Отиди на
Форум "Наука"

STS - 120 - Discovery- Инсталиране на Хармония - старт 23 октомври


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...23&Itemid=2

Публикувана е информация за текущия статус на совалката. Накратко - полетът на 23 октомври е одобрен, според НАСА без риск за живота на астронавтите. И да стискаме палци, че този път всичко ще мине без отлагания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Май ще отложат излитането, заради лошото време, което се предвижда да е във вторник. Според данни на "НАСА" вероятността от дъждове и ниска облачност е твърде голяма. Шансовете за благоприятни условия за стартиране се оценяват на 40%. Е жалко!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Link : STS-120 Discovery Launch

Имаше и малко поледица :arrow_1:

chan3large2wl5.th.jpg

В момента предстои преглед на термо защитата и за сега не се знае дали има някакви нанесени щети.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

М-м-м доволен съм. Тук имам малко описание на мисията ( копирам го от сайта си ):

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...3&Itemid=27

Едно от най-големите инженерни постижения за човешката цивилизация е Международната космическа станция. Този гигантски комплекс, който в момента се строи представлява най-голямата конструкция, изведена от човешка ръка в космическото пространство. Международната космическа станция е комплекс от модулен тип - т.е. отделните компоненти се извеждат посредством самостоятелни изстрелвания на ракети, а не като старите станции в миналото Скайлаб и Салют, които се извеждаха чрез един старт в завършен вид.

Совалката Дискавъри бе успешно изстреляна на 23 октомври 2007 година. Хората намират мисията на Дискавъри STS-120 за най-сложната конструктивна мисия, провеждана досега.

Но какво прави мисията толкова сложна? Това е, че в рамките на 15 дни трябва да бъде свършена много работа. На първо място, това е инсталирането на модула Хармония, който представлява свързващо звено между МКС и научните модули, които ще бъдат изведени в бъдеще - Колумбус и Кибо. На второ място - слънчевите панели на Порт 6 ще бъдат преместени на по-подходящо място. На трето място совалката ще смени един от членовете на екипажа - Клейтън Андерсън с Даниел Тани.

И така, астронавтите, които участват в STS 120 са: Памела Мелрой ( командир ), Джордж Замка ( пилот ), Джордж Паразински, Стефани Уилсън, Дъглас Уийлок и Паоло Несполи. Памела Мелрой е втората жена - командир на совалка. Паоло Несполи е астронавт на Европейската космическа агенция. За Уийлок и Несполи STS-120 представлява първия космически полет.

Сложната мисия включва пет космически разходки. Те ще бъдат проведени на 4-ти, 6-ти 8-ми, 10-ти и 11-ти ден от полета. Инсталирането на Хармония няма да е лесна задача и тя ще бъде осъществена на две стъпки. В началото Хармония ще бъде прикачена за модула Юнити, а след разкачването на STS-120 ще бъде разкачен адаптера, с който се е скачила совалката при пристигането си. Адаптерът ще бъде прикачен за Хармония, а самата Хармония ще бъде придвижена посредством роботизираната си ръка към крайната си цел - Дестини.

Мисия STS-120 има и символично значение. На борда на совалката лети светлинен меч, който е бил използван преди тридесет години при заснемането на емблематичния филм Междузвездни войни.

Ако совалката Дискавъри се повреди по време на полета си на Земята чака Атлантис, която би могла да служи като спасителен кораб. Но ние вярваме, че въпреки че мисията е сложна, тя ще завърши успешно и ще има полза за цялото човечество.

Информация: Wikipedia, NASA

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Хората намират мисията на Дискавъри STS-120 за най-сложната конструктивна мисия, провеждана досега.

Така е. Само за тази и следващата мисия (STS-122) общо предстоят около 10 космически разходки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Така е. Само за тази и следващата мисия (STS-122) общо предстоят около 10 космически разходки.

