Отиди на
Форум "Наука"

Atheism vs. Religion ;)


Recommended Posts

  • Потребители

Едно кратко изложение на религиозни ритуали и практики, чрез които се засвидетелства обич и страхопочитание пред боговете. Нека видим на какво са способни да се подложат някои хорица в името на несъществуващото.

№1 Храмовото бельо.

mormon_underwear.jpg

Това са вид долни дрехи, които мормоните считат за свещени. Те са единствения вид бельо, което им е разрешено да носят. Може да е постно на вид и отблъскващо, без всякакъв стил и вкус, но по него са изписани специални символи, които предпазват вярващия от огън, наранявания, всякакви зли сили, включително и от... изкушенията. При вида на въпросното бельо постигането на последното не е чак толкова учудващо, въпреки онази приказка за забранения/скрития плод, който бил най-сладък. Така или иначе, това си е един от най-странните начини да засвидетелстваш отдадеността си на боговете - като забраниш на влюбените да си... оберат плодовете, както им е угодно :)

№2 Екзорсизъм.

Това е ритуална практика, с която се прогонват злите духове и демони, които понякога се вселяват в определени места, предмети, животни и дори хора. Застъпена е в много религии по света, но най-популярен и организиран е католическият екзорсизъм. Извършва се от свещеници, разбира се, които единствено са достатъчно компетентни да се занимават с божиите дела на земята. Най-общо казано това е замяната на една мания (обсебването от демон) с друга такава (обсебването от Бог). Т.е. вместо болният да получи адекватна помощ, той бива подложен на безмислени, а често и с летален изход процедура. Има си дори правила, които екзорсистът трябва да спазва. Едно от тях гласи: " Екзорсистът трябва да е сигурен, че има наистина работа с обладан от дявола, а не болен от психическа болест", сякаш има разлика между двете.

№3 Ритуално обрязване.

Представлява генитално осакатяване на жени и малки момичета. Това е операция по отстраняване на клитора, което води впоследствие до непълноценен сексуален живот, болезнена и проблемна менструация, проблеми при уриниране и много други. Всъщност операция е силно казано, защото се извършва в домашни условия от някоя "опитна" баба в селото. Практикува се от последователи на Исляма и законите на шериата най-вече в Африка и Индонезия. Наблюдава се много висока смъртност, а в цивилизованите страни, естествено, е наказуема.

№4 Парад на вегетарианството.

0000005181-middle.jpg

Тези празненства се провеждат ежегодно на тайландския остров Пукет. Вегетариански, вегетариански... колко да са вегетариански? Съпътствани са от така наречените ритуали за пречистване, по време на които екзалтирани мъже и жени пронизват части от тялото си с ножове, шишове, игли, кой каквото има под ръка. Вярват, че така гонят злото от телата си, че не е възможно да се получат усложнения от тези интервенции, защото те, все пак, предоставят плътта си на боговете.

№5 Ритуали за възмъжаване в Папуа Нова Гвинея.

Sambia-Papua-New-Guinea-Brutal-Rituals.jpg

Този ритуал се изпълнява в някои племена в Папуа Нова Гвинея. Нека отбележим, че там мъжете живеят отделно от жените, заради вярвянето, че могат да се "заразят" от тях и да се превърнат в хомосексуалисти. В ранна възраст (около 5 години) на всички момчета се изпълнява следната процедура - с остра пръчка се бърка дълбоко в носа им, докато не започнат да кървят обилно. След това те пият тази кръв, която наричат "мъжко мляко", като превенция срещу хомосексуализма. След дългогодишно повтаряне на този ритуал на момчетата се разрешава все пак да се оженят, но след всеки сексуален акт се къпят и търкат обилно с кал, за по-сигурно.

№6 Ритуал за възмъжаване в Уганда.

african.gif

С този ритуал в Уганда се отбелязва навлизането на младите момчета в пубертета. И какво по-подходящо от това да им завържат камъни за пенисите. И така поне до 18 годишнината им, като камъните междувременно се подменят с все по-тежки. В резултат на това в края на този период младите мъже могат вече да носят с пенисите си тежести до 10 килограма! Всичко това естествено ги удължава до умопомрачителните... 45 сантиметра! Е, да, но поради насилственото удължаване настъпват увреждания и ерекцията става невъзможна. Кофти. Всъщност размерите им стават толкова огромни, че въпросните африканци ги завързват на възел или ги увиват около кръста си.

