Отиди на
Форум "Наука"

Любопитно за животните


Recommended Posts

 • Модератор Биология

В тази тема ще си споделяме интересни факти от света на животните.

предлагам тази тема, за да не се получава флууд из раздела.

по - долу започвам с първата странност!

Дано да е интересно?!

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Мухи превръщат мравките в свои „роби“ чрез мозъчен контрол

Вид южноамерикански мухи са способни да контролират огнените мравки и да ги превръщат в „истински“ зомбита, съобщава изследване, цитирано от „Нейчър“.

Мухите летят над своите жертви и инжектират своите яйца в мравките чрез крайници, остри като игли. Яйцата се развиват до ларва, която мигрира в главата на мравката, където започва да контролира поведението й. „Заразената“ мравка се превръща в безволево зомби, което се отдалечава на 50 метра от мравуняка, за да не бъде нападната от събратята си, което би застрашило живота на ларвата. Най-накрая ларвата на мухата напуска гостоприемника си, като по този начин го и убива.

Учени от САЩ са изключително заинтересовани от необикновената способност на мухите. През последните години огнените мравки, които са с южноамерикански произход, се разпространяват все повече на щатска територия. Тяхното ухапване е изключително болезнено за човека, а според проучвания те започват да изместват и местните видове мравки. Чрез развъждането на тези мухи, които атакуват само огнените мравки, специалистите се надяват да редуцират популацията им и да спрат инвазията им в САЩ.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Модератор Биология

Медузи завладяват океаните

Гигантски медузи завземат части от Световния океан заради прекомерния риболов и други човешки дейности, съобщи Ей Би Си. Броят на медузите нараства най-много в Югоизточна Азия, Черно море, Мексиканския залив и Северно море. Край Япония медузите са толкова грамадни, че късат рибарските мрежи.

За спешни мерки, които да предотвратят превръщането на медузите в доминантни в морските системи, призовава Антъни Ричардсън от австралийския Институт по морски и атмосферни изследвания. Ричардсън и колегите му са прегледали изследванията, които свързват увеличаването на медузите с прекомерния риболов и високото съдържание на хранителни вещества във водата. Броят на медузите обикновено се контролира от рибите, които изяждат малките екземпляри. Те си съперничат и за храната - зоопланктона. Заради прекомерния риболов обаче медузите се увеличават. Те се хранят и с хайвер и още повече намаляват броя на рибите. Азотът и фосфорът в оттичащите се води предизвикват цъфтеж на червения фитопланктон. Това създава мъртви зони с нисък кислород. В тях рибите не могат да оцелеят, но медузите се справят.

Ричардсън и колегите му твърдят, че глобалното затопляне също е благоприятно за медузите. Всички тези условия могат да доведат до стабилно състояние, при което медузите "ще управляват в океаните".

За решаване на проблема учените препоръчват да бъде ограничен риболовът, особено на малките риби, както и да бъде намалено замърсяването на моретата.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Развенчаха всички митове за най - бързите гръбначни животни на планетата:

Вид северноамериканско колибри, наречено колибри на Анна, е най-бързото животно в света, установиха зоолози от Калифорнийския университет в Бъркли, цитирани от в. "Гардиън".

Съотнесено към размера им, птиците са по-бързи от реактивни бойни самолети и космически совалки. За 1 секунда те могат да изминат повече отсечки, равни на дължината на тялото им, отколкото всяко друго гръбначно животно, и издържат гравитационни сили, при които пилот на изтребител би изгубил съзнание. Ръководителят на изследването Кристофър Джеймс Кларк направил високоскоростни снимки на мъжки колибри на Анна, които извършвали пикиращ полет като част от ритуала си на ухажване. Зоологът измерил, че колибрито се движи със скорост 385 дължини на тялото в секунда, или 27,3 m/s (98,28 km/h)! Това е най-високата регистрирана скорост при гръбначно животно съобразно размера му. По-бързо могат да се движат само насекоми като бълхите. Докато пикира, ухажорът издържа ускорение, което е близо 9 пъти по-високо от силата на тежестта. При ускорение 7g повечето пилоти губят съзнание.

Пикиранията във въздуха са част от поведението на ухажване при много птици. Соколите, сините рибарчета и много морски птици пикират, за да нападат плячката си. При това движение птиците могат да развият изключително високи скорости.

