Отиди на
Форум "Наука"

Тибет се надигна


Recommended Posts

  • Потребител

Китайски военни части обкръжиха трите най-големи будистки манастири в тибетската столица Лхаса, съобщава France Presse, цитирайки информация на говорителката на базираната в САЩ правозащитна организация International Campaign for Tibet Кейт Саундърс (Kate Saunders), която уточнява, че започналите в началото на седмицата антикитайски демонстрации днес са прерастнали в безредици по улиците на Лхаса.

BBC News уточнява, че армейски части са блокирали манастирите Дрепунг, Сера и Ганден.

Започналите в понеделеник мирни протести и шествия на местни жители, както и на тибетски имигранти в Непал, Индия и Тайван, са посветени на 49-тата годишнина от неуспялото въстание срещу китайските окупатори на Тибет през 1959 г., след което духовният водач на страната, Далай Лама, е принуден да eмигрира в Индия, припомня Reuters.

Въоръжената блокада на манастирите била наложена, след като най-малко 600 монаси от Дрепунг и Сера се присъединиха към мирните демонстрации във вторник, които бяха разпръснати със сълзотворен газ и електрошокови палки. При разпръскването на протестите са арестувани няколко десетки монаси.

По непотвърдена информация, след налагането на обсадата от страна на военните, монасите в Сера са започнали гладна стачка. По данни на финансираното от американското правителство Radio Free Asia (RFA), двама от монасите в Дрепунг са в критично състояние, след като в знак на протест направили опит да се самоубият.

Въпреки силовите действия на китайските власти, демонстразциите на тибетците продължиха и днес, като по улиците бързо се събраха над 1000 местни жители и монаси. При опитите да бъдат спрени протестиращите са арестувани над 10 монаси, докато край бившата зимна резиденция на Далай Лама, двореца Потала, са разположени танкове, посочва Reuters.

Според информация на Associated Press, в отговор демонстрантите подпалили няколко полицейски коли. Китайските сили за сигурност били атакувани с камъни и пачета бетон. В хода на безредиците, са регистрирани случаи на нападения и побои от страна на коренните тибетци срещу представители на китайската етническа общност Хан, съобщава The Times Online. Подпалени са няколко магазина и автомобили на китайци Хан на пазара Тромсиканг (Tromsikhang) край манастира Джоханг (Jokhang) в старата част на града. По информация на CNN, която била потвърдена от американски граждани за щатското посолство в Пекин, по улиците в района се чуват изстрели.

Стихийното насилие избухнало след като полицаи от частите за борба с безредиците направили опит да попречат на мирната демонстрация на монаси от манастира Рамоче (Ramoche) в северната част на Лхаса, уточнява пред CNN Таши Чапел (Tashi Choephel) от представителството на правозащитната организация Tibetan Center for Human Rights в Дарамсала, Индия.

ВВС News отбелязва, че получаването на достоверна информация от тибетската столица е затрлуднено заради строгия контрол върху придвижването на журналистите от страна на китайските власти.

Link to comment
Share on other sites

Ще ги смачкат - тибетците нямат никакъв шанс! Аз съм против подобни методи на "демокрация", но разглеждам нещата по-отвисоко и от гледна точка на геополитиката. Тибет е изключително стратегическо място в Азия като география и има огромни залежи от полезни изкопаеми, които почти не са разработени. О тибетското плато чрез радиолокатори и съвременна електроника може да се контролира и следи голяма част от азиатския континент. Китай не трябва да изпуска Тибет от контрол, защото ако Тибет успее да се отцепи (в което дълбоко се съмнявам), той веднага ще влезе в орбитата на САЩ и Англия; ще се опитат там да направят военни бази и световният мир ще се взриви. Това ще наруши балансът на силите в геополитически план, въпреки, че в момента САЩ са с изчерпани ресурси да водят каквато и да е война! Китай и Русия са в по-добра позиция, а и се поддържат с Иран (петрола; наскоро там е открито огромно поле от залежи със газ!) и страните от Шанхайската група. Предвиждам скорошно присъединяване и на Тайван към Китай. Де юре, Тайван винаги е бил част от Китай и за това и до сега няма представителство в ООН. В момента Тайван има в банките си най-големите златни резерви в Азия - трупани са в продължение на повече от 50 години по времето на режима на генералисимус Чан Кайши! В момента националистическата партия Гуоминдан е пак на власт в Тайван и разглеждат възможността за присъединяване към Китай при изгодни условия, подобно на Хонгконг. Сигурно има и други виждания по въпроса; с удоволствие бих ги чул!?!? :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дхарамшала. Тибетското правителство в изгнание оповести, че е получило “непотвърдени съобщения” за до 100 убити в резултат на вълненията в контролирания от Китай Тибет, предаде АФП.