№7 Ритуалът Нагол.

Нагол или Н'гол (на кого му пука) е ритуал, с който приключва сезона на жътвата във Вануату, което пък означава, че е време да се благодари на боговете. Представлява скачане от поне 25 метрова кула с главата надолу и вързани за краката лиани. Дължината на лианите трябва да е така добре изчислена според височината на скачащия, че главата му да докосне (макар и едве-едве) земята. Това означава, че реколтата през следващата година ще е добра и сами разбирате, че е много важно. Повечето от тях предпочитат да рискуват с по-дълго въже и съответно счупен врат, отколкото с лоша реколта по тяхна вина. Всъщност, не само мъжете изпълняват този ритуал, но и младите момчета, които пък с това си свалят гаджетата. Е това са то "трудни жени".

№8 Хвърляне на бебета от покрив.

Изпълнява се в Индия и представлява точно това, което чувате - хвърляне на бебета от високи сгради. Много дивашко! Дечицата се овесват от ръба на покрив, на около 50 метра височина, след това се хвърлят, а долу тълпата ги улавя в платнище. Не мога дори да си представя шока, който изпитват. Вярва се, че това ще донесе късмет на семейството и дълъг живот на детето. Е, ако оцелее...

№9 Флагелантство.

image.jpg

Флагелантството (или самобичуването) е религиозна практика, водеща началото си от мрачните ХІІІ-ХІV в. Включва публично самобичуване, като целта е да се постигне изкупление и пречистване от греховете. Днес най-често се практикува от шиитите при религиозни шествия. По време на техния празник Ашура (в Ирак), например, хиляди поклонници излизат на площада в Кербала и изпълняват кървава церемония в израз на съпричастност към трагичната съдба и мъчителна смърт на Имам Хюсеин през 680 г. За да изразят разкаянието си, че не са спасили Хюсеин, мъжете се самобичуват с вериги или самонарязват с ножчета телата и главите си. В шествието, прекосяващо града към лобното място на Хюсеин, участват мъже от всички възрасти, дори малки момчета.

№10 Страстната седмица във Филипините.

Crucifyin-on-the-Cross-brentmadden.com_1-300x237.jpg

Случва се през сезона на така наречените "велики пости". Страстната седмица символизира последните дни на Исус преди разпъването му на кръста. И подобно на иракските си събратя, много филипинци се вживяват твърде в тази история, и в знак на съпричастност към мъченическата смърт на своя бог, те се самонараняват по най-разнообразни начини, повечето от които напомнят сюжети от Новия завет. Най-разпространено е разпъването на кръст, като ръцете и краката се пробождат с пирони, както си му е редът. Други пък предпочитат да се отъркалят по легло с тръни. Кой както го предпочита, важното е да бъде достатъчно мъчително, но и зрелищно. Все пак и публика има.

Asian-ritual-rolling-on-thorny-bed-300x170.jpg

Не ни остава нищо друго освен да въздъхнем - ех, колко безсмислени болки, напразни мъчения и лишения можеше да си спестят хората, ако не бяха изобретили религиите! След всичко казано дотук (а има и мнооого още), е повече от очевидно, че за човечеството прогрес означава атеизъм. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 381
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

То си зависи от религията.

Сещам се за една много прогресивна атеистична религия (имаше и такава, да), която направо принасяше хора в жертва в т. нар. "трудови лагери", а после обяви сексуалната революция и индивидуализма за "упадъчни", вкарваше нормални хора по психиатриите, където ги превръщаше в нещо като водорасли, режеше коси и биеше печати по крака...

Та какво ли няма по света... И религиите ни често са идиотски, и атеизмът ни често е религиозен...

Пък иначе има едни много приятни религии като юдаизма, православието, англиканството, шинтоизма, будизма, кришнарството и конфуцианството, които днес със сигурност оставят човека да бъде себе си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

То си зависи от религията.

Сещам се за една много прогресивна атеистична религия (имаше и такава, да), която направо принасяше хора в жертва в т. нар. "трудови лагери", а после обяви сексуалната революция и индивидуализма за "упадъчни", вкарваше нормални хора по психиатриите, където ги превръщаше в нещо като водорасли, режеше коси и биеше печати по крака...

Та какво ли няма по света... И религиите ни често са идиотски, и атеизмът ни често е религиозен...

Пък иначе има едни много приятни религии като юдаизма, православието, англиканството, шинтоизма, будизма, кришнарството и конфуцианството, които днес със сигурност оставят човека да бъде себе си.

