Отиди на
Форум "Наука"

Човек, който никога нищо не забравя?


Recommended Posts

  • Администратор

Учени от университета в Ъруин, Калифорния, откриха и описаха първия в историята случай на нов вид разстройство на паметта. Според тях той открива съвършено нов път за изучаване на паметта.

Списание Neurocase пише, че повече от 5 години Елизабет Паркър, Лари Кейхил и Джеймс Макгоу наблюдавали 40-годишна жена със свръхестествената способност да помни всичко, което се е случило.

Когато й кажат произволна дата, тази удивителна жена разказва в подробности какво е правила, кой ден от седмицата е било и дали тогава се е случило нещо важно за нея.

Невролозите предлагат това разстройство да бъде наречено хипертиместичен синдром (hyperthymestic syndrome – от гръцки thymesis – памет и hyper - свръх).

Жената със суперпамет за първи път писала на Джеймс Макгоу през 2000 година. Тя му разказала, че помни буквално всеки ден от 1974 година до момента и приятелите й я наричат жената календар.

По думите на Макгоу случаи на аномално развита памет са регистрирани и преди, но тази жена превъзхожда всички.

Почти всички регистрирани досега феномени използват различни мнемонични техники, рими, визуални образи и други прийоми, за да се справят с огромното количество ненужна информация.

Мнемоника

Мнемониката (мнемотехника) е изкуство и техника за запаметяване; съвкупност от прийоми за облекчено запаметяване на максимален обем информация чрез създаване на изкуствени асоциативни връзки между фактите.

Сред често привежданите примери е случай от 20-те години на миналия век: мъж, известен в специалната литература като S, започнал кариерата си като журналист, но по-късно се преквалифицирал като мнемонист и започнал да печели, с шоу пред публика.

Жената от Калифорния, която получи кода AJ (под това име тя ще фигурира в научните изследвания), не използва никакви мнемонични методи, което прави нейния случай напълно загадъчен.

Нейната памет отговаря мигновено и много лично, твърди Макгоу. Първо тя помни фактите, които са били важни лично за нейния живот и са били интересни за нея самата.

Например през 2003 година, без да я предупредят, я помолили да напише датата и месеца, на която се е падал Великден след 1980 година. След 10 минути списъкът с 24-те дати бил готов, като жената помнела как е прекарала празника всяка година. Тя сбъркала само веднъж, като се отклонила от вярната дата с 2 дни.

Експериментът бил повторен след 2 години – отново без предупреждение, и всички дати отново били верни.

Учените посочват обаче, че дори в паметта на AJ има пропуски. Независимо от необикновените си способности, тя има трудности при механичното запаметяване и не е блестяла с големи знания в училище.

През целия й живот й е било трудно да структурира и систематизира получената информация, събитията в паметта й приличат на „кадри от филм, който никога не спира”, посочват учените.

AJ е едновременно и пленник, и затворник на своите спомени, които й е невъзможно да управлява, коментира професор Паркър, водещ специалист по психиатрия и неврология.

Те периодично силно я обременяват, тъй като тя нищо не може да забрави, но AJ казала на психолозите, че ако има избор – да запомни всичко или да може да забравя, тя предпочита всичко да остане както е досега.

Изследователите смятат, че изучаването на този феномен ще помогне на забравящите да активизират процеса на запаметяване.

Причините за хипертиместичния синдром и неговото разпространение засега не са известни.

Но може да се предположи защо AJ се сблъсква с трудности при обработването на информацията.

Миналогодишно изследване на учени от Орегон показа, че възможността на мозъка да запаметява необходимата информация трябва да се свързва не само с големия обем индивидуална памет, който е различен за всеки, а със способността да се игнорират ненужните факти и да се концентрира върху важните детайли. С други думи, паметта трябва да бъде избирателна.

www.news.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

А имало един човек който бил прочел над 50 000 книги и ги помнел всичките....питали го кога се пада велик ден през 2058 г. и той веднага е казвал, но е бил психически не добре...в смисъл е бил ненормале...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Аз не мисля, че са ненормални....просто повечето хора не ги разбират, а това от своя страна означава, че имат ограничено мислене... С други думи трудно е да се каже, кой е нормален и кой не е. Изобщо кой може да даде определение за това, кое е нормално? :hmmm:

Лично за мене е нормално всяко нещо, което се случва...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами при липсата на забравяне има проблем с поменето на нови неща - в хардиска не остава празно място :w00t: . При старческото слабоумие да речем се помнят факти от миналото, но човекът не помни настоящето, дори непосредствено случилото се.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Точно за този човек, който е прочел многото книги и ги помнел всичките в действителност не е добре човека и бащаму се грижел за него. Неспособен е да се грижи сам за себе си, но това не означава, че в действителност е ненормален.

В момента учени работят под един проект за изобретяване на хапчета, които закърняват памета и ще трябва да се пият всеки ден защото всеки ден се научава нещо ново ;) Т.е. почти всичко научено ще се запомня :Oo:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Уверявам ви не бих искал да бъда на неговото място. Просто няма смисъл да си такъв. Но вижте ако можеш да дадеш на науката нещо чрез тази си способност - мисля че тогава има смисъл.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...