Отиди на
Форум "Наука"

Сексуалността


Recommended Posts

  • Потребители

От хилядолетия насам обуздаването на сексуалността, нейното ритуализиране или превръщане в табу е опорна точка на множество културни форми - религиозни, философско-мистични, практически ритуали, военни стратегии, научни постижения и т.н.

Най-общо казано е вярно, че сексът движи света и то не само, защото без него няма да има живот и хора на Земята.

Канализираната правилно сексуалност е източник на множество умения и практики. Нейното споделяне в съвременния свят е един здравословен начин на общуване, стига да е само на ниво споделяне - в нея да няма насилие и несъгласие от някоя от страните.

Проблемите свързани със сексуалността, за съжаление все още, макар и да живеем в общество с малко сексуални табута, все още са дневен ред.

Особено важно е да се каже, че тези проблеми в българското общество са доста сериозни.

Това се дължи първо на големия разрив между представите на различните поколения за "здравословна сексуалност" и сериозната грешка на българите, когато говорят за секс - или като за нещо "мръсно" и "забранено" или като за нещо, което става основа за развитие на "мръсен" хумор и "мръсни" вицове.

Рядко в нашето общество се говори за секс нормално.

Най-рядко, в нашето общество се говори за секс нормално пред подрастващите младежи, които актуално, тук и сега опознават сексуалността на телата си. Тяхното сексуално образование от страна на родители и общество се изразява в пропагандата на безопасен секс - не правете деца и не хващайте болести или най-добре не правете секс :) Отказът да се обсъждат пред тийнейджърите подробности относно секса като практика и споделяне на сексуалността, като нещо нормално като дишането и храненето, го прави не само забранена зона, която непременно трябва да се пробва по един или друг начин във всичките й форми, и източник на опасности за младите хора. От опасността да попаднат на ненормални възрастни или други подрастващи, които да упражнят физическо и психическо сексуално насилие върху тях, през опасността в интернет пространството и медиите да попаднат на неподходящи модели за поведение в секса и накрая до опасността правейки секс по между си, да се наранят или още по-страшно - да не развият правилно своята сексуалност, поради "неприятния старт".

Тази тема има за цел да провокира едно питани и говорене на потребителите на БГнаука за сексуалността в нейните различни форми на проявление. От сексуалността като ролево поведение на половете, до сексуалността като реализация на половите, интимни отношения. Хубаво е да говорим така, че да се разбираме всички и да отворим тази страница зряло и цивилизовано.

Култура и общество, които се срамуват да говорят за секса и сексуалността, които учат младежите си да се срамуват от порива на собствените им тела и промените в тях са нецивилизовани култури.

Иска ми се да започнем от развитието на сексуалността в пубертета, когато тийнейджърите са най-уязвими, когато тяхната личност все още не е утвърдена и завършена и всяка грешка от страна на родители и от тяхна страна (на самите подрастващи) може да се отрази на тяхното развитие за цял живот. В България много често се допускат следните грешки при отглеждането на вече полово активните тийнейджъри:

Първа основна грешка: Все още, макар и психолозите да тръбят, че в маструбацията няма нищо срамно и неестествено, родителите я табуизират и нито майката обяснява на дъщеря си защо при определени докосвания й става хубаво, нито бащата обяснява на сина си какво точно се случва с пениса му. В този смисъл още от този момент родителите вече изпускат развитието на своите деца. Онова, което се случва с телата им, новите усещания и любопитство ги отдалечават от семейната среда и ги стимулират да търсят отговори навън. Децата търсят в интернет. Рядко попадат на информация, която да им е полезна, защото да научиш анатомията си е едно, друго е да положиш тези знания в опознаването на емоциите и усещанията, които ти предоставя непрекъснато променящото се твое тяло. Така децата започват да говорят за секс по между си. От родителите им е насадено, обаче да не споделят сексуалните си преживявания, та дори и сънища или просто усещания за възбуда с никого, камо ли с връстниците си. Така се оказва, че един младеж навлиза в света на секса в България без да може да говори за него пряко и без заобикалки, без да може да сподели и обмени опит с никого относно онова, което си случва с тялото му и без да научи нещо повече за това как да експлоатира здравословно своята сексуалност.

