Отиди на
Форум "Наука"

Етно-вярвания и етно-ритуали на Аспаруховите българи


Recommended Posts

  • Потребители

Да поговорим за това. Ще изброя, на първо време, няколко етновярвания и етноритуала:

1. Конската опашка като военен символ (в темата на Хърс Златния от Tue Dec 30, 2008 11:19 am в този подфорум)

2. Погребални ритуали - трупополагане и трупоизгаряне, З и СЗ ориентация с опредлен погребален ритуал (вяра в задгробен живот, но може да се дискутира и анализира - какво се предполага за човека в отвърдния живот (как се предполага че ще го изживее); изпозлване грунотови ями, и ями с побой, рядко некрополи с насипи (на български "могили", на руски "могила" е "некрополь", а насипът - "курган"; издицирано е т.н. "очистване" на гробовете, също постсмъртно разрушаване на скелетите и изпозлване на камъни за "затискане" (вярвания че починалият може да излезе от гроба, т.е вяра в "таласъми" (слав.);/Елена Ангелова, Р.Рашев; Д.Димитров; Плетньова и др.)

3. Почитане на Един Бог?; Почитаме на планети, и небесни тела (т.н."елинска" вяра); Почитане на "конникът" (Мадара), "конният Бог", "Богът на войната" (Арес, Аспадиант)?

/Почитта към Аспадиант е засвидетелсвана е при хоните и савирите от Кавказ и Дагестан, а тази към Арес - при Сарматите (Ам. Марцелиан)/

4. Наличие на капища /храмове/ в "елинско"- персийски стил (влияние на Зороастрийтвото /или някаква локално-синкретична форма на него?)

5. Принасяне на(в) жертви за кучета (обожествяване на кучетата, вж. Авеста) или принасяне в жертви на кучета? /Теофилакт/

6. Гадаене и заклинания със снопче клонки /т.н баресман, описан при аланите от Ам. Марцелиан/ - вж. легендата за Кубрат, и ритуалите при подписването на мирния договор на Крум пред стените на Констанинопол.

http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Histo...rcell/index.php - Глава XXXI

7. Човешки жертвоприножения (вж. Крум пред портите на Констанипол при подписване на мирния договор, предполага се че аланите и сарматите ги извършват понякога - за последното вижте изследванията на Балабанова, археолог-сарматалог )

8. Използване на вода за освещаване (вж. Крум пред портите на Констанипол при подписване на мирния договор - нартски, или тюрски ритуал (тюрски - според тюркистите)

9. Нартски ритуали и/или аналогии (дискуиснно): Предлагам аргументи: Вяра че "Джиновете (Ибн- Фадлан за Волжските Българи) се бият на небето" /Това са нартите -получовеци-полубогове -в Нартският епос, които се бият със своите врагове - също получовеци- полубове/; забиване на копието на Крум във вратите на констанинопол (Водачът на Нартите ритуално забива мечът си в завояваната/завояваните територия, ритуал - описан при аланите от Ам. Марцелиан); "Множество по-малки царе на масата за хранене заедно с царя на Българите" (Ибн- Фадлан за Волжските Българи)- ритуал от Нартския епос (Нартите са почти равни и се хранят и пируват на обща маса); Заб. Нартските ритуали при крал Артур са един от аргументите за сарматския му произход (сарматската теза за призхода му е с немалка тежест в момента в историческата наука); Почит към бойните доспехите и коня - Ал Масуди, Бекри (или Ал-Балхи), Ибн Фадлан за Волжските Българи - "разкарване на доспехите на починалия от дом на дом", "убийството на човек яздещ боен кон, когато конят е на паша (в мирно време)"

10. Липса на "левиратна система" ("левиратна" система -има в предвид наследяването на починалият по-голям брат - от следващият го по-малък, вкл. оженване за неговата вдовица; според някои тази система присъства раните тюрки, също така в алт.езици се възстановява и терминът за съ-жена, т.е споделена съпруга); липсата на таква система е описана от Ибн- Фадлан за Волжските Българи - жената на почиалият скърби (т.е в траур е) цели две години, като на входа има знаме, което сигнализира, символизира- това че жената скърби.

11... Жените воюват - "като въоръжил по мъжки жените (заб: на прабългарите, защото отделно са описани славянските и авраски наемници)- Крум.." - Теофан Изп,. или Никифор за т.н "битката за Плиска" или "Битката във Върбишкия проход" през юли 811../Вижте източниците: -разказите за за амзаонките, и исторически за воюващите/въоръжени/ сарматски жени; Тела на жени-воини са намирани и при похода на Светослав, рядки случай

Лек ден и спорна дискусия!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 181
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Човешките жертвоприношения потвърдени ли са от не-византийски източници, има ли засичане от латински или персийски, или арабски и т.н.? Осланянето на един-единствен пасаж от един източник не е наука ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Човешките жертвоприношения потвърдени ли са от не-византийски източници, има ли засичане от латински или персийски, или арабски и т.н.? Осланянето на един-единствен пасаж от един източник не е наука ;)

Човешките жертвоприношения потвърдени ли са от не-византийски източници, има ли засичане от латински или персийски, или арабски и т.н.?

Не съм чел персийски и арабски източници за българите, в които се пише или споменава за човешки жертвоприноошения - но ще уточня че тези източници, които съм чел описват българите в близкият "предкафирски" период" и "следкафирския" период- перида около и след похристиянчването на Дунавските Българи и периода, в който исляма е проникнал при Волжските българи /първата половина на 10 век/.

