Отиди на
Форум "Наука"

България-етнически карти


Recommended Posts

  • Потребители

За съжаление сръбската пропаганда си е оказала своето влияние. Който и да е българин подложен на този сръбски тормоз ще забрави всичко родно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За съжаление сръбската пропаганда си е оказала своето влияние. Който и да е българин подложен на този сръбски тормоз ще забрави всичко родно.

Не съм се интересувал но знае ли някой дали земите на южна морава са предадени под диоцеза на сръбската църква с преминаването им под сръбска власт в 1878 година.имам предвид дали това е уредено с договор или сърбите самоволно прогонват нашата църква.Знае се че със сан стефанския договор те стават сръбски земи и тези териториални придобивки на сърбия са затвърдени в берлин същата година но как стои въпроса с тези земи та те са били под българската екзархия до тогава?как точно преминават към сръбската православна църква?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Уважаеми "Шопе" , веднага след окупацията на Нишкия санджак, първото нещо което правят "брачата" е да прогонят българските учители и духовници. Имало е и подкупи. Например владиката на Ниш Виктор е бил сърбофил още преди Освобождението, поради което в града има силно просръбско лоби. Например в Прокопие ли Прокупле както му казват сърбите, Българската Екзархия е била само на книга, тъй като местните българи са били вече яростни сърбомани. Всъщност реално Екзархията е достигала до Гиляне, Лесковъц, Враня и Пирот, в Ниш също положението е особено, заради силната сръбска пропаганда. След 1878 г. владиката Виктор доброволно присъединява епрахията си към Сръбската църква, но за по-сигурно, той е преместен в Белград, а на негово място е назначен сърбин.

Берлинския договор изобщо не се занимава с Екзархията и по-нататъчната и съдба, което развързват ръцете на сърби и румънци, да унищожат веднага екзархийските структури в окупираните от тях български земи.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • 1 year later...
  • 4 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...