Отиди на
Форум "Наука"

Алигатори


Recommended Posts

  • Потребител

Външен вид

Алигаторите се характеризират с по-широка муцуна и с по-дорзално разположени очи в сравнение с типичните крокодили. И двата съвременни вида са със сравнително тъмна окраска, често почти черна. Но окраската е силно зависима и от водата. Така например води, богати на водорасли, придават зеленикаво оцветяване на алигаторите, а тези обитаващи води с висока концентрация на танин от гниещи дървета са тъмно оцветени. Сериозна отличителна черта на алигаторите е, че когато челюстите са затворени само горния ред зъби може да бъде видян, за разлика от типичните крокодили при който и горните и долни зъби са ясно забележими. Съществуват обаче отделни екземпляри алигатори с челюстни деформации, при които тази отличителна черта е трудно забележима. Очите на възрастните екземпляри отразяват светлина в червен цвят през нощта за разлика от тези на младите (зелен чвят) и това често се използва при нощен лов на алигатори.

Физически характеристики

Американският алигатор достига средно на тегло и дължина съответно 363 kg и 4 m. Според парка Евърглейд, най-големият описан алигатор във Флорида е бил дълъг около 5,3 m, а за най-големият в света се счита екземпляр, уловен в Луизиана, дълъг 5,8 m. Малка част от тези екземпляри са мерени на тегло, но обикновено масата им е около тон.

Китайският алигатор е значително по-малък с дължина рядко надминаваща 2 m.

Продължителността на живот на алигаторите е около 50 години, но при благоприятни условия може да надмине 70 години. Така например в Белградската зоологическа градина има екземпляр от 1937 година, а в зоопарка на Рига, Латвия - от 1935 година.

Местообитание и разпространение

Има само две страни в света, където се срещат алигатори - САЩ Китай.

Американския алигатор нормално обитава крайбрежието на Мексиканския залив, Тексас, Оклахома, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида, както и Арканзас, Джорджия и в Северна Каролина и Южна Каролина. През подследните години ареалът на алигаторите в САЩ се разширява на север. Алигатори са били забелязвани в Мемфис, Тенеси [1], може би преплували река Мисисипи. Мнозинството от американските елигатори обитават щатите Флорида и Луизиана. Така например изчисленията показват, че в щата Флорида има повече от един милион алигатори

Китайският алигатор е застрашен от изчезване вид и се среща само в няколко блата по поречието на река Яндзъ. Полагат се усилия за опазването на този вид, като изчисленията показват, че само наколко дузини екземпляри живеят в естествената си среда, а около 10 000 екземпляра са в различни зоологически градини и консервационни паркове.

Поведение

Възрастните мъжки алигатори са самотни, териториални животни. По-малките, често се вскупчват на групи. Като принцип може да се отбележи, че възрастните алигатори (мъжки или женски) бранят своята територия, докато малките имат висок толеранс към други индивиди със същия размер.

Въпреки, че алигаторите имат тежко и масивно тяло, както и забавен метаболизъм, те са способни да развият за кратко време скорости от 50 km/h [2]. Плячка на алигаторите често са сравнително малки животни, който могат да бъдат уловени и убити с една атака, но дори и големи животни са обект на лов, предварително умъртвявани чрез удавяне. Алигаторите поглъщат храна, която не може да бъде преглътната наведнъж или като я оставят да се разложи или като я захапят и активно я разкъсват чрез мятане или търкаляне.

Повечето от мускулите на челюстите са създадени за захапване и задържане на плячката, затова и мускулите който затварят челюстите са изключително силни, но мускулите отварящи челюста са относително слаби. В резултат, възрастен човек може сравнително лесно да задържи затворена муцуната на алигатор, а често въже или гумена примка напълно достатъчно за да се възпрепятства отварянето на челюстите.

Алигаторите са относитлно боязливи и при наличие на хора предпочитат да избягат или да се потопят във водата. За нещастие това е довело до арогантно поведение от страна на хората, които често посещават животинските леговищата. Съществуват закони срещу даването на храна на алигатори, но тази практика все още съществува и води до загуба на естествените инстинкти на алигаторите и скъсяване на дистанцията между алигатора и човека.

Хранене

Алигаторите поглъщат всичко, което могат да уловят. Когато са малки, те се хранят с риба, насекоми, охлюви и ракообразни. Когато пораснат могат да започнат да се хранят и с по-големи животни - големи риби, костенурки, дребни бозайници, птици и други влечуги. Кагато са изключително гладни, могат да се хранят и с мърша. Стомасите им съдържат и гастролити. Възрастните алигатори могат да нападат диви прасета и елени, както и по-малки алигатори. В някои изолирани случаи алигатори са забелязвани да атакуват пуми и мечки. С навлизането на човек в естествената им среда, атаки над хора са познати, но не са чести. За разлика от крокодилите, алигаторите не разпознават веднага плячка в лицето на човек.

Човешките жертви, причинени от алигатори имат тенденция към нарастване поне в САЩ. Докато за 30 години (от 1970 г. до 2000 г.) в САЩ е имало 9 жертви на алигатори, за периода 2001 - 2006 г. общия брой е около 11. Алигаторите се боят от хора, но самоувереността и арогантността на човек, често е причина за атаките на алигатори над хора.

