Отиди на
Форум "Наука"

За този клуб:

Всички теми и дискусии свързани с конфликата влизат в този клуб.
 1. Какво ново в тази група
 2. Ако украинците имат готови резерви /което няма как да знаем/ е много спорно как е най добре да ги използват.Дали директна помощ към полуобкръжините си части при Попасное или наистина да опитат контраатака по на север.
 3. Някои от резервите е потвърдено (доколкото е възможно да се потвърди със сигурност), че са пратени в Попасна, тъй че не е ясно какво точно им остава в Белгород. Руснаците контраатакуват по другия бряг на реката, може би и точно с тази цел - да стигнат до мястото на форсирането и да пробват да ги отрежат. Но като цяло и аз не съм особено убеден, че това украинско настъпление ще доведе до нещо съществено. Съмнява ме изобщо да имат толкова сериозни сили по това направление - само с онези танкове от клипчето няма да стане работата. Пък и ако имаха толкова сили, нямаше да имат проблем с отбиването на тези контраатаки, които се виждат на картата. А явно имат, защото боевете продължават и е възможно украинците да са отстъпили леко на юг. Ще видим. Но междувременно целият донбаски фронт поддава.
 4. Украинците със сигурност кроят контра-офанзива и ще видим наистина дали ще имат сили за нея. Все още е рано да ги отписваме, обаче. Към средата/края на лятото ще е по-ясно.
 5. Това с нанасянето на поражение на руската армия става все по-невъзможно с всеки изминал ден. Вярно е, че практическото прилагане на "доктрината Герасимов", т.е. осъвременената версия на Дълбочнинната операция (Глубокая операция) не беше особено успешно, но това беше основно заради некомпетентното ръководство на операцията и корупционерщината. В течение на войната тези проблеми ще се притъпят. Вече виждаме как украинците нямат достатъчно резерви, за да прикрият фронта край Попасна... А предстоят още толкова много битки...
 6. Ако руснаците изтеглят едни взвод от Лиман за да го насочат към Купянск ще бъде огромен успех за украинците.Настъплението е преди всичко демонстративно.
 7. Проблемът с Гиркин-Стрелков е, че на мен лично ми изглежда като много убеден, идеологизиран индивид. Праволинеен, някои казват и неподкупен. Със сигурност не е и единствен с подобен профил. Опасявам се, че ако подобен нему дойде на власт, всичко ще се насочи към максимално бързо възстановяване и доколкото е възможно модернизиране на армията, чистка на шойгуподобните командващи, и след някоя и друга година - възобновяване на войната, но този път с далеч по-ясни и изпълними цели и стратегия и с по-добро командване. И въпросът е откъде ще започне това възобновяване - сега фронтът е в Донбас, при успех на чембърлейновските планове ще е по Днепър или още по-западно. Има. Дали са и 5% от населението?
 8. Именно. Затова и аз си мисля, че Украйна трябва да нанесе военно поражение на Русия. Така следващият руски ръководител/владетел ще знае какво го чака ако тръгне да удовлетворява имперски мераци: война срещу целия свят, международна изолация и верятно военно поражение. Белким това е достатъчно за охлаждане на имперски мераци ... ама знае ли човек. Меракът умира последен, както върви поговорката.
 9. Но и далеч по-голям риск, Купянск е на 40-50 км от реката, опасността от обкръжението е по-голяма. От друга страна война се печели с поемане на рискове.
 10. Германия я обсъждахме с Б.Киров наскоро в темата за Тукидид. Препоръчвам я дискусията за незапознатите с германската външна политика, Най-вероятно след края на войната сам ще се откаже от властта. И следва логичния въпрос с какъв профил ще бъде наследника му?! Ще се наложи някой като Гиркин да спасява Руската империя федерация или ще успеят да балансират вътрешното си развитие.
 11. Дано са си направили сметката добре и да имат достатъчно сили по фланговете. Белгород е близо и руснаците могат лесно да организират удар отляво на украинското настъпление, а и изюмската групировка все още има някакви настъпателни способности.
 12. Аз също предпочитам първия вариант. Отрезвяване трябва да има и осъзнаване на грешките. И сега тук-там доколкото е позволено се отчитат такива. Гиркин-Стрелков е добър военен, но на Русия преди всичко и трябва на първо място изцяло нова икономическа стратегия . Има и доста руснаци, които единствено искат да живеят нормално като другите. Не знам до колко армията е важна в съзнанието им, може би путинската пропаганда е наблегнала повече на това. По-скоро ми се струва трудно преодолимо в съзнанието идеята за имперския, господстващ над други народ.
