Отиди на
Форум "Наука"

Топлинна обработка на пчелен мед


Kuna

Recommended Posts

  • Потребители

Ясно е, че полезните свойства се убиват, но срещнах мнение, че дори се образували вредни вещества при топлинна обработка на мед. Не намерих нищо в нета, поне на първо четене. Някой може ли да изкаже мнение дали това е вярно?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ако питаш дали можеш да се отровиш с пастьоризиран мен или меден кейк ... не не е вярно ...

много хора от векове използват меда при приготвяне на тестени изделия ...

мисля, че в Индия хората вярват, че ако нагрееш меда, той става отровен ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А, благодаря, Невски. Не, не въпросът ми не е свързан с притеснения дали човек може да се натрови с мед. Интересно ми е какви са основанията, дали изобщо има такива, за вредните вещества и температурата, от чисто химическа гледна точка.

Това с вярването в Индия е много интересно и е напълно възможно нещо такова да е в основата на твърдението, което ме заинтригува.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А, благодаря, Невски. Не, не въпросът ми не е свързан с притеснения дали човек може да се натрови с мед. Интересно ми е какви са основанията, дали изобщо има такива, за вредните вещества и температурата, от чисто химическа гледна точка.

Това с вярването в Индия е много интересно и е напълно възможно нещо такова да е в основата на твърдението, което ме заинтригува.

от химическа гледна точка, няма как да се образува значимо количество вредни вещества при топлинна обработка на мед ...

иначе вярвания всякакви ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз много обичам едни сладкиши с мед, меденки или медени курабии се наричат. Особено по Коледа похапвам голямо количество купени и домашно правени. Ако при топлинна обработка на меда се получават вредни вещества, би трябвало да го усетя, но нямам наблюдения меденките да са се отразили зле на здравето ми, напротив. :bear_laugh:

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Честно казано, по интуиция изобщо не ми се струва, че е вярно това с вредите от готвения мед :laugh: Особено ако става дума за домашно приготвени неща :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Преди да се въведе в широка употреба захарта, в течение на хилядолетия всички сладкиши са били приготвяни с мед със съответната топлинна обработка, така че надали е особено вредно. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лично Аз като почнах преди 14-15 години да си топля мед в микровълновата фурна (тогава бяха рядкост имаше само по хабургерите такива) и незнанието беше голямо, се притеснявах дали не му става нещо.

Но за сега смятам , че или съм ял малко или му няма нищо.

А като работих за малко в един сладкарски цех топихме мед във водна баня, и постоянно се правят такива сладки , така, че мога да кажа, че не е вредно.

Някой химик може само да каже компетентно мнение.

Вредно е обаче да се преяде с мед, и по опасно от това за което се споменава.

Знам, че помагало корито със студена вода и преялият се слага в него , да излезе медът.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-общо казано същата работа, даже малко по-добре.

От текста ставя ясно и друго , че вероятно преди да отиде на пазарът повечето мед е вече загрят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Най-общо казано същата работа, даже малко по-добре.

От текста ставя ясно и друго , че вероятно преди да отиде на пазарът повечето мед е вече загрят.

О, подозирам, че това не важи за БГ. У нас малките производители едва ли го правят, слава богу, а пък медът в магазините едва ли е мед :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А, благодаря, Невски. Не, не въпросът ми не е свързан с притеснения дали човек може да се натрови с мед. Интересно ми е какви са основанията, дали изобщо има такива, за вредните вещества и температурата, от чисто химическа гледна точка.

мед=захар

не си конкретизирал температура, но до към 200 градуса, нищо особено не може да стане, над 200 ще получиш въглен.. огледай линкчето за подробности..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не съм спец по химия и физика, но пчеларството ни е семейна традиция ( аз съм издънката леко... :) ). Всъщност въпроса е интересен. това, което знам, е че ако меда се е озахарил ( с малки изключения - ако е чист липов почти не се озахарява) значи всичко е ок с него - т.е. не е фалшифициран там с допълнително захар и вода или разни глюкозофруктозни разтвори. Още по- интересно е, че ако озахарения мед се топи на водна баня ( както е правилно до 60 градуса), след известно време пак се озахарява, но ако се топи на по- висока температура вече трудно или хич не се озахарява- явно някакви промени стават - дали нещо в структората или хим. връзки вероятно някой спец може да каже. Но истината е, че той си променя свойствата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...