Що се касае за жертвоприношнията изобщо - вж Теофилакт в "Житие на 15-те тивериуполски мъченици”, "ПИСМО НА ЦАРИГРАДСКИЯ ПАТРИАРХ НИКОЛАЙ МИСТИК ДО НЕИЗВЕСТНО ЛИЦЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗВЪРШВАНЕТО НА ЕЗИЧЕСКИ ОБРЯДИ"

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/pism66_NikMistik.htm

и "Хронография" на Теофан Изповедник..

http://www.fictionbook.ru/author/feofan_is...onografiya.html

Осланянето на един-единствен пасаж от един източник не е наука ;)

Откъде следва това? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бих добавил 2 символа - орелът като небесна птица, която може да изведе героя на горния (белия) свят (или на по-високо трансцедентално ниво?) и овенът като посредник между земния и подземния свят, последният вероятно е бил разделен на поне 2 нива. Източник: осетинската приказка "Матара, синът на Дауай", в която едно към едно се повтаря нашата история с момъка, който попаднал в едно подземие, но вместо да яхне белия овен, който да го заведе на бял свят, сбъркал и се метнал на черния, който го пратил в един свят по-долу. После юнакът спасява орлета от змия и за благодарност майка им го изнася на белия свят. Но преди това юнакът трябва да приготви месо и вино за орлицата, за да има тя сила да го изнесе. По време на полета храната свърша, момъкът реже месо от петата си и го дава на орлицата, накрая обаче тя го изплюва и то залепва на мястото си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека да съм малко по конкретен :)

Правилното заглавие на осетинската народна приказка е “Матара, син на Даууай” (Кавказки народни приказки. Варна, 1977, с., 26–39). В нея се срещат поразителни съвпадения с българския и балканския приказен фолклор и дори с германския. Според сюжета един царски син бил проклет от една жена, на която счупил буренцето на гърба й, да се влюби безнадежно в красавицата Уарцирохс-Зардирохс. Със задачата да я открие и доведе се заел вуйчото на принца Матара. Тръгнал на път, той среща 7 великана, които били братя на хубавицата Уарцирохс-Зардирохс. Храбростта и силата на Матара дотолкова поразяват великаните, че те дават сестра си за жена на племенника му. Младите заживяват в двореца на великаните, но от 12-те врати на 12 зали една не трябвало да бъде отваряна. Младоженецът не се стърпява и я отваря. В залата видял окован великанът Кандзити Налуаюг, а пред него имало кладенец. Великанът моли ханския син да го залее с вода от кладенеца, за да спрат болките от раните му. Момъкът облива великана, който разкъсва веригите, грабва Уарцирохс-Зардирохс и побягва с нея. За доброто на племеника си Матара тръгва да търси отвлечената булка. По пътя среща и се сдружава с трима души – единият бил толкова ловък, че улавял бягащ заек за задните крака, вторият усуквал като въжета цели дървета, а третият щом допирал ухото си до земята, чувал какво става по нея. Най-накрая Матара открива отвлечената княгиня в една подземна стая. Там той подучва Уарцирохс-Зардирохс да разпита Кандзити Налуаюг къде той крие душата си. Великанът два пъти лъже пленницата си, но накрая й признава, че в едно блато живее глиган, а в него заек, в заека има кутия, в кутията – 3 лястовички, които са душата му. Матара улавя лястовичките, отнася ги пред великана и им извива вратовете. Когато решават с Уарцирохс-Зардирохс да се издигнат от подземната зала, Матара привързва първо нея за въжето и спътниците му я изтеглят. Него обаче оставят в подземието. Там имало 2 овни – черен и бял. Уарцирохс-Зардирохс била казала, че ако се хване за белия, ще бъде добре за него, ако улови рогата на черния, ще му се случи нещастие. Матара хваща черния и се озовава в седмия подземен свят. Там една старица му казва, че може да се върне горе само с помощта на една орлица, чиито пиленца всяка година изяждал змей. Матара спасява пиленцата и от благодарност орлицата се съгласява да го изнесе на белия свят. Тя поисква от него 7 заклани бивола и 7 тулума с вино. При прекосяването на всеки от седемте подземни кръга Матара трябвало да й дава да изяде по един бивол и да изпива по един тулум с вино. Малко преди края на седмия кръг орлицата пак заисква месо. Тогава Матара отрязва мръвка от крака си и й я дава. На излизане орлицата изплюва откъснатото месо и то залепва отново на мястото му. След това Матара се прибира в родината си, наказал вероломните си спътници и връща Уарцирохс-Зардирохс на племеника си.

Приликите в мотивите между осетинската приказка и българския (и балканския) фолклор могат да бъдат сведени до следните точки:

1. Освобождаването на окования похитител на булката на главния герой и тайната къде се крие мощта му. В черногорската приказка “Баш-челик” главният герой (царски син, разбира се), след като спасява от ухапване от змия дъщерята на един цар (като преди това избива 9 великана, които тероризирали столицата на царя), се жени за нея. Тъстът му му дава 9 ключа от 9 стаи в двореца и му казва да не отключва деветата, защото ще го сполети зло. Зет му обаче не се стърпява, отваря вратата и заварва огромен мъж, окован във вериги, който го помолва да му даде да пие вода. Момъкът му дава да пие три пъти, а срещу това пленникът, наречен Баш-челик, му дава още 3 живота. След това той разкъсва веригите, грабва булката и отлита. Момъкът тръгва да я търси, среща по пътя неочаквани съюзници – царете на соколите, орлите и змейовете. Когато най-накрая открива жена си, я подучва да разбере къде се крие силата на Баш-челик. Точно като в осетинската приказка Баш-челик два пъти лъже пленницата къде е потаена мощта му и чак накрая й признава, че навръх една планина живее лисица, в чийто стомах има лекокрила лястовичка, който носи в себе си яйце, в което се крие силата му. Младоженецът взима яйцето, строшава го пред Баш-челик ,който загива (Приказки на балканските народи. Том 3. Умница-хубавица. С., 1981, с. 14–32). Много близък мотив се среща и в руската приказка за злодея Кошчей безсмъртни. Още по-многобройни са приликите с нашия епос и приказен фолклор.