 13. На война като на война. Руснаците избиват цивилни без причина, украинците си го връщат като мъчат руски пленници. Тук е моментът да се замислим, че подобни извращения нямаше как да се случат ако Варварска Русия не беше нападнала Украйна. Но к'во да пра'иш. Цар Путинчо иска да е Император Путинчо и сега зарадите неговите имперски мераци руснаци и украинци се избиват един друг.
 14. Не познавате руската психика.Който и да дойде след Путин ще трябва да възстановява мита за огромната и непобедима мощ на руската армия.Мит който за обикновения руснак значи страшно много.Руската армия остави огромна част от своя престиж по украинските поля / а и по дъното на Черно море/ и каквото и да стане оттук до края на войната това няма как да бъде променено.Руснака ще предпочете да гладува но да заспива с мисълта че има непобедима армия от която света трепери.По същия начин навремето един пенсиониран полковник от КГБ получи властта в Кремъл защото трябваше някой да се справи с чеченския проблем който изглеждаше неразрешим.В интерес пенсионирания разведчик се справи повече от добре защото ако някой през 2000 година беше казал че чеченските части щяха да бъдат основна ударна сила на руската армия при инвазията и в Украйна щяха да го помислят за луд.
 15. Самое важное за три часа (15:00) В Житомирской области Украины помимо окопов начали возводить бетонные блоки по всей линии границы с Беларусью, сообщил мэр Житомира Сергей Сухомлин. Генеральные прокуроры Соединенных Штатов Америки, Австралии, Канады и Новой Зеландии – выступили с заявлением в поддержку Генерального прокурора Украины Ирины Венедиктовой, а также расследований и судебных преследований за преступления, совершенные в ходе вторжения в Украину. Глава Минфина Германии подтвердил, что страны "семерки" собираются предоставить Украине более 18 млрд евро. Ранее ЕС выделил Украине очередной транш в размере 600 миллионов евро в рамках макрофинансовой помощи. Британская разведка подтвердила выход более 1700 украинских военных, которые вышли с «Азовстали». За прошедшие сутки путинисты обстреляли 13 населенных пунктов Донецкой области. Бомбардировки привели к гибели пяти человек, а еще столько же получили ранения разной степени тяжести. Разрушено 19 домов, при этом повреждения получили как минимум 34 сооружения. В Госдуму РФ внесен законопроект об отмене возрастного предела для заключения первого контракта о прохождении военной службы. В Северодонецке разрушено 70% жилого фонда. Обстрелы не стихают. В подвалах пытаются выжить 15 тысяч гражданских.
 16. Абе чак за съюзник на Русия не знам, но вече е повече от очевидно, че не са точно съюзник на САЩ, Великобритания, източноевропейските, а можем спокойно да добавим и скандинавските страни. Какви точно са - те си знаят, те да му мислят. Според мен си самонанасят непоправими имиджови щети в момента. Ами постави се на мястото на един германец: Руската конвенционална армия се доказа като пълен смях, бие се седмици наред за разни селца из Украйна. Между нас и Украйна седят Полша, Чехия, Словакия, които ще са още по-трудни за побеждаване, а и САЩ и Великобритания вече ще се намесят директно. За нас опасност няма освен ядрени ракети. По-добре да приключваме войната, майната й на Украйна, какво ни интересува, те там и без това са някакъв вид руснаци, дайте да пускаме вече Северен поток 2. Аз не виждам вариант за дългосрочно оцеляване на джуджи, независимо от резултата на войната и независимо от това дали е болен или не. Въпросът е като дойде следващият с какви възможности ще разполага - с разбита армия и изгонен от Украйна или с що-годе съхранена армия и примерно с една четвърт или една трета от Украйна. Аз предпочитам първия вариант. Чембърлейновците предпочитат втория. И ако чембърлейновците надделеят, а на власт в Русия дойде някой с профила на Гиркин-Стрелков, както прогнозират някои колеги тук, то какво правим?
 17. Абе те разгромени, обаче самият факт, че са там, показва, че ситуацията вероятно е извън контрол. До преди два дни бяха на 10-15 километра източно. Очевидно са успели да пробият защитната линия западно от Попасна, говори се за голямо количество войски там и огромно числено превъзходство. Ето такива карти се чертаят: Отрязването на трасето Бахмут - Лисичанск е въпрос на време. Не знам какви сметки са си направили украинците, това не е някакво неочаквано развитие, понеже от няколко дни се знае за мощното струпване на всевъзможни руски войски там - резерви от Белгород, изтеглени части от Мариупол, десантчици, вагнеровци, мобилизирани от ЛНР/ДНР. Нещо като нов Изюм се очертава по това направление и явно към днешна дата вече то е основото. Продължават да настъпват от Попасна и на север. ---------- В същото време на С-СИ от Харков - опит за контранастъпление на руснаците и изтласкване на украинците на юг към града. Вече е 100% потвърдено, че украинците са форсирали Северски Донец и напредват неясно дали към Волчанск или Купянск (или и към двата града) - Арестович снощи се подхилкваше и общо взето каза "има движение, но няма да издам повече". Има обаче и данни, че руснаците опитват да контраатакуват и там, югозападно от Волчанск - някъде там, където е синята стрелка на горните карти трябва да има и червена в противоположната посока.
