Отиди на
Форум "Наука"

Ще се обезщетяват бежанците от Одринска Тракия.


Recommended Posts

  • Потребител

Турция постави като условие за обезщетенията за тракийските българи България да изплаща пенсиите на изселниците с непълен стаж в България.

Това ще натовари бюджета на НОИ с още 38 млн. евро годишно за да бъдат изплатени пенсиите на около 50 хил. изселници.

По данни на външното министерство България вече е изплатила пенсии на изселници за 200 млн. евро.

Работни групи ще изясняват въпроса за пенсиите и за компенсациите на наследниците на българите от Тракия и Одринска Македония.

По данни на агенция "Архиви" става дума за 800 хил. души и за компенсации между 10 и 20 млрд. долара.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турция постави като условие за обезщетенията за тракийските българи България да изплаща пенсиите на изселниците с непълен стаж в България.

Това ще натовари бюджета на НОИ с още 38 млн. евро годишно за да бъдат изплатени пенсиите на около 50 хил. изселници.

По данни на външното министерство България вече е изплатила пенсии на изселници за 200 млн. евро.

Работни групи ще изясняват въпроса за пенсиите и за компенсациите на наследниците на българите от Тракия и Одринска Македония.

По данни на агенция "Архиви" става дума за 800 хил. души и за компенсации между 10 и 20 млрд. долара.

Сигурен съм, че Турция не е поставяла подобно условие. Някои хора (виж снимката) отново са ударили горната скала на тъпомера.

Турция никога няма да изплати НИКАКВИ компенсации на НИКАКВИ бежанци.

Нещо повече - Турция отрича изобщо да е имало български бежанци. Според Анкара, това не са бежанци, а доброволни изселници, които съвсем доброволно са си оставили имотите в Турция.

Друга турска позиция НЯМА. Няма и да има.

Останалото са простотии за идиоти.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Коя година става изселването на Българи от Одринска Тракия към България имам предвид Не към земите на запад Беломорско и Охридско. Имам предвид само Към днешна България ( на север) . Тука споменава 1913 тя ли е?

Изселване?!

Не е изселване! Или по-скоро е принудително изселване, съпроводено с терор! Да, през 1913 г. се случва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да благодаря. Пра-баба ми се е изселина по него време, и се заселват във Варненско до яз.Цонево.

Една част от родате се е заселила после в Търново. Исках да знам годината. Иначе Майка ми документи за имоти в Одринско няма , докато Баратовчедите и имат.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Сигурен съм, че Турция не е поставяла подобно условие...

200 млн. за пенсии на изселниците в Турция

Страната ни е платила около 200 млн. евро за пенсии на изселниците ни в Турция, независимо какво е гражданството им, съобщиха от социалното министерство.

Сумата е похарчена от март 1999 г., когато започна да действа споразумение между България и Турция за изплащане на български пенсии там. Само през м.г. 21 257 изселници са получили пари за старост на стойност над 42,948 млн. лв., като придобилите право на пенсия се увеличават всяка година. Това са обикновено хора, на които трудовият стаж у нас не е бил достатъчен, за да се пенсионират на 63 г. или на 60 г., колкото е изискваната възраст за мъжете и жените. И това става, щом навършват пределната възраст за пенсиониране по нашите закони - 65 г.

Парите, които изпращаме на изселниците ни, се повишават и индексират, така както на възрастните у нас, обясниха от НОИ.

Проверки обаче показали, че има и неправомерно изплатени пенсии на нашенци в Турция за над 562 хил. лв., които подлежат на връщане, но турската страна не оказвала необходимото съдействие за възстановяването им.