Максималното повишаване на скоростта е важен елемент от ритуала на ухажване при колибрито на Анна заради високия цвърчащ звук, който мъжките произвеждат, докато пикират. Звукът се създава, когато мъжкият разперва външните пера на опашката си, които започват да трептят.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Съживиха бактерии на 120 000 години

Биолози съживиха микроби, прекарали в дебелите ледове на Гренландия 120 000 години, съобщи „Лайв сайънс“.

Устойчивите бактерии, които са открити на около 3000 метра дълбочина, където температурата пада до -56oC, налягането се покачва, а храната и кислородът са недостатъчни, могат да се окажат ключът към разгадаването на възможните форми на живот на други планети.

„Не знаем в какво състояние са открити бактериите. Може да са били в летаргичен сън или със забавен метаболизъм, не знаем със сигурност“, уточнява Джийн Бренчли от Университета в Пенсилвания. Ако са били в летаргичен сън, бактериите са били в състояние, подобно на спорите, при което метаболичните процеси са били сведени до минимум, за да се ограничи размножаването им. Възможно е и бактериите да са поддържали слаб метаболизъм.

За да ги върнат към живот, екип от учени от Университета в Пенсилвания са отглеждали бактериите в лабораторни условия при температура от 2oC в продължение на седем месеца, след което са ги оставили четири месеца на температура от 5oC. В резултат са се получили колонии от първоначално оцветените в лилаво и кафяво бактерии, които учените са нарекли Herminiimonas glaciei.

Според учените жизнеспособността на микробите се дължи отчасти на техния малък размер. По форма микроорганизмите напомнят на Escherichia coli, но са 10-50 пъти по-малки. Освен това те биха могли по-ефикасно да абсорбират хранителни вещества поради по-голямото съотношение площ към обем. Суровите условия, при които тези микроби са оцелели, са най-добрият аналог на възможен извънземен живот, тъй като подобни ниски температури биха могли да запазят клетки и нуклеинови киселини дори в продължение на милиони години, смятат учените. Според тях изследването на подобни микроорганизми може да хвърли светлина върху въпроса какви видове живот биха оцелели в Слънчевата система.

info

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Ще се регенерираме като саламандрите

Учени възнамеряват да модифицират генетически извънредно рядък вид мексикански саламандър. Чрез проучване на механизма на способността му за регенерация те се надяват той да бъде използван и при човека, съобщи Ройтерс. Много от мексиканците вярват, че саламандъра Аxolotl е превъплъщение на ацтекски бог. Наричан още водно чудовище, той има рядко срещаната способност за регенерация на наранени крайници, челюсти, кожа, органи и дори части от главния и гръбначния му мозък. Някои други животни също имат подобни способност за регенериране, но единствено у саламандъра тя е толкова многостранна. Учените вярват, че механизмът на регенерация в бъдеще може да бъде използван и при хора с ампутирани крайници. Любопитното е, че хабитатът на саламандъра, почти изчезнал вид, са останките от древни канали на ацтеките в южните квартали на столицата Мексико сити.

info

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Бактериите могат да предвиждат бъдещето и да се подготвят за него

Учени установиха, че бактериите могат да предвиждат и да се подготвят за бъдещи събития, съобщава "Медикал нюз тудей", цитиран от БТА.

Специалистите изучавали микроорганизми, обитаващи среда, която се променя по предсказуем начин. Бактериите от вида E.coli, например, които "пътуват" през храносмилателната система, са открили, че един тип захари - лактоза – винаги е следван от втори тип захари - малтоза. Специалистите са установили, че освен гените, даващи възможност на бактериите да смилат лактозата, частично активни били и тези, отговарящи за оползотворяването на лактозата. Когато обаче дали първо малтоза на бактериите, учените не отчели активност в гените за лактоза. Това означава, че бактериите инстинктивно са се научили да се подготвят за порцията малтоза след "аперитива" от лактоза.

Учените смятат, че тази способност представлява еволюционна стратегия, която увеличава шансовете за оцеляване на бактериите. Откритието има и практически приложения. Генномодифицирани микроорганизми, които участват във ферментацията на растителни вещества и в производството на биогорива, могат да работят по-ефективно, ако са получили способността да се подготвят предварително за следващата стъпка в процеса.

info

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Ще се регенерираме като саламандрите

