Отиди на
Форум "Наука"

Помощ с задача по физика


Texa

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте имам спешна нужда от помощ. Имам една задача за решаване по физика, но немога да я захвана от никаде някой ако може да ми помогне ако не реши поне някакви разяснения. Много ще съм ви благодарен !!!

Ето условието:

Сребърно топче с диаметър D=6 mm започва да се търкаля без приплъзване по наклонена равнина с ъгъл на наклона β=30°, която от дадено място става хоризонтална. На разстояние L=10 cm от началото на хоризонталния участък се намира преграда с отвор. На каква височина h над нивото на хоризонталната равнина трябва да се намира топчето в началния момент за да премине през отвора с честота на въртене f>5/π Hz? Силата на триене при търкаляне е еднаква през цялото време на движение и големината й е Fs=10-3 N.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами тръгнах да решавам задачата ,но забих още на засилка по наклонена плоскост или каква част от енергията на гравитацията придобива обекта при наклон и тъй като учебника ми от седми клас е в неизвестност реших да измайсторя закона и стигнах до това - F=2*G*sin(alfa/2) (и се получава F м/с) като в 6-7 кл (когато май се преподаваше по физика движение по налконена плоскост) синус и косинус нямаше ,та някой ще ми каже ли къде бъркам ? (доло слагам чартежа)

А теха да ти дам насоки - като намериш ускорението при плоскостта (F) изразяваш S=2x+10 (х е височината) ,като имаме ,че

r=(6.10^-3)/2 m

N=kg .m/s^2

m/s^2=kg/N

V=F - 4/3*п*r^3*(ро на среброто)\Fs (обем по плътност в/у съпротивлението в нютони)

под еди-колко-си Hz аз разбирам толкова оборота в секунда =>за да е с честота на въртене над 5/π Hz трябва да се движи с скорост > 5/п*2*r*п м/с или за да се завърти един път топчето изминава 1 път периметъра си и за да се завърти 5/п пъти умножаваме . Имаме ускорението ,имаме желаната скорост и трябва да намерим разстоянието от което лесно височината . Доспива ми се и нещо забавям мисленето ,та те оставям да довършиш (не гарантирам ,че нещо гадно няма да изскочи до края ) . Сега виждам колко съм назад с физиката ,аз без чичо гугъл бях до никъде (така де само за някоя и др формула ;) ) .

Успех !

Naklon.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мерси много ще ми е от ползва и аз стигах до някъде и с твойте разяснения може да откиря тънмна индия :). Само едно разяснение задачата не ми е давана в 6-7 клас, а първи курс в ТУ. :) Дано и преподавателя да не посещава тоя форум :):):)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Радвам се ,че помагам . Ясно ,че не е за 6-7 кл ,обаче имам някъв спомен ,че тогава ги учехме наклонените равнини :) . A за преподавателя - шанса е доста малък като се има в предвид ,че май 10-15 човека участваме активано (аз от скоро :) ) .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще ми обясниш ли по-подробно тази формула дето си я написъл, че тук срещнах малко затуднения :

"V=F - 4/3*п*r^3*(ро на среброто)\Fs (обем по плътност в/у съпротивлението в нютони)"

и когато умножим 5/п по обиколката на топчето какво по-точно намираме. И аз си мисля, че честотата се има прадвид броя завъртане за една сек. но нещо немога да си представя това 5/п защо се умножава по периметъра.

Благодаря предварително !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1 За да получим ускорението на едно тяло когато му приложим сила в нютони писах каква е формулата (от уикипедия и нея я извадих :D ) ,та тъй като F e ускорението което получава без силата на триене (а V в случая е ускорението на секунда на топчето по наклонената плоскост),трябва от него да я извадим ,обаче тя е в нютони ,за това я обръщаме в ускорение . Малко в бързането не съм го написал точно 4/3*п*r^3*ро/Fs=V - това е обем(на сфера).плътност/сила(N)=ускорение(м/сек^2) (да си призная не знам защо е метра в секунда на квадрат).

2 За 5/п - аз разбрах ,че това е числената стойност на честотата ,която трябва да бъде достигната и както казах - за да се завърта топчето 5/п пъти в секунда (ако имаме че при едно завъртане изминава периметъра си ,който е 2*п*r (тука е дадено доста добре цък )) ,трябва 5/п пъти в секунда да изминава разстоянието 2*п*r или да се движи с скорост 5/п*2*r*п м/сек .

N=kg .m/s^2

m/s^2=kg/N - тея са формулите просто с мерни единици преди заместване .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...