Отиди на
Форум "Наука"

Барклай де Толи


resavsky

Recommended Posts

  • Модератор История

Генерал Михаил Богданович Барклай де Толли е една от най-подценяваните личности в руската военна история.Достоен офицер изнесъл на гърба си тежката кампания от 1812 г. той е бил обявен едва ли не за предател от съвременницзите си и така и не получава пълна реабилитация.И днес във всички учебници по история може да прочете ме фелдаршал Кутузов е автор на плана за стратегическото отстъпление на руската армия.Лъжа.Автор на плана е генерал Михаил Богданович Барклай де Толли.План в който крайна сметка спечелва войната.А с неумесното сражение при Бородино Кутузов почти успява да я загуби.И Кутузов който е интриганствал пред императора за отстъплението на Барклай де Толи се кичи с чужда слава.Де Толли е стратегическия гений прозрял простата истина че шанса на руснаците да спечелят войната е ако я пренесат във времето и пространството.Уви гениите рядко са избрани.Дори руски генерали като княз Багратион са виждали в действията му предателство и са считали за по достойно да водят бой за всяка педя руска земя.Какво остава за обикновения народ и интелигенцията.Потомък на шотландски аристрократи до голяма степен Барклай де Толли става жертва на вроденето руско недоверие към чужденците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе то ясно, че Кутузов е бил един малък хитрец, но не трябва да го отричаме изцяло - все пак той приема плана на Барклай де Толи, ако и той му се беше сопнал като Багратион и бяха решили да избацат още едно Бородино примерно...

Забравя се и друга заслуга на Барклай де Толи, като военен министър непосредствено преди войната той въвежда редица от доста сериозни реформи в армията, които значително повишават бойната й ефективност в предстоящия сблъсък.

Но пък не е и като да са го оставили без признание след войната, все пак му дават маршалски жезъл.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Warlord маршалски жезъл му дават чак през 1814 г. когато завежда руските войски триумфално чак до Париж.Иначе много може да се каже и за заслугите на Барклай в "Битката на народите" при Лайцпиг и знаменития леден поход срещу шведите от 1809 г.Но истината е че Барклай е имал много врагове които непрекъснато са интириганствали срещу него - чужденец,предател,страхливец и т.н.А и той не е умеел да изтъква заслугите си.Бил е само войник и нищо повече.Дори и през 1813 г. след като умира Кутузов не му поверяват командването /чакала се е лека победоносна кампания// но след като Наполеон им разказва играта при Бауцен императора ще не ще повереява комендването на Барклай.И следват Лайпциг и Париж.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да но не е било неизвестно, че идеята за дефанзивната война на изтоштение е била негова. Дори за това главно са го плюели враговете му, хвърляйки върху него едва ли не цялата вина за катастрофите още от началото на наполеоновата кампания в Русия.

Кутузов дори реално го отстранява от поста му, като го праща в принудителен отпуск да си заминава в родовото имение в края на септември. Но именно императора, въпреки че е гласувал пълно доверие на Кутузов, отговаря благосклонно на писмата на Барклай де Толи, одобрява изложения от него план и го възстановява на поста главнокомандващ на 1-ва армия. Т.е. имало е доверие и уважение към личността и способностите му още преди да се стигне до Лайпциг.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Александър І е може би най-интелигентният монарх който Русия някога е имала.Той поне донякъде е съзнавал правилността на стратегията на Барклай де Толли.Но е имало много сериозен натиск за неговото отсраняване и той не е имал избор.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина, така е. Видимо е умеел да подбира и да пази кадрите си. Дори и когато последните страдат от излишна за тези среди честност и скромност, както Барклай.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Братът на императора Константин /който се е намирал в действащата армия/ е бил основният критик на Барклай обвинявайки го почти открито в страхливост и предателство.Не знам за мен императора е можел да застане по твърдо зад Барклай и тогава въобще е нямало да се стигне до безсмислената касапница при Бородино.А и Наполеон едва ли щеше да се измъкне при Березина.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Безспорно редица груби грешки са допуснати от руското командване и при настъплението на французите и после при тяхното преследване, победата можеше да е още по-пълна, по-бърза и с по-малко жертви, но рядко успява да се извлече оптималния варянт.

Иначе не съм много съгласен с острите изказвания против княз Багратион (само защото е опонирал на Барклай де Толи) не е бил да кажем по-малко патриот или недостоен воин спрямо него, но се е оказал по-емоционален, което явно му е попречило да потърси по-дългосрочно стратегически далновиден план като главнокомандващият 1-ва армия конкретно в тази война. Но и той като него има шеметна военна кариера с изключителни постижения, като при това се е издигнал до поста си без да има богатство и връзки, като останалите князе станали генерали на по 30 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Багратион е нещо като Скобелев:лична храброст но не особено силен стратег.Да не говорим че Багратион се чувства достоен за поста главнокомендващ и не приема назначението на Барклай.Ако е зависело от Багратион генералното сражение щеше да бъде дадено още при Смоленск и бой до последна капка кръв.Нито педя руска земя на нашествениците.Храбро несъменено но какво щеше да последва ако се беше дал решителен бой при Смоленск.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...