Отиди на
Форум "Наука"

Как калориите влияят на мисловната ни дейност?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Проблемите, които заплашват хората с наднормено тегло, са много и разнообразни, например - сърдечносъдови заболявания (ССЗ) и диабет от II тип. Сега към тях ще трябва да се добави и едно сравнително ново явление... килограмизма. Подобно на расизма и сексизма, това е дискриминация, този път насочена срещу хора наднормено тегло. Учени от университета Yale разкриват, че килограмизмът е най-разпространената форма на дискриминация в САЩ, като тя се среща по-често от породената дискриминация от сексуална ориентация, пол, възраст, религия, раса или физически недъг (Int J Obes 2008, doi:10.1038/ijo.2008.22). Жертви много по-често са жените, които страдат от "килограмовите предразсъдъци", когато индексът на телесната им маса достигне 27. Мъжете се сблъскват с проблема, едва когато индексът им достигне 35.

Необяснима лакомия

Ние трупаме килограми, защото поемаме повече калории, отколкото изгаряме. Но защо постъпваме така - защото сме лакоми или защото това ни е в природата? От години учените знаят, че когато ядем вкусна храна (например сладко), се покачват нивата на хормона допамин в дял на мозъка, който отговаря за чувството на възнаграждение от дадено действие и затвърждаването му. Идеята е, че когато правим нещо, което предизвиква секреция на "биологичния наркотик" допамин (храним се, пием вода, правим секс и др.), изпитваме удоволствие, което искаме да изживеем отново. По този начин организмът си гарантира, че няма да спрем да извършваме дейностите, които гарантират оцеляването на човешкия вид. Просто, ясно и несъмнено изиграло важна роля в миналото, когато гладът е бил постоянен спътник на човечеството.

В западния свят обаче храната е изобилна и почти никой не гладува. Напротив - природните механизми сякаш работят срещу нас, карайки ни да се тъпчем с все повече вкусни неща. Дори развиваме силен натрапчив глад към определен тип храна, например – към шоколад, чипс, пица, кроасани, сандвичи, вафли... Учените наричат явлението food craving и знаят, че неистовото желание винаги е насочено към висококалорични продукти. Защо е така откриват изследователи от университета Duke, САЩ (Neuron 2008; 57:930).

Да ти е сладко!

Учените сравняват реакциите на нормални мишки и на такива, чиито вкусови рецептори за сладко са отстранени чрез "изключване" на ген. Идеята е да се провери дали те ще реагират еднакво на истинска захар и на изкуствен заместител, който е ниско калоричен. "Нокаутираните" мишки, както се наричат тези, чийто ген е изключен, не правят разлика между вкуса на захарен разтвор и на чиста вода.

Серията експерименти показва, че нормалните мишки избират подсладената вода пред чистата, като, разбира се, от двата вида сладка вода предпочитат по-калоричната, т.е. тази с истинска захар (по-вкусната). Мишките без вкусови рецептори не правят разлика между подсладената и чистата вода, както може и да се очаква. Интересно е обаче, че, ако разполагат с известно време, "нокаутираните" мишки избират да пият висококалоричната вода и игнорират чистата вода и подсладената със заместител на захарта. Въпросът е как те разбират коя вода е "по-вкусната", след като нямат усещане за вкус?

Отговорът е "заключен" в мозъчната система за възнаграждение, твърдят изследователите. Те разкриват, че калориите в храната сами по себе си са достатъчни, за да предизвикат секреция на допамин. Ако на мишките им се даде достатъчно време, те реагират на "биологичния наркотик" и избират разтвора, който им носи повече удоволствие. Медиите по света шеговито нарекоха тази способност "шесто чувство за калории", защото се оказа, че отделните неврони в мозъка са чувствителни към калорийния прием.

Изводите от изследването са, че калоричната, а не - вкусната храна, всъщност е голямото ни изкушение. Това обяснява защо много хора са привързани към т.нар. junk food, които на практика предлагат калории, а не - изискани усещания за нашите рецептори. Как ли ще реагира диетологията на това откритие? Защото някак е трудно да се бориш срещу първичните инстинкти...

Биреното коремче

също се оказа сериозна опасност за здравето, стана ясно през изминалата седмица. Епидемиолози, работещи в частна американска здравна компания, разкриха, че мастната тъкан, характерна за областта около корема, повишава сериозно риска от развитие на старческа деменция (Neurology 2008, doi:10.1212/01.wnl.0000306313.89165.ef). Това е все по-често срещана невродегенеративна болест, поради нарастването на продължителността на живота. Тя се характеризира с отслабване на паметта, вниманието, говора и т.н., но за жалост не се среща само при най-възрастните.