Учени възнамеряват да модифицират генетически извънредно рядък вид мексикански саламандър. Чрез проучване на механизма на способността му за регенерация те се надяват той да бъде използван и при човека, съобщи Ройтерс. Много от мексиканците вярват, че саламандъра Аxolotl е превъплъщение на ацтекски бог. Наричан още водно чудовище, той има рядко срещаната способност за регенерация на наранени крайници, челюсти, кожа, органи и дори части от главния и гръбначния му мозък. Някои други животни също имат подобни способност за регенериране, но единствено у саламандъра тя е толкова многостранна. Учените вярват, че механизмът на регенерация в бъдеще може да бъде използван и при хора с ампутирани крайници. Любопитното е, че хабитатът на саламандъра, почти изчезнал вид, са останките от древни канали на ацтеките в южните квартали на столицата Мексико сити.

info

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Токсична молекула помага на птиците да виждат посоките на света

Изследователи от университета в Илинойс са открили, че токсична молекула, за която е известно, че поврежда клетките и причинява заболявания, може да играе централна роля в миграцията на птиците, съобщи www.lenta.ru.

Смята се, че молекулата супероксид има ключово значение в мистериозния процес, който позволява на птиците да „виждат“ магнитното поле на Земята.

Откритието било направено в резултат на „грешка“ от страна на научен сътрудник, смята основният изследовател Клаус Шултен. Сътрудникът не знаел, че супероксидът е токсичен и го сметнал за подходящо вещество в биохимичния процес, включващ протеина криптохром в очите на птиците. Шултен първи предполага, че този протеин е ключов компонент на геомагнитното „чувство“ на птиците. Той смята, че магнитното поле влияе на хода на реакцията на трансфер на електрони, в която участва и криптохромът. За протичането на такава реакция обаче е необходим партньор на криптохрома. Колегата на Шултен предположил, че такъв партньор може да бъде супероксидът. Според Шултен именно токсичните свойства на супероксида му позволяват да изпълнява своята функция. Активните форми на кислорода се образуват в хода на клетъчния метаболизъм и не могат напълно да се изхвърлят от организма. Учените смятат, че именно ограниченият брой радикали гарантира точността на „компаса“ на птиците.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Еволюцията е по-бърза при по-топъл климат

Климатът може да има пряко въздействие върху скоростта на молекулярната еволюция при бозайниците, съобщиха Би Би Си и БТА.

Учени от Технологичния университет в Окланд сравнили ДНК на 130 двойки животни, изследвайки генетично сходни видове, живеещи на различна географска ширина. Екипът е установил, че ДНК на тези, които живеят в по-топъл климат, се променя по-бързо. Тези мутации са първата стъпка в еволюцията. Учените смятат, че изследването може да обясни защо в тропиците има толкова много видове.

Идеята, че микроеволюцията е по-бърза в по-топла среда, не е нова. Сега обаче тя за първи път е установена при бозайниците, които регулират температурата на телата си. Подобен резултат е установяван за растителни видове и при морски животни. Тъй като тяхната телесна температура се контролира пряко от средата, учените направили извода, че ефектът се дължи на това, че климатът променя метаболитното им ниво.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Модератор Биология

Паяк плаши враговете с двойник на собственото си тяло

Тайвански учени открили и наблюдавали вид паяк, който създава абсолютно точен модел на собственото си тяло, за да заблуди враговете си, съобщиха ВВС и БТА.

Експертите смятат, че паякът Cyclosa mulmeinensis може би е първият пример за животно, което успява да изобрети модел на собственото си тяло в естествени размери. Поведението на Cyclosa mulmeinensis предлага обяснение и на въпроса защо толкова много паяци украсяват паяжината си със странно изглеждащи орнаменти. Много животни опитват да отклонят вниманието на нападателите, като използват различни дегизировки. Тактиката на Cyclosa mulmeinensis обаче изумила биолозите, тъй като опитът за привличане на врага на първо място обикновено не е добра идея.

Учените забелязали, че насекомото украсявало паяжината си с детрити, части от растения и остатъци от плячката, които били с големината и цвета на тялото му. Украсите отразявали светлината по същия начин, както тялото на паяците. Така животното създавало декорации със същия размер, форма и вид като собственото си тяло. Тази тактика била ефикасна, защото осите например много по-често избирали да нападнат модела двойник вместо самия паяк.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Котките ни манипулират

Котките разполагат със средство, с което манипулират хората, съобщи Би Би Си. Британски учени от университета на Съсекс откриха, че котките използват "умоляващо мъркане", когато искат да получат внимание и храна. То се различава от обикновеното мъркане, като напомня на бебешки плач. Хитрите писани влизат под кожата ни, като произвеждат звук, който не можем да пренебрегнем. Котките могат да вмъкнат в привидно спокойното си басово мъркане високи звуци на плач. Колко настоятелен е зовът им, зависи от това доколко енергично хитрушата възпроизвежда плача. Авторката на изследването д-р Карен Маккум признава, че то е вдъхновено от поведението на собствената й котка Пепо. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Съвременна

биология", отбелязва БТА.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Водни кончета мигрират 18 000 км

Биологът Чарлз Андерсън от Малдивите твърди, че е открил най-дългата миграция на насекоми, предадоха ВВС и БТА.

