Отиди на
Форум "Наука"

Защо България се включва в Тристрания пакт?


Recommended Posts

 • Администратор

Защо България се включва във Втората световна война на страната на Тристранния пакт?

Тази статийка я направих за да си утвърдя шестицата по история за годината ;)

Кажете си мнението дали е добре структорирана, липсва ли нещо ит.н.

Според вас имали ли сме шанс да запазин неутралитета и да не се впуснем във войната? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Добра ти е статията, лаконична и казва всичко съществено.

Не сме имали никакъв шанс да останем извън играта по следните причини"

1/ Немската армия влиза в Румъния и ясно и точно казва, че ще ходи на юг. Тогава вариантите са:

А/ Бием се с нея, падаме, окупират ни; при евентуална немска победа във ВСВ оставаме на немската милост. При победа на Съюзниците - връщаме си старите граници, загубени от немците. Полуачава се така, че се бием и мрем за "братските" гръцка и югославска държави, владеещи по най-свински, извинявам се за неиздържания термнин, начин български земи.

Б/ Пропускаме немците - тогава: При тяхна победа - оставаме си с довоенните граници; при загуба - също. Това - при шанса горящата рана на проваленото национално обединение през Балканските и ПСВ да бъде излекувана, т.е. пропуск да се опитаме да играем в пренареждащия се световен пъзел.

В/ Присъединяваме се към немците - те са силните на деня. Запазваме /защото сме я запазили/ държавната си независимост и суверенитет, взимаме си сами решения /само еврейското спасяване си е струвало този ход/. Получаваме си нашето, без да воюваме. При немска победа - всичко е изпълнено на 100% и националното обединение е приключено. При загуба - тук е тънкият момент в това е цялата игра на Борис III. Може да е малко нелоялна, но е единствено възможната. Запазвайки държавата незасегната от войната и суверенитета й, той пробва да играе с Англия и САЩ, което е изконното му политическо убеждение. Макар да казва /и е прав/, че е единственият българофил с страната между германофилска армия и русофилски народ /това всъщност е шега, и двата постулата не са верни/, той в политическото си виждане е следовник на западния парламентаризъм. Та, опитите му са, при евентуално немско поражение, да премине плавно с тънки вътрешнополитически игри /на които родът му е майстор, но само той ги прилага в полза на България, другите двама представители ги прилагат само в своя полза/, със сменя на правителства и т.н., да обърне курса към западните държави и да вкара България сред западноориентираните държави.

Проваля се, къде поради смъртта си, и поради променената обстановка.

2/ Изборът е между Сталин и Хитлер. Приемането на условията на Аркадий Соболев значи едно - балтизация на България /тя избягва тази участ даже след 1944-та/. Да не забравяме нещо премълчавано, но важно - към този момент:

А/ СССР и Германия са СЪЮЗНИЦИ!

Б/ Не е ясно какво ще прави Югославия, че и Гърция. Ами ако идат с немците, а ние не? Край с България.

Така че, единствените възможни ходове са били тези на Борис Трети. Тези, които упрекват България в "съюз с нацистите" и си измислят термина "български фашизъм", нека не забравят следното:

А/ САЩ и СССР са съюзници. Нима Рузвелт е комунист?

Б/ реалностите на политиката са такива. Да не беше така зле ударена България през ПСВ, можеше и да опита да остане неутрална като Турция. Но щеше да е пак зле ударена, от немците; и това в името на Гърция и Югославия! Преди да искат такова нещо от нас, те имат да извърят дълъг път в посока обезщетяване на България. Отде накъде?!

Та, никой няма основание да иска от нас да играем в полза на чужди интереси.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами Хитлер приложил твърдо принципа на Ал Капоне, че с блага дума и постолут се постига повече отколкото само с добра дума. Иначе казано с негово посредничество ни е била върната Южна Добруджа - това в аванс. След това една 300 000 германска армия на северната ни граница окончателно наклонила везните към Германия. Вече след включването България получила и някои отнети и земи през двете национални катастрофи.

От цялата тази работа не мисля, че България е загубила нещо.

1. След неуспешната война все пак получила Южна Добруджа.

2. При успешна вайна е можело да получи Македония, Беломорска Тракия и Зап. покрайнини (не че и иначе не се пазарили да ги получат при капитулация).