2. Заместникът на героя. Матара тръгва да търси отвлечената жена на своя племенник и фактически се явява негов заместник. В българските песни безименната сестра на младоженеца се обижда, че брат й (Крали Марко, Шишман, Янкул и др.) не я е поканил на сватбата на синовете си. Тя праща най-малкия от тримата си сина на сватбата на вуйчо си. В българския епос обаче ролите са разменени – най-малкият син на сестрата предлага да извърши подвига вместо вуйчо си, а в осетинската приказка – вуйчото извършва подвизите вместо племенника. В германския епос също главната роля се изпълнява от заместник на героя.

3. Изоставянето на главния герой от побратимите му в подземие, пещера, долния свят. Осетинския вариант в един свой мотив има голяма прилика с германския приказен фолклор. В приказката “Шестимата служители” един царски син решава да спечели за съпруга една девойка. По пътя към двореца й той приема на служба шестима души. Първият имал огромен корем и бил вечно гладен и жаден, вторият имал изключително остър слух, третият бил страшно дълъг, по-висок от планина. Четвъртият имал толкова силни очи, че бил принуден да ходи с превръзка, защото каквото погледнел, то мигом се пръсвало. Петият бил страшно зиморничав и колкото по-горещо бивало около него, толкова повече го втрисало. Шестият виждал на разстояние стотици километри. Те оказват неоценима помощ на своя другар. Нещо подобно се среща и в българските песни. В друга германска приказка, озаглавена “Силният Ханс”, другарите на Ханс Върти-ела и Кърти-скала го спускат в едно подземие, където той намира чудна хубавица. Той я издига по въжето, но след това Върти-ела и Кърти-скала вероломно го изоставят в пещерата (Братя Грим. Избрани приказки. С., 1983, с.102–107). Но с това свършват германо-осетинските прилики, защото Ханс е изваден на бял свят от добри духове, подвластни на вълшебен пръстен. В българската приказка “Юнакът, що бозал двайсет и пет години” откриваме не само много близък до германската приказка “Силният Ханс” мотив, но и точно копие на осетинската. Юнакът, що бозал 25 години подобно на Ханс тръгва да върши подвизи, по пътя се сдружава с четирима други юнаци. След това юнакът открива в долната земя 3 девойки, които той решава да издигне на горната земя с помощта на побратимите си. Те вдигат двете, а третата юнакът взема със себе си, но докато ги издигат, вероломните му другари прерязват въжето. Дотук са приликите със “Силният Ханс”. В долната земя има 2 овена – черен и бял. Който възседнел белият, той го изкачвал на горната земя, а възседнел ли черния – пропадал 3 земи по-надолу. Падайки, девойката възсяда белия, а юнакът пада върху черния, който го запокитва в 3 земи по-надолу. Там той спасява от една змия пиленцата на могъща орлица, която като отплата обещава да го издигне на белия свят. Героят трябвало да натовари два бивола в една биволска кожа, а в друга да налее вода, с които да храни и пои орлицата по пътя. Обаче когато вече доближават до горния свят, месото привършва и юнакът отрязва парче от петата си, с което нахранва птицата. Вече горе, тя намира за странен вкуса на последната хапка, юнакът й признава какво е сторил, тогава тя изплюва парчето месо и го залепва отново за петата на момъка. В друг вариант на тази българска приказка, който явно е допълнително обогатен, юнакът след като спасява орлетата, спасява и една царска дъщеря и в отплата баща й го отвежда при един стар орел, който го издига на горната земя. Приликата с приказката за Матара е пълна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Схващам идеята, която се прокарва, че един вид Аспаруховите българи са езичници и много по-късно са приели християнството, коетно просто не е вярно! :post-70473-1124971712: Имаме сериозни доказателства, че кан Кубрат е християнин, както и всичките му синове и целия български елит. В хрониката на арменеца Мовсес Каланкатуаци "ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА АЛУАНК" (7 в., но съдържа доста по-ранни преписи) се споменава, че българите в Кавказ са били покръстени заедно с арменците или скоро след това още в 3 век сл. Хр. Има данни, че още кан Атила е бил покръстен и всъщност водената от него война със Римската империя е на религиозна основа (изповядвали са две различни течения на християнството). Народните вярвания и ритуали, някои на възраст повече от 4000 години, просто са се вплели по един или друг начин в християнската религия и са се запазили и до днес като част от духовността на българите! Всъщност българите (или поне тази тяхна част, която е била винаги в България) в лицето на траките са били покръстени директно от апостолите - Св. Павел, св. Андрей и други! "Покръставането" при княз Борис ПРОСТО ПОРЕДНО ПОКРЪСТВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ САМО ЧЕ ПО ВИЗАНТИЙСКИ ОБРАЗЕЦ!........:book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Схващам идеята, която се прокарва, че един вид Аспаруховите българи са езичници и много по-късно са приели християнството, коетно просто не е вярно! :post-70473-1124971712: Имаме сериозни доказателства, че кан Кубрат е християнин, както и всичките му синове и целия български елит. В хрониката на арменеца Мовсес Каланкатуаци "ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА АЛУАНК" (7 в., но съдържа доста по-ранни преписи) се споменава, че българите в Кавказ са били покръстени заедно с арменците или скоро след това още в 3 век сл. Хр. Има данни, че още кан Атила е бил покръстен и всъщност водената от него война със Римската империя е на религиозна основа (изповядвали са две различни течения на християнството). Народните вярвания и ритуали, някои на възраст повече от 4000 години, просто са се вплели по един или друг начин в християнската религия и са се запазили и до днес като част от духовността на българите! Всъщност българите (или поне тази тяхна част, която е била винаги в България) в лицето на траките са били покръстени директно от апостолите - Св. Павел, св. Андрей и други! "Покръставането" при княз Борис ПРОСТО ПОРЕДНО ПОКРЪСТВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ САМО ЧЕ ПО ВИЗАНТИЙСКИ ОБРАЗЕЦ!........:book:

