Отиди на
Форум "Наука"

Турция върви към религиозна диктатура


Recommended Posts

  • Потребител

Ето едно интервю на Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям, американец от български произход:

- В България се усещат притеснения, че можем да приемем елементи от противоракетната отбрана на НАТО. Има ли основания за това?

- Притесненията са най-вече от политически характер и то от хора, които не желаят по една или друга причина да направят нещо, което руснаците не одобряват. Руското лоби е доста силно. Не зная как ще се развият нещата, но ние трябва да вземем колкото е възможно по-важна роля в този проект. Иначе ще стане така, че ще бъдем изолирани. Румънците вече предоставиха бази, в Унгария, Полша, навсякъде има желание за това. И ако в Конгреса на САЩ продължават да смятат, че едва ли не сме някакъв руски агент в НАТО, това може да се окаже пагубно за нас като държава.

- А ще се разбере ли Русия с НАТО по въпроса? Тези дни от Брюксел отказаха изискваните от Москва писмени гаранции, че този щит не я заплашва...

- Трудно може да се предостави такава гаранция, защото руснаците искат това, което е невъзможно. Как да се гарантира например, че ракети няма да полетят от друга посока , което за руснаците може да се окаже заплаха. Това е шикалкаване от тяхна страна. Те не искат този противоракетен щит по съвсем ясни причини. Единственото нещо, което все още донякъде ги прави велика сила, са атомните им въоръжения. И ако се появи и най-малкото съмнение, че те биха могли да бъдат неутрализирани, това застрашава тяхната единствена сила поне от политическа гледна точка. А от гледна точка на региона тука противоракетната защита е много важна, тъй като Иран усилено работи по ядрената си програма и би било безотговорно Източна Европа да остане без подобна защита. Иначе Барак Обама направи много големи компромиси в името на подобряване на отношенията с Русия. Но дори да не се изгради тази система веднага, то положително след 2012 г., когато републиканците ще контролират и Сената, и Конгреса, това ще стане.

- Очаквате ли напрежение в Близкия изток, свързан с евентуален удар срещу Иран заради ядрената му програма?

- Положително ще има подобно нещо. Израел и САЩ успяха да унищожат голям брой от центрофугите на Иран с вируса “стъкс нет” и според експерти целият процес по създаването на ядрено оръжие е забавен може би с 3-4 години. Така че в момента израелски удар не е толкова актуален, но ще стане. Не виждам как Америка и Израел ще оставят Иран да създаде атомно оръжие. Защото заплахите и на Ахмадинеджад, и на други политици в Техеран да докарат рая на земята чрез жертвоприношение, не са просто приказки. А Израел е една малка държавица, която две атомни бомби ще я унищожат. Никое израелско правителство, ляво или дясно, не може да си позволи да не взема сериозно подобни заплахи.

- А каква е прогнозата ви за евентуален мир между Израел и палестинците? Възможно ли е основа за това да е идеята на Обама Израел да се върне към териториите си от 1967 г.?

- Все по-малко е възможен мир с палестинците. Много по-логично е да се мисли за нова война, отколкото за мир. Мирът между Израел и Египет беше поддържан на базата на укротяването на “Мюсюлманското братство”. Сега, след като Мубарак си отиде, се получи точно обратното - “Мюсюлманското братство” има много голям шанс да дойде на власт през септември. А те не се отрекли от “Хамас”, които в програмата си казват, че целят физическото унищожаване на евреите. И фактът, че палестинският президент Махмуд Абас и “Хамас” направиха един нов съюз, говори че “Хамас” започва да играе водещата роля. Това значи, че не може да има мир в близките години. А предложението на Обама е абсолютно нелогично и нереализуемо. Това никога няма да стане. Сега много израелци просто чакат Обама да си отиде.

- Имате ли притеснения, че демокрацията може да докара на власт ислямисти и по-конкретно в Египет, където мюсюлманските братя, за които споменахте, не допуснаха налагане на нова конституция?

