Отиди на
Форум "Наука"

Кратък курс по обща култура


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В последно време културата на българина става все по-обща. Тенденцията е в следващите 5-10 години тя да изчезне напълно, но дотогава все пак ще се наложи да поназнайваме нещичко, за да не се изложим, когато попаднем в смесена компания. Особено важно в един светски разговор е да сте компетентни за най-значимите обществени събития – коя зодия е Преслава, къде е пил снощи Валери Божинов и кога ще е поредната сватба на Софи Маринова и Дачо, че се изнервихме вече.

По тези теми всички разговарящи са добре подготвени и лафът върви леко. Но може да се случи в компанията да има любознателна кандидат-студентка, която иска да се информира по някакъв проблем, свързан с академичното й бъдеще. Например: колко са планетите в Слънчевата система, кой е открил Америка, или кой е авторът на “Опълченците на Шипка”.

Подобни въпроси създават жестоко интелектуално напрежение в събеседниците. Те изискват широки енциклопедични познания, каквито повечето хора нямат. Това е шанс за вас да блеснете, като пуснете тежката артилерия на своята ерудиция. Достатъчно е да изкажете следните безспорни тези:

Литература

Иван Вазов е автор на “Под игото”, а Алеко Константинов на “Бай Ганьо”или обратното. Разликата между двамата е, че Вазов не е убит, а Алеко е убит и е хижа на Витоша. Шекспир е англичанин, а Паулу Коелю не е. Паулу Коелю определено е по-добър писател от Шекспир, защото отговаря на много въпроси и казва много житейски истини, а Шекспир на нищо не отговаря и не ти казва никакви истини.

Хари Потър е магьосник, а Д’Артанян е мускетар и ако съдим по името му е арменец. Българска история Българската държава е създадена отдавна. Била е под турско робство и виновен за това е Ахмед Доган. Като не живеят в България, откъде-накъде ше ми гласуват. Имало е златен век по времето на цар Симеон, преди да му реституират горите.

Азбуката е написана от Кирил и Методий и се казва кирилица (или май беше методиевица?). В нея липсват буквите “4” и “6”, което означава, че нашите предци не са можели да напиша думата “4ере6ка”, бахти загубената азбука.

Ботев и Левски са били революционери, а единият от двамата е бил поет. В момента са футболни отбори и Ботев за малко щеше да изпадне. Митю е вън завинаги!

Световна история

В Египет е имало пирамиди, фараони и балъци за милиони. А в Рим е имало императори – Цезар, Нерон, Калигула. Те вероятно са слушали чалга, защото днес повечето чалготеки са кръстени на тяхно име. Колумб е открил Америка, а Джордж Буш-младши почти я закри.

География

Земното кълбо е общо-взето кръгло. Континентите са няколко. Европа, Африка и некви други. Има и океани и морета, които са пълни предимно с вода. Най-известните морета са Слънчев бряг и Кушадасъ. Най-големият връх е Еверест, преди възродителния процес се е казвал Джомолунгма.

Париж е столица на.. една от държавите, след малко ще се сетя коя. В Париж продават страхотни обувки, една приятелка си е взела оттам много сладурски сандалки само за 120 евро, представяш ли си?

Естествени науки

Човекът е произлязъл от маймуната, а в момента тече обратният процес. По едно време е имало и динозаври, но те са измрели от скука, защото попфолкът още не е бил открит.

Сред най-важните открития за човечеството са колелото и топлата вода – оттам идва изразът “ти откри топлата вода”. Сега учените са направили някакъв Голям Адронен Колайдер, който или ще избухне или няма да избухне, но тия неща принципно не са хубави.

Напоследък се появи глобално затопляне, но въпреки това парното поскъпва.

Икономика

Живеем във времена на световна финансова криза, което означава, че всичко в мола или ще поскъпне или ще поевтинее. Хората ще загубят или спестяванията си, или работата си, а някои ще загубят и живота си.

Китайците ще стават все по-силни икономически, ще тръгнат от Илиянци и постепенно ще завладеят целия свят. Оттам идва изразът “номерът на китайката”.

Ще става все по-лошо. И за всичко, както винаги, са виновни евреите.

Космонавтика

Първият космонавт е Юрий Гагарин (или Юрий Галев). Но той всъщност не е първият, защото преди него в космоса е летяла някаква кучка. Така е то, кучките винаги се вреждат първи.

Музика

По принцип Моцарт е голям композитор, но Тони Стораро направо кърти мивки. Егати пауъра. Операта е много хубаво нещо, тя е до паметника на Стамболийски. Българската попмузика е в небивал възход и разбива всички чартове в MTV. Вярно, Мадона не е лоша певица, има чат-пат

некви хитове, но все пак Графа е спечелил много повече музикални награди от нея.