Учените считат, че причината за това се крие в химическите вещества, отделяни при разграждането на "коремната" мастна тъкан, които вероятно влияят на мозъка. Добрата новина е, че упражненията бързо премахват коремчето, защото образуващите се там мазнини изгарят много лесно. Следователно, бирата трябва да се поема не - с висококалоричен чипс, а - със спорт. Дори и тогава, когато нямаме излишни килограми!

Невидима заплаха

Изследване, много важно за медицината, привлече вниманието на медиите и медиците по цял свят още преди да бъде публикувано. То е извършено от една от най-реномираните лекарски институции в света - Mayo Clinic. Екипът от Mayo обяви през седмицата, че индексът на телесната маса, тоест съотношението тегло/ръст, не е достатъчно достоверен индикатор за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Според изследването, което бе представено на годишната среща на Американския колеж по кардиология, около половината американци с "добро тегло" имат повече мастна тъкан от нормалното. Тъй като именно мастната тъкан причинява проблемите при наднорменото тегло, то тези индивиди са точно толкова заплашени здравословно, колкото - и хората, които ги превъзхождат с някой друг килограм. Учените обозначават явлението с нов термин - затлъстяване при нормално тегло (normal weight obesity).

Откритието на лекарите от Mayo Clinic има огромно значение, защото то показва, че сегашната парадигма, която обръща внимание предимно на индекса на телесната маса, а не отчита съотношението мускули/мастна тъкан, трябва да се отхвърли. Хора с наднормено тегло, но и с много мускули, може да не са заплашени от ССЗ, докато сравнително слаби хора може да имат излишни мазнини и да са в рисковата група. Изследователите считат, че занапред трябва да се измерва не - теглото, а - количеството мазнини в организма и на тази основа да се взимат решения за лечение и превенция.

Ясен Пекунов

В-к „Капитал”

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е много интересна тема,наистина.Явно още древните народи са направили връзка между калориите,начина на хранене и мисловната дейност.Докато се рових за информация за древните келти например,открих множество иформация за техния бит,култура,социална структура и т.н,някои автори наблягаха сериозно на сведенията за хранителните им навици.Келтите са известни с буйния си нрав и веселяшко-скандалджийсите пирове,които са устройвали,по време на които обикновено е имало и единоборство,стигайки се неведнъж и до смърт,поради горделивостта на предисвиканите воини.По-важно обаче е,че през повечето време тези хора са се хранели изключително просто и са приемали редовно,но не и напълно достатъчно количество храна,защото друидите са съветвали общността,да остават мъничко гладни след всяко ядене,защото чувството за заситеност и пълен стомах водело до мързелива отпуснатост,безхаберие и липса на жажда за знания.Такива препоръки за хранене имало навсякъде по света-индийци,толтеките в Мексико,индианците от другите части на Америка,викинги и т.н.Изследванията и откритията,които сега правят учените са били известни от хилядолетия,но за съжаление западните и модерните схващания за хранене се основават преди всичко на угаждане,лакомия и правене на компромис със здравето,за сметка на фалшивото чувство за щастие,което храната ти дава.

:post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абе лекинко спекулативно ми звучи това изследване. Първо очевидно е, че организма има нужда от много калории - когато ги изразходва - вместо да се дърлят как да ни намалят калориите и удоволствието от храната да измислят как наместо по двадесет дена да се каним да идем да търчим или на фитнес ( тия затлъстелите като мен говоря) да не можем да си седнем на задниците (точно като мишките, които не пълнеят поради факта, че ако им сложиш колелце ще си тичкат по него без някой да го кара)

Високото съдържание на калории влияе прекрасно на мозъка ни в това спор няма. Дали ще превърнем калориите в мазнини или ще ги изразходваме ЗАВИСИ от други фактори и най-вече от склонността ни да се движим.

Не познавам нито един човек на нискокалорична диета, който да е способен да изкара тежък изпит или да се справи на сто процента със сложни интелектуални задачи така както ако се беше нахранил като хората! нека ми намерят такъв - освен будистките монаси там и разните йоги ама на тях никой не им поставя задачки по математика да речем... :crazy_pilot::post-20645-1121105496:

Досега съм срещала ужасно много склеротични старци - всичките, които към срещала са кльощави! До един, не знам къде са им коремчетата или излишната мазнина! Гладна мечка хоро не играе, задачки не решава и прочие... Въпросът е не да не изпитваме удоволствие от храната, а да се храним разнообразно - джънк фууда наречен чипс няма нищо общо с пържените картофки на баба нали?! Които са и по-вкусни, вървят със салатка и после една разходка добре ще дойде..Американците примерно правят кви ли не проучвания, докато ядат абсолютно изкуствена храна... Една моя приятелка, която се снимаше като модел тука в България (сетете се за каква фигура става дума)като замина за Америка за 3 месеца стана двойна и тройна от тамошните храни, а уж не си е сменила режима на хранене... и начина на живот. Техните дебеланковци склерозирват не от калориите и мазнините а от токсините в храната, която поглъщат - знаем, че невроните са много чувствителни към всякакъв род токсини, особено ако няма достатъчно антиоксиданти и прочие витамини в диетата..а понякога огрганизма трупа мазнини, когато му липсва дори 1 нещо - да речем натурален витамин, протеин или нещо подобно..

