Отиди на
Форум "Наука"

Черна гора - плацдарм срещу османците


Recommended Posts

  • Потребител

От доста време мисля дали да пусна темата. Знам, че ще кажете, че има енциклопедии, но нека поразмишляваме дали Черна гора е нещо като плацдарм на Балканите. Тя последна пада от балканските страни под турско иго и първа се освобождава. Така поне съм чел. Кое спомага за това - близостта до Италия и особено Венеция, планинският терен или нещо друго.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би наистина този фактор е географският фактор. Но в Албания също има планини и един добър предводител - Скендербег - но след смъртта му албанците са покорени. Дали пък комбинацията добър терен - успешна организация е начинът турците да бъдат спрени? Според мен е точно така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Планинския терен.

Разбира се и това, че се намира в периферията на осм. империя. Всички по краищата са били в по-благоприятно положение - Влашко и Молдова запазват значителна автономност и са имали свои квнязе, макар и назначавани от султана. Херцеговина пък попада в Австро-Унгария. С Босна нещата се оказват по-сложни, защото богомилите се оказали по-склонни да сменят вярата си - те по охотно приемали исляма или се покатоличвали. Затова не е случайно, че богомилска Босна се оказала лесна плячка за ислямизация (то и католическата пропаганда в България през ХVІІв. ползвала Босна за своя база).

Но първо отпаднала от осм. империя периферията - Северна Африка, Влашко и Молдова, Унгария, Гърция. А по-централните територии, сред които за съжаление били и бълг. земи по-късно. Но даже и бълг. земи се освобождавали постепенно към центъра - първо Северна България и западните покрайнни до Сърбия, после Съединението с Изт. Румелия и накрая по-южните като Кърджалийско, Благоевградско ... и това, което сме изгубили Одринска и Беломорска Тракия и Македония.

Албания също, макар планинска страна като Черна гора и периферия се е освободила по-късно. Но заради упоритата съпротива при завладяването там ислямът бил налаган с твърда ръка, та и до днес там исляма е с голям брой последователи. А и съдейки по житието на Ромил Видински там май не са били от най-ревностните християни през ХІVв.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, изглежда, че щом те са били с определена автономия е можело да бъдат използвани като плацдарм. Все пак при евентуална атака на враговете на турците, първите са могли да разчитат на сериозна подкрепа от страна на Черна гора. Не че на други места по Балканите, естествено и България, нямало да я намерят, ала Черна гора е нещо като... да речем Нормандия през Втората световна война. Лесно могат да минат в атака и да фиксират определени успехи. Но мисълта ми бе, че Черна гора вероятно се оказва непокорна именно поради това, което каза ти. А ако са имали и добър водач, тя нямаше да е просто една малка страна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Плацдарм? Едва ли. И за кого? Никой не би атакувал Османската империя през непристъпните чукари на Черна гора, най-малкото защото е в периферията и защото ще бъде също толкова трудно проходима и за настъпващия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тя сигурно наистина е труднодостъпна, Warlord. Вероятно шансът победа за противниците срещу турците е равен срещу неуспех. Но нали по същия начин и германците атакуват през Ардените съюзниците през Втората световна война. Вярно, странна и дори налудничава идея, но според мен не бива да я изключваме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж, Warlord, не искам да съсипя темата, но според мен удар през Черна гора би бил колкото и труден, толкова и изненадващ. Османците надали биха очаквали подобно нещо. Говоря за спомагателен удар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Montenegro-Map-of-Cg.jpg

Ами трудно би станала плацдарм.

Русия е граничела с Турция, а след това Румъния е била много по-удобна и тя именно е използвана за база при Освободителната война.

Австро-Унгария - тя има интерес да вземе Босна и Херцеговина и Хърватия - тъй че първо ще настъпи там, пък после ще мисли и за друго. Пък тях като вземе - и плацдарма готов.

Франция и Англия защитават Турция. Тъй че за страните е неудобна.

Иначе има излаз на море, но разбира се не винаги е имала тази територия. Недалеч от морето е и стария център на светските и духовни князе на Черна гора - Цетине. Но да речем след разгрома на Наполеон, срещу когото се сражавала и Черна гора важното пристанище Котор било дадено на Австро-Унгария.