“Разполагаме с непотвърдени сведения за около 100 души, които са били убити и за наложено в Лхаса военно положение,” се казва в изявление, разпространено от Дхарамшала в северна Индия, където е базирано правителството. В документа се посочва, че то е “дълбоко обезпокоено” от съобщенията, “идващи от трите района на Тибет за произволни убийства, наранявания и хиляди арестувани тибетци, протестиращи срещу китайската политика.”

“Последните протести отразяват истинските чувства на тибетците в Тибет и силното желание за свобода от потисническия китайски режим,” се казва още в изявлението.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, тибетски "планински племена" са нахлували дори в Тайланд.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И не само в Тайланд. Но настоящия случай не е въпрос на воинственост, а на национално движение. Напоследък политиката на Китай е да засели китайци в Тибет, неслучайно направиха и най-високата ж.п.линия в света. Явно има етническо напрежение, а тибетците остро възразяват срещу китайците и рушат техните обекти.

Това ще бъде представено като вандализъм и използвано като повод за военна сила.

От друга страна, Ричард Гиър одеве почна да говори за бойкот на олимпиадата...

Такива събития са ставали в Тибет и преди. Китай е известен с жестокото потушаване на въстания и с вслушването в исканията на въстанниците след това. Навярно в Тибет ще има промяна, но какво - ще се види.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами 1959 освен, че вкараха танкови войски китайците дори бомбардираха Тибет. И сега няма никак да си поплюват, вероятно са и повече инцидентите при сблъсъците. Нормално - Тибетците са религиозно общество, а китайците - малко или много са комунисти, за това и Тайванците няма да искат обединение.

А с това не свършват проблемите на Китайското единство - в северозапада се надига уйгурския сепаратизъм. Но никой от тях не е в състояние да се противопостави на китайската армия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Китай и русия сериозно трабва да се замислят за признаването на Абхазката Република, Приднестровската Република, Република Абхазия, Баската Република и още някоя, друга. Иначе ги чакат големи ядове. Може да признаят и независимостта на някои индиански племена. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Китай и русия сериозно трабва да се замислят за признаването на Абхазката Република, Приднестровската Република, Република Абхазия, Баската Република и още някоя, друга. Иначе ги чакат големи ядове. Може да признаят и независимостта на някои индиански племена. bigwink.gif

Супер ,Галахад !!!

Дай Боже,скоро да доживеем да видим какво ще направят англичаните ,когато освен футболните отбори се появят и напълно суверенни държави като Държавата на Скитите/СКОТЛАНД/ и Уелс, французите загреят с държави като Гаскония и Корсика , а защо не и Бургундия.Ако Белгия осъмне разделена също струвами се ще е интересно ,ще трябва май ново Ватерло,защо не и италианците да се разделят със Северната си част./която да се превърне в една супер развита промишлено треторазрядна държавичка/,тогава на Сицилианската мафия ще и цъфнат налъмите.

Мога да продължа с изреждането на интересни иновативни идеи.Най-радостно ще бъде на наште вземе да им писне да им бъдат спирани-пускани европейските "торпедоносни помощи унищожители"/закриване на Аец-и ,спиране на помощи и т.н./ и да се върнат към Братска Русия ,която дава поне евтини суровини.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Преди малко излъчиха репортаж от Непал, тибетците там организират протести пред посолството на ООН, които подобно на тези в Китай преминаха в масови безредици, има доста пострадали, полицаите много стабилно налагаха демонстрантите. Наредено е на другия ден всички арестувани да бъдат освободени.

Тибетците в Непал са около 20 000, а правителството на тази държава официално признава тезата на Китай, че Тибет е неделима част от него.

Според тибетците жертвите в конфликта до момента са над 130 души, според Китай - 19.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Интересно защо за избиването на кюрди репортажите не са изпълнени с такъв драматизъм? :hmmm: Дали пък защото едното не е врагът Китай, а другото съюзник от НАТО ... и цената на човешкия живот тутакси променя своята стойност.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Повече от ясно, Галахад ;) от Кюрдистан излиза по-малко информация отколкото от Китай, където дебело се подчертаваше, че било трудно извличането на информация заради местните власти. Спомена се за придвижване на 40 000 турска армия, която действала срещу активисти на ПКК, включително танкови и ракетни войски! И всичко това в едно изречение така по новините и нито дума или коментар повече, все едно нищо не е станало.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...