Така възникват и първите проблеми. Основния е свързан с ролевите модели на съвременните младежи. Вече е напълно прието на 16 години един младеж вече да е правил секс. Поради своята неопитност младежите не могат да съберат смелост да опознаят телата си "трезво". Повечето сексуални опити се случват в пияно или друсано състояние - на младежите им трябват наркотици, за да преодолеят ролевото табу на секса, което ние в обществото им задаваме и да го опитат за първи път. Така стават две отвратителни неща - първо (купонът по принцип е място, където сексуалността под формата на танци, ритуално поведение - свалки и разговори) купонът не може да стане без алкохол, което води до системна употреба на опиати от подрастващите! Второ - сексът, който се реализира в подобни ситуации не е пълноценен и е опасен за подрастващите - не се употребяват презервативи, не се употребяват правилно, не се стига до удовлетворение и от двете страни, практикува се на неподходящи места, стига се до опасни ситуации, когато младежите - особено момичетата са пияни; а ако момчетата са пияни стават опасни за своите връстнички. Изобщо така се стига до затворения кръг на нашата проблемна младеж.

Някой ще каже - едва ли проблемите на младежите идват само от там. Естествено, че не идват само от там. Но това е основния двигател на асоциалното поведение на съвременните младежи. На голяма част от тях е необходима специална, неестествена среда, за да реализират своята сексуалност и това се дължи на факта, че никой не говори с тях как точно се реализира тя.

Остават филмите, телевизията, порното! Знаем, че няма човек, който да не е потребявал еротиката като изкуство под някаква форма. Но се оказва, че това потребяване по презумпция е "табу" за младите в очите а възрастните, но едновременно с това възрастните оставят своите подрастващи потомци да се учат как се прави секс именно от тези източници.

Ненормално е едно дете под 14 години например да говори за секс или да се интересува от тялото си. Счита се за извращение то изобщо да има сексуалност, да маструбира или да се интересува от секс. Така е сред възрастните. Няма какво да говорим за това - според общоприетото мнение е задължение на майката да научи дъщеря си как се слага превръзка и тампон, а на бащата да научи сина си как да си слага презерватив. Макар, че понякога и на това възрастните не обучават децата си. Голям процент от майките не водят и дъщерите си на гинеколог след първия цикъл, а задължително трябва да ги заведат и да формират в дъщерите си нормални навици да посещават профилактично гинеколога два пъти годишно без да се притесняват. Оказва се, че младите момичета отиват най-често сами на гинеколог, по съвети на приятелки и изпитват неимоверен страх от прегледа в началото. Питат се една друга по интернет какво би могло да им се случи и дали няма да бъдат осакатени и наранени от един рутинен преглед. Това е ужасно нехайство от страна на родителите им.

Родителите обаче имат проблем - бебето им вече е голямо и интимната област вече не им е достъпна, нито емоциите им - нито телесните им усещания и те се считат за длъжни да не отварят дума за нея. Изпитват много по-голям срам да говорят за това от децата си.

Така се чувстваме всички ние, когато порастнем и трябва да възпитаме децата си, но я да си спомним какво сме изпитвали на тази възраст в зората на пубертета, когато наблюдаваме първите косъмчета по тялото си и първите изменения, необратими, но нови за нас... Какво са били за нас първите усещания и какво е станало причина никога, пред никого да не говорим за тях? И сега говорим ли за тях?

Нека преди всеки от потребителите проявяващ интерес към темата да се изкаже относно тези проблеми, да спомена най-страшните крайности при отказът да се говори за реализацията на половото поведение. Става дума за разговорът относно секса и сексуалните проблеми, който разговор се случва между родители и подрастващи тийнейджъри - неминуемо се стига до някакъв разговор, но какви грешки се допускат при него?

