот. Когато учиш или работиш сериозно трябва да имаш добър начин да изпускаш парата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От гледна точка на широкоразпространената проява на обиновен наркоманизъм,лабилна психика,търсене на начини за бягство от действителността,гъзарщина и т.н ,съм съгласна с коментара на Warlord.Моята позиция по въпроса е по-различна поради естеството на занимаията ми като цяло-психеделиците наистина водят до промяна нивата на възприятие,и резултатите могат да бъдат фатални за хора без опит и здрава психика,но ако успееш да овладееш положението,ставаш свидетел на неописуеми неща.

С такива неща трябва да се внимава,всеки го гложди любопитвството да пробва,само че предварително набавената солидна информация по въпроса е просто безценна,ако носиш поне грам отговорност за психическото и физическото си здраве.

Мен ако питаш,продължителната редовна медитативна практика,правилно,природосъобразно хранене,пълноценно дишане (не е зле да спреш цигарите) и други неща,биха ти помогнали да изпаднеш съвсем "естествено",в състояние,близко до това с халюцигените.Много по-трудно е,но и наградата е по-сладка :))::v::smokeing::shades:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, достатъчно интелигентни и симпатични изглеждате за да не допускам, че ефектите от халюциногени са ви някаква самоцел :bigwink:

Виж за пича дето пусна темата вече започвам да изпитвам леки притеснения. Последното нещо, което каза преди да изчезне безследно беше, че задължително трябва да се пробват :ninja:

Възможно е в момента да се търкаля предрусал някъде по Странджа или Витоша. Мисля, че трябва да организираме една експедицийка и да издирим падналият другар. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хаха,то имах предвид,като обърнах внимание на симпатичните и интелигентни хора тук,като им дадох за пример медитациите,правилното дишане (опитайте т.нар. Холотропно дишане,невероятен психотерапевтичен ефект има),природосъобразното хранене такива нещица.Ефекта от тях се постига трудно,но поне съседите ви няма да се налага да викат Гражданска защита и камиона за Общинската лудница да ви спре да си прережите големия пръст на левия крак,защото ви се е привидяло,че сте започнали да се трансформирате във влечуго например :crazy::bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да усетих какво имаш предвид. Сигурен съм, че е така. Аз обаче предпочитам просто да пия бира например :beer:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи ставаме двама,то вече спрях да пия Ром,въпреки че много го обичах,но за бирата все още се надявам,че е еклогично чиста и не се прави от генно модифицирани продукти,та си пийвам с наслада.

Наздраве :tooth::drinks_drunk::drinks_cheers:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ги в Балкана, Рила, Пирин и Родопите :whistling: преживяването е незабравимо :biggrin: зависи от това колко гъбки си изял и с каква нагласа си. От 10-20 не е толкова много. Става ти много смешно и интересно. 30-40 гъби вече те вкарват в друго измерение. Определено съзнанието ти трябва да е подготвено и колкото и силна психика да имаш след това ти се струва, че не си същия.

нарушение на т.4 от правилата на форума

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...