Отиди на
Форум "Наука"

Па̀рти с фрѐтки в па̀рка


Recommended Posts

  • Потребители

Аз това животно - фретка (така е познато то у нас), не само не го бях виждал, но и не бях чувал за него. Затова останах изненадан, когато преди близо месец при входа на Южния парк откъм бул. „Витоша” видях групичка младежи и девойки, които гушкаха или развеждаха с каишка пухкави четирикраки бели и черно-бели животинчета с дълги опашки. Тъй като в групата имаше повече представители на женския пол, първата ми мисъл бе, че четирикраките вероятно са хермелин. Не знам защо, но при вида на белите животинчета в ръцете на девойките, първото, което изплува в съзнанието ми бе картината на Леонардо да Винчи „Дамата с хермелина”.

post-2642-015435800 1325578003_thumb.png

post-2642-088261500 1325578010_thumb.png

Естествената ми реакция бе, веднага да започна да снимам. Снимките станаха средна хубост: нямаше слънце, а животинчетата непрекъснато мърдаха. Таман да ги хвана на фокус в кадъра - и те мръднат. Все пак направих няколко фотоса от събитието. Успях да заснема в подходяща поза и една от притежателките на необичайните домашни любимци. Още тогава си помислих, че ако снимката е излязла достатъчно успешна, мога да се опитам от нея да оформя нещо, като съвременна реплика на ренесансовата картина.

post-2642-067126100 1325578016_thumb.png

post-2642-097440800 1325578023_thumb.png

Като се поотдалечих доста от младите хора с любимците си, осъзнах, че съм направил две грешки. В залисията при снимането съм забравил да питам участниците в компанията, все пак как се казват уникалните им животинчета. Малко по-нататък пък се сетих, че можех да се заинтересувам и дали срещата на толкова много притежатели на тези редки домашни любимци е била случайна. Може би е било демонстрация с цел популяризиране на хобито им?

post-2642-007222500 1325578031_thumb.png

post-2642-014292700 1325578039_thumb.png

Решението ми да покажа необичайните животни тук във форума известно време удряше на камък, тъй като не можах да намеря подходяща информация. Наистина в интернет има снимки на хермелин и статии за него, но в тях не се сочеше, че това животно може да бъде домашен любимец. Диренето ми, обаче, потръгна след като подавайки на Гугъл разни пароли, по едно време се появи заглавието: „Декоративно порче - фретка”.

След като прочетох сведенията в няколко сайта, ето какво разбрах по темата:

post-2642-091075700 1325578045_thumb.png

Фуро, ферет, фретка или домашен пор (Mustela putorius furo) е доместициран (опитомен) домашен любимец от рода Порове (Mustela) на семейство Порови (Mustelidae). Той е подвид на Mustela putorius, наричан у нас черен пор, а в другите страни е познат още като европейски, горски или обикновен пор. На горната комбинирана снимка са показани: черен пор - отгоре и ферет - отдолу. Отделно в по-едър план са дадени главите на животните. Като че ли един детайл от тях, дава възможност да се различи по-видимо фретката от дивия пор.

post-2642-018261300 1325578053_thumb.png

Към Mustela принадлежат също невестулката, хермелина и норката, а към семейство Порови се числят още самур, златка, белка, язовец и видра.

post-2642-027243200 1325578060_thumb.png

Дългото тяло и местоположението на сънната артерия на пора спомагат за достатъчното кръвоснабдяване на мозъка му, когато той обърне главата си в тясно и затворено пространство. За това тези животни са използвани в миналото за лов на зайци-подземници, наричани още дупкари, и на плъхове - при борбата с чумата. Вероятно поради тези си качества порът е опитомен още преди 2000 години. Попаднал сред хората, опитоменият пор-ферет, станал и домашен любимец за забавление.

Най-отгоре в горната фигура е показана миниатюрата „Жени ловят зайци с ферет” от „The Queen Mary Psalter”, манускрипт, датиран към 1316-1321 г., съхраняван днес в Кралската библиотека във Великобритания. Следващите две рисунки, взети от практическо ръководство от 1915 г., отнасящо се за отглеждане на породата, илюстрират лов на плъхове с помощта на ферет, който има намордник, хванат е с оглавник и е привързан с телефонна жица, за да се контролира неговото движение навътре в дупките.

post-2642-051457100 1325578067_thumb.png

Расовият ферет, наричан от зоолозите фуро, е бял. По същество той е албиносна форма на черния пор. При абсолютните албиноси, освен че козината е бяла, носът е розов, а очите - червени. При кръстоска на фуро с пор, са се получили съвременните разцветки на фретките: черно-бяла, рижава, кафеникава, черно-кафява и пр.

Изказват се съмнения, че напоследък са се появили фретки, които са си чисти порчета. Вероятно най-сигурният показател, за да се определи една фретка за расова, е носът й да е розов. От рисунката на семейство Порови се вижда, че те всичките имат кафяв или черно-кафяв нос.