Ммм, не се сещам как може някой да воюва (или каквито и там зверства да върши) в името на неверието... Звучи безсмислено някак.

Нещата, за които говориш, са вършени в името на догматична идеология. Искам да кажа, атеистите могат да вършат ужасни неща, случвало се е, но не в името на атеизма.

Но за баланс щеше да е по-удачно да се отбележат положителните неща, вършени в името на религиите - в областта на изкуството, архитектурата... Друго не ми хрумва :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В името на Разума и Просвещението (буквално) френските революционери избиват сума ти кюрета по време на Революцията.

В името на Свободата и на Народа съветските, испанските, латиноамериканските, африканските и нашите комунисти правят подобни неща с юдейските, православните, католическите и протестантските свещеници между 1917 и 1984. В Русия и Африка са го отнесли и доста ислямски ходжи, пък и тук-там по някой анимистки шаман на сибирските и субсахарските народи. Всичко в името на борбата за мир... и атеизъм, точно така. "Борба за мир и атеизъм" си е съвсем официално соц-клише. Да не говоря за Камбоджа, Бирма, Китай (особено за усилията на маоистите срещу будизма в Тибет при "културната Революция"), Виетнам и прочие прекрасни места.

И, разбира се, доста старинни църкви и други паметници на религиозното изкуство са вдигнати във въздуха, превърнати на конюшни, детски домове, барутни погреби...

А и днес има както религиозни, така и атеистични фанатици, които в убеждението си, че всяка форма на религиозно поведение е вредна, правят сума ти срамни неща. Пречат на сватби и опела, прекъсват кръщения, предизвикват сблъсъци по време на религиозни процесии. Това се среща сред евреите понякога - млади евреи-атеисти смущават съботната молитва с простащини. У нас това от време на време го е правела милицията, особено по време на големите православни празници; да не говорим, че едва ли не всички католици и протестанти в страната са имали проблем със свободното изповядване на вярата си.

Не бих казал, че било някоя религия, било атеизмът води към някакъв прогрес. По-скоро свободата на вероизповедание (или на липса на такова) за всички граждани в еднаква степен. Това е, свободата води към прогрес. И изобщо не е гарантирано, че атеизмът носи повече свобода - напротив, досега двата заявено атеистични режима, съществували в историята - именно Първата френска Република и комунизмът - са пречили всячески на религиозната свобода.

Докато държави с официално вероизповедание като Великобритания, Дания или Третото българско царство (или дори Фатимидският халифат и империята Цин) много успешно осигуряват религиозна свобода на гражданите си, включително и такава за атеистите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Екзорсистът трябва да е сигурен, че има наистина работа с обладан от дявола, а не болен от психическа болест", сякаш има разлика между двете.

Както се вижда и псевдонауката може да бъде доста съдистична. За псичичните заболявания в много от случаите няма ефективно лечение. Ако обаче дори да го наречем заради "самовнушението" породено от религ. ритуал може да подобри състоянието на един болен човек, то има и такива, дето предпочитат човек да страда, но не и да му се подобри състоянието без да е шаманствал някой с бяла престилка и няколко съкращения пред името.

И науката е вредна когато работи срещу доброто на хората. Сещам се за англ. крал Чарлз ІІ, който бил подложен на жестоко, но иначе научно лечение, въпреки което умрял, след доста повече мъки, отколкото ако въобще не беше изпитал модерните научни постижения на своето време.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Как точно са формулирали мотивите си и френските революционери, и комунистите няма значение. Естествено, че ще претендират да са миротворци, радетели за свобода на народа, борци срещу неправдите. Та нали именно от този народ са очаквали подкрепа, все някаква стръв е трябвало да пуснат. На практика обаче се получава сблъсък между две идеологии. Нищо по-различно от начина, по който религиите се изключват една друга и претендират да са единствено правилни, да доминират над останалите, осмивайки ги, ей тъй, със снизхождение.

От атеистична гледна точка всички религии са равни (еднакво грешни са), както и правото на всеки да изповядва тази, която му лежи на сърцето, стига да не пречи на останалите.

А хейтърите ги остави, те са отделна категория - ни риби, ни раци... горките ;)

И науката е вредна когато работи срещу доброто на хората. Сещам се за англ. крал Чарлз ІІ, който бил подложен на жестоко, но иначе научно лечение, въпреки което умрял, след доста повече мъки, отколкото ако въобще не беше изпитал модерните научни постижения на своето време.

