Отиди на
Форум "Наука"

Единадесета немска армия


Recommended Posts

  • Потребител

Мисля, че по някоя телевизия чух, че на Южния фронт по време на Първата световна война, редом с нашите войски, се бие и 11 немска армия. Но пак по същата телевизия разбрах и че в края на войната тя е била попълнена с български войници. Нищо повече. Изобщо тази армия помага ли на нашата страна или е колкото да кажат немците, че са ни помогнали с нещо. Бихте ли ме насочили към някаква информация?

Link to comment
Share on other sites

За съжаление, армията на Шолц с нищо не ни помага. Когато става пробива при Добро поле, тя бездейства, въпреки че ситуацията е била много благоприятна, французите да попаднат в чувал, особенно след българския пробив от изток, на фронта при Дойран. Нещо подобно казва ген.Франше Д`Еспре на Ляпчев при подписването на Солунското примирие, че ако българите имаха малко по-координирано комадване, Добро поле щеше да се превърне в едно ново Българско Маренго (има се предвид победата на Наполеон над австрийците, станала при подобни условия) и триумф за България, както и пълното ликвидиране на съглашенските сили и Македонския фронт.

Пробивът на Добре поле стана реалната причина за катастрофата на Централните сили и победа на Антантата във войната.

Тук обаче има и пръст предателското поведение на Стамболийски, Н.Генадиев, тесните социалисти.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Винаги съм смятал че причините за Добро поле са преди всичко некадърното командване на българските и германските генерали.Превъзходството на Антантата по целия Македонски форнт в жива сила е незначително - някъде от порядъка 1.2 към 1 но въпреки това и при Добро поле и при Дойран съглашенците успяват да концетрират мощни групировки /превъзпождащи три - четири пъти противника/ докато българо-германското командване не прави нищо по въпроса.Шаблонно кордонно разположение без сериозни резерви,което означава че при пробив цялата линия рухва.Земеделската антивоенна пропангада си е факт / Ал.Стамоблийски и Райко Даскалов несъмнено са предатели / но когато започва съглашенската офанзива няма дезертирал български войник.А след началото на съглашенската офанзива действията на българо-германското командване са меко казано некомпетентнииОтбраната на Добро поле е не по-малко героична от Шипка,Сливница или Дойран но главното командване не е на нужната висота.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би и желанието, по-точно бойният дух, на част от войниците да е изиграло роля за загубата на фронта. А вероятно и това е работа на генералите. Войниците се бият вече трета година, фронтът помръдва малко и само това. Но искам да попитам и още нещо - има ли вероятност да бъде сключено примирие по това време, от което да излезем поне малко доволни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На тая 11 немска армия само щаба и някои от частите в тила са немски. А жалката истина е, че немците не желаят да има български пробив на Солунския фронт и напредване към Гърция и затова ни разиграват. Просто искат силите на Антантата да си останат на този фронт, докато войната все пак се решава при Вердюн (на Западния, а не както се намекна, че било тук решаващо) и ако ние изтласкаме врага и окупираме Гърция, силите които Антантата е съсредоточила там ще бъдат прехвърлени на Западния фронт срещу германците, където тогава всичко е на кантар.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Винаги съм смятал че причините за Добро поле са преди всичко некадърното командване на българските и германските генерали............. когато започва съглашенската офанзива няма дезертирал български войник.А след началото на съглашенската офанзива действията на българо-германското командване са меко казано некомпетентнииОтбраната на Добро поле е не по-малко героична от Шипка,Сливница или Дойран но главното командване не е на нужната висота.

Така е. Особено в контраст с това, което ген.Вл.Вазов прави при Дойран....

Има и друго. В последните месеци на войната цялата войска като един след събитията (sic!) в Европа. И когато вижда накъде духа вятъра, настава, поне такова е било настроението при Яребична и Добро поле, известно униние... Предният боен дух го няма, всичко застива... Но наистина, липсата на гъвкавост у ген.Русев (ако не греша с името) и изобщо командването е основната причина.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Какъв генерла Русев?Към септември 1918 г. главнокомнадващ е генерал Никола Жеков но той е във Ввиена на лечение.Негов помощник е генерал Георги Тодоров който трябва да поеме голямата отговорност след началото на съглашеската офанзива.Но генерал Тодров се паникьосва и не прави практически нищо освен че прехвърля няколко полка от Втора армия /които са вкарани в боя доста непоследвотелно и не оказавт сериозен ефект върху бойните действия/.Именно генерал Георги Тодоров е човекът който трябва да направи нещо за да спре неприятелската офанзива - настъпление срещу Солун или настъпление на частите на запад от Вардар.Ири спешно роганизиране нова линия на отбраната и вземане на крути мерки за възстановяване целостта на фронта.Тодоров не прави нищо - стои си в Кюстендил и не поема никаква онтговорност.Да не говорим че при толкова изтъкнати военноначалници негоното присъствие на този отговорен пост - генерла Георги Тодоров е лично тоговроне за неуспехите на 7 рилска дивизя на Брегалница по време на Междусъюзническата война.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...