Ха-ха; Това са само доводи Г-н Харамийка, а не доказатества. Доказателствата май сочат, че Аспаруховите българи в мнозинството си не са били християни:

http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=83...p;#entry1162822

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ха-ха; Това са само доводи Г-н Харамийка, а не доказатества. Доказателствата май сочат, че Аспаруховите българи в мнозинството си не са били християни:

http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=83...p;#entry1162822

Ами май си се предоверил на съмнителни византийски източници и хроники; аз ползвам други! :vertag::book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами май си се предоверил на съмнителни византийски източници и хроники; аз ползвам други! :vertag::book:

Ха-ха-ха, хайде покажи ми от твоите източници едно християнско погребение в Мизия в периода края на 7 век - края на 9 век?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ха-ха-ха, хайде покажи ми от твоите източници едно християнско погребение в Мизия в периода края на 7 век - края на 9 век?

Ник , карате ме да употребявам един израз ,който използвам с нежелание ,най-вече с цел да не обиждам някой потребител .

Но , днес ще трябва да го изразя защото ,наистина няма друг начин на вразумление на някои нихилистично настроени хора към Българската история .

Виждам ,че диалектическия материализъм продължава и след 20 год. от края на комунизма ,да изработва едни и същи постановки , но крайно време е да погледнете истината право в очите.

Да оставим настрана ,първо ,че Кубрат, Аспарух ,Тервел ,Кубер и Кормисош са християни .

1. Половината от обкръжението на княз КРУМ е християнско ,като почнете от сестра му с мъжът и Константин Пацик и стигнете до първия майстор на бойни оръжия покръстения арабин ;

2.Ако дори приемем грешната схема ,че България мърда чак след Крум зад Стара Планина ,имам впредвид в югозападно направление /към Македония/ - там неразривно от 1-век. до 809 год. е разпространено християнството ; Да не говорим ,че Крум не е избивал никакъв гарнизон ,всичко това са гръцки удурми и интерполации на изворите , защото дори Теофановия или продължителят му говорят ,че страната южно от дунава била обитавана от християни , т.е. и през 805-813 год ;

та в посока южно от Стара планина си е имало християни , независимо от това кога тези земи са завладени от България .

3.Сред българите още през 5-6 век . е имало християни още на север от Черно Море ,където има и няколко български епископии /на хуните, на хуногундурите и прочие /;

4.Това ,че авари и славяни са правели '' унищожителни '' нашествия не означава ,че са изтребили християнството на Балканския п-в ,това е недоказуемо и би било пръв случай в свтовната история ,но явно българската винаги е изключение ;

5.Има едни епископии ,които се споменават в разни документи ,които все още историците смятат за анахронизми ,но в историята на Църквата няма понятие '' анахронизъм'' ,така ,че дори през 7-9 на територията на Дунавска България е имало епископии ,но те са били с ограничени права , самите епископи са служели в малки църкви и проблема през 864год. ,както и 1000 год . по-късно е под чия юрисдикция да са тези Църкви .

6. Няма нито едно читаво сведение българите да са разрушавали църкви след превземане на дадена територия/действително ,когато Крум се поядосва малко се развихря и някои църкви и дори цели градове пострадват ,но това не е от религиозни ,а от политически чуства /,а църкви горят дори и християните ,има един доста известен случай със хриситянина Симеон . Ако имаше такива случаи в Берое , Дебелт ,Анхиало , Средец или където и да е гърчолята щяха да вият до Бога ,че българите били бесовски и прочие оръдия срещу Църквата ,няма такъв случай ;

7. Професор Т, Тотев ,който е водещ специалист археолог по христянско изкуство също е на мнение ,че християните спокойно са съществували мирно и тихо през периода 680-864 год.

Така ,че малко по-спокойно с християнските погребения , има ги не само през този период ,а още от 1-ви век . насам ;

Смордо ,защо го ударихте на ала-бала приказки ,щом германците и аланите са имали едни и същи приказки ,то какво да говорим за гетите и сарматите ,които описва още Овидий ,да си спомняте случайно откъде произлизат любимите Ви алани ???Не ,че на мен не са ми любими АЛАНИТЕ .

А да знаете случайно ,че те имат един много близък на траките танц със саби /ножове/ - колабрисмос ???

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ник , карате ме да употребявам един израз ,който използвам с нежелание ,най-вече с цел да не обиждам някой потребител .

Но , днес ще трябва да го изразя защото ,наистина няма друг начин на вразумление на някои нихилистично настроени хора към Българската история .

...