Ето някои от най-сериозните и най-масовите:

Първа крайна грешка - санкцията при маструбация. Това е най-сериозната грешка, която за радост все по-малко родители по света допускат. Да хванеш детето си да маструбира и да го унижиш със забрана, да вдигнеш скандал или дори да го заведеш на психиатър (чувала съм за такива случаи дори в съвременна България и съм ги чувала от психиатър) е вече основа за сексуално разстройство у бъдещия зрял човек. Особено ако е наложено от родител от противоположния пол. В психологията е почти аксиома, че "ексхибиционистите" или по-скоро мъжете, които унанират на публучни места са именно хванати от властните си майки да маструбират и са били подлагани на неадекватни, фрустриращи наказания. За тях да бъдат хванати как унанират се превръща в основната сексуална реализация - да бъдат видяни, но не наказани, а напротив жената, която ги е видяла да се стресне и уплаши, наобратно на онова, което се е случило в детството им. Други лоши следствия от каквото и да е санкциониране на маструбацията е синдромът на "плейбой" - често майките откриват голи снимки на жени в стаите на синовете си и вдигат скандали все едно са открили труп или наркотици, късат списанията, дори дигат скандали на бащата :) така младежите със синдром на "плейбой" в последна сметка често екстрапулират интереса си към подобни материали и често имат нужда да "воайорстват" за да се възбудят.

Втора крайна грешка - "ревнивия, любящ баща". Доста често допускана спрямо възпитанието на подрастващите момичета в България. Тя се изразява в изключителен отказ на родителя от мъжки пол да осъзнае развивщата се сексуалност на дъщеря си и интересът и към момчетата. Този отказ се оказва често пъти особено агресивен и най-често се изразява в неадекватни методи на контрол над облеклото, поведението и социалния живот на момичето - брутална намеса в отношенията й с връстниците, както и често се изразява и във физическа и вербална агресия. Тези неадекватни модели на поведение на бащата спрямо дъщерята водят само до нейната уязвимост и бягство от сигурността на семейството в рискови социални групи. Факт е, че дъщерите на "ревнивите, любящи бащи" са "най-изпуснати" - т.е. най-склонни към грешки в социалното поведение. Трудно е един такъв баща да рационализира страховете си, относно това че малката му дъщеричка става жена и тялото и е обект на желание на разни момчета и мъже. Наместо да я научи как да се предпазва от неуместни ситуации той табуизира сексуалността й и депривира момичето от социални контакти. Постига обратен на желания ефект - такива момичета често се омъжват рано, имат нездравословни сексуални отношения и често попадат в ситуации на сексуален контрол от страна на по-възрастни от тях мъже. В последна сметка те се оказват неспособни да общуват с връстниците си в най-подходящия за това момент - когато всички те заедно се развиват.

Трета крайна грешка: "прекалено модерно мислещите родители". Това са родители, които оставят децата си без какъвто и да е контрол във всякакъв аспект, под предлога че са модерни и ги разбират. Докато осъществяват това те не задават на децата си никакъв модел на предпазващо от опасни ситуации поведение, не осъществяват контрол върху това в каква среда се развиват децата им и на фона на това разговарят с тях за секса като го споменават, шегуват се, но не обясняват. Такива подрастващи са самоуверени в сексуалните отношения и често стават жертви на изненади от рода на: "защо ми се карат, че съм бременна, след като мама каза, че презервативът е нещо неудобно?" - т.е. при родители на такива деца родителите се сещат, че децата им все още не са зрели личности, чак когато направят някаква необратима грешка. Момичетата на такива родители са много рискова група, защото излизат и са пускани на всякакви места без контрол и често стават жертва на насилие.

