Отиди на
Форум "Наука"

Болна костенурка


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте! Имам 3 водни костенурки на по 3 години. Едната напоследък има някакви проблеми с дишането, стои само на повърхността и често си отваря устата. загубила е апетит. Чувам и някакво хрипане.

За съжаление в моя град ветеринарите не са добре запознати с костенурки, затова се обръщам към вас за помощ!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма как някой да помогне от форума ( този или някой друг), животинката трябва да се прегледа. Все пак трябва да се довериш на някой ветеринарен лекар от твоя град. Вероятно има някакъв възпалителен процес и може би ще трябва да и се приложат антибиотици, дори ако не се уточни диагнозата това поне може да се направи - просто животинката не трябва да се оставя така. Има и разни витаминчета в зоомагазините за костенурки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, ще я заведа...Засега я слагам в топла вода, за съжаление няма слънце, което да нагрее въздуха над нея...

Благодаря за отзива!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Искам с прискърбие да съобщя, че костенурката на Марсел (който е мой приятел и колега) почина. Моля, който разбира от отглеждане на костенурки и построяване на възможно най-щадящия здравето вивариум да ни даде информация, за да измислим как да предотвратим това да се случи с другите му две костенурки! колко светлина, колко храна, от какъв тип, каква жива храна, колко водорасли...какви витамини!!! Колко суша, колко вода, как да се сменя водата.

В нета има различни съвети, но колеги, Фикстерс, goshawk дайте принципна информация. Аз се наемам да я предам на Марсел, защото той няма достъп до интернет сега и да му помогна да подобри живота на своите любимци, защото му беше много тъжно, че бе безсилен да помогне на своя приятел...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мисля, че това е полезно. Надявам се колегите няма да се сърдят за цитата.

Правилното хранене е главният залог за успешното отглеждане на сладководни костенурки. Болшинството храни, които обичайно се предлагат на червенобузите костенурки (месо, малки пеперуди, калмари), са адекватни единствено по отношение на белтъчно съдържание. Някои фабрично приготвени гранулирани храни са балансирани по отношение на белтъчини, мазнини, витамини. Практически всички храни, обаче, не съдържат необходимото количество калций. Тези проблеми могат да бъдат решени по два начина.

Първият начин е да се нучат костенурките да получават храната на брега, започвайки първоначално на границата на водата при наклонен бряг. В последствие се поставя храната в малък съд с неголямо количество вода. Могат да бъдат хранени и извън аквариума (например като се поставят в съд с малко мека вода). В тези случаи храната може да бъде посипвана с праховидни форми на калциеви соли и витаминни добавки.

Вторият начин е да се хранят костенурките основно с дребна, нетлъста риба, заедно с костите; винаги да се изхранват и малки аквариумни охлювчета (Ampularia spp.) или наземните (Helix aspera). Малките аквариумни рибки от типа на гупите костенурките могат да поглъщат цели. Могат да бъдат хранени и с късчета размразена морска риба (по-добре от семейство костурови, отколкото сельодови или скумриеви). Ако рибата е доста едра, то може да се обрежат ребрените кости и след това да се направят "порционни" хапки заедно в прешленни кости. Ако рибата е много тлъста (цаца, херинга), най-добре е да се подържи в гореща вода (80°С) в продължение на 1-2 минути.

Месото е най-лошият вид храна от всички достъпни видове.Рахит и хиповитаминоза А се развиват в почти всички случаи, когато костенурките се изхранват единствено с месо. Месото може да се добавя към гранулираните храни за костенурки, тъй като не всички от тях съдържат необходимото количество белтъчини. За съжаление костенурки, привикнали към сурово говеждо месо, трудно приемат други видове храни.

Живата храна (земни червеи, малки пеперуди)е много подходяща за изхранване на млади животни. След продължително гладуване, свързано със заболяване или зимуване, костенурките обикновено започват да се хранят с жива храна.

Месо от калмари, скариди, суров черен дроб, е полезно като добавка. То не трябва да бъде основна храна. Ако се хранят костенурките веднъж седмично с черен дроб, то се избягва необходимостта от добавка на витамини към храната.

Изкуствени храни съществуват в най-различни разновидности. Те не винаги отговарят на реалните потребности на вида. В някои случаи вкусът им не се нрави, а в други храните се оказват недобре балансирани по отношение на белтъчини, калций, витамини. В повечето случаи това са модифицирани храни за риба.

За сладководните костенурки може самостоятелно да се приготви хранителна смес на основата на хранителен желатин или агар-агар.Това позволява да се разнообрази храната и лесно да се добавят към нея витамини и минерални компоненти. В състава на сместа могат да се включат: морков-70г., зеле-50г., ябълки-50г., рибно филе-145г., филе от калмари-100г., сурово яйце-2бр., мляко-150мл., Тетравит-20капки, калциев глицерофосфат-10таблетки, желатин-30г. и вода-150мл. Първоначално се залива желатина с топла вода и след набъбването му се разтваря напълно на водна баня. Смляните с месомелачка трърди хранителни компоненти се заливат с горещия разтвор(80°С) и разбитите с мляко яйца и сместа се разбърква много добре. Витамините и натрошени таблетки глицерофосфат се добавят към сместа, когато температурата е паднала примерно до 30°С. След добавяне и на последните съставки сместа още веднъж се разбърква добре и се поставя в хладилник. Преди изхранване готовата смес се нарязва на кубчета и се затопля до стайна температура.Това количество е достатъчно за 10 хранения на една възрастна костенурка. Ако животното се разболее, към сместа се добавят лекарствени препарати.

С напредване на възрастта в храната на костенурките все по-голям дял заемат хранителните съставки от растителен произход.Ако в аквариума се посадят водорасли, то костенурките с удоволствие ще ги опасат. В качеството си на растителна храна са подходящи: листна салата, младо зеле, блатна леща, анахарис, спирогира, едогониум, Nasturtium fontanum и др. Млади костенурки (до 2 години) могат да се хранят ежедневно.Възрастни костенурки трябва да се хранят не по-често от 2-3 пъти седмично.

и това

Основни грешки, които се допускат при отглеждане на сладководни костенурки:

1. Не бива да се отглежда костенурка в аквариум без суша. Тя е в състояние да потъне и се удави, въпреки че се нарича "водна".

2. Не бива да се отглеждат костенурки без отопление.

3. Не бива да се хранят костенурки единствено със сурово месо.

4. Не трябва да се хранят костенурки само с растителна храна.

5. Когато костенурката не получава храна достатъчно богата на калций, то трябва да се добавя задължително минерална добавка.

6. Не бива да се добавят в храната мастноразтворими витамини "на око".

7. Не бива да се отглеждат костенурки в мръсна вода, особено когато се образува на повърхността ципа.

8. Ако костенурката е обрасла с водорасли, не се чисти с груби четки или да се белят роговите пластинки.

9. Зимният сън не е задължителен за костенурките.

10. Не бива да се отглеждат няколко самци в един аквариум и да се допускат нови животни без предварителна карантина.

11. Не бива да се използват за строителство на изкуствения воден басейн единствено гладки материали (стъкло, пластмаса).

12. Необходимо е съблюдаване на строга лична хигиена след контакт с костенурки и почистване на терариума.

13. Не бива да се мие аквариума в кухнята и да се използва посуда, в която се готви за хора.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...