Така ,че малко по-спокойно с християнските погребения , има ги не само през този период ,а още от 1-ви век . насам ;

"Rizar", (много моля без такива изрази пишете си по същество! )Това че пишеш фолклорни съчинения и уйдурми - се виджа не само в това ти съобщение!!..СЕГА: ИМАШ НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ ЗА ТОВА ЩЕ ИЗПОЛЗВАМ ГЛАВНИ БУКВИ..ПИТАМ И ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИТЕ МИЗИЯ В ПЕРИОДА ОТ КРАЯ НА 7 ДО КРАЯ НА 9 ВЕК,....ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИТЕ, А НЕ ЗА НЕ-ИЗБИТИТЕ И НЕИЗСЕЛЕНИ БИВШИ ВИЗАНТИЙЦИ /БИЛО СЛАВЯНИ ПО КОРЕН ХРИСТИЯНИ, БИЛО ГЪРЦИ/..ОТ ВАРНА, СОЛУН ИЛИ СЕРДИКА .. ИЛИ ЗА ХРИСТИЯНИТЕ - КОИТО СА СЕ ЗАСЕЛИЛИ В ТОЗИ ПЕРИОД В БЪЛАРСКИТЕ ЗЕМИ!

ТОВА ЧЕ СЕТРАТА НА ТОЯ ИЛИ ОНЯ, Е БИЛА ХРИСТИЯНКА - НЯМА КАК ДА СЕ ПРЕХВЪРЛИ ВЪРХУ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ или изобщо към каква да е част от прабългарското по КОРЕН население.- ЗАЩОТО НЯМА БЪЛГАРСКИ ХРИСТИЯНСКИ НЕКРОПОЛИ И ПОГРЕБЕНИЯ В ТОЗИ ПЕРИОД , КАКТО И НЯМА ЦЪРКВИ СТРОЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД..

ТАКА ЧЕ ФОЛКЛОРИСТА СИ ТИ, А ФОЛКЛОРИЗМЪТ Е БАШ ФОРМА НА РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО и НИХИЛИЗЪМ

По последното ти изречение:

.(а такива пък съвсем без тях..................... всички забравете тия кавги!!!)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А да знаете случайно ,че те имат един много близък на траките танц със саби /ножове/ - колабрисмос ???

"колабрисмос" - "Танц със саби"?! Бива те във Фолка..Да не си се объркал с "ТАНЦ ..С ОВЧАРСКИ ГЕГИ"?

http://books.google.bg/books?id=8xS_ky1Ohq...2&ct=result

"Kalabrismos" на стр. 529

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че първата грешка, която се прави, е че се тръгва от позицията, че религията на прабългарите непременно е същата като религията на някой друг народ. При това положение не се анализира наличното и после да се правят изводи, а към известното за някоя религия с много въображение се прикачат съвсем произволно някои наши артефакти, които често или не са това, за което ги представят или е твърде вероятно да са попаднали у нас по-скоро като дар или плячка, отколкото да са направени като сакрани предмети.

Втората съществена грешка е, че към религията се прикачват доста неща, които обаче съвсем не е задължително да са свързани с религията. То си е все едно да се твърди, че днешният ни трикольор изобразява СВ. Дух (бяло), Бог-Отец (зелено) и Бог-Син - червено. Но истината е, че просто копираме руското знаме, като синия цвят е заменен със зелен. Или пък че гледането на кафе и таро са били сред основните ритуали на днешното българско християнкство. Да - има вярване, че картите Таро познават бъдещето ... но това не е ортодоксалната ни религия. Тъй че талидманите, черните котки, петък 13 и др. под. са съществуващи вярвания, но не са в основата нито на най-разпространените вероизповедания, нито дори са част от техния външен ритуал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Струва ми се, че първата грешка, която се прави, е че се тръгва от позицията, че религията на прабългарите непременно е същата като религията на някой друг народ. При това положение не се анализира наличното и после да се правят изводи, а към известното за някоя религия с много въображение се прикачат съвсем произволно някои наши артефакти, които често или не са това, за което ги представят или е твърде вероятно да са попаднали у нас по-скоро като дар или плячка, отколкото да са направени като сакрани предмети.

Втората съществена грешка е, че към религията се прикачват доста неща, които обаче съвсем не е задължително да са свързани с религията. То си е все едно да се твърди, че днешният ни трикольор изобразява СВ. Дух (бяло), Бог-Отец (зелено) и Бог-Син - червено. Но истината е, че просто копираме руското знаме, като синия цвят е заменен със зелен. Или пък че гледането на кафе и таро са били сред основните ритуали на днешното българско християнкство. Да - има вярване, че картите Таро познават бъдещето ... но това не е ортодоксалната ни религия. Тъй че талидманите, черните котки, петък 13 и др. под. са съществуващи вярвания, но не са в основата нито на най-разпространените вероизповедания, нито дори са част от техния външен ритуал.

По конктретно?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Схващам идеята, която се прокарва, че един вид Аспаруховите българи са езичници и много по-късно са приели християнството, коетно просто не е вярно! :post-70473-1124971712: Имаме сериозни доказателства, че кан Кубрат е християнин, както и всичките му синове и целия български елит. В хрониката на арменеца Мовсес Каланкатуаци "ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА АЛУАНК" (7 в., но съдържа доста по-ранни преписи) се споменава, че българите в Кавказ са били покръстени заедно с арменците или скоро след това още в 3 век сл. Хр. Има данни, че още кан Атила е бил покръстен и всъщност водената от него война със Римската империя е на религиозна основа (изповядвали са две различни течения на християнството). Народните вярвания и ритуали, някои на възраст повече от 4000 години, просто са се вплели по един или друг начин в християнската религия и са се запазили и до днес като част от духовността на българите! Всъщност българите (или поне тази тяхна част, която е била винаги в България) в лицето на траките са били покръстени директно от апостолите - Св. Павел, св. Андрей и други! "Покръставането" при княз Борис ПРОСТО ПОРЕДНО ПОКРЪСТВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ САМО ЧЕ ПО ВИЗАНТИЙСКИ ОБРАЗЕЦ!........:book:

Харамия, в горкия Мовсес Каланкатуаци, който ти цитираш, не се споменават българи в Северен Кавказ нито веднъж под това им име. Нито в руския превод, който ти имаш, нито в арменския текст от VІІІ век, който аз имам. Общото название на населението северно от Кавказ е "хони". Но от описанието личи, че са били толкова разнородни етнически, че да се утрепеш, няма да можеш да отличиш кои са били собствено хуни, кои сувари, кои българи, кои барсили, кои хефталити. Че е имало от последните личи от това, че авторът говори, че жените имали по няколко мъже.

