Отиди на
Форум "Наука"

Five real life soldiers who make Rambo look like pussy!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Гледайте кво става тука - http://www.cracked.com/article_17019_5-rea...like-pussy.html

Статийката е оформена да изглежда шокиращо и забавно, обаче е факт, че тези личности са съществували и подвизите им са били наградени със съответните солидни количества медали. Наистина невероятно обаче!

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

След по-обстойна проверка от различни източници се оказва, че историите са напълно автентични и всеки един от юнаците в тая класация е оживял не само в споменатите битки, но и след войната. А бесния финландски снайперист Симо Хайха се оказа, че е починал наскоро - през 2002 на 97 годишна възраст и то при положение, че още през Зимната война са му отнесли половината глава с някакъв експлоадиращ куршум!

Simo_Hayha-s585x360-11707.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Забавното в случая е, че дори при сравненията и свръхпреувеличените подвизи на измислените холивудски герои не могат да стъпят и на малкия пръст на реално посочените :Oo: Конкретно съпоставянето на Хайха с най-фантастичния холивудски филм за снайперисти "Дъ Шуутър" показва цифром и словом, че реално съществуващия финландец е избил точно 10 пъти повече врагове от героя във филма, който ги е мерел със супермодерен снайпер с оптики, стойки и тн. в някаква пустиня, докато Хайха е ползвал най-обикновена пушка от ВСВ в затънтените фински гори при температури от минус 40 градуса :rock:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Този първия направо ме разби :coolthumb: .Изкарал обикновенна военна служба,стоял в -40 градусови температури и с една проста пушка убива за 100 дни 705 души.Накрая половина му глава заминава,а той все още жив.Между другото по много интересен начин е написана статията ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ПАВЛИЧЕНКО Людмила Михайловна

( 12. 7. 1916 - 27. 10. 1974)

Родена е на 12 юли 1916 година в село Белая Церковь (в момента град в Киевска област, Украйна) в семейство на служещи. Когато е на 14 години родителите и се преместват в гр.Киев, където тя се присъединява към клуб по стрелба и по късно започва работа в завод Киевски Арсенал.

В началото на Великата Отечествена война тя е студент в Киевския държавен университет където завършва 4 курса. От юни 1941 – се записва като доброволец като най интересния факт е че когато се присъединява е облечена е модерно с добре направена прическа и прилича на фотомодел и носи винтовка, вербовчикът който я приема в армията се смее и и предлага да бъде приета като медицинска сестра, но тя отказва и показва свидетелство за точна стрелба. Заради добрата и подготовка я изпращат в снайперски взвод.Павличенко се присъединява към 25-та стрелкова дивизия (Чапаевска), Приморска армия, Северно-Кавказки фронт) и става една от 2000 съветски снайперистки. Като снайперист първите двама убити от нея са при Беляевка като използва винтовка Mosin-Nagant /(9.6 g) куршум скорост 2800 ft/s (853 м\с), с ефективност на стрелбата до 600 ярда / приспособена така че да стреля от укритие .В състава на Чапаевската дивизия участва в отбранителните боеве в Молдавия и на юг в Украйна. От 10 август 1941 година в състава на дивизията участва в отбраната на Одеса, където сметката и достига до 187 убити.В средата на октомври 1941 година войските на Приморската армия са принудени да напуснат и да се евакуират в Крим за усилване на отбраната на Севастопол. 250 дни и нощи Людмила Павличенко участва в отбраната на Севастопол. През май е цитирана в бюлетин на командването като на сметката си има вече 257 немски войници. Като цяло за участието си във войната има на сметката си 309 унищожени немци от които 36 снайперисти. Интересно е също че в убит от нея немски снайперист Павличенко намира неговият военен дневник и вижда че той има на сметката си около 500 убити съветски войници. През юни 1942 година е ранена при минометен обстрел. С пропагандна цел е изпратена в Канада и САЩ , където се среща в Белия дом с Ф.Д.Рузвелт и неговата жена. В Канада получава като подарък винтовка “Winchester”, с оптически прицел, която в момента е изложена в централния музей на въоръжените сили в Москва. През 1943 година е удостоена със званието майор, като завършва курсовете “Изстрел”. Званието Герой на Съветския Съюз е присвоено на 25 октомври 1943 г., като са и връчени орден “Ленин” и “Златната звезда”.

Член на КПСС от 1945.

След войната през 1945 година завършва Киевския държавен университет.

1945 -53 година е сътрудник на ВМФ.

Наградена е с два ордена “Ленин”.

Почива на 27 октомври 1974 година и е погребана в Москва.

--------------------------------------------------------------------------------

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С някои уговорки:

In temperatures between −20 and −40 degrees Celsius (−4 and −40 degrees Fahrenheit), dressed completely in white camouflage, Hayha was credited with 505 confirmed kills of Soviet soldiers, and 542 if including the unconfirmed deaths. The unofficial Finnish frontline figure from the battlefield of Kollaa places the number of Hayha's sniper kills over 800. A daily account of the kills at Kollaa was conducted for the Finnish snipers. Besides his sniper kills, Hayha was also credited with over two hundred kills with a Suomi KP/-31 submachine gun, thus bringing his credited kills to at least 705. All of Hayha 's kills were accomplished in less than 100 days.
Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
С някои уговорки:

Здрасти!

При тяйх финландеца има 542 убити.

http://www.snipercentral.com/snipers.htm

Интересно е пък, че руснаците доста добре научават урока даден от Хайха, защото после те дават масовото количество снайперисти на ВВТ. Интересно би било да се види кога имат повече убити. При нападение или при отстъпване. Аз мисля, че снайпериста обикновенно е оръжие на отстъпващите.....

:post-70473-1124971712::post-70473-1124971712::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами според мен по-скоро на позиционните боеве, предимно в градски условия. Апогея на снайперистите е при боевете в Сталинград, Харков и Севастопол най-вече.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами за разлика от филмите ,,снайперистът,,е ,,универсално,,оръжие,без значение настъпление,отстъпление и ,,позиционни боеве,,Има и вариант при който след настъпление на ,,врага,, в тила му остава добре замаскиран снайперист който ликвидира доста хора,но шансовете му за оцеляване са минимални,и още по оспорваната ,,кукушка,,Иначе в филмите екшън много,пример двубоят на Зайцев и Кьоних макар че такъв няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това ясно, но имах предвид, че най-много "точки" снайперистите са навъртяли криейки се из разрушени сгради в големите градове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Това ясно, но имах предвид, че най-много "точки" снайперистите са навъртяли криейки се из разрушени сгради в големите градове.

Здрасти!

Ами финландеца действа в гората. А пък руснаците са неопитни тогава.

После сигурно преодаляват стрелбите между развалините на градовете. Но този проблем лесно може да се преодолее. В 1956 година в Будапеща танковете давът пряк изтрел с броненосна граната върху зграда от която видят огън. Така събарят много згради. Стига да запалиш цигара на балкона привечер.....

Същото правят и сега за разлика с ръчни ракети или хеликоптери, стига да засекът координатите на прикритието на снайпериста или да го прицелят с лазеров лъч.

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...