Характерни за фретката са сравнително дългото за размерите тяло - средно до към 50 см при мъжките (опашката е до 18 см), късите мускулести крайници, наличието на четири пръста на всеки крайник, удължената черепна кутия и късата муцуна. Теглото е в порядъка 350 г до 3 кг. Женската е по-малка от мъжкия индивид, има до към 40 см дължина.

Казват, че фретките са нещо средно между котката и кучето. По характер и държание се доближават до кучето, но по хранене и хигиенни навици до котките.

post-2642-061742500 1325578073_thumb.png

Картината на Леонардо да Винчи, популярно наричана „Дамата с хермелина”, в доста отношения и до днес си остава загадка. Донякъде това се дължи на неправилното разчитане на детайлите в нея.

През 1979-1980 г. у нас се проведе поредният етап от инициативата на Людмила Живкова, наречена „Дългосрочна комплексна програма за издигане ролята на изкуството и културата за всестранно и хармонично развитие на личността и обществото в съвременния свят”. Етапът бе посветен на живота и делото на Леонардо да Винчи. Българската пощенска администрация се включи в културното мероприятие, като издаде поредица марки с репродукции на произведения на великия творец от епохата на Ренесанса. На една от марките бе представена „Дамата с хермелина”, разчетена погрешно от участниците в нашия Специализиран маркоиздателски съвет като „Дамата с невестулката” (!)

Напоследък се приема, че животното, което държи въпросната дама от картината на Леонардо, не е нито невестулка, нито хермелин, а е фуро или казано по нашенски - фретка. Може би най-основателният довод за това приемане, е обстоятелството, че бялото животинче със сигурност трябва да е било опитомено, за да стои то спокойно в скута на дамата. Липсват, обаче, факти за опитомяване на хермелин, поне за масова практика на такова явление.

На самата картина с орфографически грешки е написано LA BELE FERONIERE (Хубавата Ферониера). Името не е на лицето от портрета. Установено е, че дамата се казва Чечилия Галерани (Cecilia Gallerani). Тогава остава Ферониера да е името на животното.

post-2642-009811300 1325578081_thumb.png

За надписа върху картината на Леонардо има сведения, че е допълнително реставриран. Като се вгледаме по-детайлно в него ще установим, че при FERONIERE под първото Е, се вижда може би О, но по-вероятно там да е стояло U. Тогава името ще се чете FURONIERE.

Твърди се, че ferret идва от латинската дума furonem, която означавала крадец или бандит, защото поведението на опитомените порове било да взимат каквото им попадне в дома, в който живеят и да го крият на потайни места. Тогава FURONIERE изглежда идва като галено от наименованието на породата фуро. LA BELLE FURONIERE, може би следва да се чете надписа от портрета на Чечилия Галерани. „Хубавата фурониерка” или по-точно „Хубавата крадла”, пък, трябва да се казва на български картината на Леонардо да Винчи от 1483 г.

Аз все пак успях да направя съвременна фотореплика на картината на Леонардо да Винчи, но не знам дали заснетото фуро е „крадливо”. Затова сложих неутрално название на композицията.

post-2642-011088900 1325578088_thumb.png

Дама с фуро, 2011 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Фретките са наистина невероятни животинчета!

Ние гледахме фретка още преди няколко години и тогава беше един от най - екзотичните домашни любимци.

Много живи и интелигентни същества, типични порчета.

Прави ми впечатление, че напоследък става мода сред определен кръг младежи от големите градове.

Надявам се собствениците на тези животни да са наясно с какво се захващат!

Различните породи фретки живеят средно около 6 - 10 години, предразположени са към затлъстяване, имат сравнително непокорен нрав.

Нещо много важно остават си непоправими хищници. Самеца, който гледахме, редовно правеше поразии от сорта на: избити декоративни птици и гризачи, откраднати ключове, очила, пари и др.

Само за секунда изтърван от поглед и свършваше някоя от горепосочените бели, въпреки че беше достатъчно дресиран и обучен. Изключително свободолюбиви и авторитарни животни.

Другото което е ненавиждат (страхуват се) кучета. Нашия "хубостник" дори в ръцете ни се зъбеше и се опитваше да хапе преминаващи кучета!

Въпреки всичките им посочени недостатъци пак ще вземем фретка (може би напролет или лято), защото нашият почина преди време на 7 - 8 годишна възраст.

Много са любвеобилни и предани съм стопаните си създания. Когато дойде и се сгуши във вас и ви погледни с "онези"очи, моментално забравяте за белите които са свършили преди секунди и сърцето ви се "топи".

През годините съм чувал истории, от България, за опитомени и развъдени порове. Това се е случвало в някои краища на страната ни, но преди стотина и повече години. Няма записани данни, само разказите на стари хора.

Дори мисля, че ми беше спомената и едва ли не за почти "чисти линии"?!