Чудя се как ще съгласуваш хунорските писания на Съсълов, които докъм 2003 повтаряше нон стоп и автохтонството, с което се зарази напоследък. Или си всеяден?.....

По-добре чети повече и спри да смяташ желаното за истина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ник , карате ме да употребявам един израз ,който използвам с нежелание ,най-вече с цел да не обиждам някой потребител .

Но , днес ще трябва да го изразя защото ,наистина няма друг начин на вразумление на някои нихилистично настроени хора към Българската история .

Виждам ,че диалектическия материализъм продължава и след 20 год. от края на комунизма ,да изработва едни и същи постановки , но крайно време е да погледнете истината право в очите.

Да оставим настрана ,първо ,че Кубрат, Аспарух ,Тервел ,Кубер и Кормисош са християни .

1. Половината от обкръжението на княз КРУМ е християнско ,като почнете от сестра му с мъжът и Константин Пацик и стигнете до първия майстор на бойни оръжия покръстения арабин ;

2.Ако дори приемем грешната схема ,че България мърда чак след Крум зад Стара Планина ,имам впредвид в югозападно направление /към Македония/ - там неразривно от 1-век. до 809 год. е разпространено християнството ; Да не говорим ,че Крум не е избивал никакъв гарнизон ,всичко това са гръцки удурми и интерполации на изворите , защото дори Теофановия или продължителят му говорят ,че страната южно от дунава била обитавана от християни , т.е. и през 805-813 год ;

та в посока южно от Стара планина си е имало християни , независимо от това кога тези земи са завладени от България .

3.Сред българите още през 5-6 век . е имало християни още на север от Черно Море ,където има и няколко български епископии /на хуните, на хуногундурите и прочие /;

4.Това ,че авари и славяни са правели '' унищожителни '' нашествия не означава ,че са изтребили християнството на Балканския п-в ,това е недоказуемо и би било пръв случай в свтовната история ,но явно българската винаги е изключение ;

5.Има едни епископии ,които се споменават в разни документи ,които все още историците смятат за анахронизми ,но в историята на Църквата няма понятие '' анахронизъм'' ,така ,че дори през 7-9 на територията на Дунавска България е имало епископии ,но те са били с ограничени права , самите епископи са служели в малки църкви и проблема през 864год. ,както и 1000 год . по-късно е под чия юрисдикция да са тези Църкви .

6. Няма нито едно читаво сведение българите да са разрушавали църкви след превземане на дадена територия/действително ,когато Крум се поядосва малко се развихря и някои църкви и дори цели градове пострадват ,но това не е от религиозни ,а от политически чуства /,а църкви горят дори и християните ,има един доста известен случай със хриситянина Симеон . Ако имаше такива случаи в Берое , Дебелт ,Анхиало , Средец или където и да е гърчолята щяха да вият до Бога ,че българите били бесовски и прочие оръдия срещу Църквата ,няма такъв случай ;

7. Професор Т, Тотев ,който е водещ специалист археолог по христянско изкуство също е на мнение ,че християните спокойно са съществували мирно и тихо през периода 680-864 год.

Така ,че малко по-спокойно с християнските погребения , има ги не само през този период ,а още от 1-ви век . насам ;

Смордо ,защо го ударихте на ала-бала приказки ,щом германците и аланите са имали едни и същи приказки ,то какво да говорим за гетите и сарматите ,които описва още Овидий ,да си спомняте случайно откъде произлизат любимите Ви алани ???Не ,че на мен не са ми любими АЛАНИТЕ .

А да знаете случайно ,че те имат един много близък на траките танц със саби /ножове/ - колабрисмос ???

Рицар, за този колабрисмос знам. И КАКВО ОТ ТОВА, КАКВО ДОКАЗВА ТОЙ???? Може би, че българските жреци са играли сиртаки на масата с къси ножове, а после като ги е хванело виното, са се колели наред?!?!?

Горе nik 1 зададе основателния въпрос - нека всички трако-автохтонци посочат едно българско християнско погребение отпреди ІХ век. Тези християнско-български погребения от І век стават такива само в главите на автохтонците. И на техния вожд и учител Ганчо Ценов.

Що се отнася до аланите - към тях нямам никакви симпатии, Протобългарина става и ляга с тях.

А, и още нещо. Преди около месец бях постнал 2 сведения и въпроси към RIZAR. Чакам още отговор....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"Rizar", ами аз ако ти тегля една майна, щото пишеш малоумщини, и не можеш да събереш две и две, и освен това лъжеш? Това че пишеш фолклорни съчинения и уйдурми - се виджа не само в това ти съобщение!! ................................................................................

................................................................................

...........

ТАКА ЧЕ ФОЛКЛОРИСТА СИ ТИ, А ФОЛКЛОРИЗМЪТ Е БАШ ФОРМА НА РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО и НИХИЛИЗЪМ

По последното ти изречение:

.АКО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ МИ КАЖЕШ КАКВО ДА ПРАВЯ И КАК ДА СЕ ДЪРЖА, ЩЕ ТИ ТЕГЛЯ ЕДНА МАЙНА.. ДО ПЕТО КОЛЯНО..

