Отиди на
Форум "Наука"

Осиновяване на животни от хищници


КГ125

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В рамките на 6 месеа, аз, неизкушен от биологията човек и рядко поглеждаш "Animal planet", видях, как женски леопард "осинови" маймунче, а днес - лъвица прибра малко антилопче. Леопарда прибра маймуната на едно дърво, а лъвицата лягаше отгоре на антилопчето, пазеше го с лапите да не се отдалечава и пр. Има теза, че това е някаква объркана разновидност на играта им с жертвата, или пък че това, че жертвата не бяга притъпява ловния рефлекс на хищника. Лъвицата се отдалечи да се опита да ловува и атилопчето се присламчи към едно стадо себеподобни. Лъвицаа подгони именно това стадо, малкото изостана, но тя се спря и започна да го вика както майките - лъвици викат малките си.

Шантава работа. Ще рече, това, макар и рядко, има място в поведението на котките. Знаете ли нещо повече?

ПП

Историята придоби сюрреалистичен откачен характер. Антилопчето оцеля, макар, че явно трябва да суче!!! Пасеше, но дикторът каза, че не може да се изхрани така, защото е малко. Опитваше да суче от лъвицата, но нямаше как. Смята се, че е сукало от някаква антилопа и се е връщало при лъвицата???! Или може би все пак тревата му е помогнала... Лъвицата се изтощи, защото се занимаваше само с него. И двете животни се изтощиха ужасно.

Авторката показва видеото на местно племе масаи, които имат легенди за такова поведение на лъвовете и те не можаха да повярват!

Лъвицата стана места атракция, взеха да идват туристи и ученици с автобуси и пр.....

Накрая един мъжки лъв грабна антилопчето и го изяде, а лъвицата се държеше, сякаш е загубила лъвчето си.

През следващите години същата лъвица осиновява още 5 !!! антилопчета. Някои умират от глад, едно избягва, а последното бива изоставено от нея и се връща при майка си.

Лъвицата изчезва след това и не може да бъде намерена.

Много, много странно.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://www.youtube.com/watch?v=7oVhopPjTNg

Много разпространено явление е това в животинския свят. Но, когато се случва между хищници от такава величина и техните жертви, е по-впечатляващо.

Гледах един филм по National Geographic, в който обясняваха как при някакви павиани осиновяването се е превърнало от грешка в биологически целесъобразно. По принцип мъжките при тях понякога отвличали женските бебета. Въпросните павиани обаче се бяха научили да отмъкват малки кученца от майките им и да ги отглеждат, доколкото им е възможно. Оцелелите кучета се превръщаха в членове на групата и вършеха наистина много добра работа като пазачи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, среща се това явление и то най- вече при животни, чието поведение е свързано с грижа за малките ( хищниците са идеални за това) и при които новородените са безпомощни. В случая с лъвицата при външния дразнител ( антилопката) се отключва производство на някои хормони, които са ключови за майчиния инстинкт. Разбира се и тук си има и видови, че и индивидуални особености- подобно нещо няма да се случи при всички лъвици.

Нещо, което също е интересно е това, че някои животни търсят помощ от други, за да се спасят от хищник например. Има не малко случаи на подгонени сърни от вълци, които иначе доста страхливи изтичват до хора и не се отделят от тях, докато опасността не отмине. Имаше едно видео ТУК

Това с маймуните и осиновяването на кучета и аз го бях чел, а после и гледах някакво филмче- това наистина е доста интересно и вече плод на интелект. Това да интегрираш чужд вид в своята собствена популация си е наистина уникално.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...