Най-същественото, че Коминтерна е имал някои идеи за шопска, македонска, добруджанска и пр. нации. Тъй като България не се опитала да спре немската армия (подобно на печално завършилите опити на Франция, Белгия, Югославия, Гърция....) в края на ВСВ си останала с непокътната армия, което било сериозен проблем Югославия да получи още няколко републики на гореспоменатите нации. :good:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Това е един от най любимите ми периоди в нашата история. :good:

Преди включването Цар Борис настоява и Югославия да се включи в пакта.Едва когато това става България влиза в пакта.

Идеята е била жертвайки македония/югославия е любимец на запада и е сигурно че няма да бъде наказана за включването в пакта/ да се осигури беломорието.

От това са недоволни македонците които дори организират протести.

За съжаление сърбите пак ни изиграват.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Най-същественото, че Коминтерна е имал някои идеи за шопска, македонска, добруджанска и пр. нации. Тъй като България не се опитала да спре немската армия (подобно на печално завършилите опити на Франция, Белгия, Югославия, Гърция....) в края на ВСВ си останала с непокътната армия, което било сериозен проблем Югославия да получи още няколко републики на гореспоменатите нации.  :good:

То добре, че Тито и Сталин са се скарали "навреме", че щяхте да видите кон боб яде ли, като имаме предвид какво чудо почва в Пиринска Македония. Добре, че спира навреме, по една историческа случайност.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Защо България се включва във Втората световна война на страната на Тристранния пакт?

Според вас имали ли сме шанс да запазин неутралитета и да не се впуснем във войната?  :hmmm:

Да можела е и тогава сега щяхмеда сме по-добре можеби , но през това време е и нямало голям смисъм , Германия смачква всичко по-петите си , няма загубени битки , единнствено Британия и се опира и то тя вече е на края , каквото се опре на немската армия тя го унижтожава а и Хитлер обещава много теритотий а нашия глад да си върнем територийте и до ден днешен не е заситен .

20 век е най-невероятният век в историята на човечеството . И затова ми е любим.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Потребител

Всякакви разсъждение постфактум, са излишни и дори глупави в историята. Ако това бяхме направили, ако онова. Трябва да се гледа не от гледна точка 2008 г., или 1944, а от 1941 г. Какво е ситуацията тогава. Силна Германия размазала Франция и решена на всяка цена да стигне Гърция, за да помага на Мусолини. СССР, който е съюзник на Германия и който си прибра Бесарабия при пълното съгласие на фюрера. Югославия-по това време глезена от Германия. Румъня-съюзник на Германия. На страната на т.нар западни демокрации- само Гърция, с която сме били в "прекрасни" отношения. Турция-пълна мъгла. Е кой мислещ политик при такава ситуация може да направи нещо друго, освен това което е направил Борис ІІІ. Тук въобще не става въпрос за хитри комбинации и национални обединения, както си мислят мнозина. Тук става въпрос за оцеляване, за запазване на държавата в тези и граници, за съхрнаяване на населението. Е за такива простички работи става въпрос.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

Не по-малко интересна е и хронологията на излизането на България от Тристранния пакт.

А ето и един документ, издаден като приложение към дневника на посланника Адолф-Хайнц Бекерле, като реакция срещу новия курс поет от България. Пълномощният министър на Германия в Царство България - Негово Превъзходителство Адолф-Хайнц Бекерле връчва на тогавашните български регенти телеграма- отговор на една тяхна такава до германския райхсканцлер Адолф Хитлер. Отговорът на Фюрера от 28 Август 1944 год. гласи:

" До господа регентите на Царство България: Княз Кирил, професор Богдан Филов, генерал-лейтенант Никола Михов, аз също съжалявам за това съдбоносно и трагично развитие на събитията. Изводите са, че то беше възможно, защото нито в Румъния, нито в България, нямаше онова фанатично рискуване, каквото бе налице в Германия. И затова отсега нататък мерките, които ще се вземат от Германия, ще бъдат съобразени с военните нужди. Мерките, които е готово да предприеме сегашното българско правителство, ще предадат страната на болшевизма и тя ще бъде тласната в пропастта. Националната интелигенция, като бъдеще на вашия народ, ще бъде изтребена така, както в другите страни и царското семейство няма да бъде спасено, а унищожено. Досега в такива времена народите са се спасявали не чрез пораженство, а само чрез проявен героизъм. Германия ще продължи при всички обстоятелства борбата си към победа. "

Подписал: Адолф Хитлер

Като денонсира участието си в Тристранния пакт, България фактически се отказва от националните си идеи за обединение, но по-добър избор няма.

post-4896-1261125987_thumb.jpgpost-4896-1261125995_thumb.jpgpost-4896-1261125512_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

И ПСВ и във ВСВ нашата геополитическа насоченост не може да е друга освен с Германия. Виж нещата с бъдещата ТСВ са пълна мъгла!

