Отиди на
Форум "Наука"

"Политиката на Руската държава към българите и обратно в последните три века"


Recommended Posts

  • Потребител

Ето тук предлагам да се обсъжда ПОЛИТИКАТА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ КЪМ БЪЛГАРИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ВЕКА и ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИТЕ СПРЯМО РУСКАТА ИМПЕРИЯ В ТОЗИ ПЕРИОД.

Цитат(RIZAR @ Wed Nov 26, 2008 1:07 pm)

СОПОЛАНКОТО Иречек на 26 год. пише ,че българите са ескимоско племе .

А кой назначава Иречека за министър на образованието? Министър в правителството на Казимир Ернрот. Както правилно ме коригираха, няколко години преди това, първия академически труд по "История на България", представляващ праволинеен коловоз на българската историография за следосвобожденска България. Това, че е зет на на министъра на образованието на Сърбия Шафарик, определено не е било в минус при назначаването му. Това е похлупака на сръбската политика провеждана от Русия и в следващия век просто под похлупака ври буламача /игра на думи разбира се, нали ми ти било етимология "българин" от "буламач"/

Много се измести темата. Ако иска Иван, можем да обсъждаме с него отделна тема "Политиката на Руската държава към българите и обратно в последните три века"/

Иван, к сожалению у русских нет два брата, а есть один - Сербия. Вижу, что ты дошел до изучения периода 1941-1945 г. Вот дойди до ХІХ в., ХVІІІ в., ХVІІ в. /никоновское время в Московии/ и Мавро Орбини - на западе, а тем более дойди до середних веков, не говоря уж о первом тысячилетии - когда можеш посмотреть на политическую карту Европы, тогда наверное вещи у тебя встанут на свои места. А может и не встанут, значит время еще не дошло ... Может наверное, тогда начать изучать историю Московии и Руси, а только тогда историю Сервов /Servus/ и делать выводов о "братстве"?

Ну скажем по твоей логике - помогли бы лучше сербам отвоевать у австрийцев в І мировой войне Боснию, а не бросать их кроме этого на чужую для них братскую болгарскую територию южнее Пирота и Цариброда. Может тогда и мы бы помогли, как думаеш? А кстати можно еще исправить свою вековую сербскую политику, не поздно ведь!

Давай делай другую тему, хватит здесь о других вещах говорить.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иванко, мне, как человеку, который профессионально историей не занимается, ИМХО не зазорно не знать всю мировую историю во всех её направлениях. Если вы откроете для меня что-то новое, я буду вам только благодарен. :)

Только я хочу сразу обговорить такой момент. Мы можем сколько угодно обсуждать времена Никона или даже князя Святослава, но во времена моего детства самый большой магазин у нас в городе назывался "Червен-Бряг", а самый большой кинотеатр в нашем областном центре - Ростове-на-Дону - "Плевен" (по назвниаям городов-побратимов). Поэтому мы можем сколько угодно рассуждать о политике царя Николашки на Балканах или о сталинской международной политике, это не повлияет на отношение русского народа к Болгарии. Оно было и остаётся братским. Так же как и к сербам. :) Кроме украинцев и белорусов ближе у нас никого нет. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Правительства приходят и уходят, а народы остаются. ;)

:D

Вообще, заметьте, западный человек этой фразы не понял бы. ))) "КАК???!!! Правительство само по себе, а народ сам по себе???!!!! Для кого же тогда существует такое правительство?!??!!!". lol

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ние определено не смятаме, че руския народ е мразел българския. Има достатъчно много примери, които опровергават това ("В навечерието" на Тургенев да кажем :)) По принцип и Руските политици не са мразели България, но в политиката това няма никакво значение - като Велика сила Русия има интереси, на Балканите специално след пропадането на проекта със Санстефанска България тя се стреми да балансира между България и Сърбия и след като втората е по-слаба подкрепя нея за да установи баланс на силите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Има и нещо друго - цар Фердинанд в очите на широки кръгове в Петербург си остава австрийски офицер на който не може да се има доверие.Никой не забравя че Фердинанд е наложен на българския престол от Виена през главата на Русия и че утре отново може да се съюзи със своите роднини от Австрия.В интерес на истината Фердинанд прави и невъзможното да спечели доверието на Петербург:сменя вярата на сина си за което се изпокарва с половината си роднини/дори е отлъчен от папата/,жени се за руска принцеса която не може да понася,организира покушението срещу Стамболов,сключва ред неизгодни военни конвенции,търпи русофилски политици на власт,ходи безброй пъти на крака в Петербург но въпреки всичко си остава "немец".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, и впрочем с това сервилничене нанася повече вреда на България, защото някак създава в българската политика културата на подчинението на Големия брат. После се повтаря с немците, днес със.. вие знаете кой :):))

Това поведение не е на достоен съюзник. И като капак на сервилниченето си, тръгва на своя глава да пипа Цариград!

