Отиди на
Форум "Наука"

Науката в древността


Recommended Posts

  • Потребител

Ще ми е много интересно да науча повече за науката в древността като например астрономия, математика, медицина и т.н. Ако може освен за Древна Гърция, която е била най-развита в това отношение, да се включат и други като Вавилон, Египет и т.н. Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами аз бих си позволил да обърна внимание върху един аспект от познанието от не само древността, но въобще доиндустриалния или да го наречем традиционен стадий от историята. Тогава, науките както знаем не са били тъй развити, но е имало много богат набор от практически знания и умения, занаяти, народна медицина и пр. И това практическо знание и умение е служело нелошо за нивото на тогавашните общества.

А вече науката е дело на напредналите цивилизации на древността.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като за начало - съвсем не си прав, че Древна Елада е била "най-развита в това отношение", специално в математиката и астрономията ацтеките (които допреди 100-тина години бяха смятани за недостойни диваци) са в пъти по-напред с материала.

Прекалено общо е поставен въпроса - "Искам да науча повече за науката в древността"! Само за даден период от дадена цивилизация за развиването на дадена наука може да се говори страшно много... то е все едно да влезнеш в Математическия форум и да кажеш: "Искам да науча повече за геометрията"!

Давайте някаква по-конкретна насоченост на темите, не с толкова обща и кратка формулировка.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сапунът

Първият сапун бил намерен в глинен цилиндричен калъп по време на археологически разкопки в древния Вавилон. Предполага се, че бил направен около 2800 г. пр. Р. Хр. Имало и надпис - сместа била приготвена от пепел с животинска мас при силно варене.

1300 г. по-късно сапунът проникнал и в Египет, както ни пояснява папирусът от селището Ебер. Описана е комбинация от животинска мас, олио (или зехтин) и алкална сол, служеща за миене и намаляваща нараняването на кожата. Красивата Клеопатра, любима на Гай Юлий Цезар, (I в. пр. Р. Хр.) използвала различни напарфюмирани сапунени смеси. Нещо повече, ваната й винаги била пълна с прясно мляко. Така кожата се запазвала свежа и еластична.

Древните гърци обаче не ползвали такъв вид сапун, особено - спортистите. Потните тела, намазани преди състезанието с олио (това важело особено за борците), били покривани от смесица между кал, пепел, пясък и пемза. След това, с нещо като метален сърп се изчиствало всичко от тялото. Гръцкият лекар Гален, все пак, измислил някакъв сапун, но с целебна цел.

Съвременното име сапун идва от една древна латинска легенда. Край р. Тибър имало възвишение, което се наричало Сапо. Там се правели жертвоприношения с животни. При дъжд остатъкът от мас (или лой), смесен с прахта от огъня, се разливал към реката. Там жените перяли дрехите и постепенно почнали да ги търкат с тази смес.

С падането на Римската империя (476 г. сл. Р. Хр.) настъпил залез на сапуновата смес. Само в отделни южни райони на Испания и Италия се произвеждала тази полезна вещ. За хигиената, която и преди това не била на някакво високо ниво, настъпили тежки времена. През тези години Изтокът направил сериозни крачки в областта на парфюмерията и изработката на сапуни. По време на първия кръстоносен поход слабопросветените западноевропейски воини нямали никаква представа от тези ценности. Някои дори сутрин, след нощен запой, закусвали със сапуни, които ухаели приятно.

Едва през ХIII в. във Франция (през Марсилия) проникнал сапунът като стока, идваща от Изтока, Апенините и Пиринеите. Един век по-късно той стигнал и до Англия. Въпреки това къпането било рядкост. Дори живялата доста по-късно Мария Антоанета го вършела веднъж месечно. Повечето хора се къпели само два пъти през живота си – при раждането си и при смъртта си.

Истинската баня ставала в голяма каца, заедно със спалните дрехи. В такова облекло хората вършели и полови актове. В някои случаи, съпрузите през целия си брачен живот не можели да се видят голи. Такива просто били каноните на църквата.

На приемите в Западна Европа, особено в топло време, и мъже и жени смърдели на нечистоплътност. Трупът на Луи XIV, кралят – Слънце, имал 11 милиметра кир. Едва през ХVIII в. къпането и миенето със сапун се поставя на нов, по-висок пиедестал.

Докато във Франция, Италия и другаде сапунът се правел основно от олио или зехтин, то в Скандинавия се използвало рибно масло. В Османската империя, особено сред привилегированата класа, се подържало високо ниво на хигиена.

Какво било положението във войската? Нито гръцките хоплити и римските легионери, нито рицарите ползвали сапуни, камо ли - персонални. По време на Първата световна война (понякога) и през Втората световна война, при първа възможност, на войниците се раздавали пакети цигари, калъп сапун за пране и пешкир.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Виж в сайта...има доста информация, която би била полезна в тази обща тематика на темата. Би било и добре да я има...ако се търси да има всичко събрано на едно място.

Историка започна с първите откирия...ето и повече в сайта ни - тук може да научиш доста неща, които са били изобретили...първи ;)

http://www.nauka.bg/index.php?mod=front&am...ups&id=1068

http://www.nauka.bg/index.php?mod=front&am...e&pid=10584 - Тук има един доста общ поглед на историята на Китай...може да ти е полезна информацията...

Наистина ако имаш конкретни насочености...можем да дадем повече информация.

:v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извинете за неправилно зададения ми въпрос, но нямах време и не се замислих много. :) Имам предвид годините между 2500-1000 години пр.н.е. Най-вече се интересувам от Мала Азия, Месопотамия и Египет.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...