Тук в България опасността за дебелите хора се крие в сърдечните заболявания., диабет и прочие много ужасяващи опасни неща...но не и за умствената им активност, но съм уверена, че и следващия склеротирал дедко или бабка които видя пак ще са кльощави... :bigwink: Недохранения мозък бързо се износва.. Прехраненото сърце също..

Трябва да намерим баланс в диетата си и тя да доставя именно УДОВОЛСТВИЕ на тялото ни...като същевременно милостиво му позволяваме независимо обстоятелствата в ежедневието да се движи горкинкото...

Преяждането от друга страна си е вече патологично разширение на стомаха...там много трудно се оправят нещата и обикновено е виновна културата на хранене!

П.П. Боря се с килограмите откакто съм се родила, не обичам джънк фуудс, но мога да убия за домат...Въпреки това организма ми трупа.. веднага щом се обездвижа и трупа зверски, независимо колко калории му давам. Тъй че - дойде пролет да фащаме гората с по един шоколад в джоба и 3-4 ябълки в торбата :whistling: (На връщане ще минем да апнем едно шкембе и ай от мен да мине едни пържени картофки с хубаво бяло сиренце)

И да питаме баба Меца, що трупа мазнини и обича сладко...- хуу ни сравняват с мишки ма аз затлъстели мишки в свободно състояние (дори и да имат мноо храна и всеки ден да съ тъпчат кат свине) не съм виждала....

П.П. Това с оставането гладен е много готин метод, тъй като сигнала за наяждане пристига мааалко по-късно - докато калориите от преработената в стомаха храна почнат да се движат по кръвоносната система и стигнат до мозъка. За това след кат си изядеш порцията вкусна храница и си мислиш че си още гладен стани за 4-5 минутки, поразвърти се и после се замисли гладен ли си...Отговора винаги е не..Просто мозъка ти вече получава сигнала "нахраних се" и готово.. Ако преядеш наистина ти се доспива и ставаш мързелив. В наше село дедовците викаха "Наядох се загубих апетит и ми се доспа"...Друидите са били особено мъдри и наблюдателни, но пък хората не са ги заливали с реклами на леещи се шоколади поляти с лешници и разни супер запечени хрупкави боклуци..., за които те уверяват че са най-вкусното и полезно нещо на света...

За това бойкот на боклучавите храни, (шоколад може ама да е чист) и движение..и като древните келти - малко гладни ставаме от масата, за да имаме сили да се поместим естествено :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хехее,Анахрония,радост за очите ми и предизвикателство към писателските ми способности,привет :flowers::bigwink: Звучиш като леля ми,без да се обиждаш,тя ми е много любим човек!Обаче ,на нея храната й доставя огромно удоволствие,тя е и изкусен готвач на всичкото отгоре,само дето килограмите не й се отразяват добре,ама никак.Работата й е свързана с доста мисловна дейност и седене пред компа по цял ден,как да изразходва тази енергия?Ясно е,че мозъкът си получава неговото,но остаалото?Между другото,тя ме научи да готвя,но моите храни са извънредно балансирани и изчистени ,колкото е възможно от изкуствени добавки и продукти.Като вижях при нея в София за 5 години,станах 60 кила,при моя ръст от 1.67!Скоро,след като се върнах при нашите в Пловдив,реших,че не се чувствам добре и промених коренно всичко за около година.Но се иска упоритост.Предполагам,чували сте за Аюрведа,хиндуистка система за хранене?Тайната й е,че реално погледнато не гладуваш,просто заместваш едни храни,с тези,които пасват поне приблизително на т.нар. Индивидуална конституция на организма ти,и освен това се храниш според билогичния си ритъм .Можеш да провериш една диета,ефикасна ли е,ако освен резултати,нямаш и психическо напрежение от нея.Важна е и мотивацията,може би най-важна,всъщност!Ако тръгнеш,да променяш,навици,Егото няма да го понесе!От 60 кила,станах 49 (при това съм и вегетарианец),а докторите ми казаха,че имам организъм на 15 годишен човек (и акъл,според майка ми :sneaky2: ).Вече повече от 6 години не съм се променяла като тегло,пък си хапвам по 5-6 пъти на ден.Хранителните навици са от огромна важност,защото тялото ви не заслужава да го превръщате в кофа за отпадъци,ако уважавате себе си.Келтите и Толтеките могат да бъдат чудесен пример,ако на някой му се чете,да намери инфо,в нета е пълно.

