Отиди на
Форум "Наука"

Малко ретро статии - Mars Global Surveyor, Восход 2, Луноход


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Восход 2 и първата космическа разходка

През 1965 година СССР извършили още едно постижения в областта на космонавтиката. Космонавтът Алексей Леонов за първи път излязъл в открития космос в скафандър осъществявайки първата в историята на човечеството космическа разходка. Историческият кораб се наричал Восход 2. Днес се знае, че така разгласяваното постижение на СССР не е било безпроблемно и замалко е щяло да коства живота на Леонов.

Особености на космическия кораб

Восход 2 не е бил нищо по-различно освен модифицирана версия на Восток, извел първия космонавт в орбита - Гагарин. Но за да може корабът да бъде пригоден за двама човека седлото за катапултиране е било премахнато и вместо това били внедрени две прости кушекти. Това означавало, че при евентуален случай на авария не е имало начин за космонавтите да се спасят. Летенето с такъв космически кораб е било свързано с доста голям риск. Двамата смелчаци - космонавти - били Алексей Леонов и Павел Беляев.

Още: http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?vi...t&Itemid=27

Програмата Луноход

Много хора мислят, че безпилотната техника на СССР е стигнала своя апогей с изпращането на Луноход 1 и Луноход 2. Това са първите самоходни устройства на повърхността на друго небесно тяло. Изстрелването на Луноход 1 се е осъществило на 11 ноември 1970 година, а на Луноход 2 - на 8 януари 1973 година. След това до ден днешен на Луната не е изпращан такъв космически апарат. Наистина, впоследствие НАСА изпрати подобни самоходни устройства на Марс - Съджърнър през 1997 година и Спирит и Опортюнити през 2003 година - последните функционират и до днешен ден - до написването на тази статия - февруари 2008 година. Днес Луната изглежда леко позабравена, но отново има изгледи човек да се връща към нея. Миналата година (2007) Япония и Китай изпратиха орбитални апарати, а тази (2008) предстои изстрелването на орбитъри и на Индия и НАСА. Впоследствие ще се премине към изпращането и на нови луноходи, а човек ще се завърне на Луната до 2020 г.

Разработването на Луноход и първото неуспешно изстрелване

Основната причина, поради която учените на СССР са разработвали Луноход е било изучаването на места за пилотирани лунни кацания и лунни бази. Също така разработчиците са се надявали, че посредством Луноход е щяла да бъде осъществявана радиовръзка между космонавти на повърхността на Луната и Земята. След като става ясно, че СССР няма да може да изпрати човек на Луната и загубва надпреварата основната цел на Луноход става друга - да бъде изследвана Луната самостоятелно, без човешка намеса.

Луноходите са разработвани в рамките на секретна програма. За изстрелването им не се е съобщавало до момента в който ракетата не достигнела успешно космоса. В случай на провал на ракета-изобщо не се давало гласност и не се е съобщавало на обществото. И наистина, на 16 февруари 1969 година е имало изстрелване на Луноход, но ракетата се е разпаднала в рамките на секунди. Ръководството на СССР е криело за това в продължение на години.

Още: http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?vi...t&Itemid=27

Mars Global Surveyor - историята на една одисея

Някои хора казват - изследването на Марс датира от изстрелването на Марс Глобъл Сървеър. И това не е далеч от истината. Марс Глобъл Сървеър е първият космически апарат, който даде сведения, че на Марс може да има вода. Корабът позволи заснемането на изображения с висока разделителна способност и помогна в съставянето на детайлни карти на повърхността на Червената планета. Марс Глобъл Сървеър предостави данни, че някога Марс е имал магнитно поле, което днес почти липсва. Не на последно място Марс Глобъл Сървеър участваше активно в преноса на информация от марсоходи на повърхността на Марс към Земята.

Малко предистория

Марс Глобъл Сървеър има доста тъжна история. През 1992 година, 17 години от последното посещение на Марс от НАСА агенцията решила да изпрати скъп безпилотен космически кораб на име Марс Обзървър. Той представлявал масивен орбитър, който е бил предназначен да изучава атмосферата, повърхността и вътрешността на Червената планета в детайли. Това, което се случило на 21 август 1993 година променило облика на марсианската програма на НАСА завинаги. Контактът с космическия кораб внезапно прекъснал и никой не разбрал истинската причина за това. Това се е случило в момента когато била подадена команда която трябвало да подаде налягане за гориво при предстоящото навлизане в орбита.

Последвала промяна на цялата организация на марсианската програма. Със загубата на Марс Обзървър скъпи инструменти са си отишли завинаги. Мотото "по-бързи, по-добри, по-евтини" станало основа за бъдещите мисии - сред които и Марс Глобъл Сървеър.

Проблемите започват с ... изстрелването

Марс Глобъл Сървеър е изстрелян на 7 ноември 1996 година на борда на ракетата Делта 2. Скоро след това става ясно, че единият слънчев панел не се е разгърнал правилно. По-точно-разгърнал се е, но не се е застопорил заради отломки.

Когато космическият кораб наближава Марс напрежението нараства. Дали Марс Глобъл Сървеър успешно ще навлезе в орбита или ще последва съдбата на Марс Обзървър? Облекчението веднага настъпва след като двигателите се запалват и космическият кораб навлиза в околомарсианска орбита. В началото орбитата е елиптична и хората си задават въпроса: Дали проблемния слънчев панел ще попречи на еърбрейкинга, с помощта на който трябва да се намали апогея на орбитата докато тя стане почти кръгова?

След няколкогодишни мъки, продължили чак до 1999 година еърбрейкинга завършва. Оттук нататък заваляват откритията.

Инструментите

Инструментите монтирани на борда на Марс Глобъл Сървеър са следните:

MOC-Mars Orbiter Camera (Марсианска орбитална камера). С помощта на тази камера са направени над 250 000 изображения.

MOLA-Mars Orbiter Laser Altimeter (Лазерен висотомер). С помощта на него са съставени най-детайлните топографски карти на планета от Слънчевата система. Инструментът е бил използван за проучване височината на облаците и динамичните структури на атмосферата.

Още: http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?vi...t&Itemid=27

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...