- Това, което “Мюсюлманското братство” успя, е да се запази сегашната конституция. Защото в нея се казваше, че съдебната система на Египет трябва да се основава на шериата. А светски ориентираните протестиращи настояваха за една демократична система. Така братството показа огромната си сила. Шансът да дойдат на власт директно или индиректно през септември е много голям. Тази заплаха се усеща от много египтяни. От страната излизат огромни капитали - поне 30 милиарда долара са излезли през последните седмици. Вижте борсата - с 23 процента спад. Това е вот на недоверие от страна на бизнеса. Икономическата ситуация е много сериозна там. И тази криза само помага на Братството.

- А накъде отиват Балканите?

- Смятам, че България стои сравнително добре в този регион. Сърбия мина през период на див национализъм, но там разбраха, че трябва да са част от Европа. А за това е нужна известна доза цивилизовано държане. Фактът, че предадоха Ратко Младич на Хагския трибунал, е знак за това. Това е много положително и за нас. Защото и от икономическа гледна точка ще помогне за развитието на района. По-силна икономическа интеграция на Балканите е добре дошла за всички.

- Сърбите се разделиха с Младич, но дали ще преглътнат Косово?

- Не могат да не признаят Косово, защото това вече е факт, колкото и да не им харесва.

- Това ли ще е следващото условие на ЕС, за да приеме Сърбия?

- Белград не е в състояние да диктува условията за приемането си в ЕС, обратно. И едно от условията е да бъде постигнат някакъв модус вивенди. Все още раните са съвсем пресни, но рано или късно реалностите ще бъдат признати.

- Дали е възможно повторение на косовската ситуация и в Македония, където албанското малцинство в недалечна перспектива може да се превърне в мнозинство?

- Да си мислим, че не е възможна такава алтернатива, значи да си затваряме очите пред това което става. Има македонци, които смятат, че е по-добре да се разделят сега, докато все още съществува по-добра позиция от териториална гледна точка за тях. Това е нещо, за което политиците избягват да мислят и говорят, защото е едва ли не светотатство. Но е абсолютно възможно това да стане.

- А при евентуално такова развитие не би ли се възродила идеята за Велика Албания - всички албанци в една държава?

- Теоретически е възможно, но разликата между албанците в Албания и тези в Косово е доста голяма. Просто те не са стигнали до това ниво на мислене, че са едни и същи. Но е възможно. Границите на Балканите още не са определени, за съжаление.

- Очаквате ли, че Турция може да се превърне в религиозна диктатура, ако партията на Реджеп Ердоган успее да спечели две трети от гласовете на изборите в неделя и промени конституцията?

- Тя вече се превръща в религиозна диктатура. А една президентска република с Ердоган начело през следващите 5-10 години просто ще потвърди това, което вече е факт. Онова, което сега става в Турция, не може да потвърди, че мюсюлманството и демокрацията съжителстват мирно. Точно обратното. Турция е на 138-о място в света по свобода на словото. Такава свобода просто няма - 68 журналисти са в затвора, без никакви обвинения. Военните не са в състояние да направят каквото и да било срещу ислямизма. Другото, което е може би още по-тревожно, че ислямистите успяха да превземат полицията. Нищо не става случайно там, всичко е целенасочено. Нещо подобно беше при Хитлер, който включи на скоростта на нацизма и народа. Тук наблюдаваме същия процес.

- Трябва ли това да притеснява и нас?

- Външната политика на Ердоганова Турция е доста опасна за България. Т. нар. неоосманизъм, който цели да постигне една сфера на влияние, която да е нова форма на Отоманската империя. Едно от твърденията на външния министър Ахмет Давутоглу е, че XVI век е бил най-великият период за Балканите. А доколкото си спомням, балканските народи, които в огромното си мнозинство бяха християни, бяха поробени народи, задължени да плащат религиозен данък, който да пълни отоманската хазна. И на нас да ни се казва, че това бил най-великият период, е истинско кощунство.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=923039

Смятам, че последните думи са доста обезпокоителни. При това изречени от човек, който е на "ти" с материята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Молете се хан Тервел и Шарл Мартел да възкръснат!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колкото и парадоксално да е, ще отбележа, че Турция се върна към традициите си и затова и бележи такива икономически успехи... Останалото - още е рано да се мисли сериозно, но е червен сигнал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Този минтиливец А.А. е толкова от български произход, колкото аз съм от ескимоски :crazy_pilot:.