Точно така. Това също не е правилно. Най-често се случва поради предразсъдъци.

На мен агностицизма ми се вижда по-издържан от атеизма.

Но наистина, глупостта в религиите направо тласка към атеизъм.

О, атеизмът изобщо не е задължителен. Аз например имам много добри познати, които са убедени вярващи (предимно християни). Изключително интелигентни и симпатични хора! Смея да твърдя, че тяхната компания ми е много по-приятна дори. Странно, но факт :post-20645-1121105496:

Още до бой не сме стигали :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Как точно са формулирали мотивите си и френските революционери, и комунистите няма значение.

В такъв случай няма да има значение и как са формулирали мотивите си и изродите от Инквизицията и протестантските подпалвачи на вещици или ислямските уахабити.

За мен обаче има значение. "Борбата за мир и атеизъм" е също толкова отвратителна като "борбата за Разум и Просвещение" или "борбата за реформираната вяра", "борбата за правата на Светия Престол" или пък "борбата за вярата на Аллах". Тези "борби" водят до жестокости, така че имат значение. Крайният атеизъм и някои религии в историята са се доказали като еднакво фанатични.

Има обаче и вяра, при която такава "борба" няма. Няма и жестокости. Такава е моята вяра, при все че и тя си има кривиците. Разбира се, има и кротки, смислени атеисти, но за съжаление такива още никъде не са установявали свой режим. Когато и ако това се случи, може би и за нормалните вярващи ще е добре да живеят при един разумен атеистичен - или по-скоро чисто светски - режим.

За себе отдавна съм стигнал до извода, че пред изцяло религиозните и пред изцяло атеистичните държави предпочитам светските. Светската страна нито е религиозна, нито е атеистична - там и вярващият, и атеистът могат да се издигнат в управлението, стига да имат квалификация и качества. Публичното говорене на всеки държавник може и да включва, и да не включва позоваване на религиозни принципи. Свободата на убежденията на всеки гражданин, който не пречи на останалите да живеят живота си, е гарантирана. И това е достатъчно.

През ХІХ и ХХ в. държави като Великобритания, Втория Райх, Австро-Унгария, Италия и Франция са светски и съвсем уравновесени по отношение на религиите.

Днешният Европейски съюз е малко нестабилен в отношението си към убежденията на гражданите си (християнството определено не е на мода, пък и чиновниците очевидно се притесняват да не бъдат обвинени в прекалено толериране именно на традиционните за континента форми на религиозност), но се надявам, че в бъдеще, когато самочувствието на Европа се затвърди, нещата ще се успокоят. Така че християни, атеисти и всякакви други да могат да живеят заедно без никакви тревоги.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

После да не забравяме и друго. Има нива на културните феномени. Не можеш да сложиш на едно място някаква примитивна практика, родена в зората на обществения психичен живот, с развитите религиозни системи, като християнството, юдаизма или будизма. (За исляма премълчавам нарочно, но по съвсем други съображения. )

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

№3 Ритуално обрязване.

Представлява генитално осакатяване на жени и малки момичета. Това е операция по отстраняване на клитора, което води впоследствие до непълноценен сексуален живот, болезнена и проблемна менструация, проблеми при уриниране и много други. Всъщност операция е силно казано, защото се извършва в домашни условия от някоя "опитна" баба в селото. Практикува се от последователи на Исляма и законите на шериата най-вече в Африка и Индонезия. Наблюдава се много висока смъртност, а в цивилизованите страни, естествено, е наказуема.

Хайде да включим и мъжете, а?

Защо обрязването при жените се счита варварство, а при мъжете не?!?

Нима да ти отрежат част от тялото, в най-невинна възраст, без право на глас е хуманно? Или наистина препуциумът е ненужен? Защо тогава се раждаме с него?

П.П. Мъжете пак сме дикриминирани. Уж сме силен пол, пък за нас няма истерични феминистки да се борят и да отстояват позициите, които са правилни, или поне за тях са правилни...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мъжкото обрязване е на практика безвредно, пък и може да бъде с чисто хигиенни цели. Докато женското е само ритуално, без хигиенна стойност и наистина адски вредно, направо осакатяващо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има атеистични режими, които са отвартителни, да. Но всичко, което са вършели последователите на тези идеологии, не е вършено в името на безверието! Много държа да подчертая пак това. Те са също толкова отблъскващи, колкото и всеки фанатизъм.

