Отиди на
Форум "Наука"

За преклонената Главица


Recommended Posts

  • Потребител

Преклонена главица остра сабя не сече...

Това е най – разпространената поговорка, използвана като аргумент за тезата за „робската психика на българина".

Самата теза е построена на логически заблуди, тъй като се прави обобщение за необобщима маса от хора (разликата между двама българи може да е много по – голяма, отколкото разликата между българин и чужденец от една и съща група (дефинирана по ценности, интереси и т.н.) ). Най – просто казано, разликата между добрия и лошия българин е несравнимо по–голяма, отколкото между добрия българин и добрия чужденец.

Самата заблуда е двойна, тъй като използва едновременно изваждане от контекст и лъжа, тъй като поговорката е цитирана непълно, което променя изцяло смисълът и.Целият текст на поговорката е „Преклонена главица сабя я

не сече, но хомот опъва" и тъй като операторът „но" е отрицателен логически оператор (операция извеждане на подмножество от множество), целият смисъл се обръща.

Пример: Ако А обхваща B, а B обхваща C, то изразите 1 и 2 имат противоположни резултати :

1. D принадлежи на A , следователно и на C

2. D принадлежи на A, но не и на B, следователно не принадлежи на C.

Тук тълкуванието на „Преклонена главица сабя я не сече, но хомот опъва" не може да даде „робска психика", тъй като няма еднозначно одобрение на първата част на твърдението. Поне толкова достоверно е тълкуването,

че тя е израз на стремежа към свобода, буквално еквивалентно на „свобода, а не страх". Отделно, когато поговорката се използва само в първата си част, употребата е с цел ирония (в контекста на смисъла на пълната поговорка) и пдоигравка на угодничеството.

В Заключение можем да споменем, че не само тази поговорка, но и историческите факти опровергават тезата за робската психика (освобождение от 7 робства, 5 от които - без чужда помощ - от VI до края на XX век) и че приемането на твърдения без проверка е истинската робска психика.

http://raylight.blog.bg/viewpost.php?id=302724

Редактирано от П. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

"Преклонена главица" пък се чудят как да орежат политическите му права с измислени "забрани" и "бариери". СТРАХ ги гони от този народ! Жалко, че е изоставен и от учените си. :mad:

Къде сте умни глави - ръка да му подадете?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...