Колкото до твоите килограми,антропологията дава интересни обяснения за структурата на телата ни,може би преди векове,роднините ти са дошли от климът с доста ниски температури,тялото просто има нужда да трупа маса,за да се предпазва.Ако оставиш на цитрусова диета един ескимос,ще умре от прекалено охлаждане на сърцето за една седмица!

:smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иначе,забравих да спомена,че ДВИЖЕНИЕТО е супер важно,може да не е точно спорт,но да си активен физически.Тук,в Лондон навъртам по сума си ти километри на ден ходене пеш,щото градския транспорт,освен че е супер скапан и метрото постоянно зацикля в тунелите,е и скъп на всичкото отгоре.Сега се позатопли,и гледам да вървя повечко.Който ме познава,въобще не може да каже,че съм анорексична (освен баба,но пък бабите са всеизвестни с притесненията,че си слабичка,и току-виж нямаш силички да износиш внучетата им :head_hurts_kr::sneaky2: )

По-нататък може да публикувам малко материал за Келтска медицина на хранене и Аюрведа-наука за самолечение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дай повече информация за тази система за хранене - ама принципно не мога да стана вегетарианка...НЕ МОООГААААаа...по-точно не щъ, считам че животинския протеин е полезен..Но иначе харесвам индийски системи за пречистване на тялото - аз мотивация имам за диети, за спорт нямам..а то спорта трябва да е на първо място!!! Когато се движа много и си отслабвам без диета...ама пусто дупе го мързиии :frusty2:За туй предпочитам диетата а същевременно тя ме измъчва...Аз затуй викам, че не калориите трябва да се намаляват (за отслабване трябва да се намалят драстично и това води до стрес за организма, и стрес за съзнанието и изобщо ставам ЗЛА, ГЛАДНА и БОЛНА и ГНЕВНА)а изразходването им да се увеличи...

Въпросът е как да се стегна и мотивирам до потичквам по мънинко всеки ден

Ходенето пеша не ми помага...Имам мноо яки мускули на краката изобщо не се впечатляват сланинките ми от ходене :annoyed: Трябва да се обърна за помощ към пустите ми прадеди...Вярно че има генетична тенденция у нашето семейство - сите сме над нормата в много отношение :bear_laugh:

П.П.Бе като съм на някакви прочистващи диети с разни чайове и прочие разни плодови, или какви ли не неща и почва да ми се вие свят точно на втория ден...и съответно се налага татко да ми прави супичка от пиленцеее...и се разваля цялата диета...

Сега съм на диета (написа ми я специално за мен един кинезитерапевт-диетолог за целта се бръкнах около 150 кинта общо)ама тя представлява само ядене през 3-4 часа, на често по малко и общо взето е нискомазнинен и нисковъглехидратен режим... доста високо протеинен. Свалих 19 кила с него ама сега съм зациклила и си стоя почти на едно място..

Друга помощ ще ми е някаква система от лесни упражнения дето да мога да ги правя у дома...примерно, защото във фитнеса умирам от скука...

Иначе въглехидратът влияе на мисловната дейност много положително, друг е въпросът, че тялото се нуждае от много повече вещества, за да е здраво...

Моя диетолог казва - качеството и количеството са две различни неща. Едно малко парченце шоколад е точно толкова вкусно колкото целия шоколад и насладата е една и съща - хапни малкото парченце и остави другото за по-нататък в други дни, когато ще се нуждаеш от качество..но никога не се отказвай от него защото дългото отказване ще те накара накрая да изядеш целия шоколад...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нормално да ти се вие свят,когато си само на чайове!Жените,повечето де,сме си с ниско кръвно.Мойто е 70 на 40,и то когато съм особено жиснена.Ако вдигна 120 на 80,сигурно ще умра :w00t::tooth:!!!

Това за шоколада,правилно ти е рекъл човечеца,въпреки,че аз съм тоталния терминатор,опре ли до шоколад.Сега гледам да ям само чист шоколад,най-много по 1 на седмица (преди бяха по 2 на ден),защото шоколада дейтва доста на сексуалното настроение,пък реших да си пренасоча този вид енергия (който хората не осъзнават,колко е мощен) за други цели,например за Осъзнато сънуване :tooth: :tooth: :tooth: Види се,не съм съвсем наред,но поне от храни разбирам,та мога и да ти бъда полезна :biggrin:

