Отиди на
Форум "Наука"

Средновековно Търново - водоснабдяване


Recommended Posts

  • Потребители

Водоснабдяването на една крепост е изключително важно, тъй като недостигът на вода при продължителна обсада често е ставал причина за капитулация. Тъй като Търново е един от най-добре проучените средновековни бълг. градове, то разглеждането на неговото водоснабдяване ще даде представа и въобще как се рашавал този съществен въпрос в средновековните градове.

Търново е обграден от водите на река Янтра. Въпреки това при обсада възможностите за достъп до реката се ограничавали съществено.

Затова крепостната стена покрай реката разполагала с кули-кладенци, от където можело да се черпи вода (на прикачената скица е изобразена кула-кладенец от крепостната стена край Великата лавра).

По-интересен е въпросът с водоснабдяването на хълмовете заради височината. Разбира се това, което може да се каже за водоснабдяването на хълмовете не може да даде съвсем пълна картина, защото се ползват археологическите данни, а това ще рече - само направеното от устойчив материал.

Водоснабдителна кула се е намирала при дн. Балдуинова кула, но не е запазена или реконструиарана.

Добре експониран е кладенецът намиращ се зад патриаршеския храм и може би това е най-впечатляващото за туристите водоснабдително съоръжение. Този кладенец е по-интересен заради височината, на която е направен.

Доста по-сложна технически е схемата на каптажите, щерните и отводнителните тръби, макар и по-лесно осъщевима. Те по-малко се забелязват от посетителите на крепостта, защото се смесват с множеството други основи от стради.

Това, което е оцеляло разбира се не изчерпва всички способи за събиране и съхраняване на вода. тъй че в някои случаи ще трябва да се спрем на сравнителни данни - т.е. данни от епохата на осм. иго или пък за други крепости от средновековието.

post-549-1248030501_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Ето няколко водохранилища от ранновизантийския период на Царевец.

Статията е въобще за ранновизантийските сгради на Царевец от V-VІ век, но що се отнася до снимките - всичко от този период е основи и по-надолу, т.е. цистерни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна тема, в Маркели (Карнобатско) има подобна водоснабдителна кула. Така и така не успях да разгледам крепоста добре, но ми се струва, че тази кула е извън крепостните стени, може би Живко Аладжов ще я публикува скоро и ще хвърли повече светлина по въпроса :)

Добре запазени водохранилища има на Цепина (Пазаржишко).Още при входа на Котел има един хълм, казва се "баба Вида". На върхът му някога имало наблюдателен пост.Водата там е била докарвана по съвсем съвременнен начин: от по-висок хълм в близост, са спуснати глинени тръби стигащи до самия връх на "баба Вида" така водата, събирана може би в скрити водохранилища от съседния, или защо не съседните хълмове е била докарвана до самия връх "баба Вида" без ни най-малко усилие ако не броим самият строеж на водопровода и поддържането му.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...