Отиди на
Форум "Наука"

Българска колония в Неаполитанското кралство


Recommended Posts

  • Потребители

Взех си тия дни "Марин Дринов, Избрани съчинения" том I и II и попаднах на една интересна статия озаглавена "Нови паметници за историята на българите и техните съседи". Та в таз статия Дринов позовавайки се на документалната сбирка на Г. Макушев, съвсем бегло споменава за наличието на евентуална българска колония в Неапол през XIV в., по името, на която била кръстена и улица "vicus qui vocatur Bulgarus", за трима високопоставени чиновници (българи) на служба у Роберт Анжуйски и за пребиваването на Людовик син на български цар "Ludovico filio inciliti imperatoris Bulgarie nepote noste carissiomo" в двора на Роберт. Та питането ми е, издадени ли са въпросните документи, на които се позовава Дринов?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да. В една от книжките на "Исторически преглед" преди десетина година, не помня номера. Но са в активно научно обръщение много по-отдавна - от края на 60-те.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да. В една от книжките на "Исторически преглед" преди десетина година, не помня номера. Но са в активно научно обръщение много по-отдавна - от края на 60-те.

Мерси, ще ги потърся. А някое изследване по въпроса да е публикувано? Изобщо ако някои има какво да добави по темата, да се чувства поканен :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Беневент, около който трябва да се е настанил Алцек в VII в., в XI в. попада във владенията на южноиталийските нормани, от които е създадено Неаполитанското кралство. Ако не друго, то е възможно до XIV в. да са запазени поне исторически спомени за български произход на някои аристократични семейства (има и такива фамилни имена).

На много места в Италия са запазени топоними и аристократични имена, свързани с българи.

А Людовик/Лодовико, синът на Михаил Шишман, наречен с едно от най-популярните имена в династията на унгарските и неаполитанските Анжуйци бяга тъкмо към Неаполитанското кралство в 1331. В крайна сметка там управляват роднини на майка му, а нищо не пречи да е имало и достатъчно аристократични семейства, които да смятат, че имат български произход.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако става дума за този Людовик - ами историята около него е доста мътна, макар да е влязъл в оборот още от зората на съвременната историография. Сиреч Маврубир пише за него, после Дринов и Иречек, а след това вече не можеш да им хванеш бройката.

Иначе в едно свое писмо от 10 юни 1281г. Карл І Анжуйски говори за пратеници на бълг. цар. разбира се този Лодовико де Монте, дето е трябвало да ги посрещне е друг, а не сина на бълг. цар. Тъй че взаимоотношенията с Неапол са по-отдавна.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В "Декамерон" на Джовани Бокачо има разкази, в които се споменават и българ(к)и.

Вероятно става дума за наследници на някакви българи - тези на Алцек или дошли по-късно (примерно - богомили, търговци или други).

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако погледнете ЛИБИ, в тях за този период всеки 8 от 10 съобщения на италианците, в които се говори за българи, са свързани с български роби и робини, кой на кого ги продал или кой ги бил освободил срещу пари. Но почти всички те остават да живеят в Италия, в крайна сметка. Освен това имаме и сведения за българи, наемни войници при италианците, след падането на Видинско. Така че, в Южна Италия има доста българска кръв, което обяснява и ДНК данните, че сме си рода с тях и Сицилианците (които се броят отделно). Не е нужно да се ходи чак до Алцек.......

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Така е, в Италия и Сицилия има всякакви, а не е чудно през Константинопол и Рагуза българи да са попадали на Апенините.

В XV в. все още има и български наемнически отряди на Кипър, както съобщава Леонтий Махера. А Кипърското кралство си е един вид предмостие на Запада със силни връзки с Италия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И според мен теориите за Алцек и за колония са твърде пресилени. Става най-вероятно въпрос за пратеници на Георги Тертер от 1280 г. покрай заформящата се антивизантийска коалиция в региона, така че е възможно те да са имали седалище в Неапол за известен период от време, докато са траели преговорите, само че чак колония...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някаде бях чел, дажи и стара снимка имаше на група жени в национална носия. Песните, орнаментиката на носиите, ритмитиката на музиката им приличала много но тази от северна българия. Даже и традиционалните им ястия имали голяма прилика с българските.

Но къде беше......Не си спомням....

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както ви казах, определено не е изключено да е имало стари семейства, които да се гордеят с полулегендарен български произход. Има топоними, има фамилни имена, има възможности за това. Е, разбира се, не е сигурна работа. Просто не е напълно изключено.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има следи от българи в Италия, дори и само фамилията "Булгари":)

В спомените на един български военен отпред 1944 г., майор Стоян Илиев, се разказва за странна случка, станала в едно от Драгоманските или Годечките села малко след освобождението на България. Там се появил някакъв човек, който започнал на лош български да обяснява, че е от Италия и че преди идването на турците родът му имал някакакъв произход от тези места, и дори имали "вила" (сведението преповтаря разказ на дядото на автора; дори и по времето на последния думата "вила" не е разпространена в българската лексика толкова много, а в началото на 20-ти век, когато е чут разказа - никак).

След някаква свада обаче гостът бил убит от пияни селяни в двора на кръчмата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Българи попадат при различни обстоятелства в Италия. За Алцек интересното е, че в италийската епархия на охр. архиепископия, наред с гръцкоговорящите енории в Италия и имало и "славянска" ... в Молизе, т.е. там, дето бяха намерени находките, които се свързват с този хан и водените от него българи.

Когато турците настъпват на Балканите доста местни първенци намират убежище в Италия, макар сведенията да са основно за тези, дето са по на запад, докато българите се носочват повече към Унгария, Сърбия, Влашко и Молдова. Но като казвам на запад не трябва да се забравя, че преди Коминтерна не се е знаело, че има македонска нация и поради липса на добра теоретична максистко-ленинска подготовка хората са се мислели за българи. :tooth:

Иначе "Булгари" не е задължително да означава, че са от бълг. произход. Може да става дума примерно за венециански търговци, чиито фамилии са имали търг. кантори в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, те Булгари твърдят, че били от гръцки произход :))) Всъщност мисля, че е защото на италиански "bulgaro" било синоним на тъп, сив, скучен и загубен.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...