Отиди на
Форум "Наука"

Великото Московско княжество


Recommended Posts

  • Потребител

Великото московско княжество е средновековно руско държавно образувание просъществувало от 1263 до 1547 година. Московските земи управлявани от княза на Москва се превръщат постепенно в център и териториално ядро около който се и изгражда Руското царство в североизточните древноруски земи.

Гугълски превод докато автора на статията сложи български текст:

В Москва княз Иван Калита има добри отношения със Златната орда и заема позицията на посредник и бирник от много руски князе и монголите. Той имаше предимството на неговата територия не трябва да се разделят между синовете му и пощаден от опустошителни за Москва грабителски походи на монголите, с които другите княжества трябвало често се сблъскват. Това е търговия и на плавателния съд в Москва, за да се представят добре. 1321, той е в състояние да се движат на митрополит на Руската православна църква да се премести на мястото си от Владимир в Москва, които са послужили за Москва, които също придобива духовно надмощие в Русия. Растеж и борбата срещу татарите в 1360г. може да бъде победен съперник, Княжество Нижни Новгород. Наследник Симеон Горд Иван вече е наречен Великия княз на цяла Русия. През втората половина на 14-ти Век, отношенията на Москва се охлаждат до Златната орда, което се дължи на политиката на Москва за събиране на руската земя. Москва се превръща в център на руската съпротива борбата срещу монголец-татарско владичество. В Москва татарската армия отблъсква атаките на Рязан и Нижни Новгород и 1380 може да победи обединена руската армия под ръководството на московския велик княз Дмитрий Донски, татарите в битката на критичните Schnepf област. Въпреки, че тази победа не е приключил власт зъбен камък, но той има голямо символично значение и укрепило още повече авторитета на Москва в Русия.

1392 Москва, Нижни Новгород региони са свързани и Кострома и влиянието на Москва на Република Новгород започна да расте.

Иван III. Решаващ увеличение на мощността, Великото Княжество Москва беше казано в 15-та Век. След 1453 османските турци завладели Константинопол, на Византийската империя престава да съществува, заяви Иван Велики Москва, тъй като единственият останал бастион на православното християнството и Третия Рим. За да потвърдите наследство твърдят, че Византийската империя, в 1472 той се жени за София Палеологина, племенница на последния византийски император Константин XI Палеолог. Дори като инсингия бил приет византийската двуглавия орел като руски герб.

По времето на Иван Велики 41 години и е най-дългото царуване в цялата история на Русия и до днес. Той четири пъти на територията на Великото херцогство, включително чрез представяне на Новгород република и свързване на Псков. Първенците на завладените територии са предимно ангажирани като ранг на болярина Titularfürsten продължи определена мощност. В патриции на Новгород е бил изключен от презаселване. При Иван III. Днес Кремъл, вместо на по-стара дървена изградена структура. Чрез успешни военни кампании той направи Източна съперници Волжка България (Казанското ханство) на свои васали.

Кои са под властта на Великото херцогство на Литва, Рус-райони, започват да гледат все повече в Москва, след като са преминали на Литва и Полша лична уния на православната население от повече ограничаван в правата си. Москва, която се вижда като наследник на Киевска Рус и пазител на Православието, взе много дезертьори, включително за техните земи. С победата над Великото херцогство на Литва в битката за Москва трети Wedroscha на нейна територия е официално свързана.

Стъпила върху Ugra отбеляза края на управлението татарски над Русия. Най-важният резултат от царуването на Иван, обаче, стоеше на Ugra през 1480, които са окончателните отърси от сюзеренитет на Златната орда да се следват, която се е разделила по-долу, в няколко хаганат. Иван взе вътре срещу традиционните престолонаследие от първородството, тъй като вече няколко опита на предшествениците си. Това увеличава стабилността на наследството, Иван и територията Москва значително. Обезнаследените братята му Иван бяха отпускани апанажи за компенсация.

