Отиди на
Форум "Наука"

Русалска Седмица


Recommended Posts

  • Потребител

Русалска седмица (Самодивска неделя, Русалска неделя, Голяма неделя).

Седмицата преди и след Петдесетница, когато са най-активни самодивите и русалиите. В съботата преди Русалската седмица или в края й е една от големите задушници, когато душите на мъртвите, пуснати по молба на Богородица за 50 дни след Великден, трябва да се приберат обратно, независимо дали са добри, или лоши. През Русалската седмица излизат самодивите, играят, ядат заедно и кършат цветовете на росена. За да не се дразнят самодивите, женита, особено ако не са раждали, спазват редица забрани: да не предат, тъкат, шият, плетат и не си мият косите. Най-опасни от седмицата са русалската сряда, "лудият" петък и "въртоглавият" вторник, когато не бива да се работи на полето. Непредпазливите жени може да бъдат взети и да полудеят или умрат. И мъже, и жени избягват да ходят извън утъпканите пътища по полето, нивите и лозята през деня и изобщо извън селото привечер, тъй като рискуват да настъпят саводивската трапеза и съответно за наказание да бъдат ударени от самодивите и да пострадат от самодивска болест. За предпазване служат също репеят, пелинът, чесънът, кукувичата прежда, лайкучката или ореховата шума, прикрепени към дрехите, закачени по къщни врати и прозорци или разстлани по пода, които отблъскват самодивите с неприятна за тях миризма. Излезлите през Русалската седмица самодиви може да бъдат потърсени за помощ. Понякога те съветват отишлите на росен болни коя е необходимата им билка, друг път, омилостивени с блага питка, приемат да снемат болестта на човека, когото са ударили. Калушарите поддържат по-специални отношения със самодивите и през Русалската седмица са способни както да прогонят със сила причинената от тях болест, така и да ги застават да донесат по-богата реколта и по-голям приплод на стадата.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През тази седмица се събират и русалиите. Те са мъже знахари, които бродят из страната. Те лекуват, чрез билки и баене на болни хора. Самите русалии са организирани в дружини. Като всяка дружина, която броди из българската етническа територия и те са въоръжени. Всяка една голяма група русалии си има свой водач. По принцип две такива групи не трябва да се срещат, защото между тях настава бой с фатални последици. Много легенди разказват именно за такива лоши срещи между русалийски дружини.

Техните ритуални практики се обосновават на традициите ни наследени от миналото.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител
http://history.rodenkrai.com/new/drugi_izsledvaniq/shamanskite_tehniki_na_rusaliite.html Ето инфо за шаманските техники на русалиите.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...