Ало, колега кви са тия селски, просташки изрази моля?!? :smokeing: Тука не е квартална кръчма или хоремаг; "майните" си ги тегли на друго място, а не в културен форум! Че модераторите ще ти "свият сърмите" ми се струва!..... :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Харамия, в горкия Мовсес Каланкатуаци, който ти цитираш, не се споменават българи в Северен Кавказ нито веднъж под това им име. Нито в руския превод, който ти имаш, нито в арменския текст от VІІІ век, който аз имам. Общото название на населението северно от Кавказ е "хони". Но от описанието личи, че са били толкова разнородни етнически, че да се утрепеш, няма да можеш да отличиш кои са били собствено хуни, кои сувари, кои българи, кои барсили, кои хефталити. Че е имало от последните личи от това, че авторът говори, че жените имали по няколко мъже.

Чудя се как ще съгласуваш хунорските писания на Съсълов, които докъм 2003 повтаряше нон стоп и автохтонството, с което се зарази напоследък. Или си всеяден?.....

По-добре чети повече и спри да смяташ желаното за истина.

Съгласен, но българите в хрониките са съществували под различни имена и това е всеизвестно на историците! Срещаме ги като: българи, хуни, хунори (ху хунори), кутригури, уногундури, мизи, мирмидонци, траки, пеласги, утигури, чдар булгар, кучи булгар, бурджани, бусурмани (волжките българи), татари (волжките българи) и др.

Що се отнася до автохтонството, то не противоречи на изследванията на Съсълов и Ганчо Ценов, както и автентичните исторически древни хроники. Всички те хващат една по-късна миграционна вълна от Изток на Запад; първата вълна обаче е била обратна оттук на Изток - ВСИЧКИ ФАКТИ ГО ДОКАЗВАТ; ИМА СИ И ПРИЧИНА ЗА ТАЗИ МИГРАЦИЯ - ПОТОПЪТ В ЧЕРНО МОРЕ! Ти новите изследвания не ги ли четеш?! Горещо ти ги препоръчвам; светът се развива непрекъснато (както е казал моя приятел Конфуций: "САМО НАЙ-ВЕЛИКИЯ МЪДРЕЦ И НАЙ-ТЪПИЯ ИДИОТ НИКОГА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ")!..........Бъди здрав и не мой с лошо. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ало, колега кви са тия селски, просташки изрази моля?!? :smokeing: Тука не е квартална кръчма или хоремаг; "майните" си ги тегли на друго място, а не в културен форум! Че модераторите ще ти "свият сърмите" ми се струва!..... :post-70473-1124971712:

Ти на колко ракии си днес, че не спираш да говориш глупости, градски?.. Форумът е за История Харамийка,.. не е за Култура ...,Културния форум е на друго място, обаче ти и там няма се чувстваш конфортно - понеже не си много възпитан /щото се изживяваш като модератор и мои квестор, за което никой не е оторизирал, още по-малко аз! /, плюс това си и малко неук, щото ако беше малко по тарикат и научен, щеще да знаеш че ние които викаме "майна" - сме от едно "село" на което му викат "Град"..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

NIK1, (и всички четящи, пишещи и смятащи да пишат, знайни и незнайни). Тук в този сайт никой нма да тегли нищо на никого!!! Споровете са си спорове, разпалването си е разпалване, но ако някой псува, ругае, напада лично (а не тезата) на опонента и пр., да не се чуди на последиците.

Оттук нататък ако обичате всички пишете като хората, СВОБОДНО, но по същество и културно като нормални хора. Модератор или не, Харамията е прав, не снижавайте нещата и не превръщайте това място в чалга-кръчма. Много моля.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Рицар, за този колабрисмос знам. И КАКВО ОТ ТОВА, КАКВО ДОКАЗВА ТОЙ???? Може би, че българските жреци са играли сиртаки на масата с къси ножове, а после като ги е хванело виното, са се колели наред?!?!?

Горе nik 1 зададе основателния въпрос - нека всички трако-автохтонци посочат едно българско християнско погребение отпреди ІХ век. Тези християнско-български погребения от І век стават такива само в главите на автохтонците. И на техния вожд и учител Ганчо Ценов.

Що се отнася до аланите - към тях нямам никакви симпатии, Протобългарина става и ляга с тях.

А, и още нещо. Преди около месец бях постнал 2 сведения и въпроси към RIZAR. Чакам още отговор....

Мисля ,че отдавна ти отговорих ! Излезе новата книга на Асен Чилингиров "Готи и гети' ,вземи я прочети ,не е толкова дълга и объркваща като "Зиези ,от к..." ,но има доста интерсни неща и автора е взел ,че ти отоговрил.

Това за масите и ножовете си е твоя простотия , всички траколози много добре разясняват защо иде реч ,но айде няма да и обръщаме внимание ,като знаем ,че тебе те води шестата раса от седмото клеймо ,нямаше нужда да ме пращаш при сектантите на Гайд ,които вадят хралупки на катерички и ги обявяват за "Българския кивот " . Още не съм стигнал до там ,а и нямам никакво намерение ,нито пък да ставам исторически агент на Рьорих и Блаватска /като подобно на един арменския филолог ,чиято окултна майка ,води в тайните дълбини на историята /.

Апропо ,както казах за българското християнство има писано ,някои и работи и ти като филогог , трябва да си поначел нещичко от Йоан Ефески по въпроса . Да не говорим ,че в бившето Боспорско царство има не една а 4 епископии на хуните ,оногурите и уногондурите с архиепскоп ,но и това е профучало покрай желанието ти да се вдълбиш в гносиса на тайната раса от Марс или Венера ...