Четвърта крайна грешка: Някои родители, за да предпазят децата си от сексуални контакти и съответните рискове наместо да отказват да говорят за секса, както правят голяма част от другите родители, превръщат секса в плашило. Това става по много начини, включително при момичетата с ужасяващи разкази за дефлорацията и първия път. Често, неуки родители плашат тъкмо навлизащи в пубертета тийнейджъри с какви ли не митове относно секса - включително и такива, че ще им се случи нещо ужасно в следствие на упражняването му. Чувала съм дори (въпрос зададен ми от ученик в девети клас в час по сексуално образование) изказване на страхове, че спермата е отровна или че причинява неминуемо кариес - начин, по който вероятно някой "съвестен" родител е опитал да предпази детето си от орален секс, което се превръща в "ученическа легенда" за неопиталите секса младежи, които си говорят за това по между си. Чувала съм и други неадекватни на реалността твърдения - че момчето се заклещтва в момичето като кучетата и че ужасно боли. Че маструбацията води до брадавици. Че практикуването на секс в млада възраст води до смаляване на пениса и какви ли още не щуротии, създадени от този тип родители.

Пета крайна грешка: Тя се допуска масово и то в ранна детска, а не в тийнейджърска възраст и се нарича "хванатите на калъп родители":) След като събитието се случи, родителите никога не обяснават на детето какво се е случило или му обясняват нещо неадекватно на събитието. Съвсем не са наясно, че то вече (към шеста, седма година примерно) има наченки на полов интерес и формира вече половото си ролево поведение. Така те или забраняват на детето си да отваря дума за това и се държат виновно като му затварят устата с подаръци или го лъжат, че не знам какво си там се е случило... В повечето случаи детето остава с крайно, неописуемо силно любопитство за събитието и това любопитство може да му докара главоболия в социалното общуване - детето е малко, то ще разкаже в училище или детската и оттам ще тръгнат подигравки, смешки и какви ли не обсъждания на случилото се, особено от деца, които са въведени в думичките от жаргона относно секса, макар и да не значат какво означава. Така първото любопитство на детето ще остане хем незадоволено, хем в последна сметка източник на неприятни емоции.

Шеста крайна грешка: Пак в по-ранна детска възраст. Забраната за реализацията на полово поведение в игрите на децата. Всички знаем играта на майки, татковци и деца. В нея понякога децата разиграват полово поведение, докосват се, опознават телата си. Родителите в никакъв случай не трябва да фрустрират подобно поведение между връстници от различни полове, защото това може да се отрази на отношенията с противоположния пол в по-късна възраст. Още в този момент, когато родителите забележат подобни елементи в играта на децата (понякога без децата да са ненормални се случват и при игри на деца от един пол) трябва да набележат вече първите щрихи в сексуалното образоване на децата. Първо - да се покажат соицалните граници на сексуалното поведение - не може навсякъде и по всяко време, второ да се покаже че то е естествено, но децата нямат нужните органи за да го практикуват пълноценно, трето да се зададат първите роли в обществото като полово идентични личности - момиченцето трябва да бъде обучено да изисква нежност и уважение от момченцето, момченцето трябва да бъде обучено да уважава момиченцето - да му дава цветенца, да го целува по бузката и да се наблегне на факта, че за децата това е любов :) и съответно секс. Трябва да се внимава - тези игри не може да протичат насаме между децата - може да стане беля, може някое дете да си набута предмет, където не трябва буквално. За това родителите без да санкционират и да създават крайни табута, трябва да поставят граници, да обяснят и изобщо... Трудна работа нали?

Седма крайна грешка: Лошия личен пример на родителя. Родителите често забравят, че децата им се интересуват от секса, но самите те демонстрират например несериозност във връзките си - често се случва при разведени жени с повече партньори. Друга демонстрация на лош личен пример е отрицателни коментари относно противоположния пол пред подрастващия, които задават съответното ролево поведение у него чрез подражание.