А като казах, че от атеистична гледна точка всички религии и деноминации са еднакво грешни, прозвуча подвеждащо, сега виждам. Еднакво грешни, да, това е ясно (все пак говорим за атеизъм), но не и еднакви във всяко друго отношение. Така че тук си прав - има религии и религии...

Като заговорихме за светски държави в миналото - през 16 в., да речем, разликата между Холандия и Италия по отношение нивото на развитие на науката е космическа ;) Сигурно и мноого други такива примери има ;)

После да не забравяме и друго. Има нива на културните феномени. Не можеш да сложиш на едно място някаква примитивна практика, родена в зората на обществения психичен живот, с развитите религиозни системи, като християнството, юдаизма или будизма. (За исляма премълчавам нарочно, но по съвсем други съображения. )

Е, примитивна, примитивна, ама и последствията от нея в световен мащаб са нищожни в сравнение с тези от "развитите религиозни системи". :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Лилава, има религи и и религии, както и атеизъм - и атеизъм. По това сме съгласни.

Пропускаш само, че всъщност жестокостите на досега съществувалите открито атеистични режими срещу религията наистина са вършени в името на атеизма - схващан като някакъв вид Истина с главно "и". Защото, когато се превърне в официална държавна идеология, атеизмът лесно може да стане (и става) своего рода квазирелигия, при това доста свирепа. Атеистична Франция въвежда своя заместващ религията "Култ към Разума" и разработва първите в света граждански ритуали. Това положение изтрайва ден до пладне (до момента, в който Наполеон възстановява религиозната свобода). После комунистите правят същото - установяват система от атеистични граждански церемонии, които имат за цел да заместят религията и изглеждат квазирелигиозни. За комунистическата квазирелигия - тук.

И ти посочих съществувалото съвсем официално клише, което ти лесно пренебрегна: "борба за мир и атеизъм". Ако отвориш стари пропагандни материали, ще намериш и израза "борба против попщината и остарелите религиозни предразсъдъци". Очевидно е, че това напълно осъзната принципна борба на атеисти срещу религията в името на нещо, наричано прогрес. И то кървава борба, която по нищо не се отличава от тази на инквизиторите срещу ересите.

Частният атеизъм и частната религия са нещо напълно безвредно и могат да бъдат еднакво полезни. Но, веднъж превърнало се в официално, всяко схващане по въпросите на съвестта може да се изроди в нещо чудовищно. Волтер не е искал да се избиват кюретата, когато им се е подигравал за тяхната (според него) безполезност. Но е факт, че тъкмо волтерианците са взривявали готически храмове из Франция, когато са се видели на власт. Вероятно просто защото човек си е агресивно същество и обича да се налага над подобните си, когато може.

Атеизмът, също както и религиите, е трябвало да поостарее и да поулегне, за да спре да бъде жесток. Досега съществуващите открито атеистични идеологии са само две: тази на Френската революция и комунистическата. И двете са изключително жестоки към всяка проява на религиозност, при това на съвсем осъзнато официално равнище. Затова казвам, че има разлика между светската и атеистичната държава. Светската позволява свобода на съвестта, докато атеистичната - не. Порови из историята и потърси атеистичен режим, позволявал на практика религиозна свобода. Няма да намериш такъв. Мисля, че е изводът е ясен.

КГ, знаеш моето мнение за "високите" религии: смятам, че в Тъмните векове Църква = цивилизация.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изброените прелюбопитни обичаи и ритуали изглеждат доста чудати преди всичко защото са свързани с други култури, а не защото са някаква религиозна практика.

Скачането от кула например не изглежда нещо лошо, то е някакво примитивно бънджи. Хората се забавляват по свой си начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абе интересно, в Северна Корея повечето хора са уж атеисти, а се кланят пред статуите на Вечния Президент (Ким Ир Сен посмъртно е обявен за такъв, което е някаква гавра с атеизма).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мъжкото обрязване е на практика безвредно, пък и може да бъде с чисто хигиенни цели. Докато женското е само ритуално, без хигиенна стойност и наистина адски вредно, направо осакатяващо.

Изобщо не съм съгласен!