Тъй че ролята като база не е много удачна защото Австро-Унгария и тъй държала известно време важното пристанище Котор, ама да се пробива през Черногорските или Албански планини е трудна работа. За руската армия дори Балканът се е оказал сериозен проблем след като е поставило под свой контрол дота голяма територия, а какво остава плацдарма да е планини, обградени от планини?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така като гледам картата май наистина няма от къде да навлязат самите турци, пък камо ли противниците им. Особено след като Австрия, която подкрепя османците, взема Котор. За Венеция няма какво да кажем. И да направи десант, теренът ще го затрудни. Май стигнахме до консенсус...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Виж, Warlord, не искам да съсипя темата, но според мен удар през Черна гора би бил колкото и труден, толкова и изненадващ. Османците надали биха очаквали подобно нещо. Говоря за спомагателен удар.

По изненадващо е можело да се окаже положението за настъпващия като разбере невъзможността си да прекоси тези планини и да ги овладее. А през междувременно в Истанбул ще узнаят и ще имат време да съберат войски и да ги насочат натам преди настъпвящия още да е достигнал Македония.

През ВСВ германците атакуват през Ардените за да заобиколят линията Мажино. Но ако сравниш ландшафт на Ардените с този на Черногорските планини ще видиш, че разликата е огромна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Warlord, голям проблем при мен е липсата понякога на документи, карти и други. Лесно някой може да си каже "Тогава защо си тук?". Аз обаче се стремя да мисля логически и след това, ако се появи извор, го прочитам и продължавам. Просто при мен искам да има повече логика, защото ако си повтарям едно и също доникъде няма да стигна.

Що се отнася до темата: Да, прави сте с Галахад. Той вероятно точно заради мен е сложил картата. След това отворих друга карта. Видях само планини. Но се питам дали тогава, когато да речем владееш някое пристанище като Котор (ключово щом е дадено на Австрия) може да се снабдява дадена армия с провизии през него? Може би има някаква логика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Черна гора би имала по-голямо значение по-скоро в положението на Албания - да забави турското настъпление. Венеция полага големи усилия да запази колкото може повече от Албания. Но това е отбарана, а не масирано настъпление от там. При настъплението е важно да се уцеи момента и да се настъпи бързо, което трудно би станало през планините. Освен военно-стратегически, често е имало и политически причини да се бърза. Като през осв. война - руснаците е трябвало да бързат през Балкана преди западните приятели на султана да се намесят по-решително. Но въпреки това бързане времето било достатъчно англичаните да се окопитят и да се преориентират към полагане на усилия за опазване на целостта на Турция - даже пренесли армията на Сюлейман по море. Тъй че настъпление през планините е много нежелано решение, което може да се направи при крайна необходимост. А в случая такава е нямало - Австро-унгария можела да си настъпва защото е била съсед на Турци, а Русия е можела да напредва през румънските княжества. Другите не са имали интерес. А в по-ранен етап - да речем Венеция и Генуа - те ве са имали достатъчно сили за отбрана, та какво остава ад минат в настъпление.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Крайбрежието на Черна гора наистина се различава много от вътрешността. И plamen_starbov е прав да предполага, че Котор е имал важно значение. Крепостта там е издигната върху скалите и много съжалявам, че няма как ви покажа снимките ми от нея (или по-скоро от останките й). Лично аз бях много впечатлена от нея и гледката, която се разкрива отгоре.

Това са няколко снимики от крайбрежието на Черна гора, които по случайност разглеждах точно преди това. :)

http://www.top.bg/gallery/?id=194942882

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Брега също е скалист и доста висок. Естествено във вътрешността надморската височина нараства, както и пресечеността на терена. Трудно би било снабдяването от там на войски във вътрешността на страната, а отвъд нея - почти невъзможно. По-късно Австрия овладява Котор заедно с крайбрежието и установява контрол върху външната търговия на Черна гора, която става изолирана, високопланинска държава, всъщност трудно е да се каже, че дори е била държава тогава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От Котор има доста снимки в нета

kotor_31.jpg

rp2472.jpg

32-21.jpg

Това важно пристанище било под властта на венецианците, а после и на Австо-Унгария. Така че този ценен ресурс е бил на лице в потенциалните врагове на турците, но очевидно това не е било достатъчно за едно успешно настъпление.