-----------------------

Между другото знаете че при ухажванията на Югославия, Хитлер и обещава Егейска Македони със Солун до р.Струма. така че нещата са били много, много хлъзгави! Добре че тъпата свиня Чърчил провокира преврат в шумадийския свинарник!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И ПСВ и във ВСВ нашата геополитическа насоченост не може да е друга освен с Германия. Виж нещата с бъдещата ТСВ са пълна мъгла!

-----------------------

Между другото знаете че при ухажванията на Югославия, Хитлер и обещава Егейска Македони със Солун до р.Струма. така че нещата са били много, много хлъзгави! Добре че тъпата свиня Чърчил провокира преврат в шумадийския свинарник!

България избира да е на страната на губещите. Т. е. на тези, които й обещават чудеса.

И логично греши. Но поне не толкова фатално, че да й се прекроят границите още по-драстично.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Не е било чудо, мислимо е било. Един навреме извървян завой към САЩ и Англия би запазил придобитото, на плоскостта на това, че все пак населението си е българско. Кой да знае какви ще се разиграят в Ялта?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Не е било чудо, мислимо е било. Един навреме извървян завой към САЩ и Англия би запазил придобитото, на плоскостта на това, че все пак населението си е българско. Кой да знае какви ще се разиграят в Ялта?

Те в Ялта хората добре са си изиграли картите. Само че ние, като врагове не сме имали кой знае какви бонуси. Пак едно мерси на чичко Сталин, че не дал Южна Добруджа на романеските.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Вярно. То и да се беше скарал по с време с Тито....

Не е правилно обаче да смятаме, че сме се набутали между шамарите и имаме вина. Нямаме. Това е бил единствено възможният ход и с него, и без него, следвоенното решение на България не е нейно или поради нейната вина решение. Румъния воюва дори и в Сталинград и пак й оставиха голямата територия; Финландия воюва, и остана неутрална.

Комунизмът не е наказание за ориентацията през войната, а просто докопване на страната в източния блок.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да. Щом цъфнаха немците по границата и станахме първи приятели на фюрера.

После доприпкаха братушките и изведнъж си спомнихме, че те са нашите освободители и почнахме да гоним фашагите.

Обаче нали знаеш, че колкото и да се обръщат фурнаджийските лопати, все си остават лопати /т. е. послушни уреди/.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нямаше избор България през 1941 г., защото нямаше смисъл да се противопоставя на немците. Спи ми се за подбробности, но ще ги напиша утре :):)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нямаше избор България през 1941 г., защото нямаше смисъл да се противопоставя на немците. Спи ми се за подбробности, но ще ги напиша утре :):)

Знам. Силните правят това, което си искат, а слабите търпят това, което могат.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 месеца по късно...
 • Потребител

"Да. Щом цъфнаха немците по границата и станахме първи приятели на фюрера."

Така е но:

1. Германия е за ревизиране на Версайската с-ма, на практика Хитлер я унищожава.

2. България е стар съюзник на Германия, селскостопанския ни износ тогава е на 99% за Германия.

3. В 1940 г. няма сила в света която да се изправи срещу Хитлер. Не виждате ли че след 1941 г. съветските "гашници" отстъпваха до Москва! Т.е. да се предположи че в 1940 г. сме заложили на губещата страна е смешно.

4. Оказването на съпротива на германците е пълна лудост, значи българите да се сражават и да мрат по-точна за целостта на Гърция и Югославия!? При една такава ситуация България щеше да стане фронтова линия!