Та ДВИЖЕНИЕТО му е майката,както е казал народа.Екстремните диети ги забрави.Хората тотално грешат с понятието "диета".Това въобще не осначава супер лишения,анорексични параноични методи,водещи до чувал кожа и кости.Диетата е режим на хранене,съобразен с потребностите на собствения ти организъм,и следва да е нещо много лично.Прочетената в списание "Жената днес" нова "супер" диета може да е валидна за специална група изследвани хора със сходни билогични ритми,навици и начин на живот,но да е тотално стресираща,и най-вече безполезна за теб.Освен това,формата на тялото ти и естествената предразположеност да се натрупват в някои области сланинки,особено при жените,може да ти каже ,в миналото дали сте имали много деца в семейството,дали сте живели в по-студен климат и т.н.Тесният таз,например,не е особено еластичен,до колкото ми е известно,и жената не може да ражда много деца,вредно е за нея.Просто,поразрови се малко в родословното ви дърво,но може би ще е добре да пробваш проследяване чрез антропологията,току-виж се окаже,че идваш от Сибир :bigwink::post-20645-1121105496:

Когато решиш,че ще сваляш много килограми,се започва най-напред с нещо леко,после се увеличава интензитевността на програмата-по строг режим (строг,в смисъл супер редоввен,не супер глад),а после пак има известно затишие.

Ти си свалила вече 19 ки

лограма,което си е голама цифра,и си зациклила,защото не можеш да караш на прочистваща диета постояно.Трябва да се смени от тук,нататък с редовен режим на хранене,който д спазваш с години.Повярвай ми обаче-тялото само знае какво му е нужно,дори и да не изглеждаш като манекен.В моя род само леля ми е с наднормено тегло,другите сме слаби,но не и кльощави.Леля си беше родена така,само че тялото й е супер стегнато,има по-стегнат задник от моя,когато бях 60 кила.Просто при нея има огромна маса мускул,и тя е доста подвижна и гъвкава.Ако вземе да спре цигарите,ще реши редица здраволовни проблеми,ама не ще.То не е въпроса да искаш вечен живот,въпроса е да си отидеш тихо о спокойно,когато ти дойде времето,а не цяла орда роднини да те хранят и да ти сменят памперсите,когато си на легло.Това е ясно на всеки.

Аз следвам келтска медицина на хранене,което си е нещо доста просто,и със същия успех може да се нарича тракийска,руска,айзър-бейджанска и т.н,защото се храиш само с нещата,които са сезонни за района,в който живееш в момента.Също така приемаш възможно най-малко обработени храни-никакви сухи супи,подправки за ястия от рода на "Пикантина" и т.н,само естествени сухи билки и подправки,кафяв,неполиран ориз,морска,вместо трапезна сол (продава се специална такава в магазините за здравословно хранене),никакви газирани неща,бира вместо ром и уиски (жалко за уискито и рома,бяха ми слабост),въпреки че понякога си пийвам все пак,но много рядко,бонбони,торти,кексове и т.н.Хапвам само чист шоколад и то рядко,защото не го знам колко чист е всъщност.Готвя си сама,но най-вече с желание и уважение към храната.Емоциите по време на готвене са много важни!!!Абе,просто прочети преди векове с какво са се хранели по нашите земи древните,и си състави сама менюто.Не е невъзможно да се храниш с екологично-чисти храни.А това,дето говорят,че магазиите за здравословни храни били скъпи,не е вярно.Храните,които ти трябват оттам не са скъпи,фитнес добавките за мускули са скъпи :bigwink:

Но преди такъв режим на хранене,който трябва да продължи с години,или до края на живота ти,е нужно да направиш пречистваща диета за изхвърляне на повечко токсини и намаляване на телесната маса,за да проправиш път за истинското лечение с екологично чистите храни,но за такива диети ти е нужен диетолог.

Хинду системата "Аюрведа" е много интересно нещо,мисля че ще ти хареса.Отиди в който и да е магазин за здравословни храни,там продават и литература,и потърси "Аюрведа-наукатаза самолечение",или нещо от сорта се казваше,но купи тази на индийския автор,щото българските не са много добри.Има една на български автор,малко тънко книжле,можеш и нея да си вземеш,вътре има хубави рецепти,но я прилагай в комбинация с тази на индиеца. :bigwink: Не е нужно да си вегетарианец :good:

Но съвета ми е-почнеш ли да променяш навици,бъди безкомпромисна!Психическата ти нагласа и Воля играят най-голяма роля тук!

