Отиди на
Форум "Наука"

Той се завърна и стъпи на нашата родна земя


Recommended Posts

  • Потребители

ИМам информация от сигурен източник, че в България е заснет рис smile.gif
Lynx_lynx.jpg
няма да споменавам мястото, нито имам снимката(тази е от уикипедия), но информацията ми е сигурна... Ще излезе вероятно като официална новина, но не искаме гадните ловци да всемат да решат да го гръмнат smile.gif
Стискайте палци на тази прекрасна котка и на всички нас - ще е хубаво да се завърне при нас!

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбира се, че ще е хубаво, но всъщност това се случва не толкова рядко- имам предвид, че рисове преминават в България от някои съседни държави (айде и аз няма да споменавам кои :) ). Ако обаче се открие популация у нас, това вече е друго.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдааа, добра новина:) Едно време ги описваха и в художествените книжки като неизменни обитатели на гората в България:)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Биология

Аз чух за няколко вероятни места, където има вероятност, да са се установили "за постоянно" индивиди!

Надявам се да се чуят и съобщения за малки!!!

Но като гледам темата, никой не е написал няколко думи, ското да представи, тази така "романтична" българска котка. Казвам "романтична", защото според литературните данни, за последно рис е отстрелян в Странджа (1913 г.). Оттогава до сега има спорадични съобщения (ту го има - ту го нема!):

през 1935 -37 има данни за наблюдавано и отстреляно в последствие животно в резерват "Парангалица";

през 80'те години на ХХ век - се появяват съощения за реинтрудукция на рисове от Чехия

следва един период от около ~20 години, в който периодично се появяват съобщения за открити следи или са наблюдавани рисове, в отдалечените и слабо урбанизирани райони на България;

през 2008 г. има официално (потвърдено и проверено) съобщение за отстрелян по невнимание мъжки екземпляр в България; тогава излиза и информацията, за още 3 предполагаеми екз. в района.;

през Февруари 2009 г. се появи новината за "прясна" снимка на рисове, боричкащи се по време на размножителния период, на територията на България;

Дойде и мястото да напиша няколко думи и за самото коте:

Рисът /Lynx lynx/ (Евразийски рис) е хищник от семейство Коткови /Felidae/.

Дължината на тялото достига до 100-130 см (150 см.?), височината, при холката около 70 - 80 см, опашката му е някъде около 30 см. Мъжките достигат тегло 18 - 30 кг, а женските 19 - 20 кг.

Окраската е в жълтеникавите цветове и варира от жълтобелезникава до ръждивочервена, изпъстрена с множество размити, кръгообразни чернеещи петна.Многохарактерни са бакенбардите (отстрани на главата) и ушите, завършват с дълги косми наподобяващи четчици.

post-5086-1239846206_thumb.jpg Рисът /Lynx lynx/

Рисът има силно, мускулесто тяло, със сравнително дълги крака, което му позволява продължителни движение. Придвижва се ходейки или тича с лек тръс, а рядко и с подскоци. Катери се много добре. Не се страхува от вода и с охота плува.

Слуха е извънредно развит, малко по-слабо е зрението. Обонянието му е сравнително добро. Осезанието става чрез вибрисите (дългите и по - твърди косми над очите и мустаците). Според някои данни вижда жертвата си от разстояние ~1000 м.

post-5086-1239846051_thumb.jpgpost-5086-1239846058_thumb.jpg

Рисът обитава гористи и планински райони на Европа и Азия.

В Европа се среща на Скандинавския полустров, Карпатите, Татрите, Беловежката гора (Полша), Централна Европа (няколко малки и нестабилни популации), Алпите, Пиренеите, Балканския полуостров и Кавказ. На много от местата в Европа е реинтродуциран.

Азиатската популация е над 90 % от цялата популация на риса. Разпространен е в Урал, Сибир, о. Сахалин, Монголия, Китай, Корейския полуостров, Тибет, и други планини в Централна Азия.

post-5086-1239847489_thumb.png карта на ареала на Евразиатския рис /Lynx lynx/

post-5086-1239829296_thumb.jpg разпределение на европейската субпопулация на риса

Типичното местообитание на риса са тъмните, мъчно проходими гори. Обикновено живеят по единично, понякога се задържат заедно и до 3 - 4 животни, но не задълго. Рисът е предимно нощно животно. Денем се крие или лежи в леговището си. Има характерно поведение преди да влезе в бърлогата си: прави няколко скока настрана и оставя няколко лъжкиви дири.

post-5086-1239846216_thumb.jpg стъпка на рис

Когато напада или се защитава, той дебне като котка. По правило се движи по точно определени маршрути. Това улеснява ловците, когато го преследват, особено зимно време. Стъпките му са много характерни: правилно заоблени и нямат отпечатък от ноктите. Ако се движат няколко риса заедно, те всички стъпват в едни и същи стъпки, както на отиване, така и на връщане (? според някои данни, но ми се вижда леко съмнително). Ловната му територия е 120 - 1800 кв. км. за мъжките и 80 - 500 кв. км. за женските.

post-5086-1239827678_thumb.jpg малки рисчета

Дебне жертвите си разположен върху скали или клони на дървета, като се хвърля върху минаващи животни.

Храни се основно със зайци и мишевидни гризачи. Напада и по-едри животни като глухари, лисици, сърни, елени, малки лосове и диви свине. По някога с дребни жертви си играе. В някои горски места, където наблизо има селища, той напада и овце, кози и телета, като понякога умъртвява по няколко наведнъж.

Бременността трае 63 – 70 дни. Раждат се 2 – 3 малки, много рядко и по 4, които са слепи. Малките проглеждат след 12 дни и бозаят до към 3 месеца. След откърмянето им майката ги храни с мишки и малки птици. Половата зрелост при женските настъпва след 2, а при мъжките след 3 години. Продължителността на живота му на свобода е около 10 години.

post-5086-1239829460_thumb.jpg ловуващ рис

Основните причини за намаляването на рисовете е бързото и мащабно унищожаване на местообитанията им и изключително силната ловна преса, оказвана върху вида, заради ценната му кожа!

Попада под закрилата на:

* Червен списък на застрашените видове (IUCN Red List) - Потенциално застрашен (Near Threatened NT)

* Директива за местообитанията на ЕС - Приложение II и IV

* вписан в Червена книга на България - Изчезнал

* Закон за биологичното разнообразие на Р. България - Приложение II и III (?)

post-5086-1239829469_thumb.jpg post-5086-1239846031_thumb.jpg

източници:

интернет

Червена книга на Р. България

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...