Сега по света са развити различни породи фретки: самурени, бизони, хъскита, опушени, леокостични, меланистични, костенуркови и разни други.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За картината на Леонардо- поне за мен никога не е имало съмнение, че това е пор. Хермелина е доста по малък и с по- нежни черти. За името на картината мисле, че означава ... как да го кажа на бг, нещо като хубавата отглеждачка ( дресьорка) на порове :) т.е момичето се занимава с отглеждане на фретки, а не че е крадла. Примерно в Бг може да има хубавата краварка, овчарка и т.н., а там явно е имало фереткарка :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

„Хубавата крадла” се отнася за фретката. Но възможно е и Чечилия да е „Хубавата собственичка на фуро”. Тук трябва да се произнесе някой, който владее италиански език.

Моята идея беше, че в надписа по някакъв начин се говори за животното от портрета. А изкуствоведите изобщо игнорират този надпис и мислят, че е поставен допълнително. Дори за една друга картина на Леонардо, на която няма никакъв надпис, казват, че била „Хубавата Ферониера”! Получило се е някакво разминаване на информацията за двете картини във времето.

Нашия "хубостник" дори в ръцете ни се зъбеше и се опитваше да хапе преминаващи кучета!

Ето един пример: фретка закача лъвче http://www.maniacworld.com/lion-vs-ferret.html Тук пък има съвети за отглеждане на фретки http://www.avicenavet.com/index.php?m=761 Това пък е галерия http://www.google.bg/images?hl=bg&q=%D1 ... 13&bih=593

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Някак си съм убеден, че заглавието се отнася за дамата, а не за порчето :), но може и да греша.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чистокръвен пор, одомашнен и наречен "фретка". Това е мазно американско наименование за благозвучност и е доста ново.

Колкото и "питомен" да е, порът си остава хищник, на много по-високо ниво от домашната котка. Способностите му да се катери и провира навсякъде му е спечелила лоша слава на унищожител. Веднъж намъкнал се в курник, гълъбарник или зайчарник през отвор колкото сечението на китката ви, нищо живо не излиза. Няма да останат и яйца. На мен лично ми е малко смахнато хоби отглеждането на порове в къщи. Този хищник може да направи невиждани поразии и то не само в периметъра на вашия дом. Няма нищо общо с отглеждането на котките и кучетата. По-добре да си остане екзотично предизвикателство, отколкото масово явление.

А за "Дамата с хермелина" - наистина наименованието е от грешната интерпретация на съдържанието. Дамата с фурото от снимката е доста по-добре:)

.:.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Този хищник може да направи невиждани поразии и то не само в периметъра на вашия дом. Няма нищо общо с отглеждането на котките и кучетата.

Ето какво е написала Ира, която явно е украинка:

"Тези животинчета още 80 -90 години гледах на Украйна.Там ги гледат за кожи.Имах бели и опушени като вашо.Стават за домашни любимци но за да не миришат махат им някакви жлези.Много добре опитомяватсе,игриви,смешни,хитри и бьрзи.Завиратся в най малки дубки.Убиват всичко какво то се движи.Ведньж мойта една избяга и за кратко време изпотрепа у кумшийка 8 пилета и петел,и понеже не може да ги изяде пробива им мозьк и като свьрши с една убива и друга за спортен интерес.След това спокойно вьрналасьв клетка без да закачи наши кокошки,а бяха в една барака.Независимо от това че малки ,атакуват и големи кучета и даже нахално наступват и на хора.Нямат никакьв страх.Ядьт мясо ,риба ,яйца ,готвих им супи,хляб ядуха ,мляко.Но хилави по отношение кьм болести,даже човешкий грип може да ги убие.Умират от всички болести които засегат и кучета.Трябва да се вакцинират.

А как бьрзо убиват пльхове....Като влезе на село в кьща пльх,пускаме упитомена фретка и за броени минути го намира и убива с такьв хьс че се чудиш какво е дяволе вселило в това малко животинче.Ако много общува с хора то не хапа,но ако просто в клетка живее то хапе много,.

Та аз катерица гледам так и тя хапа ако нещо не му харесва,но не хапе сьс злоба,така да подсети че има зьби.Сьща та работа и сьс фретка ,само че пред вас е хишник и затова пазете от него други домашни любимци ,той няма да се шегува.,не го плашат погулеми размери отсреща.

Иначе страхотно животинче ,много ми харесват,но няма да го гледам свободно в апартамента.Ведньж собудихся и тая хищна физиономия гледаше ме в очи на растоянии 10 см.,изкара ми акьла.Една пак я гушнах ,хем опитомена беше,так захапа ме за устна и токо парче риба я накара да ме пусне ,а то просто беше гладно ." http://forum.dog.bg/topic/10639-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%87%d0%b5-%d1%84%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0/page__st__80

В същия форум има доста положителни отзиви за фретките. Даже има прикачена снимка, как фретка си играе с котка. Има и "Дама с фретка". То май не е точно фуро,защото е бежава.

За миризмата, казват, се премахвала съответната жлеза. Но някакъв специалист беше написал, че животното отделяло секрет, когато било уплашено. Така че, ако го гледате "нежно", сигурно няма да ви пуска парфюма си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, това са т. нар. околоанални жлези - има ги и при кучето и котката, най- известни са при скунксовете :). Могат да се премахнат оперативно- не е сложно. Има го и този момент, че отделят секрет при определени ситуации, но не мисля, това се случва често.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...