Отиди на
Форум "Наука"

Жечпосполита


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

не видях във форума да има тема за Жечпосполита. Ако има се извинявам, че се повтарям.

В България се знае съвсем малко за тази държава. Предлагам тук да съберем различни исторически извори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
В България се знае съвсем малко за тази държава.

Става дума за Полската република - средновековна Полша е имала крал, но той не е бил наследствен, а се избирал от шляхтата. А Полша съвсем не е чак толкова непозната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Alexander, мога ли да те наричам Сашо, хубава тема си избрал. Ще кажа аз обикновено с какво свързвам тази държава - Кревската уния, Владислав Варненчик, полските нахлувания в Русия. Да си призная и аз не знам чак толкова много за тази страна (имам предвид обединението на Полша и Великото Литовско княжество). Но, Галахад, тази държава като че ли се обединява поради две причини според мен - заплахата от външни съседи (не толкова Тевтонският орден, а руските княжества и особено Унгария и Свещената Римска империя) и може би установяване на полска власт и в самото Литовско княжество. Може би не е вярно, но така мисля.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами в общи линии малко се знае. Като махнем Владисвав Варненчик какво се знае повече тук. За династиите на Ягелоните да речем и по късно на два пъти окупират Москва. Даже една приятелка от Русия ми каза, че чествали някакъв ден за освобождението от Полша. То обикновенно другите се освобождават от Русия :)

Явно Жечпосполита си е била доста силна държава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласен съм, наистина е била силна страна. Но може би именно този известен либерализъм по отношение на царя (краля) изиграва някаква роля за упадъка на Жеч посполита. Все пак има и силни съседи по време на разделянето и.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Слагам тука един линк с кратка история от уикипедия.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%...%B8%D1%82%D0%B0

Един линк за Хусарите:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D1%81%D0%B0%D1%80

Някой знае ли защо имат такива пера на броните си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Един линк за Хусарите:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D1%81%D0%B0%D1%80

Някой знае ли защо имат такива пера на броните си.

Да, разбира се. При високата скорост от тези пера се получава страховит шум /има психологичен ефект спрямо противника/. При наличие на стотици и хиляди конници, можеш да си представиш децибелите на този шум аналогичен на падаща бомба. Има психологичен ефект.

Великото литовско княжество е било българоезично и православно /с уклон към униатството между църквите на изтока и запада/. Не случайно Киевски и Литовски митрополит е нашия ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК /участник в събота в Констанс, 1417 г./.

Даже доста изследователи в момента са на мнение, че Великото Литовско Княжество -сегашна Беларусь и Украйна плюс Литва, като доминиращ елемент там са православните и църковнославянски езичните /старобългарскои/- това е неординската/ нетатарска Русь. Русь е европейска /Велико литовско княжество/ и азиатска /Московията, улус на Златната орда/.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Но защо литвоското княжество да е българоезично?!?!?!

Искаш да кажеш, че "църковнославянския" не е старобългарския език? Да не мислиш, че Григорий Цамблак е шпрехал на литовски? Украйна и Беларус и досега са си "църковнославянски" говорящи държави.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не Григорий Цамблак, литовците ме интересува на какъв език са шпрехали, шпрехат и до днес. Кога стават православни литовците и кога се покатоличват? Или май никога не са били православни. Това, че Григорий Цамблак е носел титла още не значи, че са православни. И днес имаме Австралийски и Американски архиепископ на БПЦ, но не смятам двете страни за източноправославни. :)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Литовска е управлявашата династия в тази "териториална империя" с международен статут на Велико княжество. Униати са били. При сключването на съюзни отношения с Полша, вече се преминава към католицизма в по-голяма степен. Въобще специално литовците се покръстват в края на ХІV в. Едва при Йогайло - бащата на Владислав Варненчик.

А старите християнски земи включени в княжеството са в диоцеза и обхвата на Киевската митрополия и Русь. Ето тук е "църковно славянското" наречие /старобългарското/. То са старите земи на отвъддунавска България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Т.е. ако и доколкото има някакви руснаци, включени в княжеството, дотолкова имаме и "българоговорящи". Литовците и естонците и латвийците с тази работа общо нямат. Само в степента, в която старобългарския е бил практикуван при служби или т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами най-много до там, което съвсем не значи, че Литовското княжество е било българоезично. Езикът на който са винаги са говорели литовците е от коренно различната група на Балтийските езици.

През ХІІІ-ХІV в. все още Полша, Литовското и Московското княжество са били равни по сила държави и не е било ясно какви съюзи и войни предстоят, както и това кой от трите ще стане хегемон.

Най-странното за тогава наистина е, че литовците все още са езичници, а държавата им реално се сформира като обединение на родовете против нападенията на Тевтонския орден. Това става през 1250 г, а след по-малко от век те вече са в период на мащабни експанзии.

Унията с Полша (Люблинската уния 1569) отново е сключена от съображения за сигурност спрямо външни интервенции от страна на Швеция, Русия и Османската империя, които междувременно са се превърнали във Велики сили. Литовците до голяма степен се отказват от независимостта си за да създадат с поляците Жеч Посполита като противовес на тези сили.

Литовската и полската аристокрация са изравнени по права. А шляхтата е един вид низша аристокрация, в чиито ръце са предадени привилегиите на магнатите, направени са и дълбоки реформи в земевладението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Но, Галахад, тази държава като че ли се обединява поради две причини според мен - заплахата от външни съседи (не толкова Тевтонският орден, а руските княжества и особено Унгария и Свещената Римска империя) и може би установяване на полска власт и в самото Литовско княжество.

По-скоро става като с началото на обединението на Испания - всичко започва с династичен брак: великият Литовски княз Ягело се покръстил, оженил се за полската наследница Ядвига и ставал полския крал Владислав ІІ. През 14в. господствала патримониалната теория за държавата - нещо като съпругът има апартамент, а съпругата вила и след брака семейството има къща и вила. Но Сигизмунд ІІ Август починал бездетен и с края на династията на Ягелоните се прекъснала и династичната връзка между двете държави. Така се стигнало до Люблянската уния през 1569г., което се счита за начелото на Реч Пасполита (думичката означава просто латинското република произнесено с полски акцент). Рерублика означава, че държ. глава е изборен, а не че няма титла. Тъй че Полша си има крал, но той се избира от дворяните пожизнено.

Успехите на Полша спрямо източния съсед идат от вътр. проблеми на самата Русия. В началото управлението на Борис Годунов не е сполучливо и след смъртта му назрява желанието за промяна. Тъй че е било лесно Полша да подкрепи някой самозванец. След отстраняването на Лъжедимитрий І в Русия царува Василий Шуйски - коварен владетел, който с интриги успява да премахне способните хора от управлението на Русия, за да не отнемат трона му. Но недоволството взима връх ... и Полша пробутва Лъжедимитрий ІІ.

Краят на І Полска република е резултат от три подялби на Полша между Русия, Прусия и Австрия - 23 юли 1772г, 12.01.1973г. и 13.10.1975г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Във Великото Литовско княжество официалният език е славянският. Това е бил езикът на канцеларията на владетеля, на културата и на източноправославната църква. Този език в България се нарича старобългарски. Днешният църковнославянски език, използван в богослужението на славянските източноправославни и униятски църкви е мало по-различен. Приема се, че е руска редакция на старобългарския език.

Населението на Великото Литовско княжество е предимно от древноруския етнос, обединявал днешните великоруси (руснаци), малоруси (украинци) и белоруси, както и е преобладаващо източноправославно. Литовците са говорели на своя език и в мнозинството си са езичници. Впоследствие повечето приемат римокатолицизма, а по-малка част православието.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...