Има още много грешки, които се допускат при отглеждането на деца. И то все грешки свързани с тяхната сексуалност. В повечето случаи младежите все някак се научават сами да споделят сексуалността си, чрез много проби и грешки, често рискувайки здравето си и понякога се случва в името на задоволеното любопитство и намаляване на силното сексуално напрежение да попадат в рискови ситуации. Във времето от развитието на човека, когато хормоните бушуват, родителя често губи изобщо връзката си с детето си. Това е нормално само в известна степен. Не е нормално 15 годишната дъщеря да отиде и да разкаже на баща си в подробности как е протекъл първият й път. Но не е и нормално да не каже на майка си, че е имало първи път и да я попита защо не е било като на филмите - знаем, че за разлика от момчетата, които винаги се домогват до порно, момичетата черпят своето сексуално вдъхновение от романтични драми, където сексуалните, по-точно еротичните сцени са силно екстрапулирани и проникването, което по своето същество е крайната цел на сексуалното общуване изобщо не е и загатнато какво е точно... Така момичетата си представят реализацията на любовта като едно пребиваване на седмото небе изпълнено само с целувки и милувки и понякога, по-неподготвените дори изпатват страх от голотата си и от голотата на момчето, с което правят секс за първи път. В такава ситуация майката трябва да има достатъчно от доверието на дъщеря си, за да сподели дъщеря й с нея това разочароващо впечатление и майка й да я увери, че е нормално и че се изисква време и развитие на самопознанието на тялото и нагаждане към парньора, за да стане секса "като на седмото небе". Изобщо ако момичето не сподели, че вече е почнало да прави секс с майка си, то то е в рискова група.

Така има множество още по-крайни ситуации и грешки спрямо сексуалното ни поведение. Не само в подрастваща възраст, но и когато уж сме възрастни и зрели. Те се случват именно заради грешките допуснати спрямо нас и от нас в подрастваща възраст, спрямо табуизирането на разговорите за сексуалността, спрямо някои митове относно сексуалността и прочие.

От своето общуване с мои приятелки например стигам до извода, че има жени, които никога не са изпитвали истински оргазъм, просто защото не познават телата си, но те не споделят това с партньорите си. Други жени са дотолкова табуизирани в отношението си към секса, че отричат интересът им към мъжете да е сексуален - непрекъснато твърдят, че искат само и единствено обич и уважение и "размера и качеството" няма значение... Добрият, здравословно практикуван и споделен секс е основа за здрави и дългосрочни интимни връзки, добри бракове, занижено ниво на стрес и агресия. Гарант е за добро настроение.

Ако не говорим за проблемите свързани с нашата сексуалност и сексуалните ни изживявания поне с партньора си, то тогава сме обречени никога да не реализираме своята сексуална роля в нейната пълнота, а така и да не реализираме себе си.

За това подемам и давам тон за един разговор относно психологията на сексуалността като неизменна част от нашия ежедневен живот и поведение, като двигател на нашето развитие и основа за една истинска, реална, пълноценна полова любов :kiss:

От целувката до цялостното изживяване.... От модата в облеклото, до абстрактното изкуство. От готвенето и консумирането на храна заедно, до раждането на дете плод на нашата любов - всичко това е израз на нашата сексуалност. Нека не я пренебрегваме и да заговорим за нея така, както говорим за "душата" която обича - защото сексуалността е порива на моята "душа" към "душата" на любимия ми и ако той свърши за една минута, като проникне грубо и не изобщо не ми достави каквото и да е удоволствие...любовта няма да се реализира :) И той може да не е виновен, защото никой не се ражда научен...и ако жената не е научена да си казва...е оказва се, че много хора са нещастни поради това.

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
От хилядолетия насам обуздаването на сексуалността, нейното ритуализиране или превръщане в табу е опорна точка на множество културни форми - религиозни, философско-мистични, практически ритуали, военни стратегии, научни постижения и т.н.

Най-общо казано е вярно, че сексът движи света и то не само, защото без него няма да има живот и хора на Земята...

Темата е много интересна, но ужасно дълга. Прочетох само първите 5 реда и стигнах да обобщение, за което се твърди, че е вярно, а според мен, то не е вярно.