Но пък Николй, наказвайки него, наказа цял един братски народ и то за столетия напред.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
след пропадането на проекта със Санстефанска България тя се стреми да балансира между България и Сърбия и след като втората е по-слаба подкрепя нея за да установи баланс на силите.

Да, но ето я точно липсата на гъвкавост - баланс, чисто математически, недържащ сметка за българското пространтство, третиращ Македония като някакъв ресурс, а не като българска земя. Късогледо. Балканите можеха да изглеждат съвсем иначе, ако България и Сърбия не бяха вечно скарани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че какво лошо има Цариград да бъде български християнски град? Нали руската политика цели освобождаването на града от мюсюлманите и връщането му на православните? Не мислете сервилно, а самостоятелно. Фердинанд какво е виновен, че за две десетилетия направи така, че да достигне тази цел,, която руските императори за три века не са успели да доближат.

Фердинанд щеше да е най-великия владетел, ако войната бе спечелана от централните сили, а сега като не е го обвиняват всички. Нормален двоен стандарт, човечеството все пак не се е променило много през хилядолетията. А войната на косъм да бе спечелена от централните сили. Ако влезлия в мрежите на германското разузнаване Распутин не бе убит от английското външно разузнаване /МИ/, с помощта на агента си княз Юсупов в 1916 г., то в същата година Русия бе пред капитулация - което умело е внушавал Распутин да се направи и на императрицата са и били необходими броени седмици за да уговори Николай. План "Б" на германското разузнаване закъснява с една фатална година. Прекарания в германски вагон и финансиран оттам Ленин извършва революцията окт. 1917 г. и първата работа е да капитулира, според както трябвало /което е могло да стане в 1916 г./. Обаче вече е късно за да се прегрупират и насочат германските войски от източния към западния фронт. Ако бе станало година по-рано, французите и англичаните щяха да бъдат окончателно довършени в 1916 и 1917 г., като Фердинанд Цариградски и Български щеше да бъде с потрет във всяка училищна стая в момента.

Ама сега е най-гадния, защото ходил по свирката на българския устрем за обединение на всички български земи и не успял...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доста е спорно дали 1916 германците биха могли да пробият френско-английската отбрана. Ако още 1914 бяха ударили с целия си потенциал Франция щяха да я смажат, но 2 години след това вече е късно. Кампаниите от 1915 и от 1916 като цяло са неуспешни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Кампаниите от 1915 и от 1916 като цяло са неуспешни.

Нали това говоря. Германците се бият на два фронта /западен и източен/, французите /изток/ и руснаците /запад/- на един. Англичаните и французите кански се мъчат да удържат наличието на руско-германски фронт, за да не могат германците да пренасочат освободени 350 хиляди войници към тях на западния фронт. Германците обратно, целят да затворят източния си руски фронт. Русия в това време е колос на глинени крака, ако не беше помощта на западните й съюзници в І и ІІ световни войни да я подкрепят в най-важната начална фаза, резултатът щеше да е различен. А западните й съюзници целят задържането на Русия в надводно състояние, тъй като тогава германците освобождават ресурс и ги премазват за месеци... Русия е нямала ресурс да се противопостави самостоятелно на Германия - слабо въоръжение на личния състав, нисък боен дух и морал на личния състав. След 1916 г. започва подземна анархия в държавата, а в 1917 г. "властта" вече се е търкаляла по улиците и е трябвало само някой да се наведе и да я вземе /думи на съвременник/. Но защо става така?

Заради провеждането от Руската империя на сръбска политика на Балканите. Заради вътрешната й славянска шовинистична доктрина запусната от 18 в. в европейските политически кръгове и заета изцяло от Русия от нач. на ХІХ век. Славизма /заменил ромънизма/, от този период се явява външно-политичиска доктрина-средство за достигане и завладяване на проливите и Цариград. По този начин са заличени българските исторически корени на Руската държавност, за сметка на друга антибългарска, политическа квазиисторическа - славизъм. Оттам пък естествено се изтерясва при намек за нещо българско, а не славянско /та как се е наричал "църковнославянския" до нач. на ХІХ в., кой го е наложил този термин и кога? и т.н. и т.н... българите били чукчи и монголо-татари... дълго ще стане, ако трябва да повтаря вече известното/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Исках да подчертая, че нещата вече са тръгнали твърде много на зле, за да могат германците да ги оправят с прехвърляне на войските от Източния на Западния фронт. Светкавичния разгром и планът "Шлифен" вече са пропаднали, а 1916 е критична за Германия и тя едва удържа, съюзниците дори правят пробиви при Галиция и при Сома...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Иванко ,напоследък русофобията страшно силно блика от твоите постове . Но, в последния оливането направо е голямо .

