Отиди на
Форум "Наука"

Честита нова година на български


Recommended Posts

  • Потребители

Темата не е за тук, ама то и няма подходящ раздел за нея. Въпросът е, честита нова година на български дали означава "сурв амин", както твърдеше един руснак в филмът на бтв за българите. Всъщност моето лично мнение е, че вероятно е прав. Интересен момент за обсъждане е дали "амин" означава година на български. Ето един сурвакарски текст (всъщност този на който са ме учили):

"Сурва сурва година, до година до амина пак живо и здраво."

Което някак звучи логично да се е казвало и на славянски и на български...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...

сурва - В санскритски surkshati – почит, уважение, в ирландски saoire - празник. /EDGL/,/EID/ В кюрдски sыr, пущунски saršok, талишки syre, персийски sorur, гилянски sкr - радост, удоволствие, веселие. /VS-ETD / В осетински sжrft - чист. /ОРС/ В санскрит srobh – красив, а в иранските езици sourb – свят, обичан, почитан, авестийски srira, согдийски šir, хотаносакски cirā – хубав, прекрасен. /Ch-DIV/ В кюрдски xarы, пущунски и персийски sara – чист. В тох./б/ sarya, saryo – любим, скъп. /DA-DT-b/ Сурва-година, свята, почитана! Коренът е *сур (радост, почит) + суфикс ва, вероятно сходен с авест.сувикс за обр.на прилаг.имена -йа, в осет.дигорски -иуа (wa). Виж също "сур-елен" - святу почитан. Ако питате ИЦА-та веднага ще ви го преведе на "атилохунски".

При чувашите зимният празник отбелязващ зимното слънцестоене – 22.12. аналог на нашата сурва, се нарича сурхури. Те си го превеждат като "овче краче" поради някакъв ритуал, свързан с хващане на овцата за крака, но кой-знае, възм.е да отразява много по-старо несъхранило се в съзнанието им понятие, сурхури буквално в ирански - "свято слънце"!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Май на доста други езици знаем какво означават сходни поне по звучене думи, само не и на български, та трябва да съдим по другите какво евентуално ще означава. Кофти ситуация. Все се чудя, защо като сме били велика работа, трябва да съдим по другите какви всъщност сме били?

Link to comment
Share on other sites

Уважаеми "fixxxsers" става дума за неславянска дума в българския език, на която трябва да намерим корените, иначе ще свържем сурвата със суровата дряновица.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Май на доста други езици знаем какво означават сходни поне по звучене думи, само не и на български, та трябва да съдим по другите какво евентуално ще означава. Кофти ситуация. Все се чудя, защо като сме били велика работа, трябва да съдим по другите какви всъщност сме били?

Ами, прав си, приятелю.

Аз също се чудя, защо трябва да търсим значението на изконно българска дума в кюрдски, пущунски и мангасарски, вместо да я потърсим в българските традиции и вярвания, там, където именно се употребява тази дума!

Значението на думата е много добре известно на всеки български фолклорист от самото начало на българската фолклористика като наука т.е. отпреди повече от 100 години. Също така всеки възрастен българин, имал щастието да израсне с песните и традициите на своите деди знае значението на тази дума.

”Сур” – слънчев, сур елен – слънчев елен, сура ламя – слънчева ламя, сурва година – слънчева година.

В случая думата ”слънчев” не е просто прилагателно, то има пряко отношение към митологичните и календарните представи на древните българи, намерили място и в българския фолклор, включително достигналия до нас все още жив фолклор!!!

Коренът ”сур” със значение ”слънце”, ”слънчев” може да бъде намерен в много древни индоевропейски езици – включително германски и славянски.

Би могло да се приеме обаче, че думата идва от езика на прабългарите и като такава е едно от ясните доказателства за индоевропейския характер на този изчезнал древен език.

Точно това имах предвид, когато на друго място споменах за незначителното, но ЗНАКОВО прабългарско лексикално наследство в съвременния български език.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

Само че сур не идва от слънчев, а от "свят, почитан". Не случайно, пожеланието завършва до година, до амина! Има елемент на религиозност, почит към "годината" да има урожай, берекет! Иначе сур като славянско значение в български е от един корен с руското серый - сив!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Само че сур не идва от слънчев, а от "свят, почитан". Иначе сур като славянско значение в български е от един корен с руското серый - сив!

Така ли пише в медицинските книги или и с тях не си много наясно?!

Божекеееей! :crazy_pilot:

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ха-ха-ха, Хърс, злобно човече, стига се излага, виж в Речника на Фасмер, какво пише за "серый".

Щом и до 100-годишния речник на смешника и славяномразец Фасмер допряхме.....

Нейсе, запуши я, както би казал Бай Ганьо. Сме-е-е-х, смех до сълзи-и-и-и-и!

Ситуацията ми напомня на случай с Ломоносов. Той бил шокиран от тъпотията на един друг немски „гении”, който извеждал руската дума „барин” – господар от „баран” – овен!

Както се казва, „гениите” и „протобългарите” никога няма да свършат.

„Докторе” , гледаи си пенсията и остави българския език на мира. Не разбирам идеята да се пишат глупости без край. Ти да не участваш в някакво състезание?

Серый............., тоя ще ме умори!

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

"Славяномразецът Фасмер" е написал най-подробният етимологичен речник на руския език с паралелни аналогии на всяка дума в останалите славянски езици, вкл и много старобългарски думи цитира човека. Речникът му е актуален и днес и присъства във всички престижини сайтове по лингвистика. Вижте "Вавилонская башня" сайтът на вече покойния С.Старостин, ако това име ти говори нещо тъпи Хърсе, едва ли. Иначе до пенсия ми е много рано, има няма 25-30 години. А повече ще ти приляга да се кръстиш "Хар" защото във всички ирански езици и тохарски означава магаре, "филологический" осел такъв, да ти...и ..., продължението го знаеш!

"Не разбирам идеята да се пишат глупости без край. Ти да не участваш в някакво състезание?" - определено си шампион в това състезание, даже си "изкъртил кочината", така те определи Ицата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...