Все по-малко е възможен мир с палестинците.

Само от това изречение човек може да си извади заключение чия политика поддържат американосите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами около България има три традиционни геополитически центъра - Европа, Турция, Русия. Има и два по-далечни, но в днешно време не се знае кой е по-далечен - САЩ и Китай.

Оттука нататък всеми може да си строи схеми...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

турция стана топ държавата на балканите, най-голямата, най-младата и икономическа най-силната ...

който не го признава е сляп ...

който е недоволен от това - негов си проблем, дреме им на турците ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този минтиливец А.А. е толкова от български произход, колкото аз съм от ескимоски

Хайде да се концентрираме върху същността, а не върху това кой какъв произход има. Алекс Алексиев е роден в България. Толкова по въпроса!

Само от това изречение човек може да си извади заключение чия политика поддържат американосите.

Не е тайна, че поддържат Израел. И какво от това?

турция стана топ държавата на балканите, най-голямата, най-младата и икономическа най-силната

Ако сме реалисти, трябва да признаем, че Турция от 640 години е топ държавата на Балканите. Дори в периода на най-големия си упадък - края на XIX и началото на XX в., тя пак превъзхожда останалите балканска държави.

Въпросът е, какво трябва да правим ние, за да неутрализираме геополитическите домогвания на Турция?

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде да се концентрираме върху същността, а не върху това кой какъв произход има. Алекс Алексиев е роден в България. Толкова по въпроса!

Не е тайна, че поддържат Израел. И какво от това?

Ако сме реалисти, трябва да признаем, че Турция от 640 години е топ държавата на Балканите. Дори в периода на най-големия си упадък - края на XIX и началото на XX в., тя пак превъзхожда останалите балканска държави.

Въпросът е, какво трябва да правим ние, за да неутрализираме геополитическите домогвания на Турция?

ами съгласен съм че е топ държава от векове, обективно погледнато е точно така ...

а какво можем да направим ... нищо ... осен да наблюдаваме поредния и възход ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

а какво можем да направим ... нищо ... осен да наблюдаваме поредния и възход ...

Не е точно така.

Има си начини. Но трябва да се играе умно, а е нужен и исторически шанс.

Нещо като при игра на покер, но с доста голям залог. Не съм убеден, че имаме необходимата класа в политическия ни елит за такава игра обаче...

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така.

Има си начини. Но трябва да се играе умно, а е нужен и исторически шанс.

Нещо като при игра на покер, но с доста голям залог. Не съм убеден, че имаме необходимата класа в политическия ни елит за такава игра обаче...

никога не сме го имали няма и да го имаме ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пак ще припомня малко нещо пророческата "Неоосманизмът" на Дарко Танаскович. Хубаво е да се прегледа тая тънка книжка, тя разглежда тъкмо трайния проект за турско лидерство на Балканите през Босна и Албания. Сами можем да се замислим за отношенията си с ислямските малцинства у нас, за последните събития в страната и да стигнем всеки до свои изводи. Турция е силен съсед и би могла да бъде както полезен партньор, така и крайно неприятен противник - дори само ако говорим за пари, влияние, енергийни потоци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пак ще припомня малко нещо пророческата "Неоосманизмът" на Дарко Танаскович. Хубаво е да се прегледа тая тънка книжка, тя разглежда тъкмо трайния проект за турско лидерство на Балканите през Босна и Албания. Сами можем да се замислим за отношенията си с ислямските малцинства у нас, за последните събития в страната и да стигнем всеки до свои изводи. Турция е силен съсед и би могла да бъде както полезен партньор, така и крайно неприятен противник - дори само ако говорим за пари, влияние, енергийни потоци.

Единствения ни коз срещу турците, като , че ли останаха енергийните потоци, които обаче не са в български ръце, а в ръцете на ужасно антибългарския Кремъл.

Можем само да се радваме, че двама от нашите най-големи геополитически врагове се скараха и ще ни оставят на мира, поне за няколко години.