Русия се била като сила /военна мощ ,дисциплина ,въоражение и боен дух/ "скапала" ,като се е скапала ,защо след 1917год е още в 5 дълги години граждански войни .Война с Полша -1922-ра. Войните с басмачите пък продължават чак до 1929.

На всичкото отгоре е била окупирана за известно време от цялата Антанта и Тройния съюз барабар.

И в крайна сметка интервентите на кого са помогнали на "бялата" или "червената " армия.

Гледаш на нещата много първосигнално .

Русия е една Вселена която трудно се отдава на някой да я разбере .

Но ,че евреите я хванаха за косите , по израза на Чърчил е вярно .

Русия не е искала да влиза във войната ,но е била принудена да го направи заради еврейските банки .

Освен това , като казвам ,че еврейските болшевики/ 90% от болшевиките са евреи или по-точно хазарски юдаисти/ са взели властта ,ни най-малко не поддържам скапаната руска аристокрация ,която не е зачитала мужиците за хора .

Ами от хак им е на всички . Заради престъпленията и греховете си Русия си плаща !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Rizar, то ако мойто е "русофобия", твойто пък на квадрат :)

Нека без квалификации, че не се знае кой е истински русофил, кой е русофоб. Николай ІІ ли е русофил или Сталин е русофил или някой от двамата е русофоб... Васил Коларов русофоб ли е или Стамболов е русофоб?

Книга-сборник документи:

http://www.stenobooks.com/knigi/filosofska...rite/index.html - Авантюрите на руския царизъм. Тематика: Публикуваните в този сборник документи от царските архиви разбиват истинското лице и действителните мотиви на така наричаната „освободителна мисия" на царска Русия по отношение на българския народ, получил национална полунезависимост в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. Създаването на „независимо" българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море..."

Абсолютен русофоб трябва да е писал тази книга, нали!? Авторът се казва - ВАСИЛ КОЛАРОВ /да, този същия!/

русофоб ли е? Явно е.

Последно бих приключил: трябва ли един българин да стане българофоб, за да остане русофил /в частност сърбофил/? Стамболов е решил дилемата по свой начин, Г.М.-то и Георги Димитров по свой си начин.

Няма нищо русофобско в твърдението, че Русия исторически има четири доктринални избора: "Трети Рим" /внушен за свои цели от ромеи-гърци ХVІ в./, "Славизъм" /внушен за свои цели от австрийски сърби - края ХVІІІв./, "Русь Орда" /нова мода ХХ в./, "Русь от Древна България" /отбягвана от няколко века насам поради налагане на горните доктрини/. За мен последната я има по мирен път - от Будапеща до Владивосток - историческа даденост, език, култура, общност.

Това, че някой не приема дадена доктрина не го прави русофоб, може пък той да е най-големия русофил!

Рицар, лошото състояние на руската армия - лошо въоръжение, боен дух, морал - се потвърждава изцяло от провала на Добруджанските й позиции. Тогава ген. Колев просто ги "разкрива" и само доброто отношение на обикновения български войник към брата си руснак, прави кръвопролитието възможно най-минимално. А, какво остава да се прави сравнение с германската военна машина в това време, която е с пъти по-боеспособна от българската армия. Нещата трябва да се казват с имената им, а да не става - "закидали шляпами".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Няма нищо русофобско в твърдението, че Русия исторически има четири доктринални избора: "Трети Рим" /внушен за свои цели от ромеи-гърци ХVІ в./, "Славизъм" /внушен за свои цели от австрийски сърби - края ХVІІІв./, "Русь Орда" /нова мода ХХ в./, "Русь от Древна България" /отбягвана от няколко века насам поради налагане на горните доктрини/. За мен последната я има по мирен път - от Будапеща до Владивосток - историческа даденост, език, култура, общност.

Бъркаш в преценките си приятел.

За да я има Руися -империя - 3-ти Рим ,трябва да има 2 основни принципа в руската политика

1. divine et impera

2. Целта оправдава средствата

Това Русия никофга не го е правила

Русь -Орда ,това са Гумильовските измишльотини

Рус -славянизъм , няма да стане защото май освен България никой в Европа не я обича ;

Рус древна България -всякаква надежда оставете .

