Отиди на
Форум "Наука"

Ако Симеон превземе Константинопол...


Recommended Posts

  • Потребител

Отварям друга тема - какво би станало, ако Симеон I превземе Константинопол щеше ли да рухне Византия по-скоро или България да се изправи срещу арабите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Щеше да стане каквото е станало с Англия и Шотландия при Джеймс VI/I. Независимо, че кралят е шотландец, в края на краищата шотландия се е оказала дискриминираната територия. Внукът на Симеон, ако династията му оцелееше, ще говори гръцки, ще се моли в света София и ще презира предците си кожогризци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
...Внукът на Симеон, ако династията му оцелееше, ще говори гръцки, ще се моли в света София и ще презира предците си кожогризци.

Най-вероятно, внука на Симеон нямаше да е в Константинопол. Мит е и то от най-големите, че кат стигнал стените на Константинопол чак тогаз видял, че са непревзимаеми. Симеон е играл политическа игра в която се е изживявал, като цар (василевс) обединител на Римската империя. Имал е разбира се поддържници и в царствения град, но те са го смятали максимум, като офицер или даже царица (използвам шахматна терминология ;)), готова да бъде жертвана в подходящ момент (абе нещо като Тервел, ама Тервел (слава богу) не е имал такива претенции). Когато това става ясно не само на Симеон, а на всички, той е принуден да вземе по-крути мерки и едната от тях е пратеничеството при арабите. Аз сериозно смятам, че Мистик сериозно е залагал на картата на Симеон (и именно затова го е коронясал, колкото и да не е съгласен моя приятел Йончев ;)), разбира се не с намерението да види Българска Империя с център Константинопол, а по-скоро да сложи силен военно владел, когото е смятал, че лесно ще манипулира на политическа о-ва и по този начин ще възроди пак (Източната) Римска Империя. Очевидно обаче, по-силните в Константинопол не са били на такова мнение и затова Симеон не влиза в Константинопол (да припомня, че и кръстоносците няколко века по-късно влизат не само заради щурма, а заради "петата колона" ;)).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Митака доста добре е обяснил нещата.

Ако търсите аналогия - спомнете си един тип на име Тарасикодиса

Е, той Зенон е бил ненавиждан основно заради симпатиите си към монофизитите, ако не се лъжа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В този период от историята си Византия е била непревзимаема. В общ исторически смисъл - цяла Мала Азия е зад Константинопол, а и силите са доста неравни...

То всъщност и така стана - след Симеон Византия тръгна и излезе на Дунава...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Аз сериозно смятам, че Мистик сериозно е залагал на картата на Симеон (и именно затова го е коронясал, колкото и да не е съгласен моя приятел Йончев ;)), разбира се не с намерението да види Българска Империя с център Константинопол, а по-скоро да сложи силен военно владел, когото е смятал, че лесно ще манипулира на политическа о-ва и по този начин ще възроди пак (Източната) Римска Империя.

:bottom:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...