Успех :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдаа Вихронравъ е права, без екстремни диети. Все още обаче много се греши, започват се "много ефективни" гладни диети без прием на храна или с неправилен прием на такава и накрая нищо. Всъщнос най-често резултата е тъкмо обратното на очакваното ( глад= шок за организма; спиране на диетата > организма наваксва, че и се презапасява- знае ли кага пак ще му се наложи това страдание ). До не отдавна се смяташе, че една диета с добър протеин и с много малко въглехидрати ще спомогне намаляването на мазнинките както казвате :biggrin: , защото по-малко въглехидрати > по-малко глюкоза в организма, от там по- малко инсулин, отделящ се провокиран от глюкозата, а това означава и по- малко отлагания на мазнини ( инсулина спосонбства за това). Според новите научни дани обаче това не е така. Без прием на въглехидрати- тук става дума за сложните въглехидрати ( в ориз, картофи, бобови, зърнени храни ) няма и изгаряне на мазнини, защото точно те са катализатора за това, както се казва мазнините изгарят в огъня на въглехидратите. При липса на тези въглехидратие се стига до парадокса да се изгарят протеини ( мускулна маса ) вместо мазнини. Наскоро гледах по някаква тв едно полярно изледване, където се хранеха най- вече с белтъчна храна + много движение и мускулна работа и накрая всички бяха много отслабнали, като някои за сметка изключително на мускулатура. Това е така защото това все пак е шок за организма и той гледа някак си да се застрахов за по- нататъшните тежки условия ( глад). Като ги няма основните носители на енергия ( въглехидратите ) логично е да започнат да изгарят мазнини, е да ама не съвсем, мазнините в този случай са по- важни за организма, те са носител на повече енергия от протеините и организма ще си ги пази за по-нататък.

Сега са много популярни разни хапове, като ксеникал, редуктил, които освен че са скъпи и с много странични ефекти би трябвало да се изписват само от лекар, но това не е съвсем така. Изобщо най- добре е диетолог да се погрижи за диетата съобразена с конкретния човек.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Благодаря ти много, Вихронравъ,

Преди да кача многото килограми (ония 19 плюс още 13,които още не съм свалила) и аз бях с ниско кръвно, ама когато се отлъстих вече бях с нормално към високо и понякога даже доста високо.. Сега поне пак съм в ниското :bigwink: Диетата, която ми направи диетолога не е свързана с глад а в неделята даже почивам и мога да ям каквото си поискам..и колкото поискам. Но все пак ме ограничава - не мога да ям боб, не мога да ям кисело зеле (цяла зима страдааах, че не мога да си хапна зелце), не мога да ям повече от 1 плод на ден...Тя е на порции, които ми стигат, обаче примерно не ми се яде месо в тоя час а ми се яде шепа лешници аама нъц, трябва да ям пилешко с домат примерно..Това лекинко ме дразни, макар напълно да съм привикнала...

Не мога да пия КОКА-КОЛА БЕЕЕЕЕЕ :annoyed::bye2:

Всъщност аз имам доста добър достъп до екологично чисти плодове например (особено ябълки) и зеленчуци (домати най-вече и зеле, марули,лапади, някакви киселици и пиперрррки) тъй като баща ми отглежда на село продукцията без да я пръска и тори с нещо различно от бердолезов разтвор и органична (животинско-растителна лично-ръчно приготвена) тор...А имам и достъп до екологично чисти орехи, череши, малини и грозде през сезоните и през зимата си правим компоти или замразяваме..вярно че не са пресни, но поне са чисти от токсини, тъй като земята в двора ни не е торена и пръскана никога...

Но какво като са чисти като пуша :smokeing: кат комин ( а като спра да пуша веднага напълнявам за 5 дена да речем с 5-6 кила)..и живея в София, където се събира прах по мебелите ми за изчислено - 4 часа след пълното забърсване... :post-20645-1121105496:

Всъщност най-добре се чувствам като ям морска храна (нее рибаа а разни скариди, миди, водорасляци от японско-китайската традиция-може би защото много ги обичам) и салати и много, ама много банани, портокали и ядки, но не мога да си го позволя като непрекъсната диета - просто щото ми е скъпо, е добре че са орехите от село поне... :bigwink: Тогава примерно ако съм дълго на такова хранене - угаждам си го на морето или на екскурзии... имам много голма енергия за движение...и желание.. За съжаление нашите не щат да ядат това и понякога ям неща, които не ми се ядат, просто защото съм ги сготвила за другите (аз готвя у дома)...по поръчка..

Сега ще си потърся тази книжка в нета и ще си я поръчам - мноо готинко е да си поръчваш книжки тука, понеже са по-евтини да ти ги донесат до вратата отколкото на Славейков :biggrin:

