Отиди на
Форум "Наука"

За любителите на алтернативната история


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

"На разсъмване Баязид построил своите легиони. С призиви за бой той стоял там, чакайки скитите да нападнат първи. Скитите, от своя страна, изпълнявали заповедите си без звук или врява или какъвто и да е било шум, работейки като неуморни мравки. Баязид започнал да бръщолеви и да проклина своите благородници. Той остро смъмрил командирите и (заповядал) да ги бичуват тъй като не се били построили правилно за битка. Един командир, сражаващ се под знамето на Айдън, чувайки, че неговият господар Айдън се бил присъединил към своя брат, изоставил позицията си и, взимайки знамето, се присъеднил към врага заедно с 500 тежковъоръжени бойци. Войските от Сарухан направили същото. Бойците от Ментеше и Гермиян, като видели владетелите си да викат и да сигнализират, също дезертирали и отишли при противниците им. Баязид, като гарга (рошава- бел. моя ) бил постепенно лишен от перата си. Скитските бойци го обграждали докато накрая кръгът не бил затворен.

Стефан Лазаревич, шуреят на Баязид, наблюдавайки тези маневри от страна на Баязид със своите 5 000 сръбски тежковъоръжени конници, отказал да приеме поражението. Той и неговите бойци атакували скитите с бойно настървение, насочвайки копията си в лицето на скитите. Когато скитите видели тяхната свирепа и безстрашна атака, те отворили редиците си и ги пропуснали през тях. Скитите изстреляли стрелите си в тила на конниците, удряйки хълбоците на конете. Те обаче не успели да причинят много вреда на ездачите, тъй като те били покрити с черна броня. Щом сърбите се обърнали, скитите отново отворили редиците си и ги пропуснали през тях. Мнозина паднали и от двете страни. Стефан дошъл близо до Баязид и се опитал да го убеди да избяга, но не успял. Много кучета вече го били обградили и силни бикове преграждали пътя му. Стефан, който видял какво става и предугадил какво ще се случи, взел своите мъже и най-големия син на Баязид- по име Сюлейман и ударил отново по центъра на врага. Разпръсквайки ги с голяма мощ и събаряйки мнозина от конете докато той самият изклал велико множество, той едва успял да пробие засадата. Скитите били събрани близо (един до друг), движейки се от външния кръг към претъпкания център. Стефан избягал, поемайки по пътя, водещ към Бруса и Сюлейман отишъл с него.

Скитите безжалостно колели бягащите турци докато Баязид, поради своя краен прилив на кръв (от гняв), се изкачил на едно възвишение в средата на полето с около 10 000 освободени роби, наречени еничари. Останалите избягали в безредие. Щом скитите, (увлечени) в преследване на турците, видели Баязид (уловен) в средата на мрежата, като костур, давещ се за въздух, била дадена заповед: "Нека никой не бъде убиван". Те съблекли пленниците голи и ги освободили. Един божествен закон бил предаван между потомците от поколение на поколение- не само между римляните, но и между персите, трибалите и скитите- че когато враговете са от същата религия, трябва да им се взима само плячката, те самите не трябва нито да бъдат взимани в плен, нито убивани извън бойното поле.

Тогава робите на Баязид се нахвърлили като лъвове върху скитите. Благодарение на своя далеч по-голям брой скитите надвили турците; какво биха могли да направят десет срещу сто скити. Всички били изклани. Такива били бедите, които били сполетяли Баязид, че скитите дошли наблизо и му казали: "Слез от коня, господарю Баязид, и ела насам. Темир-хан те вика". Противно на желанието си, той слязъл от коня си, който бил арабски и струвал много пари. Те вместо това му оседлали едно малко пони и, качвайки го върху него, го отвели при Темир-хан."

Взето оттук:

http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p...mp;postcount=74

Та според 'късновизантийския' историк Дука имаме скити, легиони, и пр. анахронизми. По вашата логика, драги мои фантазьори - монголите са чисти скити, а турците - римляни, нали?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И колко още изводи могат да се направят от това повествование!!! Кой каквито си поиска! Например, че Стефан е мюсюлманин....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чакам най-вече Генади да се изкаже, че турците са ромеи, т. е. гърци. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Чакам най-вече Генади да се изкаже, че турците са ромеи, т. е. гърци. :bigwink:

Глупости! Всички са славяни ;). А баш "славяните" са си си руси, т.е чисти българи ;). Ама и аз се обърках :(.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...или за кого иде реч в това повествование...

Нищо по-лесно, като се чете текста през призмата на "гръко-константинополската" терминология и политгеография. Не забравяме, че Кантакузин сам пише, че взел за съюзник персите /т.е.Умур бег/ и победил Момчил при Перитор. Освен това не на едно и две места и наши български летописци пишат "и като взе Мурат своите перси..."... Та никак не е сложно да се "разчете" съответния текст с методологията при боравене с източници използващи гръко-константинополска терминология и политгеография. Така както е също лесно да се разчитат латински източници с методология на отчитане тяхната особено политгеграфия. А те са всеизвестни и разкрити към настоящия момент, вкл. за широката публика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Междувпрочем в контекста на фактологическия материал, това ,че едно племенце, което е от чергарски произход и територията му е с размера на една носна кърпичка, може да наречено ''ПЕРСИ'', единствено поради щото е дошло от персийските предели или по-точно е изхвърлено от персите на римската граница и действа в интерес на персите, ето защо следва да бъде разглеждано като персийско оръдие и съюзническа маша с което да се впише в семантичното значение на перси.

"Персите" и по-скоро финансовите сили, които стоят зад ''османския'' проект са наследниците на хазаридите и върхушката , която от само себе си се подразбира, че е еврейска и по-точно юдейска изработват план за завладяването на Балканите, като първата част е въстанието в Солун, за пръв път през XIV в. османците или по-скоро селджуките стъпват на Балканите, като наемници за да не го напуснат вече 6века ...

Но ние академично обръщаме внимание на първосигналщините от типа ''развитието на феодалното общество " и т.н. , като разглеждаме ''великите'' въстания от Ника 532 ,вкл. и въстанието на зилотите и всички останли до Деветосептемврийския преврат, като велики събития с епохално значение за прогреса и прочие дрън-дрън ерини .

Апропо, разбирате ли Последен ромей, какво ние разбираме под дрън .....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...