Така че просто не сме имали избор и цар Борис много добре го е виждал и прави правилен за времето си избор.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Той планът на Борис вероятно е бил по-дългосрочен от преждевременната му смърт, предизвикана при съмнителни обстоятелства след последната му визита при фюрера. Аз на негово място бих предложил на американците и англичаните да си направят десанта тук в нашата Беломорска Тракия без да им пречим и с нашата помощ да погнем немците към Берлин. Така съюзниците нямаше да са в позиция да развалят националното ни обединение, а руснаците нямаше да дойдат. Ех...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

stinka (Rom) имам предвид това да стане преди Червената армия да дойде и преди прословутата бележка на Сталин с уговорените зони на влияние. Може и да не сме суперстратегически за американците, но защо да ни изпускат и защо да провеждат Д-дей под бясната канонада на немското ПВО и артилерия в Нормандия, след като могат да го направят без загуби тук?

Eньо да не я започваме пак тая песничка. Не съм фен на американците. Идеята ми е, че тогава нямаше да бъдем такива гъзолизци като сега, ако България беше оставена да се развива в свободния капиталистически свят, дори и не изцяло национално обединена.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Eньо да не я започваме пак тая песничка. Не съм фен на американците. Идеята ми е, че тогава нямаше да бъдем такива гъзолизци като сега, ако България беше оставена да се развива в свободния капиталистически свят, дори и не изцяло национално обединена.

Ти си непоправим утопист, Варлорд.

България има два основни признака, според които не е била включена в плановете за спояване към западноевропейските държави-

1.славофония и

2.православие

Ето ти един пример - Червената армия завзема Австрия, но Чърчил и Айзенхауер са си я поискали. Така, че разделението на Европа не е плод на вероятности и регионално стечение на обстоятелства, а точен предварително определен алгоритъм.

За това то дадох пример със 20 години в ръцете на американците. Какво ни дадоха те:

ДОКЛАД върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България

(подготвен от

Фондацията на Националната Камара на САЩ за

Народна Република България)

към който който вдяко дошло на власт правителство е длъжно да се придържа...

Тази част която съм умалил, Еньо, си е чист спам. Заради логичната теза в останалата част на мнението го оставих, но недей такива работи. Warlord ти говори за шансовете за национално обединение, ти му говориш за глупави конспиративни теории и за това колко добре било под шапката на СССР.

Ако беше толкова добре, още щяхме да сме там.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Не бих казал, че сме "по-зле".

По-възрастните от мен лесно ще си спомнят мигането на София като дискотека (щото нямаше достатъчно ток), еднообразните стоки ("шкартото към София лети"), милиционерщината (която пак се опитва да настъпва) и неохотните признания на Петър Младенов и Тодор Живков в дванайсет без пет, че плановата икономика е напълно неефективна.

Днес човек може да притежава собствен бизнес (и не, не ми припомняйте Указ №56, той е закъснял опит да се нормализира нещо в НРБ).

Днес човек може да притежава земя.

Днес никой не те пита ходиш ли на църква (джамия, синагога), кога, как, с кого и защо.

Днес няма трудово разпределение (не, това не е било някакво социално благо - да си френски филолог от, примерно, Пловдив, с амбиции за преводач и да те зачубастрят за три години във Вълчи дол като учител в местното даскало не е особено щастие).

Днес не се искат препоръки от двама партийни членове, за да кандидатстваш във ВУЗ.

И държиш паспорта в задния си джоб, а не ти го пазят в МВР, така че винаги можеш да си вземеш шапката и да идеш до Охридското езеро, Белград, Истанбул или Солун.

И ако някой каже, че това не е важно, този някой е... *представете си рой крайно обидни думи, нарушаващи форумния правилник тук*.

Разбира се, за много български граждани личната инициатива и свободата не значат нищо. Те си искат ясличка и нямат против да не бъдат граждани, а поданици.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Действително, би се наложило в случай, че премине България овреме към побеждаващата страна, да се балансира между интересите на Гърция, Югославия и Турция.

Но заслугите на България в този случай не биха били пренебрегнати, т.е. в Македония нещата биха били решени, вероятно, що се отнася до гръцката част, там сигурно щеше да се отиде на по-малък комнпромис, евентуално само Кавала.

Само че всичко това би могло да стане само в много, много подходящ момент. Иначе победителите биха предпочели да прекроят картата както те си искат, а не както биха се договорили с някакви бедни и доста презряни, честно казано, балканци като нас.

Картата на Европа не е подредена според заслугите, а според разни съображения за баланси. Румъния на Антонеску е много по-близка до Германия от България, а пък нейното национално обединение... макар и за унгарска сметка, е сторено.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...