Отиди на
Форум "Наука"

ВАТЕРЛОО!!!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Няма да изследвам битката, обстоятелствата са известни. Искам да ви покажа кадри от един изключителен филм от 60-тте години, направен е с класически средства, (без анимация, тоест ):):): ) Режисьор Сергей Бондарчук, филмът е европейска копродукция (СССР, Франция, Италия, Англия, ако не се лъжа, че го гледах мнооого отдавна).

http://www.youtube.com/watch?v=EHHzd7XOwJ4&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=vEeGCgpI71A...feature=related

В третия линк е началото на филма Наполеон слиза във Франция след първото си заточение на о-в Елба и е посрещнат от френски войски, които се предполага да се бият с гвардията му.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Беше чудесен филм - Род Стайгър и Кристофър Плъмър един срещу друг.

Спомням си една сцена, в която Уелингтън залавя мародерстващ войник, който е задигнал прасенце и го е скрил в раницата си. Уелингтън го пита какво е според устава наказанието за бандитизъм, а този отговаря (не много уверено):

- Амии... лишаване от грог, сър. (или беше ром? - не помня вече)

- О, не, сър, - отвръща му Уелингтън, - смърт.

Войникът, изпаднал в луда паника, хуква подире му и му казва:

- Сър, разрешете да доложа: това прасенце се е загубило, лишило се е от близките си и аз сега ги търся.

Уелингтън го гледа известно време, поразен от тази наглост, после избухва в смях и нарежда:

- Повишете го в сержант!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ха, спомням си я тая сцена, прасенцето беше в раницата :):)) Супер филм, ще трябва да преоценяваме 60-тте години ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

А преди да го повиши в сержант, каза на останалите войници: "Ето този мъж наистина умее да защитава безнадеждна позиция!" ;)

Да гледах и аз филма наскоро, беше пълен с яки лафове, но беше без субтитри и някои ми убягнаха, което ще се поправи защото това определено е от филмите, които човек гледа по няколко пъти с максимален интерес.

Тук явно на Бондарчук са му оставили повече свобода и поле за изява. Образът на Наполеон например е доста по-развит, тук той не е онзи студен монолит от преизподнята, който само стои и наблюдава горящата Москва от "Война и мир", а е разкъсван от жестоки вътрешни борби през цялото време.

Бойните сцени обаче са подобни, особено добре беше направена тази, в която английската пехота се отбранява в линейни карета от френската кавалерия, представени от птичи поглед тези сцени правят изключително силно впечатление. Както и тази с вихрената атака на английската кавалерия, или пък накрая когато почти от упор разстреляха с артилерията остатъка от френските части нежелаещи да се предадат... абе лудница!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами в Замундата нещо не го откривам. По руските торенти няма начин да не го имат някъде, ако се оправяш с тях, ако не - аз го имам на диск и може да ти го дам някой път.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Жестоки са наистина, странно е че го осъзнах чак в епохата в която вече бяха модерни компютърните анимации и холивудските ефекти. Но това има по-особена стойност.

Много е як момента в началото - шотландците правят много внушителни масивни маршове в народни носии и с гайди... хаха тоя кадър дето Наполеон ги вижда с далекогледа репликата му беше нещо от сорта: "Е баш тия амазонци ли реши да ми прати Уелингтън!?" :)))

Щеше да е много яко ако и БА беше направила нещо такова вместо да имитира руските, а после и немските униформи и маршове...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...