Отиди на
Форум "Наука"

Кога се използва главна начална буква?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

- С главна буква започват всеки текст и всяко изречение.

- С главна буква започва пряката реч, обозначена с тире или поставена в кавички.

- С главна буква се пишат личните, бащините и фамилните имена на хората, техните прозвища и псевдоними.

- С главна буква се пишат собствените географски имена.

- С главна буква се пишат имената на организации, учреждения, предприятия, учебни, здравни и др. заведения, научни и културни институти, институции, административни структури...

- С главна буква се пишат и имената на празниците.

- С главна буква се пишат формите за 2 л. мн. ч. на личните и притежателните местоимения, когато чрез тях се изразява учтивост: Ви, Вие, Вас, Ваш.

- С главна буква се изписват титли на короновани глави, държавни ръководители, върховни религиозни ръководители, висши държавни служители, ръководители на учебни заведения, посланици, административни и научни титли - при обръщение в официални документи, когато липсват техните лични и фамилни имена.

- Главна буква се използва при названията на християнския бог и отнасящи се до него местоимения: Бог, Господ, Св. Троица, Спасител(ят), Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Св. Дух, Светият Дух, Той, Му, Него, Свой, Негов, и изразът дай, Боже!.

- С главна буква се пишат имената на космически обекти (звезди, планети, съзвездия, и др.)

- С главна буква се пишат и нарицателни съществителни, когато изразяват по-особено отношение към назоваваната с тях същина - Майка, Човек, Природа, Човечество, Хуманизъм, Свобода, Бог, Родина, Татковина, Отечество...

---

В някои езици (английски и френски) липсва разграничаването на народност/националност и прилагателното за нея. Francais = французин, френски. English = англичанин, английски. Затова те изписват с малка буква думата, когато тя обозначава прилагателното francais, english (френски, английски) и я пишат с главна, за да обозначат народностната или националната принадлежност Francais, English (французин, англичанин).

В българския език това разграничение е пределно ясно и НЕ е необходимо да се пише с главна буква Българин, Българка, Французин, Англичанин...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да вземем да включим някой учебник по български език в правилата на форума? :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Kak не сме се сетили?!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Правилно ли е в тези случаи да се пише главна буква:

Пожелавм Ви много здраве и успешна Нова 2011 година!

Народно читалище „ Звезда – 1974”

Нека и през новата година заедно (да) работим ...

?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Правилно ли е в тези случаи да се пише главна буква:

?

Нова година се пише с главна буква само като име на празник, иначе новата година би трябвало да е с малка, когато става дума за цялата година, а не само за празника: "Честита Нова година", но "Желая успешна нова година".

При "Народно читалище "Звезда"" народно би могло да е и с малка буква, ако приемем, че "народно читалище" обозначава просто вида учреждение, а не е неделима част от названието.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Не съм чест гост във форумите, макар че съм отдавна регистрирана и затова се извинявам, че пиша в стара тема. Преглеждах Българския библейски онлайн речник - http://bible.netbg.com/bible/dic/preface1.html и си зададох въпроса, дали трябва така да се злоупотребява с началната главна буква, както това правят авторите му. То е и "петвековно Турско робство", и "изучаване на Божието Слово", и "материали на Библейски теми" и какво ли още не. Конкретно въпросът ми е "Библия" и прилагателното "Библейски" според нормите на българския език трябва ли задължително да се пишат с главна буква?

Бележка на модератора

Няма нужда адресите на уеб сайтове да се дават в средни скоби - [ ].

Просто трябва да се напишат.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Моля, не се притеснявайте да събуждате стари теми. Темата не е дракон, няма да ви ухапе или да ви залее с огън.

Библия - пише се с главна буква - това е заглавието на книгата (означава Книга).

НЕ е необходимо да се пише с главна буква Българин, Българка, Французин, Англичанин... Турско, Турчин, Библейски, Български. Пак да кажа - това изписване е погрешно. За справка, моля, погледнете пак първия постинг в темата.

Той, Му, Си, Него... Бог, Господ-Бог, Отец, Син, Свети Дух, Божие(то) и Слово - ако са написани в Библията - там може да са с главна буква, понеже се отнасят до божеството, до бога, до Бог.

Когато става дума за заглавие - "Българска апокрифна летопис" или "Български библейски речник" - български се изписва с главно Б, понеже това е първата дума от заглавието на книгата/текста.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...