Засега евреите водят, като са инсталирали в българския управляващ елит , хора като Бойко, Янев, Сидеров,Трактора и други командоси, багери и политици, които сериозно ще спъват разиграването на мюсулманския кон в България. В този ред на мисли, американците гонят свои цели, като се опитават да балансират м/у проеврейската и протурската антибългарска политика, която пролича и по време на избора за главен мюфтия на България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Турция от 640 години е топ държавата на Балканите.

Въпросът е, какво трябва да правим ние, за да неутрализираме геополитическите домогвания на Турция?

Да създаваме приятели на България и на българите сред турците.

- чрез обучаването на чуждестранни студенти от Турция (турци и кюрди) у нас

- чрез междусъседския бизнес

- чрез туризма

- чрез общите НАТОвски военни учения

- чрез международния език есперанто и международното есперантско движение

- чрез побратимяване на градове (Например, Пловдив е побратимен с градовете Бурса и Истанбул.)

- чрез програми за трансгранично сътрудничество

- и по всякакви други начини...

Списъкът не претендира за изчерпателност.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Геополитическите домогвания са прекъснати с влизането на България в ЕС. Докато Турция не бъде поканена ( това е малко вероятно да стане ), България единствено има ангажимент към геополитиката на ЕС.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Анджък (казано на майчин език), докато ние сме в евро съюза, а Турция-не, те не могат да ни пипнат. Могат да имат силно влияние, да ни притискат, но не и да ни завладеят. Сърбия беше единствената страна която спъваше хегемонията на европейския съюз в региона. Ако наистина в Европа са осъзнали заплахата от ислямизма ще се погрижат да привлекат към себе си Сърбия и да наложат контрол над ислямското население на балканите. Гърция и България могат да послужат като бариери пред ислямското море.

Радикализацията на исляма е последния шанс на европейската цивилизация за оцеляване. Ако там не си дадът сметка какво става и на европейските граници се появи мощна и въоражена до зъби ислямистка държава, докато самата европа се разпада и се пълни с мюсюлмански емигранти лавината ще тръгне, и няма да има спиране.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Радикализацията на исляма е последният шанс на европейската цивилизация за оцеляване.

Да, ако е все още достатъчно жизнена.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Анджък (казано на майчин език), докато ние сме в евро съюза, а Турция-не, те не могат да ни пипнат. Могат да имат силно влияние, да ни притискат, но не и да ни завладеят. Сърбия беше единствената страна която спъваше хегемонията на европейския съюз в региона. Ако наистина в Европа са осъзнали заплахата от ислямизма ще се погрижат да привлекат към себе си Сърбия и да наложат контрол над ислямското население на балканите. Гърция и България могат да послужат като бариери пред ислямското море.

Радикализацията на исляма е последния шанс на европейската цивилизация за оцеляване. Ако там не си дадът сметка какво става и на европейските граници се появи мощна и въоражена до зъби ислямистка държава, докато самата европа се разпада и се пълни с мюсюлмански емигранти лавината ще тръгне, и няма да има спиране.

европа ще ръне от вътре (вече е тръгнала по този път), а не от вън и нищо не може да я спаси, дори и радикализацията на исляма ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пак ще припомня малко нещо пророческата "Неоосманизмът" на Дарко Танаскович. Хубаво е да се прегледа тая тънка книжка, тя разглежда тъкмо трайния проект за турско лидерство на Балканите през Босна и Албания. Сами можем да се замислим за отношенията си с ислямските малцинства у нас, за последните събития в страната и да стигнем всеки до свои изводи. Турция е силен съсед и би могла да бъде както полезен партньор, така и крайно неприятен противник - дори само ако говорим за пари, влияние, енергийни потоци.

босна, косово и албания, нямат нищо общо с турция ...

специално косово и босна щяха да будат смачкани от сърбите за радост на всичките им славянски съседи, ако УК и САЩ не се бяха намесили, а те се намесиха не по съвет на Турция, нито пък защото са загрижени за човешките права (що не се намесват в момента в Сирия), а защото не искаха силна Югославия ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Технически погледнато османската империя не е била религиозна държава. В нея е имало светски закони.

Едно от твърденията на външния министър Ахмет Давутоглу е, че XVI век е бил най-великият период за Балканите.