Колкото до гробове има колкото си щете ,като започнем от гробовете на Ина ,Пина и Рима ученици на св. ап. Андрей ,които са били убити в Добруджа /Скития/ ,на това място има манастир сега , до гроба на мъченика Боян Енравота за който има издадена цяла книга от Павел Стефанов , сподвижника на Рашо Рашев.

Отделно от това е ,че марксистко-ленинистката школа не допускаше да се разкрива ранното християнство по Българските земи ,защото това противоречеше на мита за геноцидното налагане на християнството в България от "кръволока" св. цар Борис .

Обаче ,ако не възразяваш има също така една нова книга от док. Г. Атанасов ,когото всички видяха в предаването на Б. Д. от 20.12.2008 "Памет българска " .

На умния и малко му стига !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

NIK1, (и всички четящи, пишещи и смятащи да пишат, знайни и незнайни). Тук в този сайт никой нма да тегли нищо на никого!!! Споровете са си спорове, разпалването си е разпалване, но ако някой псува, ругае, напада лично (а не тезата) на опонента и пр., да не се чуди на последиците.

Именно, знам последиците, и затова се въздържах да кажа "майната ти"..

Оттук нататък ако обичате всички пишете като хората, СВОБОДНО, но по същество и културно като нормални хора. Модератор или не, Харамията е прав, не снижавайте нещата и не превръщайте това място в чалга-кръчма.

Моля, моля, Харамията не е "прав".. Форумът може и да се превърне не "чалга кръчма", ами направо в "бардак" /казано в този стил, и логика/ и заради изцепки, спамове и безсмислици като: "Що се отнася до автохтонството, то не противоречи на изследванията на Съсълов и Ганчо Ценов, както и автентичните исторически древни хроники." (???).Ако трябва да се прави подбор по стила или по смисъла - то за какво СВОБОДНО писане пропонираш?

Ще ти напомня че не съм напсувал никого, и ще ти напомня че дори "изразът върви на майната си", които не употребих, не е псувня. Ще ти напомня също, че опонетът ми ме нарече нихилист - т.е ако смяташ че е имало кавга /което си в правото си да санкционираш/, следва да отчетеш кой я е започнал.. Иначе оставяш впечатление че не си справедлив и обективен..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма последици:) Просто обръщам внимание да не се влиза в тия неща, че оттам излизането е трудно. Никого не смятам да санкционирам, а и това не беше само към теб.

Просто всички не се впускайте в такива диалози занапред.

ПП

Написал съм ЛС. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А, и още нещо , ................. (Рицар, моля ти се, де!!!)

Покойния Рашо Рашев в една статия от дава 54 имена на византийци в България . Тия хора сигурно са погребани на Луната ???

Освен това много преди мнимото 680-годишно идване на босоголата хантюркска ордица на Аспарух да довтаса на Балаканите ,един трак потомък на гота Аспар , съставил армия от хуни и българи , демек "езичници" през 514 год . обявяват религиозна война на монофизита Анастасий заради това ,че заточил илирийските православни владици.

Тюух , бре ги ди си "Езичниците" защитавали честта на Православието , защото толкова обичали своя пастир /това го пишат не един или двама автори ,а всички хронисти от дадения период /,естествено неорентирания в религиите на 21-ви век/окултизми ,синкретизми и прочие побърквизми/ православен епископ Теотим /скитски епсикоп ,заточен заедно със Средецкия ,Скупския и други православни епископи / . Да сте чували ,че хуните топлят сктиския студ ,като четат псалтира или това е едно агиографско хрумване ???

Апропо става въпрос за гота Виталиан ,който син носи чисто тракийското име Куцис /или аланско .протобългарина , по ги разбира / ,който се издига до магистър официорум ,но е убит за антигръцката си политика ,подобно на дядо си Аспар.Юстиниан се оказва по ловък дипломат. Той обаче дава автокефалия на българите провъзгласявайки Архиепископия Първа Юстиниана.

Та прочие и всички братя на Аспарух са християни - Алцек , Кубер ,а видите ли Аспарух дошъл с безбожните тангристи бос и гол на Дунава .

Да не говорим ,че не само Кубрат ,но и свитата му е била покръстена в Копнстантинопол . Далеч съм от мисълта да изключа езичниците от кръга на България ,това не го прави и св. Паисий ,като уточнява ,че българите са оставили христинството и се върнали към езичеството.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласен, но българите в хрониките са съществували под различни имена и това е всеизвестно на историците! Срещаме ги като: българи, хуни, хунори (ху хунори), кутригури, уногундури, мизи, мирмидонци, траки, пеласги, утигури, чдар булгар, кучи булгар, бурджани, бусурмани (волжките българи), татари (волжките българи) и др.

Що се отнася до автохтонството, то не противоречи на изследванията на Съсълов и Ганчо Ценов, както и автентичните исторически древни хроники. Всички те хващат една по-късна миграционна вълна от Изток на Запад; първата вълна обаче е била обратна оттук на Изток - ВСИЧКИ ФАКТИ ГО ДОКАЗВАТ; ИМА СИ И ПРИЧИНА ЗА ТАЗИ МИГРАЦИЯ - ПОТОПЪТ В ЧЕРНО МОРЕ! Ти новите изследвания не ги ли четеш?! Горещо ти ги препоръчвам; светът се развива непрекъснато (както е казал моя приятел Конфуций: "САМО НАЙ-ВЕЛИКИЯ МЪДРЕЦ И НАЙ-ТЪПИЯ ИДИОТ НИКОГА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ")!..........Бъди здрав и не мой с лошо. :book:

Бъди здрав и ти. Иначе четем, четем, ама малко неща стойностни излизат на пазара :book:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...