За родословното ми дърво...по бащина линия (дебелата линия демек) знам си историята от преди руско-турската война и ъъъ очевидно е, че рода ни е произлиза и се корени много дълбоко в Кюстендилската околия около р. Струма и Конювската планина и се е занимавал със земеделие.. Жените в този род всичките са били много високи и едри като мен, но не са седели пред ПС а са копаели земята и за това вероятно дебелината им не е била нездравословна. Мъжете са много едри и високи също... Но всъщност само тате остана дебел, щото явно на майка ми в гена също има дебелексия (така му викам обратното на анорексия) - като се събраха заедно мама и тате и се одебелиха взаимно...А вуйчо брат й беше слаб, понеже жена му си беше слабинка а братчедите ми са съвсем, ама съвсем нормални...Е например батко отслабна откакто не живее при нас а отделно, а гаджето ми, който е наполовина виетнамец ( и има аноректичен, тропически ген от тате си) надебеля отакто живеем заедно и то МНОГО в сравнение с деня, в който се запознахме....Не ядем сладкиши и гадни мазни наденици да кажеш...Явно обаче културата на ядене в семейството не е кечествена...Явно не от гледна точка на качеството на храната, понеже баща ми е параноик на тема "чиста храна"..т.е. да няма Е-та, да има указан произход - говоря най-вече за месото, което много консумираме - дори и в един ден да не ядем месо, кучетата всеки ден трябва да ядат нещо месно..(и те са дебели-ох божкее) След това писмено разсъждение стигам до извода, че не е виновен само гена... Напоследък аз не се храня като семейството си, понеже заради режима от диетолога си приготвям храната отделно...Но да речем не слагам мазнина в манджите им също вече, гледам да има повече сурови неща на масата - зеленчук някакъв и плодове...ама ъъъ нъц...

От нашите само аз пуша кат комин - тате пуши по 1 цигара на ден след вечеря, не пием алкохол..а майка пуши малко, но чопли семки нон-стоп.Но например имаме култ към Кока-колата...и сега като ми обърна внимание почнах да се замислям, кои са вредните фактори в храненето ни общо... :head_hurts_kr: - кока - колата и мазнините, които по принцип преди слагаха в готвеното - олиооо гаднуууууу :post-20645-1121105496: И на салатите слагат олиоо, и на сиренето с червен пипер му слагат олиооо, а майка скоро направи една супа от спанак дето направо я хвърлих понеже беше люпнала половината бутилка за да запържи спанака......

Ето на ще си взема и Аюрведа техника на готвене :crazy_pilot: Начи и аз някак съм сбъркана с олиото, колкото и да спазвам рецептата като правя китайски манджи примерно все стават мазни, уж не слагам олиооооо а става мазно - нема такова мазно в китайския...

Много плодотворно осмисляне относно храненето му ударих по повод разговора ни, Вихронравъ, дано се наканя да обмисля и движението си и най-после да преодолея мързела си...

Все пак преди да се застоя плувах много и не стоях нито час на едно място...И бях на моята височина 178 см - 70 - 80 кила - варирах си взависимост от сезона, но това ми беше някак много добре...Сега съм много повече и честно казано не естетически толкова, а физически ми пречат...

Иначе психически - да споделя свои наблюдения.. Аз например като съм под стрес - говоря за много силен стрес - миналата година когато напълнях беше стресова, понеже се грижех за болен - баба ми, денонощно напрежение, спиш на тръни, чакаш да те повикат, трепериш дали ще се събуди и прочие ядях, бе не помня как съм ядяла ама квото добарам си го слагам в устата... Ей така просто да дъвча нещо беше. И в тези около 5-6 месеца, докато я развижим и дигнем на крака нямам спомен ни какво съм готвила за себе си и останалите - помнех, че на нея й готвехме отделно специални храни..но какво сме яли ние не знам - изобщо не съм обръщала внимание...Та много изпонапълнях в тая ситуация.. Един ден се събудих, седнах да излизам и дрехите вече не ми ставаха а бяха минали седмици откакто бях купила някои..Та явно в такова стресово състояние организма и съзнанието съвсем не знаят какво правят с калориите...Или нарочно се презапасяват някак си, за евентуално много силно напрежение знам ли. Но е интересно как се съвпаднаха напълно двете събития. И майка ми напълня доста по това време...19 те килограма, които бях качила толкова рязко, успях да сваля за половин година - бе някъде към 8-9 месеца... Оттам нататък си остава дебелексията ми, която е трупана повече време..Сякаш клетките имат памет и се запъват, не щат да се откажат от мастните си депа..

Много ви благодаря за тази дискусия на всички :bigwink::hug:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А,моля,моля,радвам се,ако съм помогнала с нещо :bye1::blush:

Древните са били много мъдри хора,като се замисли човек.То и на мен ми беше голям зор да откажа ром+кока-кола,щот системно си порках,даже едно от имената ми,което и ти знаеш-Моркадис,беше сполучливо прекръстено от мама ми (тази блага женица :iloveyou::clap3: ) на Поркадис,или Порки на галено (човек се чуди,как да го тълкува,като свинчо от английски,или като пияница..... :biggrin: ),ама нейсе,ограничихме твърдия алкохол и го заместихме с биричка.Пък за движението-вярвай,върховна Воля ми трябва да се движа повече,щото мързела направо се не трае при моя милост,ноооо-сега сме наложили тотален контрол с другите ми Аз-ове върху Мързеливия Аз и се движим ли,двиииииижим :wavetowel2::bigwink: Да живее Психологията и най-вече-САМОНАВИВКАТА!!!!!!