Тази година в България беше архимандрит Тихон с неговия "Византийски урок " ,който може да се отнесе към всеки други ,само не и към Русия .

Та ,същия когато бе запитан кой е основал неговия Сретенски манастир в Москва направо блокира човечеца , жалка работа ,ти ми беше казал нещо за него ,ама аз не ти повярвах , е тука си прав приятелю .

Апропо , основател на Сретенския манастир е българина св. Киприян Търновски.

Въпреки това Русия си е държава на честта и затова не можеш на бялото да кажеш черно .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Рус древна България -всякаква надежда оставете .

Те си решават.

Тази година в България беше архимандрит Тихон с неговия "Византийски урок " ,който може да се отнесе към всеки други ,само не и към Русия .

Та ,същия когато бе запитан кой е основал неговия Сретенски манастир в Москва направо блокира човечеца , жалка работа ,ти ми беше казал нещо за него ,ама аз не ти повярвах , е тука си прав приятелю .

Трябва да кажа, че не изпитвам щастие от това, че съм бил прав. По щастлив щях да съм в обратното...

Апропо , основател на Сретенския манастир е българина св. Киприян Търновски.

И това е само капка от многото поддържащо надеждата ми, че в една спокойна обстановка и с времето си, нещата ще си дойдат на мястото и по този начин Русия ще е още по-единна, по-силна и обичана.

Въпреки това Русия си е държава на честта и затова не можеш на бялото да кажеш черно .

На бялото черно не мога да кажа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Че какво лошо има Цариград да бъде български християнски град? Нали руската политика цели освобождаването на града от мюсюлманите и връщането му на православните? Не мислете сервилно, а самостоятелно. Фердинанд какво е виновен, че за две десетилетия направи така, че да достигне тази цел,, която руските императори за три века не са успели да доближат.

Фердинанд щеше да е най-великия владетел, ако войната бе спечелана от централните сили, а сега като не е го обвиняват всички.

Ама сега е най-гадния, защото ходил по свирката на българския устрем за обединение на всички български земи и не успял...

Ами това е лошото, че този град никога не е бил български и няма основание за такива претенции, но още по-лошото е, че никоя велика сила по никой начин нямаше да допусне Проливите да паднат в български ръце. Русия иска приближаване на границите на България до Цариград, което, в съчетание с военните договорености с България би довело до бъдещото му лесно превземане... Всичко е наредено и нагласено и изведнъж идва самостоятелно действие на Фердинанд насочено към превземане на града. Опа! Къде тръгна този?! Гони мечтите си за Византия през 20 век!?

А оставя Македония в сръбски и гръцки ръце. Кой му каза на този късоглед политик и ловък интригант, че сърбите и гърците ще са му вечни съюзници?! С какво гарантира съюзът си с тях от тяхна измяна?

Българският устрем никога не е бил към Цариград, а към Тракия и Македония. И точно тях Фердинанд е връчил на сърби и гърци, че и създавайки това положение успява да отблъсне от себе си и руската подкрепа.

Централните сили да спечелят войната? Фердинанд случайно да е чул за САЩ? За техния промишлем потенциал и за това кого биха подкрепили те в една война, в която Англия участва?

Всъщност за 1915 г. можем да го извиним, но за 1913 - никога.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като не е бил български град, руски бил ли е? Православен е бил. Град на православния свят.

Кога е оставил Македония в гръцки и сръбски ръце? Има само една спорна зона, сегашните албански македонски земи - тях руския император не ни ги дава. Безспорната зона от Вардардска и Егейска Македония е била винаги безспорна. Това, което сърбите и гърците завземат в 1913 г. с подкрепата на Великите сили от бъдещата Антанта, към 1916 г. отново е българско, в бонус и реално Цариград. Ако Фердинанд не беше дал заден /политически ход/, военните ни влизаха. Минаретата се виждаха вече, а турците вече се евакуираха на другия малоазийски бряг. Не смесвайте нещата Македония и Цариград. Първото е било достигнато и номер едно винаги, второто просто по стечение на обстоятелствана пада като презрял плод в джоба на българите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е той като е бил Римски, дай и Италия да претендира за него! България е твърде малка да си омешва капита с такива мегаломании на фона на могъщите сили, спорещи за Цариград. И затова и Фердинанд носи отговорността - когато в чувала са му истинските български земи, той хвърля всичко на масата при Цариград и се впуска да играе световна игра. Кой ще му позволи такова нещо и къде му е акъла?!