 18. Мы знаем, что Россия — сверхцентрализованная страна. Но за пределами благополучного центра существует два десятка депрессивных регионов, и федеральная власть использует их для любых своих нужд, включая войну.
 19. В России программа импортозамещения провалена полностью,написал в Telegram-канале глава комитета Совета Федерации по конституционному законодательству и государственному строительству Андрей Клишас. «Кроме бравурных отчетов отраслевых ведомств нет ничего. Наши люди это видят и по товарам народного потребления, и во многих других сферах», — добавил он. Так сенатор прокомментировал пост председателя Национального антикоррупционного комитета и члена СПЧ Кирилла Кабанова. Кабанов, в свою очередь, обвинил «некоторых руководителей» в стремлении «пересадить» российскую промышленность и экономику на «новую, теперь китайскую «иглу», поменяв логистику закупок и «инвесторов», вместо того чтобы добиваться экономической независимости. Российские власти обещали поддержать отечественных производителей, чтобы ускорить импортозамещение в некоторых отраслях. Субсидирование обещали фармацевтическим компаниям, чтобы снизить зависимость российского рынка от импортируемых лекарств. В то же время предприниматель Олег Дерипаска предостерегкомпании от назначения «начальников по импортозамещению». По его словам, они должны не создавать такие условные должности, а ориентироваться исключительно на потребности бизнеса. https://www.rbc.ru/politics/19/05/2022/6285f0c79a7947c127bab983
 20. Споко. Военните престъпления ще се разгледат и докажат, вкл. и тези извършени от украинци. Що се отнася до информационната война, то там Русия си е виновна сама. Ако не беше агресията в Украйна тази тема нямаше да я има. Голямата картина е агресията на Русия в Украйна, а не обратно и нищо не може да я подмени. Това Буча, Мариупол и т.н. са само подробности. Сега руснаците и да се оправдават - ама ние сме невинни, ама онези са нацисти, ама това, ама онова е все тази.
 21. Минобороны Великобритании публикует ежедневную сводку о войне в Украине Вероятно, сдались до 1700 украинских солдат, находившихся на мариупольском заводе «Азовсталь». Неизвестное число военнослужащих ВСУ остаются на территории предприятия; Как только Россия установит полный контроль над Мариуполем, то, вероятно, она перебросит из города войска, чтобы усилить свою операцию в Донбассе. Но эти войска нужно переоснастить и модернизировать, прежде чем их можно будет эффективно передислоцировать. Это может занять время; При этом на российское командование оказывается давление, чтобы оно продемонстрировало явные успехи в выполнении поставленных задач. Это означает, что силы будут брошены в бой очень быстро, без надлежащей подготовки, и это повышает риск их дальнейшего перемалывания.
 22. Основната цел е да бъде обвинена Русия в нечовешки престъпления и оневинени злодействата на украинците Германското издание Bild говори за зверства срещу руски затворници. Надпис по-долу: Украински военни престъпления срещу руснаци. Западните медии започнаха да разказват истината за специалната операция в Украйна Преди седмица, за първи път след спецоперацията, западните медии обърнаха внимание на факта, че украинските военни и националистически батальони безразборно нарушават Женевската конвенция . Тя, припомняме, забранява всякакъв тормоз над военнопленници. След като в интернет се появиха кадри с побои, обезглавяване на пленени руски войници, издълбаване на очите и призиви за кастрация, западните медии започнаха да говорят за това, че Украйна извършва военни престъпления срещу руски граждани. Първо по темата коментира германското издание Bild . В същото време международната правозащитна организация Human Right Watch поиска от въоръжените сили на Украйна да спрат да публикуват видеоклипове с руски военнопленници и да нарушават правата им. Дори агенцията Bellingcat, която обикновено е изключително негативна към Русия, разкритикува украинската страна.
 23. Точно това успокоително мислене смятам, че е вредно, както за тях така и въобще за Европа. Според мен, ако трябва да има буфер, той би следвало да бъде по далеч. Във всеки случай имат интерес, ако могат да използват ресурсите на Русия. Ако властта коренно се промени или РФ започне да се разпада, не се знае какви процеси ще започнат там.
 24.  

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...