Предполагам, че е имал предвид, че тогава на Балканите е цантъра на империя простряла се на три континента, което все пак си е нещо. Дали всички поданици са се радвали, че са под пантофа на султана е съвсем отделен въпрос. Но виждате, че дори в този период на масови насилствени потурчвания българите са имали ресурси да правят черкви съвсем измерими с тези от сегашния ДС-преход, макар днешна България да е независима държава.

Разбира се има и един процес на гастарбайтерска инвазия, което е нещо тревожно. Но си е нормално един народ и държава да се стремят към просперитет. Не всички са рая като нас, дето да търсим кой "да ни оправи".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

босна, косово и албания, нямат нищо общо с турция ...

специално косово и босна щяха да будат смачкани от сърбите за радост на всичките им славянски съседи, ако УК и САЩ не се бяха намесили, а те се намесиха не по съвет на Турция, нито пък защото са загрижени за човешките права (що не се намесват в момента в Сирия), а защото не искаха силна Югославия ...

Невски това са илюзии . Ще започна отзад напред -

1.Няма такова понятие - "силна Югославия" - отрочето беше унищожено от бащите си , тук си прав;

2.Славянски съседи югославяните почти нямат , кой ще се радва не знам , но това едва ли ще е България .

3. Макар турците да не бяха по численост най-многобройните муджахидини в Босна, те бяха обучени от тяхни специалисти, подобно и на муджахидините в Чечня. Ако не си спомняш турците дори искаха да пратят свои сухопътни сили, но НАТО ги спря. Не знам, какво щеше да стане, ако НАТО го нямаше, тук за пръв и последен път ще отчета положителна роля на тази организация . Най-много България щеше да бъде като Белгия през В.С.В. -театър на бойни действия. Чисто хипотетично , турската армия, едва ли би се справила с български, югославски и гръцки войски. Гърция , която има действащ договор със Сърбия още от 1831г. едва ли би оставила турците да стигнат до Косово или Босна без да се намеси, а ние по силата на нарушения неутралитет щяхме да се бием за собствените си земи, а и за Македония до последна капка кръв, защото макар набор 80-ти и 81-ви да бяха лигльовци , все още имахме прилична войска, която беше мотивирана за защита на Отечеството ,имаше доста добри запасняци и все още имаше младежи , които не се бяха изтрещяли извън Родината. Така ,че може би с повече жертви, можеше и да се приключи веднъж завинаги с мохамеданите на Балканите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

населнието на БГ, македония а също така и на гърция би наблюдавало с огромно удоволствие смазването на косово - развъдник на мафиоти, дрога и трафик на хора в сърцето на нашия регион ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това с Босна и Косово си е чист сблъсък в упражняването на влияние между САЩ и Русия на тихия фронт - също така и за контрол на парични и наркопотоци на Балканите. В средна Азия е същия модел - Афганистан, с най-големите макови полета и износ на опиум

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мога да кажа това което знам!

Турция мзвърши много голяма религиозна реформа-ЗАПОЧНАХА ДА ЧЕТАТ КОРАНА НА ТУРСКИ(това си е реформа като при Драгота и Църко-да четеш библията на славянски)!

Военните амбиций на Турция за сега са насочени на ЮГ(Ирак-кюрди,Иран-кюрди,Азърдейджан-кюрди,Иран-кюрди)!

Религиозните амбиции-за сега са на ЮГ(Туркменистан,Узбекистан,Къргистан,Азърбейджан,Чечня,Дегестан,Абхазия)!

Икономически амбиции-Туркменистан,Узбекистан,Азърбейджан,Дегестан,Абхазия(усилено се създават предприятия в тези държави(основно нефт,газ и памук)!

Културни амбиции-Туркменистан,Узбекистан,Къргистан,Азърбейджан,Чечня,Дегестан,Абхазия,България ,Косово ,Босна(усилено се откриват училища,лицеи и уневирситеи)!

Погледнато реално няма от какво да се боим-ОБАЧЕ!Знаем че -който пише историята той може да манирулира паметта(а за да пишеш е нужно какво....!?)

Така че ми се струва най опасната инвазия е културната-нима не съм прав(маанета в рестораните,фмлмета по телевизита,имами по минаретата и остана наще деца в медресетата)!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...