В стерилни медицински условия и двете са еднакво безвредни, в смисъл контролирани. Дали сюнетчията в Кандахар обаче разполага със стерилни медицински условия? ;)

Иначе въобще не споря за вредността на женското обрязване, то направо осакатява сексуално жената, но пък мъжкото допринася за намаляване на чувствителността. Тая кожа си има функции, както всичко друго в човешкото тяло. Мисля, че отдавна минаха времената, когато например апендиксът се смяташе за безполезен.

Че обрязването спомага за хигиената е смехотворен аргумент. За хигиената вода си требе! И сапунче.

Всъщност в днешно време мъжкото обрязване е широко практикувано и модно в САЩ, а можем да прочетем стотици "изследвания" колко е полезно, поради една единствена причина: практикува го един особен, богоизбран народ. ;)

А богоизбрания народ не може да има лоши навици, нали? :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Практикува го поне още един "богоизбран" народ, който се ненавижда с другия, тъй че все тая.

Но че женското обрязване е страшна диващина, си остава факт. Мъжкото обрязване е някаква дреболия на тоя фон.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

смятам, че в Тъмните векове Църква = цивилизация.

Ако под цивилизация разбираш строеж на църкви, рисунки на ангели по стъкла, църковни песни и купчина книги за Бог - то съм съгласен с теб. Но лова на вещици и горенето на хора на клада не ми се струват много цивилизовани занимания.

Абе интересно, в Северна Корея повечето хора са уж атеисти, а се кланят пред статуите на Вечния Президент (Ким Ир Сен посмъртно е обявен за такъв, което е някаква гавра с атеизма).

"култ към личността" - туй е позволено при този вид държавно управление. Как няма да се кланят, като им е опрян ножа до гърлото ще се кланят на каквото им покажат.

Абе като че ли религията е по-скоро вредна отколкото полезна в съвременното общество - без значение дали е християнство, мохамеданство, кимирсенство или някакво си друго -ство или -изъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ловът на вещици има известно обществено оправдание. В еднин момент през Ренесанса наистина са се навъдили много вещици и магьосници (те са си въобразявали, че са такива ;) ) и изобщо хора с твърде нестандартно мислене.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Кръволок, проучи точно какво са Тъмните векове, които изрично споменавам - и дали точно тогава има горене и гонене. После проучи дали тогава Църквата строи само църкви (и дали изобщо архитектурата е главното й занимание тъкмо в Тъмните векове), дали "купчината книги" е само за Бог, както и дали изобщо има някакви книги извън Църквата в изрично посочения период.

А ако по-късните прекрасни катедрали за теб са само "строеж на църкви", ако невероятните витражи са само "рисуване на ангели по стъкла" и изключителната църковна музика е само "църковни песни", това е някаква твоя си лична особеност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Глишев,

пропие ли се от догми атеизмът, той престава да бъде атеизъм. Превръща се в идеология, която по нищо не се отличава от организираните религии. Заблуждава единствено липсата на вяра в Бог. Но тя е заместена с друг тип вяра, следвана също толкова сляпо и всеотдайно.

За "Култа към разума" и "комунистическата квазирелигия" - прав си. Но това си е изопачаване. Няма "култове" в атеизма, няма догми, няма и ритуали, защото няма нищо свещено. А проблемът и на комунизма, и на френската революция не се сътои в това, че са отхвърляли религиите, а че самите те са се превърнали в един вид религии. Така че отиват в "онази" графа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, то и според моите убеждения в истинското християнство няма жестокости и суеверия, а това са някакви там извращения. А според някой по-начетен будист будизмът направо не е религия.

Ама редовият комуняга от 50-те е готов да трепе попчета и да се кланя пред мумията на Вожда, редовият католик от ХVІ в. - да трепе протестанти и да подпали някоя селска баба, а редовият будист от Тайланд пали ароматни пръчици на Авалокитешвара и се кланя на какво ли не. Всички сме един дол дренки - и вярващи, и невярващи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

О, атеизмът изобщо не е задължителен. Аз например имам много добри познати, които са убедени вярващи (предимно християни). Изключително интелигентни и симпатични хора! Смея да твърдя, че тяхната компания ми е много по-приятна дори. Странно, но факт :post-20645-1121105496:

Още до бой не сме стигали :biggrin:

Довод в подкрепа на агностицизма, както аз го разбирам.

Напоследък на вярващите им казвам така: това дето го казвате че господ е създал света за шест дни, а на седмия си е починал, може и да е вярно, но вероятността е много малка (да не кажем че клони към нула). Може и да е вярно, но трябва да дадете някакви доказателства!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...