Живот на земята би имало и без секс. Животът на земята се дължи на оплождане! Оплождането и сексът са две много различни неща! Ама много различни... Растенията могат да се размножават без секс. Мога ли да попитам, как един мъжки бадем прави секс с женския бадем от разстоянието на 20-метровата им отдалеченост... Но ядем бадеми, защото има оплождане! Така че дори и при оплождане може да няма секс... Отделно, че растенията се размножават и вегетативно, а даже и някои животни...

Темата е интересна и поставена по християнски, колкото и това да не е бил стремежът...

Ще я чета с удоволствие!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

От хилядолетия насам обуздаването на сексуалността...

Да,разсъжденията ти изглеждат верни.

Опитах се и аз да поразсъждавам,обаче не можах.Понеже се опрях във два въпроса свързани със сексуалноста.

За да стигна до някакъв отговор понякога използвам сравнение.В този случай ще се наложи да сравнявам човека с животни.Не е много естетично но... :biggrin:

Та единия ми въпрос дали животните изпитват наслада при половия акт (който обичайно е доста по кратък отколкото при човека)?

А другият въпрос кога и е от каде се появила нужда да се крием по време на секса (нещо което не се наблюдава при животните) ?

Определено отговора се крие във разликата на мозъчното ни развитие.И способнаста ние да се самоопределяме.Предполагам :post-20645-1121105496: че ако човек се замисли малко по дълбоко над тези въпроси,ще намери отговорите които го интересуват.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Та единия ми въпрос дали животните изпитват наслада при половия акт (който обичайно е доста по кратък отколкото при човека)?

А другият въпрос кога и е от каде се появила нужда да се крием по време на секса (нещо което не се наблюдава при животните) ?

Делфините правят секс за удоволствие. Явно насладата от половия акт корелира с интелекта.

По втория въпрос - мисля че отговорът се крие във възприятията за секса при различните общества.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

То с говорене не става, дела трябват :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Никога не пропускайте една подробност - сексът е необходимост, а любовта е чувство!

Ибе ми се, че две не виждам, но това не означава, че имам чувства към тази, с която го правя! Любовта е обратното - грижа! Как е любимият, добре ли е, има ли нужда от нещо и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Специално при мъжете секса е необходимост. То е като с кравите, ако не се доят млякото застоява и почва да ги боли. Именно затова редовните занимания със секс или ръкоделие при мъжът са наистина важни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Специално при мъжете секса е необходимост. То е като с кравите, ако не се доят млякото застоява и почва да ги боли. Именно затова редовните занимания със секс или ръкоделие при мъжът са наистина важни.

При жените също са наистина важни. Всестранен мит е, че за жените сексът не е необходимост, също така им се задава погрешно и като един вид социална роля...Такова себеотричащо поведение от типа "аз не искам секс, искам да ме уважават и обичат просто" е много вредно за жените. Мисля, че заниманията със секс са еднакво важни и за двата пола. Жената може да забрави сексуалните си нужди евентуално по време на бременност (и то не винаги) и в периода на кърменето...Всяко лишаване от секс или удоволствие от секса се отразява пагубно на жените - то си им личи: стават зли, погрозняват, излизат им пъпки (недо...ки) и непрекъснато мрънкат...

Това според мен се отнася дори когато просто не са добре задоволени :) При мъжете това рядко се случва, но при жените е често срещано. Защото понякога мъжете хич не се и сещат, че евентуално може тоя път жената да не е получила оргазъм ..интересува ги, че те са издоени...

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То с говорене не става, дела трябват :)

Или както са казали братята римляни - res, non verba! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Такова себеотричащо поведение от типа "аз не искам секс, искам да ме уважават и обичат просто" е много вредно за жените.

Така си е отвсякъде.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така си е отвсякъде.

Че има ли жени, които твърдят горното?

