Отиди на
Форум "Наука"

Пак За Турското Робство


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Цитат от Иван Стоянов ,,История на бг възраждане,,

Въвеждането на османската феодална система в бг земи е продължителен процес,белязан твърде често с противоречия и временни застои .

Съсстъпването си на балканите турците се сблъскват с държавно-политически и стопански системи,които далеч превъзхождат както по своята организация ,така и по своите перспективи тези на поробителя.

Въпреки това и противно на очакванията победа постигат турците,които в много отношения не са ИЗЖИВЕЛИ РОДОВОПЛЕМЕННИТЕ НАСЛОЯВАНИЯ.

Именно при Мехмед 2 се регламентират СРАВНИТЕЛНО по прегледно основните принципи на турската феодална система. По късно Селим 1 и Сюлейман 1 доизграждат в цялост тази система оказала се по дълговечна ,макар и по примитивна от заварената византийско-славянска система.

Разбиратели за какво иде реч,едва при Сюлейман турците достигат цивилизационното ниво на Византия ,и то пак само отчасти.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Без да се обижда някой турчин, така е. Това не е рядко срещана ситуация в историята, и варварите, опухали Рим го достигат в някои отношения чак през 19-ти век:).

Любопитно е как точно процесът става, не само в Турция - народите стигат до тази фаза на окончателно оформяна на уседналата държава, с институции и всичко. И ги създават според конкретната възможност, чрез прозорливи или копиращи чуждото държавници.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Текстът на Иван Стоянов е точен (макар че твърдението, научно погледнато, не е негово). Всъщност разминаването в нивата на развитие и устройство на ранната турска държава спрямо балканските, изиграва немалка роля за завоеванието.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Разбиратели за какво иде реч,едва при Сюлейман турците достигат цивилизационното ниво на Византия ,и то пак само отчасти.
В някои отношения още не са го достигнали. Византия е имало голямо културно влияние върху Европа, че дори и върху самата Турция. А влиянието на Терция е стигало до там, докъдето им стигал ятагана и и докъдето днес им достигат гастарбайтерите. :w00t:

не ще и дума, имало е някои интересни нещица, като Султан Селим джамия или пък това че Саладин (автора на Корона на историите) издал таблиците на Улуг-бек. Но Турция нямала в ислимяския свят дори влиянието на България в християнския.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Радвам се че разбирате какво искам да кажа

Мисълта ми е че турците тръгват от най ниската точка на развитие в средата на 13 век; Все се твърди че като дошли към 1354 на балканите били вече напреднали;

Трънки и глогинки(да се изразя по меко) до никъде не са стигнали;

Става като с рим с задна дата на турската цивилизация се приписват в доста ранно време неща постигнати доста по късно;

Според Мутафчиева канунамето на на Мехмед 2 е на нивото на бургундската или салическата правда;

Изобщо тия хора ни връщат не само 1000 години назад ами и 1000 год настрани;

Колкото до прословутите им военни победи те са постигнати отново и най вече от християни;Гледах предаване на Павлов в което казаха че поне в началните години не по малко от една трета от османските войски са си били християни останали без препитание след многото войни в Византия и тия опустушения те са си ги правели и по рано(имало е бум на разбойничеството преди 1354);

По късно турците много разчитат на васалните християнски войски (примерно при никопол победата извоюват сърбите,не турците);

Впоследствие масово се използват като бойни части войнуци,мартолоси,власи и тн;

Сега ми идва на акъла че Пол Рико като описва гарнизона на будапеща споменава мартолоси като ги нарича най низшия род пехотинци които предимно работят,но в случай на нужда влизат и в бой;

Това което правят турците е че използват ресурсите на балканите за да изградят своята империя,но когато тя най сетне е изградена (при Сюлейман) и се отказва до голяма степен от помощтта на християните настъпва почти незабавно криза;

При това криза която си задълбочава постоянно и от която така и не се измъкват;

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
като Султан Селим джамия

Ако става въпрос за тази в Одрин - тя не беше ли строена от български майстор, който издигнал минаретата на 70 метра височина, не мога да се сетя името му в момента. Но си спомням, че след това го затвори на върха на едното, той сглобил някаква машина, с която смятал да полети и да се приземи успешно, само че се размазал на земята.

Имаше някаква такава история (дали е легенда незнам), която екскурзовода ми я разказа когато бях при въпросната джамия в Одрин, но всъщност освен височината на минаретата, нищо друго не успя да ме впечатли - украсата беше постна, 5-6 растителни елемента и толкова.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...