През май м.г. Турция настоя официално да бъде подписана пълна спогодба за социална сигурност с България, каквито имаме с други държави извън ЕС. Според проекта двете страни би трябвало да признават взаимно стажа за пенсия, придобит от работещите във всяка от тях. Предложението обаче не се приема от България. Един от мотивите е, че подобна спогодба ще доведе до твърде високи финансови ангажименти за страната ни, а малко български граждани биха се възползвали от нея.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=373044

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Проблема е, че бълг. държава от 100г. насам все повеме и повече я няма никаква. Тя прецаква гражданите си и щедро облагодетелства чуждите граждани.

СПОГОДБА МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЗА ИЗСЕЛВАНЕ ОТ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД, ЧИИТО БЛИЗКИ РОДНИНИ СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ В ТУРЦИЯ ДО 1952 ГОДИНА (РАТИФИЦИРАНА С УКАЗ № 441 ОТ 30 МАЙ 1968 Г. ВЛЯЗЛА В СИЛА ОТ 19 ВГУСТ 1969 Г.)

Обн. ДВ. бр.82 от 21 Октомври 1969г.

Член 1

Настоящата Спогодба урежда въпроса за изселването на желаещите да се изселят в Турция български граждани от турски произход, които влизат в следните категории семейни и родствени връзки с бивши български граждани от турски произход, изселили се в Турция до 1952 година и придобили турско гражданство:

а) съпруга, съпруг;

б) майка, баща, баба, дядо, прабаба, прадядо;

в) необвързани с брачна връзка до влизането в сила на настоящата Спогодба сестри и братя и непълнолетни и пълнолетни деца на починали сестри и братя.

.....

Член 5

Изселниците ще могат да вземат със себе си документи за гражданско и имуществено състояние (нотариални актове, договори за покупко-продажба на недвижими имоти и др.), образование, професия, отбиване на военна служба, трудов стаж и други документи, за които няма законна пречка да бъдат изнасяни вън от страната.

Член 7

Занаятчиите и земеделските стопани, които се изселват, ще могат да изнесат без мито инструментите, сечивата, тезгяхите и машините, имащи характер на движими имущества, както и други употребявани движими имущества, които лично притежават и са необходими за упражняване на тяхното занятие, професия и за личното им стопанство, с изключение на онези, чийто износ е забранен от законодателството, действуващо по време на изселването им.

Занаятчиите и земеделските стопани ще могат да изнесат без мито и машините си, прикрепени към недвижим имот, които са им били необходими и са били използувани в занятието, професията или в личното им стопанство.

Член 12

Изселниците ще получат съответна компенсация за пенсията, получавана за трудова злополука и за други пенсии и социални осигуровки, чието ползуване в чужбина се признава от българското законодателство в сила по време на изселването.

Двете страни ще решат допълнително начина, по който ще стане изплащането на компенсацията.

Да допълня, че в останалата чяст няма например задължение изселниците да си платят за образованието, което ако си бяха родени в Турция нямаше да го получат безплатно. Нито пък Турция да изплати детските, които е давала бълг. държава докато изселниците се изнесат в трудоспособна възраст като готови платци на данъци и осигуровки за Турция.

Докато бълг. бежанци е трябвало да се задоволят с радостта, че въобще са останали живи. Иначе казано бълг. бежанци не само са били прецакани, но и тепърва ще бъдат прецаквани заедно с останалите бълг. граждани.

Та както обикновено спасяването на даващите тук ще е дело на самите давещи. Т.е. засегнатите бежанци (и техни потомци) да не си правят илюзия, че това тука е държава, дето ще ги защити, ами те лично и техните организации да си се обръщат директно към всички възможни органи на ЕС и да търсят защита от там на правата си. Като казвам, да забравят за бълг. държава, това включва и всички евродепутати, вкл. и тези от "Атака", защото както се вижда от тях може да си чака траене и само от време на време цирк за глупости (най-вече оплаквания че са им набили канчето заради някоя хулиганска проява).

И може да се пробва за референдум, който да обвърже съгласието на България за приемане на Турция в ЕС с предвалително обезщетяване на бежанците. Може с предварителна кампания в другите страни-членки с разясняване как точно са напуснали.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...