Оставил ги, Иванко, оставил ги е. Разчитал е на един къс хартия, който на балканите на струва и колкото себестойността си. Сръбските и гръцки войски ДЕ ФАКТО са влезли в Македония, докато българите вадят кестените им стискайки Турция за гърлото (изпълнявайки амбициозните отнесени от реалността като тапа от въртоп планове на царя си). Как ще излязат те оттам?! Кой ще ги извади, с война срещу тях двете ли? Ми Румъния ще спи ли? Ами Турция? Такъв спор може да се реши само с участието на великите сили, поне една от които твърдо да стои зад България. Но коя да е тя?Русия, на която Фердо и дръпнал килимчето изпод краката в Цариград? Или запада, гледащ как Фердо поставя войската под руско командване или вдига паметник на Александър пред българския парламент? Или всички, виждащи тоя лисугер да се отмята от дума, която така тържествено е дал?

Провалът е заложен от самия него.

Link to comment
Share on other sites

"Русия, на която Фердо и дръпнал килимчето изпод краката в Цариград? "

Фериданд е бил на ясно че никой няма да допусне България в Цариград. Но при едно временно заемане на града, цената на България много нараства при преговорите за мир. Вкл. е заявил на руския посланик, че ако българите завземат Цариград, ще го подарят на Русия като отплата за Освободителната война. Разибра се това би предизвикало сериозен политически скандал за Русия и те не са желаели това да става, затова са искали максимално да изтикат българите от Проливите. Затова руснаците налагат "линията Жостов" или известната ви Мидия-Енос, предложена от полк.Жостов, след като са отхвърлили, далеч по изгодната за нас линия Мидия-Сароски залив.

Отностно Македония, грешката на Фердинанд е че е вярвал на Русия и руския арбитраж, вероятно заслепен от русофилското правителство на Гешев-Данев, при условие че е било ясно на коя страна ще се произнесе Императора, на сръбската.

Всъщност Феридинанд винаги е ухажвал най-вече Русия, а не Германия и Австро-Унгария, към монарсите на които е изпитвал лична неприязан. Известно ли ви е че след някакава скарване с Франц Йосиф, наш Ферди си позволил дързостта да напсува императора на унгарски. Или че заради ненавистта си към Вилхелм ІІ, е предпочел френсикте по-леки оръдия "Шнайдер-Крюзо" пред немските "Круп", в навечерието на Балканските войни.

Грешката на Русия на Балканите е че се мъчи с чужда пита помен да прави, т.е. да прави баланс между България и Сърбия като подарява на Сърбия, български земи. По този повод пише още граф Игнатиев. Когато Горчаков го принуждава да отстъпи на сърбите Ниш, той отбелязва, че в момента ние създаваме един вътрешен междуславянски "домашен спор" между българите и сърбите с непредсказуеми последствия за бъдеще, в ущърб на Руската политика на Балканите. Ама кой да го чуе!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Руснаците винаги са ни презирали както и западните сили впрочем.Ето едно руско мнение за нас от руснак който е бил на почивка в банско.

Ну, сербы-то болгар ненавидят, ибо ещё помнят их зверства во время Второй мировой войны на территории Югославии. Но (объективно!) болгар не считали за людей даже в ГДР! А в ФРГ эвфемизмом термина "говённое изделие" до сих пор является "болгарская машина" (то есть хуже этого быть уже ничего быть не может). То, что болгары гордятся своими турецкими корнями, для меня откровение: я хорошо помню, как в конце 1980-х болгары выгоняли местных турок голыми и босыми в Турцию только за то, что те не захотели взять себе болгарские имена. С этими бывшими болгарскими турками я в своё время вёл задушевные разговоры в лавках Стамбула. Сегодня (по работе) имею возможность наблюдать болгар-менеджеров в представительствах разных компаний в Москве и в розничных сетях. Это редкие мудаки! Если бы я в своё время не посмотрел замечательный болгарский фильм "Вилна зона" ("Дачная зона", очень тонкая психологически выверенная трагикомедия), то уже не сомневался в умственной полноценности всего народа в целом... .
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Руснаците винаги са ни презирали както и западните сили впрочем.Ето едно руско мнение за нас от руснак който е бил на почивка в банско.

Някой освободител ще е тоя симпатяга :bigwink: Бъбрил си задушевно с турците- руски навик от 13 век и беседите с монголите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всеки е свободен да говори каквито си гадости иска. Трябва ли обаче с тях да се занимават потребителите на форума, питам аз и отговор не чакам.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...