Всяка година милиони водни кончета прелитат хиляди километри над морето от Южна Индия до районите си за зимуване в Източна и Южна Африка и след това се връщат обратно. Пътят им в двете посоки е между 14 000 и 18 000 км.

Ако откритието се потвърди, масовото "излизане" на водните кончета ще се окаже първата известна миграция на насекоми над открито море. Тя ще засенчи прочутата миграция на пеперудите монарх /Danaus plexippus/, за които се твърди, че всяка година прелитат около 7000 км от Мексико до Южна Канада.

Андерсън, който работи в столицата на Малдивите Мале, смята, че водните кончета оцеляват в презокеанските полети, като се носят по посоката на ветровете и се хранят с дребни насекоми.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Модератор Биология

Природозащитници издирват загинал в България рядък вид сокол

post-5086-1258140527_thumb.jpg ловен сокол /Falco cherrug/

Карсци е, снабден със сателитен предавател, малд унгарски ловен сокол /Falco cherrug/. Птица, включена в Световната Червена книга, намаляваща почти навсякъде по света. Птица, от която в България са останали броени двойки…И която се увеличава само в Унгария – благодарение на огромните грижи на унгарските природозащитници с пазене на гнездата, изкуствени гнездилки, опазване на местата на обитаване.

Карсци е прекарал от 12 септември до 17 октомври тази година в Североизточна България – в района на Кубрат. Повече от месец унгарските природозащитници и колегите им от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) са проследявали чрез модерната апаратура всяко придвижване на сокола. За привличането му БДЗП е поставило специални гнездилки в района на Кубрат.

На 17 октомври 2009г. спътникът приема за последен път сигнал от младия ловен сокол.

Екип на БДЗП опитва да намери птицата, но лошото време с дъжд и мъгли не дават възможност тя да бъде открита. С надежда се чакат нови сигнали, ден след ден … Напразно.

На 6 ноември природозащитният екип на БДЗП подновява издирването на птицата и предавателя, въпреки преустановените сигнали. Скъпата специална екипировка принадлежи на Унгарското орнитологично дружество и в случай, че бъде намерена, ще бъде върната на собствениците ú за използване в бъдеще за подобни научни изследвания.

БДЗП работи заедно с унгарските орнитолози по опазването на ловния сокол в рамките на проекти, подпомагани от Би Би Си и Европейския съюз.

Какво ще открие екипът на БДЗП в калните ниви около Кубрат? Може би нищо-това дори не е търсене на игла в купа сено! А може би драматични подробности за съдбата на рядката птица?

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Модератор Биология

На 30.10.2009 г., от 15.40 ч до 16.15 ч наблюдавахме необичайно голямо струпване на Белооки потапници /A. nyroca/ в Карталийското блато на Дуранкулашко езеро. Ятото бе от приблизително 3500 екз., като голяма част от птиците се придържаха в близост до тръстиките на брега. Всред тях се чуваха единични зеленоглавки и бяха забелязани единични клопачи. Подобно количество на белооки потапници не е отчитано в Дуранкулашко езеро, въпреки редовните наблюдения в района от 1990 г. В отделни водоеми (естественни и изкуствени) по р. Дунав, в различни години, има данни за струпвания на вида в края на август, от порядъка до 3000 бр., но по черномоското крайбрежие никога до сега. На 01.11.2009 г. при редовно отчитане на водоплаващи птици са регистрирани единични белооки потапници в ез. Дуранкулак.

info

post-5086-1259271294_thumb.jpg post-5086-1259271300_thumb.jpg post-5086-1259271308_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Модератор Биология

По време на регулярната обиколка на Бургаските езера, 13 – 14 Март 2010 г. екипите на БДЗП преброиха над 14 000 птици от 48 вида. Поради високото ниво на езерата, по-голямата част от птиците бяха концентрирани в разливите край тях.

post-5086-1269534127,5529_thumb.jpg

Сред интересните наблюдения бяха 14 жерава /Grus grus/ в ЗМ „Узунгерен” с още, над 100 екземпляра от световнозастрашения вид тръноопашата потапница /Oxyura leucorodia/, както и малки корморани /Ph. pygmeus/, къдроглави пеликани /Pelicanus crispus/ и белооки потапници /Aythia nyroca/

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

http://vbox7.com/play:c4a11666

Каква е тази змия и според вас откъде може да се е взела?