Както виждате, общата култура не е нещо непостижимо. Научете наизуст гореизложената информация и ще бъдете признат за изключителен ерудит в светските среди, за човек от

категорията “бахти колко е умен тоя пич, не е истина просто”.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Това е много добро. Лично творчество ли е? Ако е цитат няма да е лошо да се посочи автора. Още един път ти правим евала за хумореската. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е текст на Иво Сиромахов:

http://www.ivosiromahov.com/index_bg.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

....Миналото е девствено...И ние газим в миналото си като "следотърсачи". Но не да го напуснем непокътнато, а да го стъпчем с нарочна цел, за да променим смисъла на настоящето в своя полза.......В общественото съзнание се лутат какви ли не, заредени с историческа преломност, образи като например този на чушкопека - българското инженерно чудо на двадесети век, според зрителите на БНТ. Защо точно чушкопекът, а не, да кажем, Баташкият водносилов път? Вероятно защото едното чудо е въпрос на лично стопанисване, а другото на обществено, въпрос на съкровено интимна привързаност. Максималният български фетиш.....- Рационалният подход не е никак невинен, доколкото все повече се ползва за маскиране на лични интереси, оправдаване на лични проекти, спасяване на кожи чрез вторични нарочни рационализации на едни или други реалности....Реформите не постигнаха целта си, обществения си смисъл и не донесоха споделено благо за тези, които им се довериха. Днес думата „реформа” означава предумишлено кощунство с народа.

В подобни моменти се задействат социокултурните инстинкти, битовият манталитет на нацията, която желае да се подчини не на студени социални инженери, а на просторечиви яйцевидни водачи с топли мишци и пружинираща походка, пастири, предлагащи не непонятни формули на спасението, а шаячна утеха. Пастири с подражаеми телодвижения и неподправено простодушие, олицетворили комунално битови еманации, а не експертни рационализации. Дошло е време не за експерти, а за болкоуспокояващи политически пенкилери. .....Надделява табиетът на всеки комшулук да кротува на теферич, приседнал край софра, и да гледа сеир, да сърба и да се секне встрани, да одумва тия, дето пикаят на показ срещу вятъра на реформите. Тракането на броеницата отмерва времето. Денят и нощта се преживяват като седене на хлад и припек. Самосъзнанието е в плен на самоусещането. ....- Преди Девети политическият живот в България прилича на кланица, кървава баня, политически убийства, атентати и сеч по улиците. Последва период на бутафорен комунизъм, особено в късната му фаза. След Десети животът бавно, но сигурно се превърна в един безкръвен цирк, народно позорище на политически жонгльори, апаратни акробати и ловки фокусници, дето крадат часовници и портфейли от зяпналите ги олигофрени. .....Очевидно е как в днешния попфолк аграрният културен тип на българина шумно мутира. Попфолкът е симптом на спонтанна и в много отношения пошла културна трансформация, на взривно разкрепостяване на колективното подсъзнателно, на сексуалните му фрустрации и секретните му помисли, на криминалните му тежнения, на сгълчаната му похотливост. Пошлостта е неизбежна, доколкото попфолкът безочливо публикува една силно угнетена и болезнено сподавяна воля за телесна колективна свобода, за обругаване на читалищното клише, за изопачаване на напетото приличие на ансамблово организираното народно творчество, за усукване на аграрното начало.

И от духа на попфолка ще се роди собствено българската градска култура, от разкази за тръпнещите бедра на бърнести и едрозърнести певици в компанията на легендарни бандюги, тъпкани с грешни пари, на лъстиви гърли с раздърпани фризури и изядено червило, на хитроумни прахосници и тям подобни обитатели на градското дъно, където всеки е бил, за щяло и не щяло, поне веднъж инкогнито.......[Вадислав Тодоров] http://www.kultura.bg/bg/article/view/16476 :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Този курс вече не е актуален и не отразява новите постижения.

Сега държавите се свеждат до 4 ("тази страна", "онази страна", "страна от 3 свят" и "друга страна") - заслугата е на все още външната ни министърка и вече бивша кандидатка за еврокомисар Румяна Желава.

Тъй че ако сега искате да опровергаете тезата на Жан Виденов, че Европа се простирала от Ванкувър до Владивосток, то трябва са кажете, че това е невъзможно защото Ванкувър е в "онази страна", а Владивосток е в "друга страна".

"Страна от 3 свят" е да речем онази, дето са намира край Сомалийския залив. Друга такава е Нубия, а за добрите ни дипломатичски отношения с нея се грижи д-р Васил Михайлов.

А за правописа - там вече проблеми няма. Дори академиците от БАН когато трабва да напишат едно изречение, го оплескват на 4 места. Тъй че какво да искаме от другите, при положение, че след дълъг летаргичен сън БАН най-сетне реши да напише поне едно изречение.

Въобще у нас познанието динамично се променя ... в незнание. :head_hurts_kr:

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...