Размножаване

Половата зрялост на алигатора е зависима повече от размера на животното, отколкото от възрастта му. За зрели екземпляри с считат тези достигнали размер над 1,5 m. Размножителният сезон е през пролетта, когато водата е сравнително топла. Женските изграждат гнездо в близост до водата, в околоните корени и храсталаци и отлагат там яйцата си. Полът е абсолютно зависим от времето на инкубация и от околната температура. Температури от около 30 °C дават женски екземпляри, а при 34 °C се излюпват само мъжки. Тази зависимост от температурата е в първите седем до 21 дена от инкубацията. Естественит гнезда, изградени върху листа са сравнително по-топли (34 °C) с тези изградени върху заблатени места (30 °C), което се отразява на пола на новоизлюпените. Нормалното съотношение на половете в природата (при излюпването) е 5:1 в полза на женските екземпляри.

Женският алигатор застава на стража до гнездото и помага на малките да достигнат водата след излюпването. Грижата за малките може да продължи до една година, ако те останат в същата област. Най-голямата заплаха за малките алигатори са възрастните, причина за около 50% от смъртността на младите.

Изкуствено отглеждане

Отглеждането на алигатори е голяма и нарастваща индустрия във Флорида, Тексас и Луизиана. Общо тези три щата произвеждат около 45 000 кожи годишно. Кожите от алигатори са изключително скъпи, като тези на животни над 1,6 - 1,7 m струват няколко стотици щатски долара. Пазарът за алигаторово месо също нараства, като в САЩ годишно се произвежда над 135 тона месо.

Американски алигатор

Американският или мисисипски алигатор (Alligator mississippiensis) е един от двата вида крокодили от семейство алигатори, които носят наименованието алигатор. Другият е т.нар. китайски алигатор, който е доста по-дребен от американския.

Ареал

Американският алигатор обитава водоемите в субтропичните части на САЩ. Среща се в района на Мексиканския залив, на териториите на щатите Флорида, Луизиана, Джорджия, Северна и Южна Каролина. Обитава сладки води- реки, езера и блата. В много райони в ареала му популацията на вида е значително намаляла. През последните години обаче тя стабилно се увеличава благодарение на природозащитните организации. Алигаторът е защитен вид в САЩ и обитава защитени райони като националния парк Евърглейдс във Флорида.

Размери

Американските алигатори са едри крокодили — възрастните индивиди достигат дължина между 3,6 и 4,5 метра. В много редки случаи може да има американски алигатори, които да надвишават тези граници. Въпреки това са улавяни индивиди, дълги над 5, дори до 6 метра, но подобни гиганти при този вид са изключително рядко явление. Най-големият рекорден по размери представител на вида е бил дълъг 5,8 метра, въпреки че в миналото са описвани и малко по-едри екземпляри.

Поведение

Американският алигатор е по-малко агресивен в сравнение с други представители на разред крокодили. Това не го прави по-малко опасен. Всяка година алигаторите убиват около 11 души в САЩ. Но всъщност този вид може да се определи като безопасен в сравнение със соленоводния крокодил, черния кайман или нилския крокодил, които вземат и много повече жертви от американския алигатор. Има случаи в някои щати обаче, когато алигатори навлизали и в близост до населени места, където са нападали хора. Според един доклад на американското дружество за защита на природата доста по-често при такива опасни "посещения" в близост до населени места, жертви на големите влечуги са ставали кучета, в повечето случаи скитащи и бездомни, които стават лесна плячка на алигаторите.

Развитие

Плячка на американските алигатори предимно стават риби, птици, костенурки, гущери, змии, различни бозайници и др.

След размножителния период женската снася между 20 и 50 яйца, от които 3 месеца по-късно се излюпват малките. Женската неотлъчно пази първо яйцата, а после и малките през първите им дни.

american-alligator.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Китайски алигатор

Китайският алигатор (Alligator sinensis) е един от двата съвременни представителя на род алигатор от семейство Алигаторови (Alligatoridae). Среща се единствено в Китай и затова е наречен по този начин. В сравнение с другия представител на същия род - американски алигатор (Alligator mississippiensis), китайският е по-дребен и достига средно на дължина до около 1,5 m

Разпространение

Първоначално е бил разпространен широко в Китай, но съвременният му ареал е стеснен значително до около 200 индивида (от които само 50 полово зрели) в различни блата на река Яндзъ в провинциите Дзянсу, Джедзян и Анхой. Стесняването на естественото му обитание е вследствие на използването на земите за земеделие и тровенето на гризачи (мъртвите биват поглъщани от алигаторите). Много малко гнезда на китайски алигатори се откриват всяка година, и единствено процент от тях дават ново поколение.

Природозащитен статут

Китайският алигатор е критично застрашен вид според IUCN[1]. Съгласно конвенцията за международна търговия с изчезващи видове от дивата флора и фауна, търговията и износа на китайският алигатор е сериозно ограничен. Въпреки тези мерки, числеността му намалява. Усилията за опазването му са насочени в реинтродуциране към естествена среда на животни отглеждани в изкуствени условия, но опитите от подобен род нямат голям успех.

Китайски алигатор

herp_alligator.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...