Във форума се пише на български. На друг език извън чуждоезиковите раздели може да са само отделни цитати, а не почти целият начален постинг на темата.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че трябва да преведеш в първия постинг от първото изречение насетне. Немският все още не е станал национален език в България.

А няма да е лошо да се направи една по-основна редакция, защото информацията в немския текст е меко казано доста постничка. На руски ще се намери достатъчно изобилен материал да се опише малко по-подробно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През 12-14 век централизираната държава Киевска Русия (Рус) се разпада и на нейно място възникват редица феодални държави, сред които Новгородската република, Владимиро-Суздалското княжество, Галицко-Волинското княжество и други княжества. През 13 век източнославянските княжества, Волжко-Камска България и другите държави от Източна Европа са подложени на монголо-татарското нашествие (1237-1242 г.), което се съчетава с шведска и немска агресия срещу руските княжества (Невската битка, 1240 г.; Ледовото побоище, 1242 г.). Освобождението от почти 250-годишното монголо-татарско иго започва с прогонването на нашествениците от обединените сили в Куликовската битка и 1380 г. и завършва с Противостоенето на Угра, 1480 г. Основна заслуга за това има велик княз Дмитрий Донски (1350—1389), който окончателно превръща Москва в център на руските земи.

През 14-16 век, след завладяването на Новгородската република, около Москва се образува централизираната Московска държава, която включва всичките земи на североизточните и северозападните княжества, и залага ядрото на образуващата се великоруска народност. Едно от най-големите териториални разширения е под управлението на Иван III (1440—1505), който утроява територията на Московското княжество и побеждава Великото литовско княжество. След падането на Константинопол през 1453 Филотей Псковски лансира концепцията за Трети Рим в лицето на вече могъщото Московско княжество. Териториалното разширение е съпроводено с нарастване на княжеската власт и централизация на държавата. От края на 16 век до средата на 17 век в Московската държава се оформя крепостното право.

След завладяването на Константинопол от османските турци, постепенно изкристализира идята за Трети Рим - след проведените Констанцки събор и Фераро-Флорентински събор. Огромна е ролята за изграждането на концепцията на дейците на Търновската книжовна школа заминали за далечна Рус да проповядват божието слово.

С началото на великите географски открития започва изграждането на първата колониална империя - Испанската империя, а на изток Иван Грозни се прогласява за цар (с титул и Български след завладяването на Казанското ханство), започвайки усвояването и колонизирането на Сибир.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност изобщо няма смисъл да се работи с българската Уикипедия. Ако на човек му трябва някаква елементарна бърза справка, най-добре да провери дали статията съществува в бг-уики, а оттам да прегледа възможностите да прочете по-добра статия (и най-вече да прегледа цитираната литература) в статиите по същия въпрос в английската или руската Уикипедия.

По определени въпроси италианската и френската Уикипедии също вършат работа. Чувал съм същото и за немската.

Но нашата родна Уикипедия е под всякаква критика. Изобщо не си струва да се ползва дори само като отправна точка за дискусия. Безмислено е да се цитира каквото и да е от нея освен само като илюстрация за това как не се пише статия.

Гугълски преводи също е безмислено да се постват във форума. Все пак, тук претендираме за някаква езикова култура.

По-добре да се ползват откъси, цитати и илюстрации от книги, намерени през Гигапедия (library.nu) или Google Books, както и .pdf-публикации, намерени в нета.

Но българската Уикипедия и преводи, правени през Google-преводача са напълно безмислени.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все си мисля, че една от бедите на Русия е, че беше обединена от Московското княжество с неговата тиранично-деспотична традиция, а не от Новгород - едно доста развито за времето си държавно образувание.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както казва другаря Маркс, Русия, това е една уголемена Москва.

Що се отнася до основния конкурент на Москва в началото - Господин Велики Новгород - е, в крайна сметка великите търговски републки са били включени, често насила в някое царство или кралство - Венеция първо в Наполеоновите завоевания, в австро-унгария и накрая в Италия, сходна е крайната съдба и на останалите търговски държавици в Италия, също с германските търговски градове и обединения ... Това май ще стане и за темата какво би станало ако Картаген бе победил Рим, щото и там става дума по-скоро за една търговска империя. Москва има и късмета да разполага с район с доста празно пространство, която май още не е запълнила. Защото ресурсите и мястото за настанямане на едно нарастващо население са си важни неща.