Щото представителките на нежния пол често говорят едно, но искат друго... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ми. Има бая жени, дето си мислят, че не искат секс, а само голо уважение. Мислят си, че сексът не е толкова важен и после откъде тия неврози. /Що тъй няма емотикончета?/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Скоро ми се случи нещо невероятно. Напиваме се една тайфа изтъкнати, изискани и високообразовани простаци и с една дама от тайфата, нали, по природному, си се понатискаме. После момичето ми се обажда да ме пита дали нещо не съм се обидил (!) Възможно ли е мъж да се обиди от сексуална активност у жена?! Останах доста изненадан. Човек може да не е навит по някакви причини. Но мъж да се обиди на жена - това беше нещо нечувано за мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чакайте, бе хора! Чукането не значи неуважение! То не значи непременно любов, но защо не уважение. Аз мога да я чукам без да я обичам, но това не значи, че не я уважавам. Това е просто една игра. Мисля, че уважението е как се държиш с една жена, когато не я чукаш.В леглото всичко е позволено, ако няма насилие, де.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Удивително разбирателство между старото и новото поколение по този въпрос :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Удивително разбирателство между старото и новото поколение по този въпрос :)

Това ме развесели много. :) Не зная как разбираш кой от кое е :)

Глишев - жената я е хванало срам, като я е отпуснало действието на алкохола. При жените състоянието "обиденост" и изобщо на разни скрупули, чувство на вина и пр. е нещо доста често срещано, да не кажем нормално - откъде да знае, че при мъжете не е баш така. /Може да се обиди една жена, ако я натискат, ама може да се обиди и ако не я натискат/.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Че жена може да се притесни - ясно. Всеки може да се притесни, а да се наквасиш и да налазиш другарчето винаги е смешно отстрани. Че жена може да се обиди - пак ясно. Учуди ме само това: че все пак на двайсет и кусур човек не е на шестнайсет и вече трябва да е наясно, щото мъжете сме свине и дори когато отказваме, не се обиждаме от сексуални предложения (поне не от жени, особено от такива на наша възраст и с приятен външен вид).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Учуди ме само това: че все пак на двайсет и кусур човек не е на шестнайсет и вече трябва да е наясно, щото мъжете сме свине и дори когато отказваме, не се обиждаме от сексуални предложения (поне не от жени, особено от такива на наша възраст и с приятен външен вид).

Аааа, не сте прав. Всеки зрее със свой собствен темп. Има хора, пардон, жени, които и на трийсет и кусур още имат идеалистични представи за някои работи. Други цял живот не си променят вижданията.

Добре де, щом битува това схващане, че мъжете били свине, защо се учудваме, че битува и схващането, че жените са с по-малко животинска натура, че имат по-незначителни нужди от секс и наблягат на уважението в другия смисъл?

Баба ми, горката, цял живот се опитваше да ми обясни, че мъжете са свине. Дали може да се счита за частичен успех това, че ги смятам за приятно свински по природа и недотам различни от жените в крайна сметка?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Патриархалната култура, в която явно още живеем, не допуска възможността жената да е сексуално активна и да е инициатор на сексуални предложения. Все пак това явно има заложени дълбоки биологични корени, защото, да ме поправят биолозите, ако греша, но при бозайниците инициативата основно произтича от мъжките индивиди. С две думи мъжът е силен, смел, понякога дори безразсъден, компетентен, а жената крехка, слаба, бродираща кърпички и чакаща някой супермен да оправи положението. Е, как такова същество да бъде сексуално активно? Пък и според монотеистичните религии е причина за грехопадението. Във всеки случай, когато съм общувал с чужденки (от северна Европа) винаги съм се удивлявал колко са различни от нашите жени и колко по-освободени са. Но пък от тази крайна еманципация мъжете им не приличат на мъже вече. Явно всяко нещо си има добри и лоши страни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извинете за оффа, ама няма как постът на Михов да не ми напомни един от многото крилати диалози от "Опасен чар," в случая сцената в нощния бар.