Ето и другите пистанища, които се виждат на картата - Бар:

32-15.jpg

и Будава:

32-17.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
По-късно Австрия овладява Котор заедно с крайбрежието и установява контрол върху външната търговия на Черна гора, която става изолирана, високопланинска държава, всъщност трудно е да се каже, че дори е била държава тогава.

Предполагам, че когато Черна гора става автономна през XVII век, тя от зависима от турците се превръща в зависима от австрийците. На това ме навежда твоята мисъл, Warlord, че щом контролираш външната търговия дадена държава става подчинена на друга. Мисля че такъв процес се наблюдава и в съюзниците на Хитлер през Втората световна война. Но иначе според мен Черна гора заприличва малко на анклав.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Всъщност Черна гора винаги си е била автономна. Това, което е изисквало османското правителство от нея е единствено да плащат поголовен данък, което те много рядко са правели и да участват в охраната на османските граници, което пък въобще не са правели.

Иначе като цяло най-трайно и дълбоко е било руското влияние в Черна гора. През ХVІІ в. империята започва да става все по-настоятелна към плащането на данъка и налагането на нови данъци. Това става по време на войните между Венеция и Османската империя и черногорците застават на страната на венецианците, като дори приемат да станат венециански протекторат.

Руското влияние навлиза след като Петър І обявява война на Османската империя през 1710, на призива му към всички поробени балкански народи да въстанат срещу турците откликват единствено черногорците. След неуспешния край на войната турски войски на два пъти нахлуват в Черна гора и я опустошават, но веднага след оттеглянето си черногорците отхвърлят тяхната власт каквато няма никакви устои там и продължават да си живеят като свободни диви планинци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То дето няма устои там властта на османците, е че няма турци там. Но и друго - тия са едни дангалацци по 2 м. високи, нема оправия с тях:).

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Информация за историята на Черна гора - http://www.rastko.org.yu/istorija/index_c.html#crna_gora

И една снимка под особен ъгъл от крепостните стени на Котор.

Хмм, интересно дали името й не идва от една дума, която значи на диалектите "колибка".

А иначе - Черна гора не представлява геостратегически интерес, планини, излаз малък на Адриатическо море, активна съпротива срещу турците, граница с Австроунгария...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
То дето няма устои там властта на османците, е че няма турци там. Но и друго - тия са едни дангалацци по 2 м. високи, нема оправия с тях:).

Да ама това, че там няма турци си е пак заслуга на двуметровите дангалаци от планините :) Когато през 17 в. се засилва ислямизацията дори и там голям брой местни приемат исляма от пристигнали за целта турски проповедници. Там обаче няма благоприятна почва за развиването на тази дейност - няма местни турски земевладелци, които да бъдат опора на ислямизацията.

И така на връх Коледа през 1702 г. обаче на цетинския митрополит Данило Петрович му пада пердето и дава заповед да бъдат избити всички мюсюлмани в страната. Тогава той им устройва т.нар. "истрага потурица" - турците, албанците и потурнаците (местни помохамеданчени) са изтребени до крак!

А най-удивителното е, че това пълно религиозно прочистване става във времената на бясна насилствена ислямизация навсякъде по Балканите и то в период в който Османската империя е Велика сила и напрактика остава ненаказано, а митрополита продължава да управлява още 30 години!

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Руското влияние навлиза след като Петър І обявява война на Османската империя през 1710, на призива му към всички поробени балкански народи да въстанат срещу турците откликват единствено черногорците. След неуспешния край на войната турски войски на два пъти нахлуват в Черна гора и я опустошават, но веднага след оттеглянето си черногорците отхвърлят тяхната власт каквато няма никакви устои там и продължават да си живеят като свободни диви планинци.

Позволете ми да направя кратък паралел: Черна гора не прилича ли малко на Дунавските княжества в това отношение. Колко ли пъти нахлуват турски войски в техните земи, толкова пъти това се оказва напразно. Може би има нещо вярно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...