Уикипедията е свободна есциклопедия, тъй че ако някоя статия е малка или направо липсва лесно може да се замени с друга. Втори е въпросът какво може да направи някой след това, еле пък ако статията е свързана с "прабългари". Тъй или иначе е безмислено просто да се копират статии от където и да е, защото търсачката и преводача на Гугъла позволяват на всеки да ги открие и прочете. Което не означава, че трябва да се пускат теми с едно изречение в очакване някой да напише останалия текст. Най-малкото защото скоростта с която може да се пускат теми с едно изречение и да се напише приличен текст по въпроса е доста различна. Никой няма в личния си компютър готови статии по всеки въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иван Грозни създава нещо като ,,държава в държавата " - т.н. Опричнина " , както и тайна полиция . Започва присъединяването на Сибир -1582 г . Поддържа търговски и дипломатически връзки с Англия .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, то с Англия за малко не предизвикал война, защото след като Елизабет отхвърлила брачното му предложение, той й писал, че е била "пошла момичка". А после казват, че жените харесвали мъже, дето приличали на бащите им. Пък той Иван Грозни доста е мялал по нрав на баща й Хенри VІІІ. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иван Грозни създава нещо като ,,държава в държавата " - т.н. Опричнина " , както и тайна полиция . Започва присъединяването на Сибир -1582 г . Поддържа търговски и дипломатически връзки с Англия .

Какво точно искаш да кажеш с това?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сиреч е направил нещо като сегашната ДС, само дето неговите опричници са работили за просперитета на държавата, а нашите доносници разграбват България. Иван е наследил трона като малък, което станало причина болярите да бъдат доста своеволни. Чрез опричниците Иван е сложил край на болярското своеволие и е централизирал държавата. Пипал е доста грубичко, но тези процеси никога не са протекли съвсем гладко - избиването на хугенотите и тамплиерите във Франция, сечта на Хенри VІІІ в Англия ... За Германия име една много хубава карикатура как Бисмарк с камшик "опитомява" Райхстага.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сиреч е направил нещо като сегашната ДС, само дето неговите опричници са работили за просперитета на държавата, а нашите доносници разграбват България. Иван е наследил трона като малък, което станало причина болярите да бъдат доста своеволни. Чрез опричниците Иван е сложил край на болярското своеволие и е централизирал държавата. Пипал е доста грубичко, но тези процеси никога не са протекли съвсем гладко - избиването на хугенотите и тамплиерите във Франция, сечта на Хенри VІІІ в Англия ... За Германия име една много хубава карикатура как Бисмарк с камшик "опитомява" Райхстага.

Леко не ще се съглася за опричниците. Използвайки ги Иван Грозни действително слага край на своеволните боляри , но по едно време вместо ред настава пълна анархия - тая алкохолизирана сган опричниците така се развихря и бесува без да подбира , че се налага да бъде озаптявана самата тя и на някои от тях им резват главите :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Давам информация . За Опричнина пишеше в списание ,, Еволюция ".

Аха ясно. Просто информация. Мислех, че имаш някоя конкретна теза. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Oпричнината е система на раздаване на земя срещу военна служба - както са давали земя на стратиотите и на прониарите във Византия или пък - на спахиите в османска Турция (в Османската империя раздаваната земя е била разделяна на тимари, зиамети и хасове).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иван Грозни е имал тежко детство - остава без баща на 3 години . Майка му умира през 1538 г. , като той смята , че е отровена. Това засилва параноята му . Жена му Анастасия Романовна също умира през 1560 г. Той непрестанно мисли , че някой може да устрои заговор срещу него . Има съмнения , че смъртта му през 1584 г. не е естествена .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...