- Да излязат шведките.

- Ама те са българки.

Или нещо такова.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Все още има следи от старата ни култура и в съвременното общество, затова има известна стагнация. Но пък има и много жени които са доста разкрепостени, да не кажа че направо на разврат си го удрят :) обществото ни е разнообразно има и от ония мъже дето са спряли "вече да приличат на мъже" и тн.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...

Важна тема, моето мнение по-въпроса е дадено в тема Човек и сексуалност, раздел Сексология. Мисля, че и тази трябва да е в този раздел."Лео куин" поставя сериозни въпроси, особено отношението на деца- родители. После в редица мнения се акцентира само върху сексуалния акт. Формира се едно мнение, че секса е неотменна физическа необходимост и трябва да се извършва подобно на храненето и спорта- набързо, с кого да е, където и да е. Не споделям подобни мнения затова ще си разреша да публикувам тук един сайт с мой разказ по темата:

http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=118745&mode=&order=0&thold=0

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моето мнение е, че масово (и отново) на секса се гледа от двата края на спектрума.

От единия край, на секса се гледа като на свещен акт между двама души - към него са навързани морал, духовни ценности и любов.

От другия край пък вече до такава степен се парадира със сексалната свобода, че тя се превръща от свобода в слободия и нещата стават грозни.

И покрай целият този фарс, един млад индивид израства с тотално изкривени представи за секса. А секса е физиологически индивидуален. За едни секса задъжлително върви ръка за ръка с връзка, чувства, любов - в което няма нищо лошо. Нека всеки го прави, както го чувства правилно за самия себе си.

За други пък секса е удоволствие, което не е задължително да бъде озаконено с брак. Казвате, че секса не е физиологическа нужда? Хах. Покажете ми един индивид (без значение от пола) в 20-те си години, оставен дълго време без секс и ме убедете, че не мастурбира и не изпитва чисто физиологическа сексуална абстиненция :bigwink:

Секса не винаги предполага чувства като любов. Имах сексуална връзка с мъж, които смело мога да кажа, че ме е научил на истинското удоволстие от секса, но това мисля се костени във факта, че знае изключително много за женската физиология. Обаче извън леглото изобщо не си допадахме като двойка - крайно ексцесивна личност беше за моя вкус, а аз може би бях прекалено принципна за неговия. Но пък по отношение на секса, шаха и музиката си бяхме страхотна компания :laugh:

Не виждам в подобна връзка нищо лошо и неморално.

Лошото и неморалното идва, когато човек обръща сексуалната свобода на сексуална слободия. Ако ще се гледа на секса като физиологически акт, нека се гледа до край, включая и възможността от болести предавани по полов път и нежелана бременност. Няма нищо лошо/срамно в това, човек да е наясно със здравето си. Ако и двете страни са толкова open minded, за колкото се имат, то няма да има и проблем да се питат за тези неща и да си отговарят честно. А колкото до нежеланата бременност - опичайте си акъла, друго не мога да кажа. И Бога ми, не правете като моята съученичка, която с целия си акъл забременя в 12 клас и реши, че няма да бъде "убийца" и да направи аборт. И сега какво? Без образование, без работа и без мъж, едвам гледа детето си. За какво бъдеще изобщо си говорим? В аборта няма нищо грешно - shit happens. Аз предпочитам убит фетус, пред поредното сираче в домовете или дете живеещо в абсолютна нищета, лишено от истинска грижа от страна на родителите си. Защото, каквото и да си говорим, безпаричието и безизходицата пораждат и агресията.

Проблема не се костени у сексуалната свобода, а в нейната слободия и най-вече - в липсата на елементарна сексуална култура.

И още нещо - на 13 години няма как да "усетиш", че си готов за секс. Ето до къде водят тези лозунги - 15 годишна майка, а бащата...на 13!

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1144244/Teenage-sister-boy-father-13-baby-age.html

Чукайте се с акъл, а не само с физиология :v:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...