Приема на храна е много важен,забеавихме да споменем-човек трябва да се храни много внимателно,хапването на крак е много,ма много грешна стратегия.Отделете 5 минути да се нахранете,но го превърнете в ритуал-тялото ви е храм,отдайте му нужното уважение!Айде сега,да не звуча като някой брадат йога от Хималаите,ама сега,което си е полезно,си е полезно :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Сега са много популярни разни хапове, като ксеникал, редуктил, които освен че са скъпи и с много странични ефекти би трябвало да се изписват само от лекар, но това не е съвсем така. Изобщо най- добре е диетолог да се погрижи за диетата съобразена с конкретния човек.

Аз четсно мисля че редуктилът не бива да бъде предписван дори и от лекар.

Майка ми има проблеми с теглото и и бяха предписали редуктил, който тя отказа да взема след първите няколко дена.Както и да е, имаше някакви търкалящи се тъблетки Редуктил вкъщи, точно по време на сесията ми; не искам да оправдавам това, което направих, но по време на моите сесии аз имам около 3 изипита в рамките на една седмица-не оставям ученето за последния момент,разбира се, но от параноя просто ТРЯБВА да преговоря целия матерял непосредствено преди изпита и така за трите изпита, в рамките на една седмица. В общи линии, историята е такава : изпит на другия ден, много ми се спи, но просто трябва да остана будна и концентрирана цяла нощ. Бях малка и глупава и омахах две таблетки Редуктил (предвидената доза е една, за хора, които са с наднормено тегло) на моите 52 килограма и мога да кажа, че не съм имала по-ужасно преживяване.Ужасни натрапчиви мисли, параноя, виене на свят, сърбеж, изсъхване на устата, каквото си поискате. Не успях да спя за два дена, не можех да преглътна вода за 5-6 часа и не ядох до третия ден след като бях взела Редуктила. Но всичко това е нищо в сравнение с депресията- никога не съм се чувствала по-апатична и немотивирана. Което е странно, защото Редуктилът е бил разработен като антидепресант. Фармацевтичните компании наистина са извън контрол, не мога да си представя как нещо като Редуктил може не само да бъде одобрено, но и широко предписвано. Дори и амфетамин (от надежден източник) би бил по-добър от тази гадост.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ужасни натрапчиви мисли, параноя, виене на свят, сърбеж, изсъхване на устата, каквото си поискате.

Лееекинко си го предозирала ( ее не е много леко де ) типични признаци, но няма антидот за съжаление, може активен въглен да се ползва. Иначе наистина би трябвало да действа антидепресивно уж действа синергично на серотонина и норадреналина. Наистина са ужасни тези хапове.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Потребител

Искам да възобновя тази тема, за да не отварям нова, защото въпроса, който ме интересува е подобен - кои храни е най-добре да бъдат консумирани при усилена мисловна дейност/съответно кои-не/.
От доста места знам, че е хубаво да се ядат повее сладки неща, защото нервните клетки се хранят с глюкоза и чрез захарта лесно и бързо получават достъп до нужната им енергия.
Но също така чета и много статии/чуждестранни/, които едва ли не заклеймяват употребата на захар поради ред причини.

Та какво е вашето мнение?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм съвсем сигурен, че мисловната дейност е чак толкова свързана с храненето. В смисъл, с хранене можеш да я подтиснеш, но с промяна на диетата ме съмнява, че можеш да я стимулираш. Така че личното ми мнение е, че всеки един балансиран и здравословен режим ще е добър, стига да не се прекалява с количеството. Тук е е като при бодибилдърите, да се тъпчат с белтъци, за да се изграждат мускули.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

да възкреся темата с едно любопитно откритие: вирус по водораслите може да намали на запаменяването на зрителната информация у човек. Така че ако напоследък се чувствате разконцентриран и не можете да запомняте - не се тревожете: виновен е хлоровирусът ATCV-1, открит в устнаха кухина на 40% от изследваните 92 доброволци:

http://news.sciencemag.org/biology/2014/10/algal-virus-found-humans-slows-brain-activity

http://www.pnas.org/content/early/2014/10/23/1418895111.abstract

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Любопитно откритие.Изглежда вирусът го носят половината американци, но и европейците, щото за пръв път е изолиран в някакво езеро в щутгард. По изследването не виждам какво може да се спори. Смъква когнитивните възможности на заразените с 8-10% без други бихейвиорални промени. като гледам, корелацията е доказана убедително. Казуацията - не чак, но корелацията е там.

Хитър вирус - не е от тия, вирулентните, които си убиват хоста и си самоограничават разпространението или имат силен ефект и поради това ги морят с медикаменти. Действа незабележимо.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...