п.п. звука може да си го изключите направо ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

То от този клип не личи нищо определено, но ми заприлича на Царевичен смок /Elaphe guttata/?

Ето и малко инфо

post-5086-1269722148,0823_thumb.jpg

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Прилича, да, сцената се разиграва в Северна Америка. То змията си е змия, попаднала е в мотора сигурно да се топли, но и наш`те екземпляри и пратеници там заслужават изследователско внимание...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Не е ясно какво става после. Дали пък не е монтаж, но ми изглежда като истинско?

http://www.youtube.com/watch?v=t5uxXAZNii8

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

За мен това си е чист монтаж.

Ей това

не е. Сигурен съм, че зъбите на кобрата обаче ги е хванала липсата :) мисля често го правят този номер.
Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Модератор Биология

post-5086-1277975541,1638_thumb.jpg

Международната природозащитна организация WWF проведе двуседмична експедиция по целия български участък на река Дунав от река Тимок до Силистра и откри нова колония от световно застрашения малък корморан, предаде кореспондентът на БГНЕС в Плевен.

post-5086-1277975492,2699_thumb.jpg post-5086-1277975525,5664_thumb.jpg

Доскоро в българския участък на река Дунав имаше само една птича колония, която не е на остров - тази в езерото Сребърна. По време на експедицията бяха установени три нови колонии по брега - в Островското блато и в Защитена местност Калимок при Тутракан. Основният вид, който формира колонията в Калимок, е от световно застрашеният малък корморан и наброява над 300 двойки. Благодарение на това числеността на този рядък вид в България се е увеличила двойно за последните четири години. В същото време колониите на островите Вардим и Мишка бележат драматично намаляване на гнездящите птици, като някои от тях дори са изчезнали. Основните причини за това са безпокойство от горскостопанските дейности и рибарите. WWF проведе подобна експедиция по Дунав през 2006 г., което дава база за сравнение. Общият брой на птичите колонии по дунавските острови се е запазил на 10. Едната от българските колония - срещу езерото Сребърна - е изчезнала, но се е формирала нова на румънски остров. Бяха регистрирани 3600 двойки птици в българския участък на Дунав, при 3900 преди четири години. Наблюденията бяха извършвани от лодка и два наземни екипа. Участваха девет души, включително учен от БАН. Лодката за експедицията беше предоставена от Природен парк Персина, а в работата по блатата на остров Персина бяха включени и представители на Българско дружество за защита на птиците в Свищов. Преди 10 години по инициатива на WWF правителствата на България, Румъния, Украйна и Молдова подписаха споразумението за "Зелен коридор Долен Дунав" - най-голямата европейска инициатива за опазване и възстановяване на над 1 милион хектара влажни зони и биоразнообразие по реката. В резултат България възстанови влажни зони в своя участък на Долен Дунав и създаде още 7 нови защитени територии. Сред тях са Природен парк Персина и Защитена местност Калимок-Бръшлен, където бяха наблюдавани и новите птичи колонии.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Учени от Великобритания успяха да проследят зимната миграция на славеите през Африка и установиха, че тези пойни птици изминават цели 4800 километра всяка година. Мъжко славейче с кодовото име OAD е регистрирано да напуска Британия на 25-ти юли миналата година, след като преди това е засечено да гнезди в Норфолк. То прелетяло през Франция и Испания, след което се отправило на юг покрай бреговете на Западна Африка и стигнало до Гвинея-Бисау, където прекарало зимата. Славейчето OAD се е върнало в Британия през април.

post-5086-1277975932,0701_thumb.jpg

Проследяването на това невероятно 4800 километрово пътешествие станало възможно с помощта на специално следящо устройство, което било закрепено за птичката. По този начин се разбулва вековната мистерия относно това, къде отиват през зимата дребните мигриращи птици (като лястовиците и дроздовете). Въпреки че преди са били проследявани миграциите на други, по-големи птици през Сахара, като например орлите-рибари и папуняците, учените за първи път успяват да проследят маршрута на по-малък представител на птичето царство.

Цялата статия от източник: Independent.co.uk

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...