Ми нека си играят на Лего щом си нямат друга работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ми нека си играят на Лего щом си нямат друга работа.

Нека, нека да те е яд хахахаха :laugh: ...Шегувам се. ;)

За сега нещата изглеждат добре, до петък ще има готови резултати от прегледа на термо защитата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Совалката "Дискавъри" се скачи с Международната космическа станция (МКС). Скачването бе извършено на ръчен режим под ръководството на командира на мисията, 46-годишната американската астронавтка Памела Мелрой.

"Дискавъри" ще достави на МКС построения в Италия модул "Хармония", който ще свърже американския сегмент от станцията с европейския и японския лабораторен модул.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Двама астронавти от американската совалка "Дискавъри" излязоха на първата си разходка в открития космос. Скот Паразински и Дъглас Уийлкок започнаха разходката с половин час по-рано от предвиденото, в 10,02 часа по Гринуич. Те останаха в открития космос общо 6,30 часа, до 16,31 часа по Гринуич. Действията им в открития космос се координират от италианския астронавт на борда на "Дискавъри" Паоло Несполи. Паразински и Уийлкок ще извършат необходимите операции, за да позволят чрез роботизираната ръка на совалката от багажното й отделение да бъде изваден модулът "Хармония", предназначен да съедини американски лабораторен сегмент на Международната космическа станция с европейския и японския лабораторен модул. Новият модул тежи около 14 тона, дълъг е 7 метра и е широк 4,6 метра.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да не би да са решили да повтарят Аполо 17 в околоземна орбита?

Възможно е! :biggrin::laugh: Но най-важното е, че всичко засега върви добре. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ама я вижте - на видеото и снимките от МКС няма звезди! Дали не е някаква конспирация и дали цялата операция не е предварително филмирана в Холивуд?

шегувам се!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

НАСА удължи с един ден престоя на совалката "Дискавъри" в Космоса, за да може астронавтите да прегледат отново съединението, в което се получават метални стърготини. Така совалката ще се завърне на Земята на 7 ноември. При излизането си в открит Космос днес Скот Паразински ще инспектира добре работещото ротационно съединение, което е от лявата страна на МКС. НАСА иска да знае как изглежда идеално функциониращият елемент, за да го сравни с този, който дава дефекти от другата страна. Съединението за левия слънчев панел работи добре. До решаването на проблема ротационното съединение ще се движи възможно най-малко. Ремонтните работи могат да започнат най-рано след отпътуването на "Дискавъри".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Американските астронавти, които работят в открития космос, успешно приключиха преместването на огромната конструкция със слънчевите панели на МКС и завършиха нейното инсталиране. Излезлите извън станцията Скот Паразински и Дъглас Уийлок даваха инструкции на колегите си Даниъл Тани и Стефани Уилсън, които оперираха роботизираната ръка, защото те не виждаха новото място. След това Паразински и Уийлок закрепиха конструкцията с болтове и свързаха електрическите кабели. Те трябва да махнат и защитното покритие от почти 18-тонната конструкция. Следващият етап ще бъде да се разгънат 73-метровите слънчеви панели в четвъртък. Генерираното от тях електричество ще бъде необходимо за разширяването на МКС.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

НАСА отложи за събота излизането в открит Космос на астронавтите от "Дискавъри" за поправка на повредения слънчев панел. Тогава Скот Паразински ще се опита да инсталира направени от астронавтите скоби на едно от крилата на панела, като ще бъде повдигнат до там с роботизирания кран.

Инженерите на НАСА ще използват допълнителното време, за да планират детайлно операцията.

Слънчевият панел на Международната космическа станция /МКС/ се разкъса във вторник, докато астронавтите го разгъваха. Прорезът е с дължина 75 см. Докато НАСА не разреши проблема, няма да бъде изпратена европейската лаборатория "Колумб". Тя трябваше да бъде доставена на МКС със следващата мисия на совалката "Атлантис" в началото на декември.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...