Отиди на
Форум "Наука"

Египет предлага подводна врата към Александрия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Египет възражда идеята за гигантски подводен музей край бреговете на Александрия, който да разкрие прелестите на затъналия преди векове дворец на Клеопатра, пише в. "Гардиън". Хрумването за необичайния археологически музей съществува от години и е породено от хилядите древни съкровища, открити във водите на Средиземно море, близо до източното пристанище на прочутия град. Безценните находки, намерени на морското дъно през последното десетилетие, включват 26 сфинкса, няколко огромни гранитни блока, тежащи до 50 тона, както и предполагаеми отломки на легендарния фар на о. Фарос, смятан за едно от седемте чудеса на света. Според учените някъде тук се намират и остатъците на дворцовия комплекс на последната владетелка на Древен Египет Клеопатра, потънал след серия от земетресения през IV-V в. сл. Хр.

В близко бъдеще почитателите на историческия туризъм ще имат уникалната възможност да зърнат тези потопени съкровища отблизо, обещават египетските власти. Съгласно амбициозните им планове в началото на 2010 г. трябва да започне изграждането на гигантски подводен тунел от фибростъкло, който да бъде завършен след две и половина години. Проектът е дело на известния френски архитект Жак Ружри, имащ богат опит с подводни структури, и се ползва с подкрепата на ЮНЕСКО.

Появата на първия по рода си археологически музей под морското равнище, който да привлече милиони туристи във втория по големина египетски град, обаче остава под въпрос, тъй като необходимите 140 млн. долара за построяването му все още не са осигурени, отбелязва "Гардиън". Властите се надяват парите да дойдат от частни компании и организации, но някои експерти се опасяват, че огромните технически предизвикателства, свързани с построяването на такава необичайна структура, могат да ги отблъснат. Сред основните проблеми са осигуряването на добра видимост сред отчайващо мътните води на залива, както и създаването на достатъчно стабилна структура, която да устои на силните подводни течения.

http://www.dnevnik.bg/

---

Подробности

http://www.idi.bg/blogs/view/blog/560

post-471-1235638062_thumb.jpg

post-471-1235638071_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Египет отдавна се наложи, като водеща страна в подводната археология.Жалко е, че поради всеизвестни обстоятелства не могат да се посетят подводните археоложически обекти в Либия,а те са много.Водолази от нашето,,подводно общество"в това число и аз,слизахме под водата на траверс Тобрук.Там има работа за подводни археолози поне за 20 сезона.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еднопосочен билет до Либия не е скъп.Проблема е с връщането.За да не си правя излишни реклами пиши ми на Л.С. и ще ти отговоря на всички въпроси относно египетските подводни потаиности.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Еднопосочен билет до Либия не е скъп.Проблема е с връщането.За да не си правя излишни реклами пиши ми на Л.С. и ще ти отговоря на всички въпроси относно египетските подводни потаиности.

Аз имах предвид каква ще е цената за посещение на египетските подводни потайности. :) Нейсе, не съм се засилил натам още. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако си сертифициран водолаз, цената е около 600 евро.

При положение, че нямаш сертификат, е около 800 евро.

Въпросният сертификат можеш да получиш и в БГ, след изкаран курс.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А колко време трае един курс за водолази или за подводни археолози? Може ли да се изкара такъв курс примерно през лятната ваканция?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По същество водолазната дейност е безкрайно разнообразна.Всеки начинаещ водолаз трябва да премине през курс, който в зависимост от сертифициращата организация е с различна продължителност, но не е повече от 1седмица.Следващите нива са по продължителни и за достигането им е необходимо водолаза да има определен брой часове под водата.Има курсове за различни водолазни дейности и боравенето с разнородна апаратура и коктейли от газове,,NITROX",,TRIMIX"или апарати със затворен цикъл на дишане.Колкото до подводната археология,всеки желаещ сертифициран водолаз може да участва в подводни проучвания,стига да има съотвртната квалификация или образование.В Б-я с подводна археология и проблемите около нея се занимават водолази работещи към БАН или други институти имащи отношение към нея.Дори и за не специалисти самия факт, пребиваването под водата и посещението на различни подводни обекти,като потънали кораби от различни времена и епохи,антични останки от селища,вкаменена гора и т.н.т.прави подводното плуване невероятно преживяване.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...